Svět Playstationu 4

special  19
Martin Šmíd, 13. 6. 2013 15:00
Každou herní konzoli vždy charakterizují hlavně hry, mnohdy hlavně ty exkluzivní, kvůli kterým se hráči rozhodují, jakou nakonec pořídit. Následující článek se zaměří na konzoli Playstation 4, která byla během E3 odhalena. Podíváme se nejen na exkluzivní hry, ale i na velká MMOčka, indie záležitosti, multiplatformové hry a rovněž službu Playstation Plus. V následujících dnes se stejně budeme věnovat konzolím Xbox One a Nintendo Wii U.

Konzole Playstation 4

Konzole Playstation 4 byla odhalena už v únoru, ale až na E3 jsme se dočkali pořádných podrobností a hlavně jsme se dozvěděli, že vyjde v Evropě a Severní Americe už tento rok. Potěšila i cena stanovená na 399 euro, částku v korunách zatím nevíme. V balení za zmíněnou cenu bude jednak konzole Playstation 4, ale i ovladač Dualshock 4 (samostatně za 59 euro), HDMI kabel, headset a napájecí kabel. Dokoupit si budete moci kamerku Playstation Eye, která vás vyjde v Evropě na 49 euro.

Během tiskové konference Sony byl odhalen i design konzole. Ať už má na něj každý názor jaký chce, níže přikládáme popis, který jsme dnes obdrželi od Sony. „PS4 oplývá jednoduchým, ale přitom moderním designem, který zvýrazňuje její dokonale plochý vzhled. Tělo PS4 je rozděleno do čtyř částí. Čtyři spojené bloky tvoří spolu jednolitý celek, který v sobě ukrývá diskovou mechaniku, tlačítka i indikátor napájení, přičemž úzké nenápadné štěrbiny oddělují jednotlivé části a plní funkci chladící ventilace. Po stisknutí tlačítka napájení se indikátor napájení umístěný v horní části rozsvítí modrou barvou typickou pro platformy PlayStation. Přední a zadní strana jsou mírně zkosené, což uživatelům umožňuje nejenom snadný přístup k tlačítku napájení a k otvoru pro disk v horizontální i vertikální poloze, ale také pomáhá zakrýt připojené kabely. Černá barva spolu s matným a lesklým povrchem dodává PS4 sofistikovaný vzhled vystihující zábavní systém nové generace, který dokonale zapadne všude tam, kam jej umístíte,“ zmiňuje dnešní tisková zpráva Sony.

Sony během E3 oznámila, že v současnosti její studia pracují hned na 20 velkých exkluzivních hrách, které vyjdou v prvním roce života konzole Playstation 4. Z tohoto čísla tvoří hned 12 nové značky. Níže se nejprve podíváme, jaké exkluzivní hry se k nám chystají, a pak se podíváme i na ostatní. Dejte se tedy do čtení.

Největší oznámené Playstation 4 exkluzivní hry

Knack
Výrobce – SCE Japan Studio | Vydavatel – SCEE
Termín vydání – Launch PS4 | Žánr – Akční adventura
Mark Cerny není jen architekt konzole Playstation 4, ale také vynikající herní designér, který nám hráčům přinesl takové hrdiny, jako třeba Crash Bandicoot, Ratchet, Daxter nebo Nathan Drake. Mark má rád hodně žánr plošinovek, což ukazuje i jeho nový počin Knack, který byl představen poprvé už v únoru, no a s dalšími informacemi vypadá ještě zajímavěji. Mark se rozhodl stavět u hry Knack hlavně na hratelnosti, proto tu je jen jednoduchý příběh, který bude ovšem vyprávěn skrze nádherné animace. Vše se má tak, že do světa vpadnou skřeti i s velitelem Gundaharem, navíc s moderní technikou, což nevěstí nic dobrého. V té době jeden mladý doktor zkoumá nejrůznější relikvie a dávno zapomenuté památky, no a nějak se mu podaří je oživit, z čehož vznikne Knack. Tento na první pohled roztomilý hrdina se rázem může proměnit v obrovského tvora, který má několik metrů, takže mu nečiní problém změřit své síly se zlobivými gobliny, kteří ohrožují celý svět. Knack svoji velikost zvětšuje pomocí dalších částí, které nachází po levech v truhlách, takže i průzkum by mohl hrát velkou roli. Hlavní je ale skákání po plošinkách, případně likvidace velkého množství protivníků, k čemuž vývojáři obdařili hlavního hrdinu velkým množstvím nejrůznějších komb. Ty se má navíc učit i přímo během hraní, takže mnohé ještě zůstávají neodhaleny. Vývojáři navíc slibují i několik logických hádanek, které bude možné plnit i s živým kolegou. Knack totiž bude podporovat i kooperaci s živým hráčem, ale o níá zatím moc nevíme. První dojmy zahraničních novinářů říkají, že ačkoliv Knack není grafickým vrcholem Playstationu 4, je velmi zábavný, o což jde v prvé řadě.

