Xbox One v roce 2015

special  9
Martin Šmíd, 25. 12. 2014 14:00
Rok 2014 je už nenávratně pryč, proto jsme se rozhodli připravit tři speciální články, které shrnou nejočekávanější hry příštího roku pro tři hlavní konzolové platformy. Začínáme s konzolí Xbox One, která měla možná pomalejší rozjezd díky několika kontrovezním věcem a ne zrovna dobré komunikaci ze strany Microsoftu, ale v posledních týdnech se jí začalo dařit a navíc i následující rok vypadá velmi nadějně. Ostatně Phil Spencer se nedávno nechal slyšet, že v příštím roce to bude velká zábava pro Xbox One hráče, a při pohledu na seznam exkluzivních her s tím můžeme souhlasit.

Z pohledu exkluzivních her byl už rok 2014 docela úspěšný pro Xbox One, ale jako u konkurenčního PlayStationu 4, pořád šlo jen o rozjezd, který by měl vyvrcholit v příštím roce. Jen tak pro připomenutí, určitě stojí za připomenutí závodní hra Forza Horizon 2, která nabídla nejen pěknou grafiku, ale i velký otevřený svět se spoustou možností a hlavně zábavnou hratelnost. Povedená byla i akce Sunset Overdrive od studia Insomniac Games, která nabídla bláznivou hratelnost se spoustou mutantů. Fanouškům konzole Xbox určitě udělala radost i kolekce Halo: The Master Chief Collection, ačkoliv měla několik docela velkých nedostatků. Za ně se ale vývojáři už omluvili a omluví v příštím roce vydáním dodatku, o němž se zmíním níže. A proč to oddalovat, pojďme se na příští rok rovnou podívat.

Do článku jsou zahrnuty plné exkluzivní hry, ale také časové exkluzivní hry nebo konzolové exkluzivní hry (objeví se minimálně s časovou exkluzivitou pouze na jedné konzoli).

Exkluzivní hry potvrzené na rok 2015
Fable Legends
Jednou z prvních větších exkluzivních her v roce 2015 by měla být akční hra Fable Legends na moderním Unreal 4 enginu, v níž se opět vypravíme do Albionu, zmítajícího se v nepokojích. Na rozdíl od prvních třech částí nebude Fable Legends zaměřen na hru pro jednoho a nějaký ten pohádkový epický příběh, ale hlavně na kooperaci čtyř hráčů. To možná fanoušky prvních dílů zklame, že se jedná prakticky o multiplayerovou odbočku a ne klasický díl, ale na druhou stranu by mohlo jít o dobrou zábavu, zvláště když se bude moci pátý hráč zhostit role padoucha a svým kamarádům patřičně zatopit. Jak ale vše dopadne, si samozřejmě netroufáme odhadnout, zvláště po prvních, ne moc přesvědčivých dojmech z hraní betaverze.

Quantum Break
Vývojáři z finského studia Remedy Games nejprve ukázali své schopnosti v akční hře Max Payne, která následně dostala od nich ještě jedno výborné pokračování, ale také ve hře Alan Wake. V současnosti připravují akční hru Quantum Break, která vyjde během podzimu příštího roku exkluzivně pro konzoli Xbox One. Hlavním hrdinou je Jack Joyce, který pracuje v jedné americké univerzitě, kde se experimentuje s časem. Během jednoho pokusu získá hlavní hrdina možnost čas sám ovládat, a třeba se i díky tomu dívat do budoucnosti a měnit tak současnost. Jenomže, jak už to tak bývá, vše má i vedlejší efekt, takže toto nabourávání času by mohlo vést k hodně nepěkným událostem, ohrožující samotnou existenci lidstva. Možná i proto začne po hlavním hrdinovi jít organizace Monarch Solutions, která by ho chtěla využít pro své vlastní cíle. Z předchozích řádků je patrné, že vývojáři si budou hrát opět s časem, daleko více, jak třeba v Max Payonovi, což se samozřejmě následně promítne i do hratelnosti, jak ukazovala nedávná GamesCom demoverze. Quantum Break zatím vypadá určitě nadějně, snad vývojáři nezklamou.

Halo 5: Guardians
Troufám si tvrdit, že největším Xbox One hitem v příštím roce bude akce Halo 5: Guardians od studia 343 Industries, která na naše televizní obrazovky vrátí oblíbeného Master Chiefa v jeho novém dobrodružství. O příběhové kampani toho zatím moc nevíme, vývojáři jakékoliv podrobnosti tají. Součástí bude ale i multiplayerová část, která si získala v předchozích částech velkou oblibu, a u pátého ji hodlají vývojáři ještě vylepšit. To ostatně ukazuje i betaverze, kterou mám možnost už několik dní hrát, a ještě hrát budu koncem měsíce, až do ní přibudou nové možnosti. Více se o dojmech z betaverze rozepíši ve speciálním článku, ale už nyní mohu říci, že jsou více méně nadšené, a to i přes obávané velké změny a větší důraz na akčnější rychlejší pojetí.

