Xbox One v roce 2016

special  89
Martin Šmíd, 2. 1. 2016 18:00
Konzole Xbox One měla velmi dobrý rok 2015. Její majitelé se dočkali jednak výborných exkluzivních her, ale také řady multiplatformových, navíc si Microsoft u všech šplhnul oznámenou zpětnou kompatibilitou. Ta má ještě nějaké ty mušky, ale zahrát si vybrané starší hry na nové konzoli je pro mnohé hráče určitě velmi lákavé. Rok 2016 by měl být podle Microsoftu pro hráče ještě lepší, a tak se pojďme podívat, co nás na konzoli Xbox One čeká.

Xbox One exkluzivity nebo konzolové exkluzivity

Gears of War 4 (datum vydání – podzim 2016) - Když Microsoft koupil práva na značku Gears of War, byla jen otázka času, než bude oznámen čtvrtý díl. Ten byl nakonec oznámen během loňské E3, přičemž vývojáři ze studia The Coalition (dříve známé jako Black Tusk Studios) připravili i vůbec první gameplay ukázku, na níž se můžete podívat níže. Vývojáři od oznámení slibují nejen nového hlavního hrdinu, který nahradí oblíbeného Marcuse Fenixe, ale také daleko temnější, až hororovou atmosféru, která byla vlastní hlavně prvnímu dílu celé série. Jinak bychom se měli dočkat osvědčené kooperativní akce ve výborném vizuálním pozlátku, a chybět nebude ani klasický multiplayer. Ostatně vývojáři mají se čtvrtým dílem i eSportové ambice.

Halo Wars 2 (datum vydání – podzim 2016) - Během loňského GamesComu překvapil Microsoft oznámením, že připravuje druhou kapitolu oblíbené strategické hry Halo Wars, kterou tentokrát mají na starost osvědčení vývojáři ze studia Creative Assembly. Ti mají s žánrem strategických her bohaté zkušenosti, takže by měli být zárukou, že se dočkáme nejen zajímavého příběhu, ale také zábavné hratelnosti, a vůbec všeho, co od pokračování Halo Wars očekáváme. Více informací Microsoft zatím tají, ale protože hra vyjde během podzimu tohoto roku, už brzy bychom se měli dozvědět více. Dáme vám vědět.

Quantum Break (datum vydání – 2016) - Vývojáři ze studia Remedy stojí za výbornými akčními hrami Max Payne a Alan Wake, takže není divu, že i do jejich novinky Quantum Break se vkládají velká očekávání. Zvláště když vývojáři chtějí opět stavět na zajímavém příběhu, o který se postaral Sam Lake, tak zábavné akční hratelnosti, v níž nebudou chybět hrátky s časem, ale v daleko propracovanější formě, než jakou třeba nabídl zmíněný Max Payne. Quantum Break by měl ovšem stavět i na hereckých hvězdách, ale také výborné vizuální stránce, o níž po posledních ukázkách opravdu strach nemáme. Quantum Break pravděpodobně bude první opravdu velkou exkluzivní hrou tohoto roku pro Xbox One, která bude stát za pozornost.

Recore (datum vydání – 2016) - Letos by na konzoli Xbox One měla vyjít i akční adventura Recore, za níž stojí uznávaný herní designér Keiji Inafune s vývojáři ze studia Armature (Batman: Arkham Origins Blackgate nebo Metal Gear Solid HD Collection pro PSV). Hlavní hrdinkou bude dívka Jewel, která si vytvoří speciální vztah k robotovi, který se jmenuje Mack. Tento robot je ve skutečnosti součástí frakce robotů, která se snaží přivést zpět lidstvo na planetu. Jak už ale tušíte, bude ve hře rovněž frakce robotů, která si nepřeje, aby se tak stalo. „Jednou z velkých součástí hry je to, že scenérie se zcela změní po písečné bouři. Ta skutečně ovlivňuje herní mapy a hratelnost. Ve světě existuje jen velmi málo lidí, takže hlavní hrdinka je většinou sama. Jak můžete vidět, má jen jednoho společníka, kterým je robot. Jak bude pokračovat v dobrodružství, potká spoustu dalších, stejně tak ale nepřátele. Hlavní téma je o tom, aby přežila v tomto světě. Když během boje je Mack poražen, jeho jádro zůstane. Jeho vědomí je stále v onom jádru, přičemž když je implementováno do jiného robota, Mack bude žít v jiné formě. Je to velmi epický příběh plný tajemství a dobrodružství. Jak jsem už řekl, roboti hrají velmi důležitou roli v našem dobrodružství, protože jich bude velké množství druhů, které povedou k odlišnému zážitku. Vytvořil jsem tuto hru, protože si tak představuji budoucnost pro lidstvo. Chtěl jsem udělat hru, která prozkoumává směr, jakým lidstvo směřuje,“ říká Inafune.