Driveclub
Výrobce – Evolution Studios | Vydavatel – SCEE
Termín vydání – Launch PS4 | Žánr – Závodní
Na startu konzole nemůže chybět závodní hra. Zatímco Gran Turismo 6 vzniká ještě pro Playstation 3, to Playstation 4 dostane hru Driveclub, na které pracují vývojáři z Evolution Studios (Motorstorm nebo WRC série). Když vývojáři začali na hře pracovat, měli jasný cíl. Vytvořit maximálně detailní závodní hru, která bude napůl simulací, napůl arkádou. Prostře s jízdním modelem, který přiláká co nejvíce hráčů. Druhým cílem bylo vytvořit hru stavějící na komunitě, která bude společně prožívat závody v nejrůznějších lokacích po celém světě v těch nejluxusnějších vozidlech, jaké si dokážete představit. Tyto dva cíle se jim podle všeho podařilo splnit, protože Driveclub vypadá podle prvních záběrů parádně, a ještě lépe za chodu, což potvrzují i herní novináři, kteří si ho mohli vyzkoušet. Co se týče komunity, budete moci všechny závody i nejrůznější výzvy plnit sami, ale i s kamarády, s nimiž můžete vytvořit i klub. Do něho se vejde dvanáct hráčů, kteří poté budou vyhranými body přispívat pro celý tým. Je jasné, že mezi jednotlivými kluby na Playstation Network budou velký souboje, vývojáři navíc slibují aplikaci pro iOS nebo Android, abyste neustále věděli, jak si v obrovské konkurenci vedete. Driveclub se má stát druhým životem každého fanouška závodních her. Zatím k tomu má podle prvních ohlasů našlápnuto velmi dobře. Skvělou novinkou jistě je, že pokud si předplatíte na rok Playstation Plus, dostanete Driveclub jako takovou pozornost od Sony zdarma. Skvělá závodní hra na startu konzole Playstation 4 a ještě zadarmo? To je nabídka, která by se neměla odmítat.

Infamous: Second Son
Výrobce – Sucker Punch Productions | Vydavatel – SCEE
Termín vydání – První polovina 2014 | Žánr – Akce
Jen těžko byste hledali mezi prezentovanými hrami hezčí. Infamous: Second Son, na kterém pracují vývojáři už více jak dva roky, vypadá s každým novým záběrem lépe. Ačkoliv se vše odehrává v jednom univerzu, jako předchozí dva díly, vývojáři se rozhodli udělat několik velkých změn, třeba i na postu hlavního protagonisty. Hlavním hrdinou je tentokrát Delsin Rowe, 24 let starý Američan, který zprvu nemá vůbec tušení o svých nadpřirozených schopnostech. I proto se toulá po ulicích, maluje po zdech nejrůznější obrázky, a je takovým klasickým rebelem s nejedním tetováním. Jednoho dne je ovšem svědkem nehody, přičemž když běží raněným lidem pomoci, zjistí, že má nadpřirozené síly – dokáže ovládat kouř. Vše se nyní odehrává v Seattlu, sedm let po událostech z druhého dílu. Za tu dobu se objevila spousta lidí s nadpřirozenými schopnostmi, kteří jsou nyní drženi v zabezpečených zónách společností Department of Unified Protection. V jeden den se jim ovšem podaří uniknout, no a proto začne na ně hon, s nímž se musí vypořádat i hlavní hrdina. Lehké to mít nebude, protože se všude po městě nachází zaměstnanci DUP, navíc je všude kamerový systém, který vše sleduje.