Ori and the Blind Forest
Na letošní E3 oznámená logická plošinovka Ori and the Blind Forest měla vyjít už během letošního podzimu, ale nakonec se vývojáři z Moon Studios rozhodli, že ji odloží na první čtvrtletí roku 2015 pro konzole Xbox One a Xbox 360, aby mohli v klidu vše dokončit a vychytat, a k hráčům se tak dostala co nejvíce kvalitní hra. Už v prvním traileru dokázala hra zaujmout nádhernou kreslenou grafikou, ale také následně hratelností, která je postavena na záchraně umírajícího lesa Nibel, v němž je spousta logických hádanek a pastí, které je nutné překonat s hlavním hrdinou Ori, a navíc se nenechat chytit. „Díky ručně malované grafice, pečlivě zanimované postavě a orchestrální hudbě přináší Ori and the Blind Forest hluboce emotivní příběh o lásce a oběti a také naději, že to vše v nás existuje,“ říkají vývojáři. V brzké době vývojáři hodlají oznámit přesné datum vydání, takže vám dáme vědět.

Inside
Studio Playdead se před několika lety proslavilo výbornou hrou Limbo, která postupně vyšla na všechny možné platformy. Letos během E3 vývojáři konečně oznámili svoji novou hru Inside, která vyjde v příštím roce s časovou exkluzivitou pro konzoli Xbox One. Asi nepřekvapí, že se bude opět jednat o logickou plošinovku s malým chlapcem v hlavní roli, s nímž se budou překonávat rozmanité lokace plné pastí a nepřátel. Více o hře zatím moc nevíme, ale protože by měla vyjít v první polovině příštího roku, určitě se to v brzké době změní.

Halo: ODST HD Remaster
Už když byla oznámena kolekce Halo: The Master Chief Collection, vývojáři se nechali slyšet, že se nebudou bránit ji rozšířit o další části oblíbeného Halo univerza. Moc dlouho jsme po vydání nemuseli čekat, a bylo oznámeno, že během jara příštího roku do kolekce přibude skrze DLCčko kampaň z Halo: ODST, která bude mít vylepšenou grafiku v rozlišení 1080p a poběží v 60fps, snad bez poklesů, které měly předchozí díly. I když bylo Halo: ODST jen takovou menší epizodou v Halo sérii, mnoho hráčů ji má rádo, takže oznámení dokázalo potěšit. Stejně tak potěšilo, že hráči, kteří si koupili před Vánoci Halo: The Master Chief Collection, budou mít Halo: ODST zcela zdarma, aby se vývojáři omluvili za problémy, které kolekce měla po vydání.

Screamride
Vývojáři ze studia Frontier Development už v minulosti spolupracovali s Microsoftem na několika hrách, namátkou třeba Zoo Tycoon nebo Kinectimals, takže nepřekvapí jejich nová hra Screamride, která vyjde začátkem března příštího roku pouze na konzole Xbox One a Xbox 360. Ve hře ScreamRide nejprve budete stavět své vlastní dráhy v zábavním parku, za pomocí stejných nástrojů, jaké používají vývojáři, a následně je bude úkolem ničit, což má vypadat díky propracované fyzice moc pěkně, jak bylo vidět třeba v prvním traileru. Screamride bude takovou tou spíše středně velkou hrou, která má zacelit mezeru mezi vydáním větších her, ale vypadá docela zábavně, takže některé hráče by mohla zaujmout, ale asi nepůjde o něco, co prodává konzole.

State of Decay Year One Survival Edition
V poslední době i relativně malá studia s penězi od velkého vydavatele mohou vytvořit zajímavé hry, které následně s dobrým marketingem slaví úspěch. Mezi nimi je určitě zombie survival hra State of Decay, kterou si koupilo přes milion hráčů. Microsoft se rozhodl, že jí ve vylepšené Year One Survival edici přinese i na konzoli Xbox One, aby si ji mohli vyzkoušet i noví hráči. Vylepšena nebude jen grafika, která poběží nativně v rozlišení 1080p, ale také se dočkáme obou DLCček Breakdown a Lifeline, navíc vývojáři slibují i další obsah, o němž se teprve rozepíší. State of Decay Year One Survival Edition je určitě jednou z jistot příštího roku a pro fanoušky zombií bude na konzoli Xbox One povinností.

