Test: Playstation Vita

special  83
Martin Šmíd, 9. 3. 2012 15:31
Srdce správného konzolisty se vždy rozbuší, když přichází na trh nějaká ta nová hračka, která slibuje velké herní zážitky. Když Sony oznamovala NGP, nestačili hráči valit oči nad tím, co tato zázračná krabička dokáže. Hry téměř podobné těm na Playstationu 3? Možnost hraní na cestách multiplayer s Playstation 3 hráči? Doposud nemožné, ale nyní se tento kdysi sen stává realitou. Konzole Playstation Vita doputovala i do našich rukou a my se můžeme podívat, jaké poznatky jsme si z dlouhého testování odnesli.

Představení konzole začněme nejprve hardwarem samotným, který se ukrývá pod tělem tohoto nového černého krasavce. Jako procesor Sony zvolila čtyřjádrový ARM CortexTM A9. Velikost paměti rovněž není malá a má rovnou 512 MB RAM. Videopaměť je už na tom o něco hůře, ale pořád se může pochlubit 128 MB, což je zvláště u kapesního zařízení dostačující velikost. I díky grafickému čipu SGX543MP4+ dokáže konzole zobrazit rozlišení 960 x 544 a 16 milionů barev na 5 palců velkém displeji. Ten je zhruba tak velký, jako celý iPhone, abyste si představili jeho velikost. To bychom měli něco málo o hardwaru, nyní se vrhněme na konzoli samotnou.

Už na první pohled je Playstation Vita hodně podobná původnímu PSP, jen je o něco oválnější a samozřejmě i větší, aby vynikl nádherný OLED displej, který svojí kvalitou nemá na kapesních zařízeních obdobu. Zaujmou určitě i dvě analogové páčky. Ty jsou sice menší, ale i tak se dobře drží a díky tomu, že jsou pogumovány, nekloužou z nich prsty a neustále tak máte hru pod kontrolou. Celá konzole se ostatně drží v rukách velmi dobře a ani po několikahodinovém hraní jsme neměli pocit, že by nás bolely ruce či palec, což se u konkurenčního Nintenda 3DS říci nedá. Překvapením je určitě celková váha konzole, která je malá, takže i to pomáhá menší únavě rukou. Po stranách konzole máte ještě několik zdířek na karty, také vstup pro budoucí periférie, a samozřejmě port pro sluchátka.

Po vybalení konzole a jejího prvního spuštění, na vás vykoukne menu. Sony u svých posledních dvou konzolí používala jako menu Xross Media Bar. Někým proklínaný, jinými zase vychvalovaný, každopádně u konzole Playstation Vita ho nenajdete. Zde Sony přichází s novým originálním systémem, který pojmenovala LiveArea. Pokud jste někdy měli v ruce mobilní telefon s operačním systémem Android, budete zde jako doma, protože menu je téměř identické a nabízí i stejné možnosti. Základem je několik obrazovek, mezi kterými si můžete přepínat. Záleží samozřejmě na počtu her a dalších aplikací, které máte stažené. Přepínání obrazovek, i orientace v menu je blesková. Skvělou funkcí je možnost vlastního uspořádání ikonek, takže na jedné stránce můžete mít jen aplikace, na druhé PS Vita hry, na třetí PSP hry, na čtvrté Minis hry a tak dále. Je jen na vás, jaký pořádek si v ikonkách uděláte. Je jen možná škoda, že nejde nastavit jeden wallpaper pro všechna okna. Ke každému musíte dát vlastní, což mezi přepínáním působí rušivě, když na chvilku obrazovky zčerná, aby se obrázek načet. LiveArea je ale rozhodně krokem správným směrem a jasně ukazuje, jak má vypadat přehledné, jednoduché a hlavně rychlé menu na kapesní konzoli.