Crackdown 3 (datum vydání – 2016) - Před zhruba rokem a půl Microsoft oznámil, že připravuje pokračování slušné akce Crackdown. O samotné hratelnosti toho zase tak moc nevíme, ani o příběhovém pozadí. Vývojáři se zatím soustředí na prezentaci výborně vypadající destrukce světa, v němž se vše bude odehrávat, která je možná díky vzdáleným cloudovým výpočtům. Destrukce bude přítomna jen v multiplayerové části, protože bude pochopitelně vyžadovat připojení k internetu, v singleplayeru tak propracovaná nebude, na druhou stranu se alespoň budeme moci soustředit na to hlavní, a to hratelnost a příběh. Snad se o třetím Crackdownu dozvíme v brzké době více informací.

Sea of Thieves (datum vydání – 2016) - Fanoušci studia RARE si dlouhé roky přáli, aby jejich oblíbené studio přestalo vytvářet pitomosti pro Kinect, a pustilo se konečně do pořádné hry. Odpovědí je pirátské RPGčko Sea of Thieves s MMO prvky, které svým stylem bude podobné třeba Destiny, než klasickým MMOčkám jako World of Warcraft. Společně se dvěma kamarády totiž budete moci prozkoumávat rozlehlý svět, hledat nejrůznější poklady a vydávat se za novými dobrodružstvími, to vše v líbivém grafickém kabátku. Nyní jen doufat, že hra opravdu stihne vyjít v tomto roce, protože na to, o jak velký projekt se jedná, o ní zatím moc nevíme.

Cuphead (datum vydání – 2016)
Killer Instinct: Season 3 (datum vydání – jaro 2016)
Ashen (datum vydání – 2016)
Inside (datum vydání – 2016)
Gigantic (datum vydání – 2016)
Below (datum vydání – 2016)
Fable Legends (datum vydání – jaro 2016)
Ori and the Blind Forest: Definitive Edition (datum vydání – jaro 2016)
The Solus Project (datum vydání – jaro 2016)

Multiplatformové velké i malé hry v roce 2016 pro Xbox One

12. ledna - Assassin's Creed Chronicles: India
12. ledna - Gone Home
12. ledna - The Banner Saga
19. ledna - Resident Evil Zero HD Remaster
26. ledna - Lego Marvel's Avengers
9. února - Arslan: The Warriors of Legend
9. února - Assassin's Creed Chronicles: Russia
9. února - Dying Light: The Following
9. února - Mighty No. 9
9. února - Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4
9. února - Unravel
23. února - Far Cry Primal
23. února - Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2

1. března - The Witch and the Hundred Knight: Revival Edition
8. března - Tom Clancy's The Division
1. března – Hitman
5. dubna - Dirt Rally
12. dubna - Dark Souls III
3. května - Battleborn
24. května - Mirror's Edge Catalyst
Červen - Ark: Survival Evolved
Červen - One Piece: Burning Blood
23. srpna - Deus Ex: Mankind Divided

2016 - Blackhole
2016 - Adrift
2016 - Batman: A Telltale Games Series
2016 - Broforce
2016 - Crossing Souls
2016 - Dead Star
2016 - Dishonored 2
2016 - EA Sports UFC 2
2016 - Final Fantasy XV
2016 - FlatOut 4: Total Insanity
2016 - Destiny 2
2016 - DOOM
2016 - Tekken 7
2016 - Homefront: The Revolution
2016 - Hyper Light Drifter
2016 - Kingdom Come: Deliverance
2016 - Mafia III

2016 - Mass Effect: Andromeda
2016 - Outlast II
2016 - Shadow Warrior 2
2016 - Sherlock Holmes: The Devil's Daughter
2016 - Sniper: Ghost Warrior 3
2016 - Styx: Shards of Darkness
2016 - The Technomancer
2016 - Trackmania Turbo

Komentáře