Test gamepadu DualSense Edge

special  48
Martin Šmíd, 23. 1. 2023 15:10
Už během minulé generace konzolí se začaly objevovat speciální upravené gamepad pro konzole, které oproti těm klasickým nabízely některé zajímavé nové funkce a vychytávky. Hráči si hlavně oblíbili u některých gamepadů od Scufu nebo Razeru spodní páčky/tlačítka, která umožňovala ve first-person střílečkám plynulejší a lepší pohyb po prostředí, což se hodilo hlavně během hraní multiplayerových zápasů. Obliby těchto gamepadů si nejprve všiml Microsoft, který uvedl svůj vlastní pod název Elite. Ten se stal na konzolích Xbox a následně PC hodně oblíbený, takže před několika lety vyšla jeho druhá vylepšená verze, která reflektovala veškerou zpětnou vazbu a Microsoft navíc do jejího vývoje zapojil i profesionální hráče. Sony s přípravou vlastního pro gamepadu dlouho váhala a vsázela spíše na licencované gamepady třetích stran, třeba od zmíněného Razeru nebo Naconu. Až začátkem roku 2020 uvedla na trh speciální příslušenství Back Button Attachment, které gamepadu DualShock 4 konzole PlayStation 4 přidalo spodní tlačítka. Nebylo vůbec špatné a osobně jsem ho docela využíval, a tak nějak jako ostatní hráči doufal, že spodní tlačítka nabídne už ve svém základu gamepad pro tehdy připravovanou konzoli PlayStation 5. Jak už dneska víme, DualSense žádná spodní tlačítka ani další nadstandardní vychytávky nemá, navíc zamrzelo, že příslušenství Back Button Attachment s ním není kompatibilní. I proto jsem měl velkou radost, když Sony v létě minulého roku konečně oznámila svůj vlastní vylepšený gamepad pod názvem DualSense Edge. Já jsem se nyní k němu dostal díky Sony předčasně, takže se s vámi mohu podělit o své dojmy.

Musím říci, že jsem si DualSense od uvedení konzole PlayStation 5 hodně zamiloval, ať už pro jeho skvělý design, ergonomii i funkce, mezi nimiž je hlavně haptická odezva, díky níž je možné se lépe ponořit do podporovaných her. Rozhodně jde dle mého názoru o jeden z nejlepších gamepadů, jaký doposud vznikl, pokud ne vůbec ten nejlepší. A chválu na tento gamepad slýchám i od svých kamarádů, kteří třeba nehrají tolik na PlayStationu, ale hrají hodně na PC, s nímž je také kompatibilní. I proto jsem rád, že vylepšená verze Edge z jeho designu vychází a zachovává si všechny jeho charakteristické vlastnosti. I proto je třeba Edge kompatibilní s oficiální dobíjecí stanicí na DualSense, což je určitě fajn (s několika neoficiálními ovšem nefunguje). Na první pohled Edge vypadá jako klasický DualSense, ale při druhém pohledu je možné si snadno všimnout, že nabízí některé lákavé novinky a nové funkce. Než se pustím do popisku samotného gamepadu, tak zmíním, že stejně jako konkurenční Elite 2 je dodáván v krásné přenosné plastové brašničce. V ní se nenachází jen DualSense Edge, ale i veškeré jeho příslušenství, ať už jde o opletený napájecí USB kabel, různé koncovky na páčky, vyměnitelná tlačítka či pouzdro na konektor. Více se o tomto příslušenství rozepíši níže, ale DualSense Edge už po vybalení z krabice vypadá jako prémiový produkt pro nejnáročnější hráče.

