Test: Nintendo 3DS XL

special  65
Martin Šmíd, 23. 8. 2012 22:15
U kapesních konzolí u Nintenda se stalo tak trochu zvykem, že po čase vyjde vždy vylepšená verze, která čerpá z připomínek hráčů. Stejně se tak stalo i u nejnovější kapesní konzole s označením 3DS, která startovala před nějakým rokem a půl. Nová verze s označením XL je už na první pohled větší, o něco i těžší, ale nastává otázka, jestli má i další výhody, kvůli kterým se vyplatí si připlatit zhruba patnáct stovek. Na ty výhody i nevýhody se nyní podíváme.

Konzole Nintendo 3DS i přes pomalý začátek se rozběhla a dnes ždíme veškerou svoji konkurenci. Za to samozřejmě může především velký výběr kvalitních her, mezi nimiž najdeme nejenom osvědčeného ale stále skvělého Maria, ale také Resident Evil, Kid Icarus a spoustu dalších. Nintendo i přes úspěch se nyní rozhodlo, že ještě více nakopne prodeje své kapesní konzole vydáním nové edice, která bude větší a nabídne tak na cestách lepší zážitek z hraní. Když jsem 3DS XL viděl vůbec poprvé v centrále Nintenda, moc se mi nelíbilo. Nyní, když si s ním užívám zhruba dva týdny, asi bych ho neměnil, protože právě design je to, co se mi na něm líbí nejvíce. Když je konzole zavřená, vypadá opravdu luxusně, navíc se hned nezapatlá, protože má matný povrch. Po rozevření si lze všimnout lépe dostupných tlačítek START, HOME nebo SELECT, které jdou na rozdíl od starší edice lehce zmáčknout.

Nintendo upravilo v XL verzi všechny tyto menší nedostatky, takže i stylus nyní naleznete opět na pravé straně. Už ho nemusíte hledat ze zadní strany, což je rozhodně velké plus. Toho člověka, který ho umístil v původní verzi na tak špatné místo, doufám vyhodili. Dále se mi líbí, že byl předělán 3D slider, kterým když sjedete úplně dolů, tak vás přes lehké cvaknutí upozorní, že 3D zobrazení je nyní vypnuto. Také určitě chválím nově umístěný vstup pro sluchátka, který je sice na přední straně konzole, ale úplně nalevo, takže nepřekáží uprostřed, jako u staré verzi. Všechny změny po stránce designu jsou zvládnuty na jedničku a je vidět, že Nintendo naslouchalo všem připomínkám. Protože je nyní konzole větší, mnohem lépe se mi drží v rukou, takže ani po několika hodinách hraní New Super Mario Bros 2 jsem nepotřeboval odpočinout, ale mohl jsem nerušeně hrát dál. To u předchozí verze by se moje prsty už kroutily v křečích. A ještě než popis konzole ukončím, musím zmínit i 4GB kartu, která nahrazuje 2GB velikost, která se dodávala u původního 3DSka.

Největší změnou prošel displej konzole, který je o 90% větší, alespoň to hlásá krabice a všelijaké reklamy. Samotný displej má dobré podání barev a rozhodně neurazí, ačkoliv samozřejmě na nádherný OLED displej u Vity ani zdaleka nemá. Nintendo u většího displeje ponechalo původní 3DS rozlišení, takže jsem se docela bál, aby tím neutrpěla grafika. Naštěstí se tak nestalo. Když se dáte hlavu až k displeji, samozřejmě vidíte, že hustota pixelů není taková, jaká by měla být na tak velký displej, ale pokud máte hlavu několik desítek centimetrů od displeje, všechny pixely se spojí a grafiku máte pěkně celistvou. Rozhodně se tak nemusíte bát, že byste zvětšením displeje počítaly jednotlivé pixely, to opravdu nehrozí. Jen čeho si u displeje všimnete, pokud si dáte obě verze konzole vedle sebe, je takový nažloutlý obraz u XLka. Nevím, jestli je to nastavením, ale u normální verze je daleko čistší a přirozenější. Jak jsem ale projížděl internetová fóra, tento postřeh má daleko více uživatelů. Když už se bavíme o displeji, nesmím zapomenout zmínit 3D efekt, který je na větším displeji daleko přirozenější a výraznější. Rozhodně větší displej 3D efektu hodně pomohl.

Když vyšla původní verze, hráči si stěžovali na poněkud menší výdrž baterie. I tu Nintendo v XL verzi zlepšilo, takže nyní mi při plném nabití vydržela u New Super Mario Bros. 2 ve 3D režimu o zhruba hodinu déle, takže dohromady téměř pět hodin. Nezkoušel jsem ale hrát nějakou online hru, tam by výdrž baterie byla zcela jistě menší, ale s tím už musí každý počítat.

Zatím jsem konzoli jenom chválil, ale bohužel má i několik nedostatků, ale hlavně dva docela zásadní. Tím prvním je chybějící nabíječka v základním balení. Prodávat dnes jakoukoliv kapesní konzoli bez této životně důležité periférie je prostě a jednoduše prasárna, za kterou by Nintendo zasloužilo nasekat. Nintendo zde dost sází na to, že si XLko koupí majitelé původního 3DSka nebo DSi, ale zde se zřejmě hodně přepočítali, protože znám dost lidí, kteří si kupují tuto kapesní konzoli, aniž by vlastnili ty předchozí, třeba i z mého doporučení. Nabíječka v základním balení být musí a její absence jen otravuje potencionální zákazníky. Sice chápu, že se Nintendo snažilo co nejvíce snížit náklady, ale za tuto cenu?

Druhý velkým nedostatkem, kterým ovšem trpěla už původní verze, je absence druhé páčky. S novou XL verzí navíc není kompatibilní periférie Circle Pad, takže si naplno neužijete třeba Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, který hrát s jednou páčkou je jednoduše peklo. Rovněž si ale maximálně neužijeme ani další hry, třeba dost populární Resident Evil Revelations. Nintendo sice slibuje, že v brzké době vydá tuto periférii ve větším vydání pro XLko, ale jde opět o další investici, navíc představa, že v ruce držím už pomalu menší notebook, není zrovna lákavá a jistě tím utrpí opět ergonomie samotné konzole, která mi nyní u XL verze sedí nejvíce.

I když jsem se do konzole v posledních dvou odstavcích docela obul, pořád z ní mam obrovskou radost a mohu ji s klidným srdcem doporučit, ovšem upozorňuji, že není určena pro všechny, hlavně kvůli své velikosti. Zde totiž nastává otázka, na co přesně konzoli chcete. Pokud chcete konzoli především na cesty, třeba když jedete v autobuse nebo jdete pěšky do školy nebo práce, volil bych spíše menší verzi, která je skladnější a hlavně lehčí. Pokud ale považujete kapesní konzoli spíše za přenosnou, hodíte si ji vždy do batohu a vytáhnete třeba v práci, ve škole nebo na dovolené, určitě berte XL model, který vám v mnoha věcech nahradí i normální domácí konzoli.

Konzoli Nintendo 3DS XL si můžete koupit u obchodu GameLeader za pěknou cenu 5248,- Kč - http://www.gameleader.cz/?q=Nintendo+3DS+XL ve třech různých barvách.

Komentáře