Válka exkluzivních her ve druhé polovině roku

special  44
Martin Šmíd, 7. 7. 2014 19:00
Dá se říci, že E3 nám ukázala hlavně to, že až v příštím roce se dočkáme na nových konzolích opravdu velkých exkluzivních her. Ani letos ovšem konzole nebudou ošizeny o některé zajímavé exkluzivity, ačkoliv někteří vedou neustále spory, že na té nebo oné konzoli vlastně nic nevyjde, a zbytečně tak vznikají hádky, které nikam nevedou, a jak vám ukáže i tento článek, vlastně vznikají na hodně chatrných základech. I exkluzivních her bude hodně, je jen na každém, k jakým se přikloní.

Xbox One
Do seznamu jsme vybrali hry, které mohou vyjít i na Xbox 360 nebo PC, ale na konzole od Nintenda nebo Sony se nedostanou. Jde rovněž o větší nebo AAA hry.

Halo: The Master Chief Collection
Před E3 se hodně spekulovalo, jestli Microsoft oznámí kolekci Halo: The Master Chief. Skutečně se tak nakonec stalo, přičemž kolekce nabídne všechny čtyři díly s oblíbeným hrdinou Master Chiefem (Halo: Combat Evolved, Halo 2, Halo 3 a Halo 4), navíc s upravenou grafikou a v 60fps. To vše bude na jednom jediném disku, navíc pro fanoušky je jistě skvělou zprávou i to, že si nebudou moci vychutnat pouze singleplayerovou část ze všech zmíněných dílů, ale i multiplayer, který kromě několika populárních režimů nabídne téměř stovku map. Lákavou součástí kolekce je jistě i vstupenka do betaverze pátého dílu, která začne ještě v letošním roce.
Index očekávání: 10/10

Sunset Overdrive
Studio Insomniac Games se proslavilo v minulosti především hrami ze sérií Spyro the Dragon, Ratchet & Clank a Resistance, které vycházely exkluzivně pro konzole PlayStation. Možná i proto bylo překvapením, když v minulém roce vývojáři oznámili spolupráci s Microsoftem, výsledkem níž je exkluzivní akce Sunset Overdrive pro konzoli Xbox One. Sunset Overdrive se může jevit jako další hra z postapokaliptické světa, ale už na podrobnější pohled je jasné, že vývojáři z Insomniac Games opět hodně vsází na trochu ujetou hratelnost, která je jim vlastní, neberou hru nijak vážně a chtějí, aby se hráč po celou dobu hlavně bavil. To je vidět už na příběhu, tedy zápletce, na níž hra stojí. Vše se odehrává roku 2027 ve fiktivním městě Sunset City, kde sídlí i velký výrobce nápojů Fizzco. Ten uspořádá velkou párty k uvedení své novinky OverCharge Delirium XT, která se má stát obrovským hitem, ale jak už to tak nějak bývá, při výrobě se něco pokazilo, takže se obyvatelé Sunset City začnou měnit v ohavné mutanty a další stvůry různých velikostí a tvarů, před nimiž je nejlepší utéci. Kromě části pro jednoho hráče nabídne hra i multiplayerový režim pro osm hráčů, který nabídne vlastní úkoly.
Index očekávání: 8/10

Forza Horizon 2
Jednou z nejočekávanějších závodních her současnosti je určitě Forza Horizon 2. První díl mnohé svoji kvalitou překvapil, i dnes má pořád co říci, navíc vývojáři do druhého dílu slibují daleko otevřenější lokace, zasazené do Evropy, více do posledního detailu ztvárněných vozidel (kolem 200) a samozřejmě pěkné vizuální zpracování v rozlišení 1080p, o které se bude starat engine z pátého dílu. Z něj si vývojáři vypůjčili i Driveavatary a další vychytávky, které by se měly podepsat na následné zábavnosti. Více se můžete o hře Forza Horizon 2 dočíst v našem nedávném preview, hra vyjde už koncem září pro konzole Xbox One a Xbox 360.
Index očekávání: 9/10

Ori and the Blind Forest
Vývojáři z menšího Moon Studios na tiskové konferenci Microsoftu během E3 oznámili svoji novou hru Ori and the Blind Forest pro konzoli Xbox One a PC, a jak jsme se později dozvěděli, přes digitální distribuci vyjde ještě během letošního podzimu. Podle popisu jde o plošinovku, v níž budeme řešit nejeden logický problém a procházet rozmanité lokace s Orim, navíc zajímavé vizuální zpracování by mělo zaručit, že se levely nebudou opakovat a pořád nás bude čekat něco nového. Ori and the Blind Forest zatím vypadá hodně pěkně, snad se stejně dobře bude i hrát.
Index očekávání: 9/10