Konzole má v základu několik aplikací. Spuštěných jich můžete mít hned 5 najednou, ale samozřejmě i tohle má svůj řád, protože třeba nemůžete spustit 5 her najednou. Rovněž nejde mít spuštěnou hru a webový prohlížeč. Když ale máte 5 aplikací puštěných na pozadí, přepínání je velmi rychlé. Jako první je tu Welcome Park, v němž si můžete zahrát několik miniher, abyste si osvojili ovládání konzole. Minihry jsou opravdu jednoduché a ačkoliv u nich nestrávíte moc času, obsahují i trofeje. Velkou aplikací je poté Party. V podstatě se jedná o chat, do kterého můžete pozvat své kamarády, a ti si poté můžou pozvat ty své. Skvělé určitě je, že funguje i voice chat, a to i v případě, když každý hraje jinou hru. Funkce, po které hráči na PS3 volají už roky, je na PS Vita přístupná už od prvního dne. Používání Party je velmi jednoduché a intuitivní. Aplikace Near nás moc nezaujala. Jedná se v podstatě o to, že můžete dát ostatním hráčům informace o své poloze, dokonce zde funguje jistá výměna dárků, ale díky malému rozšíření konzole je tato funkce nyní spíše do budoucna.

Každá aplikace, kterou se pokusíte spustit, má vlastní úvodní obrazovku. Tu si vývojáři mohou upravovat podle své potřeby, takže třeba u her vidíte možnost prokliknutí na oficiální stránky, případně zde máte i manuál a několik dalších užitečných informací. Když sjedete kartou dolů, vidíte, kdy váš kamarád hru hrál, případně jak úspěšný v ní byl a jaké trofeje nasbíral. Jednou z nejslabších částí konzole Playstation Vita je internetový prohlížeč. Sony sice slibovala plnohodnotné prohlížení internetu, ale nakonec tomu tak není. Internetový prohlížeč je sice v načítání stránek rychlý, což o to, ale když poté stránku sjíždíte dolů, neustále se dočítá do paměti, což nějakou tu chvíli trvá, takže do pohodlného prohlížení internetu to má daleko. Určitě zamrzí i chybějící podpora Html 5 a flashe, takže nefungují videa na youtube a dalších video serverech. Sony už přislíbila vylepšení internetového prohlížeče do dalšího updatu, tak snad se ho dočkáme. Určitě je co zlepšovat. Sony hned na startu přidala do Vity několik dalších prográmků, které si můžete stáhnout z PS Store. Třeba ten pro twitter nebo facebook. Obě aplikace jsou přehledné a dobře se v nich člověk orientuje. Řekli bychom, že jsou obě aplikace lepší, než ty na mobilních telefonech.

Dále v PS Vita najdete přehledný a lehce ovladatelný přehrávač hudby i videí. Jen tedy ze zkušeností víme, že pokud si chcete přehrávat videa, když stahujete, rozhodně to není dobrý nápad. Jestli na pozadí stahujete nějakou tu demoverzi, video se při přehrávání seká. Když paměťovou kartu na nic dalšího nevyužíváte, přehrávání videa je v pořádku. Jen taková drobnost, pokud byste se divili, že se vám video seká. Přehrávat hudbu ovšem můžete i během stahování, dokonce i při hraní her, což je skvělá zpráva. Větší výběr by neuškodil. Poté tu je další rozporuplná položka, a to je Photos. V ní si můžete tvořit alba, třeba fotky z dovolené nebo obrázky z her, které během hraní pořídíte. Album je přehledné a dá se v něm dobře vyznat. Horší to už je ale s pořizováním fotek, které bohužel nemají potřebnou kvalitu, a moc bychom se s nimi před návštěvou nechlubili. Fotky jsou zhruba na úrovni prvních mobilních telefonů s fotoaparátem - http://farm8.staticflickr.com/7063/6793367602_0d1955bcf7_z.jpg . V programu můžete rovněž natáčet video, ovšem rovněž s dost pochybnou kvalitou. Kamerky tak spíše slouží k videohernímu využití.