Na E3 nechyběla krátká demoverze, která ačkoliv toho moc neukazovala, prozradila alespoň základní herní mechanismy. Ty se od předchozího dílu značně liší. Hlavní hrdina umí nejen střílet kouřové výboje na nepřátele, ale dokáže se i na krátkou chvíli v kouř proměnit, čímž třeba projde mříží nebo se dostane do vyšších míst, navíc je hlavní hrdina v tomto módu i daleko rychlejší. Kouř není neomezený, je nutné ho doplňovat třeba z aut nebo komínů. Pokud kouř náhodou dojde, je pořád možné použít ohnivý řetěz, kterému nepřátelé moc dlouho vzdorovat nebudou. Kromě klasických komb bude mít hlavní hrdina i několik speciálních útoků, které bude občas moci použít a rozpoutat hotové peklo. Vývojáři slibují nejen nádhernou grafiku, ale i propracovanou fyziku, která dodá střetům s nepřáteli daleko reálnější a mnohdy i efektivnější vzhled. Podle E3 dojmů vypadla demoverze naprosto úchvatně, navíc velkým plusem byl i stabilní framerate při rozlišení 1080p. Jedinou chybou hry je možná fakt, že se neobjeví během startu konzole Playstation 4, ale až v příštím roce.

Killzone: Shadow Fall
Výrobce – Guerrilla Games | Vydavatel – SCEE
Termín vydání – Launch PS4 | Žánr – Akční FPS
Killzone je rozhodně kvalitní série, ale najde se docela početná skupinka hráčů, která ji na chuť jednoduše nepřišla. Je docela zajímavé, že vývojáři předchozí koncept hází za hlavu a nový díl Killzone: Shadow Fall je úplně jiný. To už si šlo všimnout během první prezentace, protože pryč jsou šedé a nevýrazné barvy z předchozích dílů. Vše je nyní pestré, hodně barevné, až se nechce věřit, že jde o Killzone. O detailnosti grafiky se ani nemá cenu dlouze rozepisovat, protože zahraniční novináři jsou z ní maximálně nadšení. Trailery vypadají fajn, ale ve skutečnosti je Killzone: Shadow Fall ten pravý next-gen nářez. Navíc se mnozí shodují, že by se mohlo i po stránce hratelnosti jednat o naprosto výjimečnou záležitost. Události v Killzone: Shadow Fall se odehrávají několik let po Killzone 3. Od té doby se mnohé změnilo, Helghan byl kompletně zničen a přeživší Helghasti museli utéci na planetu Vekta, kde nyní žijí po boku s úhlavním nepřítelem ISA. Nežijí samozřejmě spolu, každá z frakcí má vlastní polovinu planety, navíc je odděluje masivní stěna, kterou se nevyplácí překonat.

Ačkoliv z první prezentace se zdálo, že jde pouze o lineární střílečku, opak je nakonec pravdou. Lineární pasáže sice budou, ale je jich podle dojmů naprosté minimum. Vývojáři většinou hráče pustí do rozlehlé mapy se spoustou cest, a je tak jen na něm, jak nakonec danou situaci zvládne. V tomto Killzone: Shadow Fall dost připomíná první Crysis, navíc i stylem hraní, protože přímý střet s nepřítelem se nemusí vždy úplně vyplatit. Každou akci je nutné promyslet a naplánovat. Kromě klasických palných zbraní, které mají i sekundární režimy střelby, je k dispozici i několik hraček budoucnosti, které mohou hraní ulehčit, zvláště pokud je kolem více nepřítel. Zahraniční novináři celkem vychvalují umělou inteligenci nepřátel. Ti jsou hodně agresivní a není proto divu, že kolikrát se hlavní hrdina hned válel v kaluži krve. Jak třeba dodává server IGN, Killzone: Shadow Fall je sice akční hra v parádní grafice, ale přináší spoustu svěžích nápadů, které se budou líbit nejen fanouškům série, ale všem hráčům, kteří mají v oblibě akční žánr.