PlayStation 5 nedávno dostal nový update, jehož obsahem byla i podpora DualSense Edge. Díky němu konzole gamepad po prvním připojení hned rozpozná a nabídne představení všech funkcí. Tutoriál je přehledný, ale tím nejdůležitějším je nová položka v nastavení konzole, v níž si můžete gamepad nastavit. Je možné nastavit vlastní rozvržení tlačítek a nechybí ani nastavení mrtvých zón pro spouště nebo páčky, což znamená, jak moc rychle budou reagovat. Nastavení dále obsahuje i vytvoření několika profilů, třeba dle potřeb jednotlivých her, mezi nimiž je pak možné kdykoliv rychle přepínat za pomoci zkratek na DualSense Edge, k čemuž se ještě dostanu. Jedno správné nastavení neexistuje, a proto je skvělé, že si každý může gamepad krásně vyladit k obrazu svému, svým preferencím či právě hraným hrám. Je navíc příjemné, že tutoriál a vůbec veškeré nastavení je v češtině, takže ho zvládne snadno naprosto každý. Ostatně záběry z obrazovky naleznete níže v galerii.

Protože má DualSense Edge téměř stejný design jako originální DualSense, hned krásně padne do rukou, navíc oceňuji, že vývojáři zachovali výbornou haptickou odezvu i třeba adaptivní spouště. Edge se liší svým designem jen v několika detailech, ať už jde o jinak barevná tlačítka, která se mi popravdě v černé líbí daleko více, nebo přepracovaný touchpad v černé, na němž jsou charakteristické znaky PlayStationu. Ano, jde o detaily, ale ty jsou pěkné a přidávají gamepadu DualSense Edge na hezčím a prémiovějším vzhledu. Co se týče váhy, je Edge (325g) o něco málo těžší než základní DualSense (280g), ale lehčí než Xbox Elite 2 (345g).

Největší předností Edge je možnost na spodní stranu nasunout dvě přídavná normální tlačítka nebo páčková tlačítka. Volba je pouze na vás. Já jsem třeba z Xbox Elite 2 gamepadu zvyklý na páčky, takže jsem měl nejprve nasazené ty, ale musím říci, že i tlačítka mají něco do sebe. Vlastně je nyní používám raději. Ať už si ale vyberete páčky nebo tlačítka, na gamepad se přichytí pomocí magnetu, přičemž v něm krásně drží, nekývou se a protože nejsou plastová, nehrozí, že by se při delším používání opotřebovala a třeba praskla. Právě spodní tlačítka/páčky mají následně velký vliv na samotnou hratelnost v akčních hrách, hlavně v těch z first-person pohledu, protože si na ně můžete nastavit třeba nabíjení zbraní, přehazování zbraní, slide, skok a tak dále. To pak způsobí, že můžete v Destiny, Call of Duty nebo Fortnite skákat, a protože nepouštíte prst z analogových páček, zároveň se pohybujete, rozhlížíte, zaměřujete a střílíte. Pohyb po prostředí je díky tomu daleko plynulejší a přirozenější, jen je tedy nutné si na nové ovládací prvky chvilku zvykat. Sám jsem měl na začátku problém a pral se s nimi, ale nyní si už bych bez nich hraní akčních her nedokázal představit, hlavně těch multiplayerových.

Důležitým prvkem na gamepadu pro hraní multiplayerových stříleček jsou i spouště. Jak už jsem zmínil, ty jsou stejně jako u klasického DualSense adaptivní, ale už na první pohled doznaly i několik novinek. Nově mají na sobě PlayStation znaky, což má dle Sony zamezovat klouzání prstů. Musím říci, že s tímto jsem neměl problém ani u normálního DualSense, protože se mi prsty tolik nepotí, ale nyní opravdu nehrozí, že by prst sklouznul. Znaky jsou navíc natolik malé, že jsem je během testování nepociťoval na prstech. I když tedy já zrovna tento prvek asi nedocením, věřím, že mnohým hráčům udělá velkou radost. Se spouštěmi se ještě pojí posuvníky zastavení. Skrze ně si můžete nastavit, jak moc hluboko půjdou spouště R2 a L2 zmáčknout. K dispozici jsou tři stupně, přičemž ten nejkratší zdvih prakticky způsobí, že se spoušť chová jako tlačítko myši, čímž je odezva rychlejší, což ocení hlavně hráči hrající rychlé střílečky, kde rozhoduje blesková reakce. Je určitě dobře, že zdvih je možné nastavit zvlášť pro R2 a L2, takže zatímco třeba pro zaměření můžete preferovat dlouhý zdvih, pro střelbu krátký. Sony v tomto dává volnost, stejně tak si můžete pro každou spoušť nastavit jinak rychlost reakce v nastavení.  