Dance Central Spotlight
Série Dance Central na původní Kinect zabodovala a stále má spoustu fanoušků, takže by byla určitě škoda, pokud by se nový díl neobjevil na konzoli Xbox One. Nový díl byl oznámen letos během E3, jmenovat se bude Dance Central Spotlight, přičemž na konzoli Xbox One se objeví skrze digitální distribuci během září. Základní verze má podle vývojářů nabídnout více jak 50 licencovaných písniček, na které bude možné tančit v jednom nebo ve dvou hráčích, přičemž po vydání se máme dočkat pravidelných balíčků s novými písničkami. Moc dalších informací v oznámení není, ale prakticky by nás mělo čekat normální pokračování s několika novinkami, takové, které fanoušci očekávají.
Index očekávání: 7/10

Fantasia: Music Evolved
Vývojáři ze studia Harmonix v současnosti pracují hned na několika hrách, jednou z nich je i hudební titul Fantasia: Music Evolved pro konzole Xbox One a Xbox 360, který vyjde 21. Října letošního roku. Hra se odehrává ve světě Fantasia, kterou si vybral legendární čaroděj Yen Sid, aby zde v roli jeho nového učně cvičili své hudební a magické schopnosti. Pomocí Kinectu, pro ten je exkluzivně hra určena, budete ovládat proud hudby od nejúspěšnějších osobností hudební branže, a to včetně elektronického DJ a producenta AVICII, lamače žebříčků Bruna Marse a světoznámé hudební skupiny Queen. Těqžko říci, jak hra nakonec dopadne, vývojáři do ní vkládají velké naděje, tak snad se bude jednat konečně o jednu z těch kvalitnějších her pro Kinect.
Index očekávání: 5/10

Project Spark
Během podzimu by měla vyjít i finální verze celkem nadějné hry Project Spark od studia Team Dakota, v níž si budete moci vytvářet vlastní světy, příběhy nebo menší hříčky, a s nimi si následně hrát. Pochopitelně bude i možnost vše sdílet ostatním hráčům z celého světa, případně si od nich stahovat jejich výtvory a ty následně hrát. Project Spark se jeví jako editor s velkým potenciálem, tak snad vývojáři nezklamou, protože našlápnuto mají vážně dobře. Záležet ale samozřejmě bude i na komunitě, jestli se bude starat o nový obsah, jako tomu je třeba u konkurenčního LittleBigPlanet. Dobrou zprávou je, že Project Spark bude v základu zdarma, za peníze budou až další dodatečné balíčky, které rozšíří možnosti editoru.
Index očekávání: 8/10

Killer Instinct: Season 2
Když vyšla v minulém roce bojovka Killer Instinct pro konzoli Xbox One, Microsoft tvrdil, že jde o jakousi první sezónu, která bude v dalších letech pokračovat. A skutečně tomu tak bude, protože během E3 byla oznámena druhý sezóna, navíc jsme se dozvěděli, že vyjde ještě letos během podzimu, přičemž prvním bojovníkem, který byl pro druhou sezónu potvrzen, je T.J. Combo. Bojovníků by druhá sezóna měla nabídnout rovných deset, o dalších se dozvíme v následujících týdnech, navíc bude určitě zajímavé sledovat, jestli bude k hraní vyžadována původní hra, nebo půjde o samostatně hratelnou část.
Index očekávání: 7/10

PlayStation 4
Do seznamu jsme vybrali hry, které mohou vyjít i na ostatní konzole PlayStation nebo PC, ale na konzole od Nintenda nebo Microsoftu se nedostanou. Jde rovněž o větší nebo AAA hry.

The Last of Us: Remastered
The Last of Us je jednou z nejlepších her předchozí konzolové generace, a možná i proto nepřekvapilo oznámení, že vyjde v kompletní a hlavně vylepšené verzi pro PlayStation 4. Zvláště když hodně hráčů s touto konzolí The Last of Us ještě nehrálo, jak jsme se nedávno dozvěděli od Sony (informace pocházejí z PSN účtů hráčů). Příběh Joela a mladičké Ellie si tak budeme moci nyní vychutnat v rozlišení 1080p při 60fps, navíc vývojáři slibují i zlepšené textury a celkově lepší vizuální zpracování, které během gameplaye bude totožné, jako ve značně hezčích filmečcích. Kromě toho bude The Last of Us: Remastered obsahovat i všechna multiplayerová rozšíření, singleplayerový datadisk Left Behind a novou super těžkou obtížnost, určenou pro ty nejlepší hráče. Vydání je naplánováno na konec tohoto měsíce, a troufáme si tvrdit, že půjde o jasnou tutovku a hru, kterou se vyplatí mít ve sbírce. Navíc u nás vyjde s českými titulky.
Index očekávání: 10/10