Rise of Tomb Raider
Restart série Tomb Raider se povedl na jedničku, proto fanouškům udělalo radost oznámení pokračování Rise of Tomb Raider, které je ovšem během léta značně zklamalo a dokázalo naštvat. Vývojáři z Crystal Dynamics totiž oznámili, že během Vánoc příštího roku vyjde pouze pro konzole Xbox One a Xbox 360. Ačkoliv se jedná jen o exkluzivitu časovou, fanoušci jsou od oznámení patřičně naštváni, a třeba během přání vývojářů k Vánocům se ptali, jestli přejí pěkné svátky jen hráčům na Xboxu nebo všem svým fanouškům. Nenávist dvou třetin fanoušků Lary Croft je teď velká, a není se co divit. O to více budou muset vývojáři z Crystal Dynamics pracovat, aby se hra povedla, navíc i pro Microsoft se jedná o velký risk. Pokud by se hra z nějakého důvodu nepovedla nebo by propadla v prodejích (těžko říci, kolik se hry musí prodat, těžko ale bude mít stejné prodeje jako předchozí díl díky omezenosti na dvě platformy) a znamenalo by to ohrožení značky, byl by první na ráně pro řadu fanoušků. Rise of Tomb Raider bude určitě jednou z nejkontroverznějších her příštího roku, ale po předchozím Tomb Raiderovi se na něj nejde netěšit. A proč tu vůbec píšeme pouze o exkluzivitě? O hře samotné stále toho moc nevíme, kromě toho, že se můžeme těšit na daleko propracovanější hrobky, které bude Lara prozkoumávat nyní po lokacích po celém světě. Nebude se tak nacházet pouze na jednom místě.

Exkluzivní hry, které pravděpodobně nevyjdou příští rok
Scalebound
Letos o E3 bylo velké překvapení, když Microsoft oznámil spolupráci s japonským studiem Platinum Games, výsledkem které je akční hra Scalebound. Oznámení bylo doprovázeno pěkným renderovaným trailerem, ale kromě něj tu zatím moc informací nemáme. Šance, že se této hry dočkáme už v příštím roce, je prakticky nulová, i přes zbožné přání fanoušků konzole Xbox One, hra je stále na začátku vývoje, takže si na ní ještě nějakou tu dobu počkáme. Na to ostatně poukazuje i fakt, že studio Platinum Games nikdy na vydání svých her nespěchalo, což ukazuje i Bayonetta 2, která vyšla několik let po oznámení. Třeba se ale pleteme a Scalebound nás v příštím roce překvapí a vyjde, proto ho do seznamu uvádím, ale raději se moc netěšte. Každopádně se těšíme alespoň na první informace a snad i záběry z hraní. Tuhle hru se vyplatí sledovat.

Crackdown
Oba dva díly Crackdown byly rozhodně kvalitní, navíc si dokázaly získat docela dost fanoušků, mezi nimiž je i momentální šéf Xbox divize, takže oznámení pokračování bylo jen otázkou času. Během letošní E3 se fanoušci oznámení dočkali, ale bohužel bez dalších podrobností. Hra je stále na začátku vývoje, jen víme, že si má pomoci pro výpočty výbuchů cloudem a dalšími moderními technologiemi. Protože o hře nic nevíme, šance na její vydání v příštím roce, je stejně jako u Scaleboundu malá. Snad ale o ní alespoň uslyšíme.

Phantom Dust
Microsoft se už několikrát nechal slyšet, že by rád přinesl na Xbox One oblíbené hry z prvního Xboxu v novém provedení. Proto nepřekvapilo oznámení remaku akční strategické hry Phantom Dust, která vyšla v roce 2005 pouze v Japonsku a Severní Americe, takže pro nás je hodně neznámou a proto nás oznámení tolik nevzalo. Ostatně ani v Japonsku a Severní Americe původní Phantom Dust moc nezabodoval, hra spíše propadla, takže je otázkou, proč ji dává Microsoft druhou šanci. Každopádně se nemá jednat jen o prostý remake, který by přinesl původní hru v nové grafice, ale vývojáři připraví i řadu herních prvků a hru prakticky kompletně překopají, aby byla kvalitnější a dokázala zaujmout nové hráče, pro které bude tak trochu i určena, když původní verze nemá velkou fanouškovskou základnu. Datum vydání je zatím velkým otazníkem, je možné, že se dočkáme už v příštím roce, i když Microsoft hru v seznamu pro rok 2015 nemá.

Multiplatformní hry
Seznam exkluzivních her je určitě zajímavý, ale velmi důležitou roli budou hrát i multiplatformní hry, kterých bude v příštím roce opravdu hodně. Ostatně Xbox One je jednou z platforem, kterou mají vývojáři a herní vydavatelé rádi. EA třeba přinese akční hry Star Wars: Battlefront a Battlefield: Hardline. Capcom se zase připomene horory Resident Evil HD Remastered a Resident Evil: Revelations 2. 2K Games přinese multiplayerovou akci Evolve, která vypadá zatím velmi nadějně, dojmy z aplha verze byly rozhodně pozitivní. Takovými jistotami v příštím roce je Batman: Arkham Knight, Zaklínač 3: Divoký hon, který u nás navíc vyjde s českými titulky, Mortal Kombat X, Dark Souls II: Scholar of the First Sin, Dead or Alive 5: Last Round, Dying Light, DmC: Definitive Edition, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Tom Clancy's The Division, Assassin's Creed Victory nebo Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4.

Na jakou z výše uvedených her se nejvíce těšíte?

V dalších dnech se podíváme na hry pro konzole Nintendo Wii U a PlayStation 4.

Komentáře