Sony se rozhodla, že neumožní nikomu libovolné kopírování věcí na paměťovou kartu. Abyste si tak mohli nahrát do PS Vita hudbu, film, trailer nebo fotky, musíte si v PC nainstalovat prográmek Content Manager Assistant, no spíše ovladač. Poté už stačí vše provádět přes konzoli, protože se vám v PC vytvoří složky, do kterých můžete kopírovat věci z PS Vita, případně do PS Vita nahrávat. I přes toto omezení je ovšem kopírování fotek, videí nebo hudby velmi rychlé, a když budete dodržovat postup, nebude činit problém. Jen je tu samozřejmě omezení ve formátech. Je škoda, že Vita podporuje jen video formát MP4, takže film s titulky si nepřehrajete.

Další hojně diskutovanou funkcí je Remote Play. Přes ní můžete streamovat obraz z Playstationu 3 do PS Vita. Bohužel se značným omezením, takže si třeba nezahrajete v současnosti žádnou Playstation 3 hru. To je určitě škoda. Rovněž nejde do PS Vita streamovat Blu-ray nebo DVD film. Jdou jen trailery, fotky nebo muzika. Z her poté jdou jen Playstation 1 tituly, ovšem v dost mizerné kvalitě. Funkce Remote Play má rozhodně velký potenciál, jen ho musí Sony využít a přidat do ní další možnosti, jinak zemře jako na PSP, což by byla velká škoda.

Sony jako svoji síťovou službu využívá Playstation Network, který je podporován i u nás v České republice. Ihned se tak můžete připojit na již existující účet z Playstationu 3, případně si založit nový. Na propojenosti Playstation Network Sony hodně sází, přičemž asi tou nejdůležitější součástí je obchod Playstation Store. V něm máte pěkně seřazeny položky do kategorií, jako Playstation Vita, PSP nebo Minis. Také si můžete z historie stáhnout kompatibilní hry z PSP nebo Minis. Nakupování na PS Store přes Vitu je příjemné a velmi rychlé. Úplně jiná písnička oproti 3DSku. K Playstation Network neodmyslitelně patří i seznam přátel, kterým můžete ihned z Vity psát, také si můžete prohlížet trofeje či hrát multiplayer. Implementace fungující online služby Playstation Network je určitě největší výhodou konzole. Jen jí musí nyní Sony patřičně využít.

V současnosti si z Playstation Store můžete stáhnout nejen všechny Playstation Vita hry, ale i velký výběr Minis a Playstation Portable her, navíc mnohdy za velmi lákavou cenu. Všechny hry na PS Store jsou s novou kapesní konzolí kompatibilní, takže se nemusíte bát, že vám nepůjdou. Sony celý seznam navíc hodlá rozšiřovat. Jen v době psaní článku byl menší problém s tím, že některé hry jste neviděli přes PS Store ve Vitě, takže pokud máte tento problém, stáhněte si hru přes Playstation 3 (pozor, neinstalovat) a poté si jí zkopírujte do PS Vita. Sony by měla tento problém opravit. Když už máte nějakou tu starší hru v PS Vita, můžete využít i pravou analogovou páčku. Stačí si jí jen aktivovat přes speciální menu, které vyskočí, když podržíte prst na displeji. Také si v tomto menu můžete lehce upravit grafiku, ale i tak jsou hry na PS Vita o něco zoubkovanější. Hold na větším displeji se menší rozlišení projeví, ale nejde o nic drastického, co by trhalo oči. V brzké době by se měl katalog rozrůst o Playstation 1 hry, kterých je na PS Store velké množství. Hned na začátku máte rozhodně z čeho vybírat.

Těžko dělat nějaké soudy po pár týdnech s konzolí Playstation Vita. Ostatně, bude záležet především na hrách. Playstation Vita je ale rozhodně hardwarově nejnabušenější kapesní konzolí dneška, obsahuje precizní operační systém a velký potenciál v digitální distribuci, díky níž se může k hráčům dostat spousta originálních a hlavně zábavných her od menších vývojářů. A samozřejmě otázka, jestli koupit nebo ne. Samozřejmě, že koupit! Do budoucna se s vámi podělíme o dojmy z dalších her a samozřejmě i aplikací. Tímto článkem s PS Vita rozhodně nekončíme, spíše začínáme.

Pokud máte nějaký dotaz, určitě se nás zeptejte v komentářích. Rádi odpovíme.

Komentáře