inFamous: First Light
Vývojáři ze studia Sucker Punch už v minulosti ukázali, že umí rozšiřovat inFamous univerzum přes samostatně hratelné menší hry, které vyjdou digitální cestou. Možná proto asi nepřekvapí menší oznámená hra inFamous: First Light, která pochopitelně bude rozšiřovat jarní hit inFamous: Second Son. Ve hře bude hlavní hrdinkou tentokrát celkem oblíbená Abigail „Fetch" Walker, přičemž podle vývojářů odhalíme její hodně nešťastnou minulost plnou drog. Samozřejmě se podíváme opět do města Seattle, ale nebudou chybět ani nové lokace, třeba Conduit Training Room, a kromě singleplayerových misí bychom se měli dočkat i několika online výzev, v nichž budeme moci soupeřit s kamarády o co nejlepší výsledek. O nich ještě moc informací nemáme, ale vydání se blíží, takže v brzké době přijdou další podrobnosti.
Index očekávání: 8/10

Singstar
Pro Sony je série Singstar pořád hodně důležitá, což i ukázalo nedávné oznámení nového dílu SingStar: Ultimate Party, který se dostane i na konzoli PlayStation 4. Asi nepůjde zrovna o záležitost, kterou ocení hardcore hráči, ale pořád se taková hra hodí na večírky více, jak třeba Uncharted nebo Killzone. Tento nový díl je navíc zajímavý tím, že jako mikrofon bude sloužit váš chytrý telefon se systémem Android nebo iOS, takže netřeba speciální příslušenství, na které by se po většinu času prášilo. Fanoušci série se navíc mohou těšit na desítky písniček od známých interpretů jako Rihanna, Passenger, Bon Jovi, One Direction nebo ABBA. Další samozřejmě budou dostupné později přes SingStore. Zajímavostí určitě je, že s nejlepšími výkony se budete moci podělit s kamarády na facebooku nebo twitteru.
Index očekávání: 7/10

Driveclub
Závodní hra Driveclub měla vyjít už v minulém roce, ale nakonec vývojáři rozhodli o téměř ročním odkladu, aby mohli vše doladit a hra vypadala přesně podle jejich představ. Odklad zdá se hře prospěl, protože ze všech videí vypadá po vizuální stránce naprosto parádně, a pokud se vývojářům podaří vyladit i hratelnost a ono hodně propagované propojení s možností vytváření vlastních klubů, mohla by nás čekat závodní hra, kvůli níž se vyplatí koupit konzole. Vývojáři slibují desítky nádherně vymodelovaných vozidel jako Ferrari F12 Berlinetta, Pagani Zonda R, BAC Mono, Aston Martin V12 Vantage S, RUF Rt 12 R, RUF CTR 3 Clubsport, Hennessey Venom GT, Koenigsegg Agera R, Gumpert Apollo R, Audi R8 Coupé, McLaren 12C Coupé, GTA Spano nebo Savage Rivale, s nimiž si budeme moci zajezdit v pěti lokacích - Indie, Chile, Velká Británie, Norsko a Kanada. Vydáním ovšem pro vývojáře práce nekončí, protože hodlají hru Driveclub do budoucna hodně podporovat, a neustále ji obohacovat o nový obsah a další novinky, třeba o tolik v posledních týdnech propagovaný systém počasí.
Index očekávání: 9/10

Helldivers
Vývojáři z Arrowhead Studios se proslavili oblíbenou hrou Magicka, čehož si všimla i Sony. Ta se následně s vývojáři dohodla na vytvoření PlayStation exkluzivní hry Helldivers, přičemž se jedná o střílečku z ptačí perspektivy, v níž budeme likvidovat na nejrůznějších planetách rozmanité druhy mimozemských neřádů, jako jsou třeba obrovští brouci. Hlavní zábava by měla ale tkvět v možnosti kooperace s dalšími hráči, s nimiž se budeme moci vrhat na neustále jinak generované mapy a plnit rozmanité úkoly, abychom zachránili svět před zničením. Ačkoliv se o hře Helldivers v poslední době moc nemluví, dojmy ukazují, že se bude jednat o zábavnou střílečku, kterou se vyplatí alespoň vyzkoušet. Navíc už na ni nebudeme muset dlouho čekat, měla by vyjít někdy na přelomu léta a podzimu.
Index očekávání: 9/10