Daylight
Výrobce – Zombie Studio | Vydavatel – Atlus
Termín vydání – Q1/2014 | Žánr – Horor
Ještě před E3 vývojáři ze Zombie Studio oznámili hororovou hru Daylight, kterou pohání moderní Unreal 4 engine. V ní se na začátku hlavní hrdina probouzí v opuštěné děsivé nemocnici, jen s mobilním telefonem, který má být velmi důležitou a používanou věcičkou. Daylight není prostý horor, který by vše vyčerpal na jedno zahrání. Ostatně u klasických hororových her je vždy druhý průchod už méně zajímavý, protože tak nějak víte, co na vás za dalším rohem vybafne. U Daylight se toto nestane, protože vývojáři slibují neustále jinak generovaný svět, jinak rozmístěné nepřátele, hádanky, a tak dále. Pokaždé tedy když hru rozehrajete, bude na vás čekat úplně nový herní zážitek, což má být obrovským plusem. O akci Daylight moc není, i když i na ní dojde. Hlavní je únik ze strašidelného prostředí, případně řešení hádanek, které od prvního Silent Hillu k podobnému žánru patří. Vývojáři slibují, že se máme během hraní opravdu lekat, což bude zachycovat kamerka Playstation Eye. O fotky či videa leknutích se budeme moci poté podělit s přáteli na facebooku nebo Playstation Network.

The Order: 1886
Výrobce – Ready at Dawn | Vydavatel – SCEE
Termín vydání – 2014 | Žánr – Akční adventura
Sony moc nových her na E3 neoznámila, ale ono nebylo ani třeba. Všechny by stejně zastínila akce The Order: 1886 od studia Ready at Dawn (Daxter, God of War: Chains of Olympus a God of War: Ghost of Sparta). Hra se odehrává v roce 1886 ve viktoriánském Londýně, ale vše je tak trochu jinak. Vše se odehrává v alternativní historii, v níž mají lidé moderní technologii. Aby vývojáři vytvořili co nejlepší alternativní historii, dost čerpali z nejrůznějších mýtů a legend, ze kterých si vzali nejen události, ale také některé postavy, o kterých jste třeba slyšeli. I když se tak hra bude odehrávat v alternativní minulosti, pořád si tak trochu budete připadat, že tento svět mohl existovat, čemuž má dopomáhat i filmové pojetí. Na něm si vývojáři chtějí hodně zakládat. Možná i proto mohli hru The Order: 1886 realizovat až na Playstationu 4. Chtěli ji vytvořit už dříve, ale hardware Playstationu 3 neumožňoval naplnit jejich vizi. Hlavním hrdinou této akční adventury ve třetí osobě je člen rytířského řádu, který dohlíží na pořádek, ale je nucen se zapojit do obrovské války, která bude určovat navždy běh dějin.

Primal Carnage: Genesis
Výrobce – Lukewarm Media | Vydavatel – Lukewarm Media
Termín vydání – Launch PS4 | Žánr – Akční adventura
Dinosauří hra Primal Carnage: Genesis na sebe poutá od oznámení velkou pozornost hlavně díky skvělým modelům prehistorických tvorů, kteří jsou vytvořeni za pomocí moderního Unreal 4 enginu. Vývojáři ovšem slibují i zajímavý příběh, který navíc budou moci za chodu upravovat podle reakcí hráčů. Primal Carnage: Genesis totiž bude vycházet formou epizod na Playstation Store jako třeba The Walking Dead. Ačkoliv je Primal Carnage: Genesis fps akcí, vývojáři nechtějí, aby se vše zvrtlo v pouhou akci, v níž se bude likvidovat jeden dinosaurus za druhým. Spíše se bude vsázet na tichý průchod či útěkem před dinosaury, protože nábojů do zbraní nikdy nebude dost, sem tam se objeví i nějaká ta hádanka, kterou bude nutné vyřešit. Během hry mají být rozmanité lokace, takže sem tam navštívíte nějakou tu laboratoř, ale podíváte se i do údolí, džungle nebo bažin. Asi nepřekvapí, že největším nebezpečím bude Tyranosaurus Rex, vývojáři přímo říkají, že se můžeme těšit na epický souboj, ale přítomni budou i další dinosauři. Jmenován byl třeba Triceratops nebo méně známý Kaprosuchus, který bude samozřejmě také představovat obrovskou hrozbu.