Dostávám se k analogovým páčkám. Jak už jsem zmínil výše, u nich je možné si ve speciálním menu konzole PlayStation 5 nastavit mrtvé zóny dle svých preferencí nebo hraných her, ale Sony zároveň přidala do balení i několik druhů koncovek. V základu jsou na gamepadu klasické, které máte u normální verze DualSense, ale je možné je lehce vyměnit za vysoké nebo nízké oblé koncovky připomínající ty z éry PlayStation 1-3. Protože moc nečtu manuály a rád na vše přicházím sám, nejprve jsem trochu tápal, jak koncovku vyměnit. Přišlo mi, že páčka je v jednom celku a neviděl jsem na první pohled, že by byla někde přerušená. Koncovka je ale normálně nacvakávací, takže stačí více zabrat a povolí. Trochu mě překvapilo, že není jako u Elite 2 na magnet, ale i nacvakávání funguje spolehlivě a nevidím v něm problém. Z testování mohu říci, že mi asi nejvíce vyhovují základní koncovky, protože mi z nich tolik jako z oblých nekloužou prsty.

Co je ovšem největší výhoda analogových páček, tak je skutečnost, že se dají celé moduly vyndat a vyměnit za nové (jeden stojí v českých obchodech 599 Kč). Tohle rozhodně vítám, protože „stick modul“ je nejvíce poruchová část gamepadu a určitě se už každý setkal s driftováním páček. O něm se v minulosti hodně mluvilo hlavně s gamepady Sony a Nintenda, ale z osobních zkušeností vím, že se to týká prakticky všech gamepadů. Zatím jsem se nesetkal s žádným, který by tímto problémem netrpěl. Rozhodně je proto lepší koupit jen nový modul než rovnou celý drahý gamepad. Hlavně po skončení záruky, kdy není možné ho reklamovat. Jen Sony možná mohla vzhledem k ceně DualSense Edge dát rovnou jeden další stick do balení, zvláště když je na něj v přenosné brašně i vyhrazené místo.

Hned po vybalení gamepadu DualSense Edge je možné si všimnout, že pod páčkami má nová Fn tlačítka, sloužící pro zkratky a pohodlnější ovládání několika funkcí. Když zmáčknete Fn tlačítko, můžete si skrze šipky upravit hlasitost ve sluchátkách, případně rychle vyvážit zvuk hry a chatu, když komunikujete s kamarády. Nemusíte tak lézt pokaždé do nastavení, což je fajn. Stiskem Fn tlačítka je možné i skrze akční tlačítka přepínat jednotlivé profily. To se hodí hlavně v momentě, když jako já máte pro několik her jiné nastavení, ať už jde o rozvržení tlačítek nebo mrtvé zóny. No a také je pak možné se rychle dostat skrze Fn tlačítko do nastavení s profily. Fn tlačítka tedy nemají vliv přímo na hraní her, ale dělají používání DualSense Edge gamepadu a vůbec konzole PlayStation 5 příjemnější.

Zatím jsem na DualSense Edge pěl jen samou chválu, ale má i několik nedostatků, které nyní zmíním. Nejdřív zmíním, že ty jsou asi dost subjektivní a někomu nemusí níže zmíněné menší nedostatky vadit. Mezi první patří dle mého názoru lesklá přední strana gamepadu, která slouží jako kryt na páčky. Sice díky ní vypadá DualSense Edge opravdu pěkně jako prémiový produkt, když ho vybalíte z krabičky, ale docela rychle se zapatlá a jsou na ní lehce vidět otisky prstů. Není to nic hrozného, ale matný povrch, který má klasický DualSense, je dle mého trochu praktičtější. Někomu pak může trochu vadit, že DualSense Edge má pouze dvě spodní páčky/tlačítka místo čtyř, které mají některé gamepady třetích stran nebo Xbox Elite 2 na Xboxu. Já osobně jsem zvyklý na dvě tlačítka/páčky, takže mi to nevadí, ale mezi kamarády mám i ty, kteří v tomto vidí velký problém.