LittleBigPlanet 3
Během E3 herní společnosti většinou oznamovaly hry, které vyjdou v příštím roce, ale našlo se i několik výjimek, jako třeba třetí díl plošinovky LittleBigPlanet, který vyjde letos v listopadu. Fanoušci budou určitě rádi, že se vrací oblíbený hrdina Sackboy s novým dobrodružstvím, v němž mu navíc budou pomáhat tři nové postavy - OddSock, Swoop a Toggle, které bude možné také následně upravovat. Stanou se tedy nedílnou součástí dobře známého univerza. Kromě příběhové části bude ve třetím díle i upravený editor, v němž bude možné vytvářet další levely, ale i jiné menší hříčky za použití nových nástrojů a předmětů. Potěší určitě i fakt, že všechny výtvory z předchozích dílů budou kompatibilní se třetím dílem, v němž navíc budou mít vylepšenou grafiku. Pro fanoušky předchozích dílů jistě povinnost.
Index očekávání: 8/10

Guilty Gear Xrd
Série bojovek Guilty Gear má stále více fanoušků, a proto určitě potěšilo oznámení nového dílu Guilty Gear Xrd, který vyjde letos během podzimu pro konzole PlayStation. V něm si budeme moci zahrát za několik desítek známých postav, mezi nimiž je třeba Chipp Zanuff, Millia Rage, Sol Badguy, Ky Kiske, May, Faust, Venom, Potemkin, I-No, Axl=Low a Slayer. Navíc konzolová verze nabídne i několik dodatečných herních režimů, které v dřívějším vydání na automatech chyběly. Základem je samozřejmě Story režim, který má být zajímavý a každou postavu dokonale popsat. Dále bude přítomen Network, v němž budete moci s kamarády bojovat proti sobě, dokonce v něm bude podpora pro cross-play. V Tutorial režimu budete moci zdokonalit své schopnosti, v Challenge režimu pak na vás bude čekat spousta výzev pro jednotlivé postavy. Novinkou je režim M.O.M. (Medal of Millionaire Mode), v němž budete bojovat proti umělé inteligenci. Za výhry budete dostávat medaile, které slouží k nákupu nových schopností a předmětů. Vývojáři hodlají později přidat i online podporu pro tento režim, který je založen na vývoji postav v RPG stylu.
Index očekávání: 8/10

Natural Doctrine
Sony má dobré vztahy s japonskými vývojáři, kteří proto neváhají vytvářet pro konzole PlayStation kolikrát exkluzivní hry. Jednou z nich je i Natural Doctrine od vývojářů ze studia Kadokawa Games, což je vlastně strategické RPGčko ze staré školy, stavějící na zajímavém příběhu, točící se kolem soubojů lidí a nejrůznějších potvor, postavách s vlastní historií a strategických soubojích. Ze seznamu jde asi o nejméně očekávanou hru, která by ale mohla fanoušky žánru dobře zabavit, zvláště když v dnešní době už podobné hry moc nevznikají a za rok bychom je spočítali na prstech jedné ruky.
Index očekávání: 5/10

Planetside 2
Sony Online Entertainment se ještě před několika lety zaměřovala čistě na PC, ale DC Universe Online jasně ukázal, že i na konzolích je o velká MMOčka zájem. Pro PlayStation 4 nyní vývojáři ze SOE připravují port úspěšné MMO akční hry Planetside 2, která vyjde v tomto roce formou free-to-play. Pokud jste někdy hru hráli na PC, tak jistě víte, nabízí obrovské úrovně, po nichž se prohání stovky hráčů ze třech různých frakcí (New Conglomerate, Terran Republic a Vanu Sovereignty) a mezi sebou bojují, ať už na zemi za pomocí nejrůznějších zbraní nebo vozidel, tak ve vzduchu. Otevřenější akční hru byste asi dnes jen těžko našli, takže je určitě dobře, že se dostane i na konzoli, navíc podle vývojářů v maximální vizuální kvalitě. V brzké době by měla proběhnout otevřená betaverze, datum bude teprve stanoveno.
Index očekávání: 9/10

Samurai Warriors 4
Samurai Warriors je jednou z několika sérií od společnosti Tecmo Koei, která staví na soubojích s obrovským množstvím nejrůznějších protivníků na rozlehlých bojištích. Pokud jste někdy některou hru hráli, tak určitě víte, že obsahují i hodně zajímavý příběh s historickým pozadím, a jinak by tomu nemělo být ani u Samurai Warriors 4, který navíc nabídne více jak padesát hratelných postav. Kromě příběhového režimu budou přítomny i další herní módy, takže se bude jednat o hru, která nebude na jedno nebo dvě odpoledne. Zajímavě zní i možná online kooperace s dalšími hráči. Navíc vývojáři do PlayStation 4 verze slibují i vylepšenou grafiku a daleko více postav na bojišti, čímž bude válčení ještě akčnější a hektičtější.
Index očekávání: 7/10

Komentáře