MMO svět konzole Playstation 4

Je až neuvěřitelné, jak moc Sony sází na Playstationu 4 na velké MMO hry. Těch bude hned na startu docela velké množství, navíc většina ve free-to-play režimu, který se dnes stal pro tento typ her standardem. Asi moc nepřekvapí nedávné oznámení Sony Online Entertainment, že se na Playstation 4 dostane kvalitní MMO akce PlanetSide 2, která u hráčů na PC zaznamenala velký úspěch, navíc ji mnozí herní novináři ohodnotili i vysokou známkou. Její přítomnost na Playstationu 4 je rozhodně skvělou zprávou pro všechny konzolové hráče. Určitě udělá radost i komiksová MMO hra DC Universe Online, která vyšla už na Playstation 3. Na nex-gen konzoli by nás měl čekat prakticky stejný herní zážitek, jediným rozdílem by měla být detailnější grafika a samozřejmě plynulejší hratelnost. Další velkou MMO hrou, která se na Playstation 4 dostane, je Final Fantasy XIV: A Realm Reborn od Square Enixu. Ačkoliv první verze tohoto ambiciózního RPG nebyla úplně v pořádku, nová už vypadá o poznání lépe. Navíc i my konzolisté si vše budeme moci v příštím roce vychutnat v maximální možné kvalitě. Skvělým oznámením je určitě i The Elder Scrolls Online, který se na konzoli Playstation 4 objeví na začátku příštího roku, navíc hráči na konzoli od Sony si budou moci vyzkoušet multiplayerovou betaverzi. Velké pozdvižení na E3 způsobila akční hra Tom Clancy's The Division od studia Massive Entertainment a UbiSoftu, která se odehrává v New Yorku, tři týdny po té, co se na Černý pátek rozšířil po městě smrtící virus. Zanikají postupně základní služby a společnost se mění v chaos. Prezident uplatňuje Presidential Directive 51 a The Division, přísně tajná samostatná jednotka agentů, je povolána. Zatímco Division agenti vedou naoko obyčejný život, jsou trénovaní, aby v podobně nouzových situacích mohli samostatně jednat. Jakmile pohasnou světla, jejich mise začíná. Mezi ty méně zajímavé MMO hry patří střílečka Blacklight: Retribution, nebo ninja sci-fi akce Warframe. O něco zajímavěji vypadá letecký simulátor War Thunder od Gaijin Entertainment, který si určitě zamilují všichni fanoušci tohoto žánru.

Playstation 4 – ideální místo pro indie vývojáře

Sony už několik měsíců láká na své platformy menší vývojáře, kteří sice nevytváří velké AAA hry, ale mnohdy z nich vypadnou kvalitní a originální kousky. Vždyť bez indie scény bychom se nikdy nedočkali her jako Journey, Flower a řady dalších. Sony na své tiskové konferenci oznámila, že bude Playstation 4 velkou kamarádkou pro indie vývojáře, no a několik z nich pozvala přímo na pódium, což musel být pro ně obrovský zážitek. Vždyť před několika lety bylo ještě nemyslitelné, aby se neznámé malé studio mohlo objevit na akci obřích rozměrů, jakými tiskové konference na E3 jsou. Už v únoru byla oznámena exkluzivně pro Playstation 4 logická hra The Witness, na které pracuje tvůrce Braidu, Jonathan Blow. Nedávno vývojáři ze studia Housemarque oznámili, že pracují na nástupci populárního Super Stardust, který vyjde rovněž exkluzivně pro konzoli od Sony. Bohužel více informací zatím nemáme, ale nesmírně se na tuto hru těšíme. Mezi další indie hry patří Transistor (SuperGiant Games) - časová exkluzivita na PS4, Don’t Starve (Klei Entertainment), Mercenary Kings (Tribute Games), Octodad (Young Horses), Secret Ponchos (Switchblade Monkeys), Ray’s the Dead (RagTag Studios), Outlast (Red Barrells), Basement Crawl (Bloober Team), Rocketbirds 2: Evolution (Ratloop), Doki-Doki Universe (HumaNature Studios), Galak-Z: The Dimensional (17bit Games) a Oddworld: Abe’s Oddysee New N’ Tasty! (Oddworld Inhabitants). Zvláště poslední jmenovaná hra potěší mnohé budoucí majitele konzole Playstation 4 asi nejvíce. Abe byl vždy miláček a vidět ho v remaku prvního dílu je snad snem každého fanouška. Nebo ne?