A pak je tu výdrž vystavěné lithium-iontové baterie o kapacitě 1050 mAh (původní verze měla větší o kapacitě 1 560 mAh). DualSense Edge určitě nevydrží desítky hodin jako konkurenční Xbox Elite 2, což je docela škoda, zvláště u takto drahého prémiového gamepadu. Výdrž je prakticky srovnatelná s klasickou verzí DualSense, přičemž i hodně záleží na tom, jakou hru zrovna hrajete. Třeba hry Fortnite nebo Destiny 2 jsem mohl hrát i dva večery na jedno nabití (zhruba 9 hodin), protože nevyužívají vibrace, haptiku a další funkce, u Returnalu ale šla výdrž znatelně dolů (zhruba 5 hodin), stejně jako u jiných více náročných her. Co se týče nabíjení, tak to můžete provádět přímo v uzavřené brašničce, protože jde odklopit její zadní strana, jak vidíte na fotce. Pokud tak budete činit ale během hraní, je možné si skrze speciální krabičku kabel v gamepadu uzamknout, aby se vám nestalo, že bude vytržen, třeba domácím mazlíčkem nebo nepozorným členem domácnosti. Ten tak nyní místo vytrhnutí kabelu z gamepadu shodí z poličky konzoli (vtip).

Některé mušky DualSense Edge má, ale jinak si myslím, že jde o dobrý gamepad, který si své publikum najde, protože jen těžko se od něho vrací ke klasické verzi DualSense. Publikum si ale na začátku bude asi hledat pomaleji, za což může především cena. Necelých šest tisíc korun je opravdu hodně i za takto vybavený a špičkově zpracovaný gamepad. Chápu, že jde o velkou novinku a první podobný oficiální gamepad od Sony s prémiovým zpracováním, ale třeba konkurenční Elite 2 pro Xbox Series X/S ve srovnatelné kvalitě i s podobnými funkcemi se dnes prodává o třetinu levněji. I proto si myslím, že cena bude nyní na startu velkou překážkou, aby se DualSense Edge více rozšířil mezi hráči na konzolích PlayStation 5 a třeba i PC, a je to docela velká škoda. Naštěstí s cenou se dá do budoucna hýbat a věřím, že časem trochu klesne, aby byl DualSense Edge přístupnější daleko více hráčům.

DualSense Edge je kvalitní gamepad především pro hráče, kteří to myslí vážněji s hraním multiplayerových her. Oproti základní verzi s haptickou odezvou a adaptivními spouštěmi nabízí několik lákavých novinek, ať už jde o spodní tlačítka/páčky, velké možnosti vlastního nastavení, vyměnitelné páčky nebo nastavitelné spouště pro rychlejší odezvu. Po několika dnech testování musím říci, že jsem si DualSense Edge natolik oblíbil, že vracet se nyní ke klasické verzi je hodně těžké, protože najednou si připadám, jako bych byl při hraní svých oblíbených her limitován, hlavně při pohybu. Pokud bych měl ale něco i vytknout, je to určitě počáteční pořizovací cena, bránící nyní většímu rozšíření, ale také menší výdrž baterie. Tu bych si představoval u takto prémiového produktu daleko větší. Jinak ale DualSense Edge chválím. Hráči na PlayStationu mají konečně vlastní kvalitní alternativu k Xbox Elite gamepadu. 

DualSense Edge

ps5
Sony Interactive Entertainment, Sony Interactive Entertainment
Datum vydání hry:
27. 1. 2023
KARTA HRY

Komentáře