Multiplatformové hry

Jen z exkluzivních her žít nejde. Sony se od začátku může opřít o silnou podporu třetích stran. Asi nejzajímavějšími úlovky je dvojice akčních her Assassin's Creed IV: Black Flag a Watch Dogs, které vyjdou na Playstation 4 s exkluzivním obsahem. S bonusovým obsahem se na Playstationu 4 objeví i hry Diablo III od Blizzardu a Destiny od studia Bungie, které dříve vytvářelo pro konkurenční Xbox sérii Halo. Pak už v klasické podobě vyjdou pro Playstation 4 v prvním roce hry jako Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts, The Crew, Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, Dragon Age: Inquisition, The Evil Within, Final Fantasy XV, Kingdom Hearts III, Need for Speed: Rivals, Sniper Elite 3, Thief, Wolfenstein: The New Order, Zaklínač 3: Divoký hon a mnohé další, které se nám do článku ani nedostaly. Může být Playstation 4 opravdu nejlepším místem pro hraní? Je to možné, ale to budeme moci posoudit až v příštím roce.

Playstation Plus
Služba Playstation Plus se stala na Playstationu 3 a Playstation Vita hodně populární. Za poplatek nabízí spoustu zajímavého obsahu, od slev na hry, až po hry zdarma, které se každý měsíc střídají. Na Playstationu 4 bude tato služba také přítomna, níže se můžete podívat, jaké výhody přinese.

- Online hraní pro více hráčů (Online Multi Player)
- Uživatelé získají přístup k online hraní s dalšími hráči v síti.
Režim Online Multi Player pro PS4, s integrovanými sociálními službami, poskytne exkluzivní funkce umožňující uživatelům například nekomplikovaně spustit hru a online připojit své přátele, kteří mohou hru sledovat nebo během hry využívat vzájemné hlasové rozhovory.
- Automatické stahování aktualizací (Automatic Patch Download)
Funkce „Automatic Patch Download“ pro PS4 se bude neustále vylepšovat. Systém častěji kontroluje dostupnost aktualizací pro hry a také je automaticky nainstaluje. Díky této funkci budou hry vždy aktuální a umožní uživatelům hru hrát okamžitě, kdykoli budou chtít.
- Společné členství PS Plus pro jednotlivé platformy
Jeden členský účet PS Plus slouží pro platformy PS4, PS3 i PS Vita. Služba PS Plus je určena pro více platforem a je dostupná na většině platforem PlayStation. Majitelé PS3 a PS Vita s existujícím členstvím PS Plus budou mít přístup ke službě PS Plus i z PS4 a nově přihlášení členové z PS4 budou mít přístup ke službě PS Plus na PS3 i PS Vita.

„Pro urychlení a posílení rozvoje služby PS Plus bude společnost SCE souběžně s představením PS4 nabízet hru #DriveClub PS Plus Edition pro uživatele služby PS Plus, která jim poskytne komplexní autenticitu a působivé zážitky opravdových automobilových závodů. Uživatelé mohou jezdit na nejkrásnějších automobilech různých kategorií v rozsáhlé nabídce nejdetailněji propracovaných světových lokalit spolu s dalšími týmovými kolegy z klubu, kde se zkušenosti i odměny dělí mezi všemi. Služba „Instant Game Collection“ bude neustále obohacována o další přitažlivé softwarové tituly,“ píše dnes vydaná tisková zpráva.

Komentáře