Svět Nintenda Wii U

special  15
Martin Šmíd, 14. 6. 2013 15:30
Nebudeme si nic nalhávat. Konzole Nintendo Wii U je v těchto dnech na tom hodně špatně. Neprodává se a nemá v těchto dnech ani velké hry, které by hráče donutily zajít do obchodů. Vše by se mělo začít obracet k lepšímu už během léta, ale hlavně podzimu, během něhož vyjde hned několik velkých her. Některé Nintendo oznámilo už dříve, některé byly odhaleny až během E3. Pojďme se podívat, proč byste měli Wii U věnovat v následujících týdnech velkou pozornost. Bude totiž konečně co hrát.

Exkluzivní hry pro Wii U

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Výrobce – Retro Studios | Vydavatel – Nintendo
Termín vydání – listopad 2013 | Žánr – Plošinovka
Před E3 každý s napětím čekal, co oznámí vývojáři ze studia Retro, kteří stojí za vysoce hodnocenou sérií Metroid Prime. Spekulovalo se o úplně nové značce, ale jak se nakonec ukázalo, připravují plošinovku Donkey Kong Country: Tropical Freeze, která vyjde už letos pro Wii U. Pokud jste hráli první Donkey Kong Country díl od vývojářů z Retro Studios, dvojka vás asi moc nepřekvapí, protože se jedná pořád prakticky o totéž, jen je samozřejmě přidané množství nových nápadů, a velkou změnou doznala grafika. Ta je nejen ve vysokém rozlišení, ale vývojáři přidali i spoustu nových grafických efektů jako je Donkeyho srst, které nebyly možné na původním Wii dosáhnout. Tropical Freeze by měl být opět onou starou dobrou 2D hopsačkou s občasnými 3D pasážemi a hardcore hratelností. Nechybí oblíbený opičí hrdina Donkey Kong, ale ani jeho pomocník Dixie Kong. Oba budou muset zjistit, co že se to zase na banánovém ostrově děje. Moc pěkné to asi není, když jsou všude nejrůznější potvory.

Super Mario 3D World
Výrobce – Nintendo | Vydavatel – Nintendo
Termín vydání – prosinec 2013 | Žánr – Plošinovka
Není moc videoherních hrdinů, kteří by měli stejnou popularitu, jako Mario. Tento italský instalatér je tu s námi už řadu let a pořád neztrácí na své popularitě, spíše se mu neustále zvedá. Není divu, když je na něj spoleh a vždy nám naservíruje zábavu na hodně večerů. Nintendo si je toho pochopitelně vědomo a asi ani moc nepřekvapilo oznámení nového dílu Super Mario 3D World, na kterém pracují stejní vývojáři, kteří nám přinesli hry Super Mario Galaxy pro Wii a Super Mario 3D Land pro Nintendo 3DS. Už na první pohled je vidět, že vývojáři nám servírují klasickou Mariovku, která v sobě kombinuje nejen pohled z Galaxy dílů, ale také klasickou 2D hratelnost. Vše je navíc obohaceno o nádherný pohádkový grafický styl, nyní navíc v HD rozlišení. Nejde ale jen o vysoké rozlišení, ale i o spoustu nových efektů, které prostě musí potěšit každého fanouška. Vývojáři přidávají i několik novinek do hratelnosti, třeba kočičí proměna umožňuje postavě poškrábat protivníky a šikovně doskočit na vlajku na konci úrovně. Novinkou je také průhledné zakroucené potrubí, které přinese nové puzzle do hry. Super Mario 3D World je navíc stavěn až pro čtyři hráče v kooperaci, kteří se chopí populárních postaviček jako Mario, Luigi, princezna Peach a Toad. Po princezně Peach hráči hodně volali, nyní konečně bude možnost za ní hrát. Každá z postav má své charakteristické schopnosti a hráči mohou hrát buď dohromady, nebo proti sobě.

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD
Výrobce – Nintendo | Vydavatel – Nintendo
Termín vydání – říjen 2013 | Žánr – RPG
Na novou hru ze série The Legend of Zelda si ještě nějakou dobu počkáme. Čekání si budeme moci usnadnit hraním HD remaku dílu The Legend of Zelda: The Wind Waker, který vyjde už v říjnu. Vývojáři vzali celou původní skvělou hru a předělali ji do úplně nové grafiky, která běží v rozlišení 1080p. Další změnou oproti staré verzi je, že Tingle Tuner byl nahrazen Tingle Bottle a používá ovladač Wii U GamePad k posílání komentů o hře do Miiverse. Těšit se můžeme i na další novinky v hratelnosti. Je vidět, že vývojáři k The Legend of Zelda: The Wind Waker HD přistupují velmi vážně, takže by tohle měla být sázka na jistotu. Hru si užijí jak fanoušci série, tak úplně noví hráči.

The Wonderful 101
Výrobce – Platinum Games | Vydavatel – Nintendo
Termín vydání – 24. srpna | Žánr – Akční RPG
Studio Platinum Games připravuje pro Nintendo Wii U už několik měsíců superhrdinskou hru The Wonderful 101, která vyjde již 23. srpna. V této hře na sebe hráči berou roli Wonder-Red, vedoucího skupinky superhrdinů. Samostatně nad nimi mají vetřelci z vesmíru převahu, ale pokud se spojí, mohou se přeměnit a zahájit masivní útok na svého nepřítele. Ačkoliv hra nevypadá na první pohled nějak zajímavě, první dojmy z hraní naznačují, že bychom se měli dočkat chytlavého titulu, kvůli kterému se i vyplatí do nové konzole od Nintenda investovat.

Mario Kart 8
Výrobce – Nintendo | Vydavatel – Nintendo
Termín vydání – Q1/2014 | Žánr – Závodní arkáda
Ačkoliv jsme věděli předem, že Nintendo na E3 oznámí nový Mario Kart pro Wii U, první trailer nám udělal neskutečnou radost. Hlavně kvůli dvěma cenným poznatkům. Tím prvním je nádherná kreslená grafika ve vysokém rozlišení, která má spoustu pěkných efektů. Druým plusovým bodíkem je rozhodně hratelnost, která pořád staví na arkádovém ježdění s využíváním nejrůznějších powerupů. Rozhodně oceňujeme, že se vývojáři nepouštěli do nějakých divokých experimentů, ale vše staví na osvědčeném konceptu. Přitom nejde říci, že by nový Mario Kart neměl nějakou tu novinku. Závodit se bude nejen na souši, ale i pod vodou nebo ve vzduchu, takže nebudou chybět kromě klasických aut ani motorky nebo letadla. Zajímavě zní i nová antigravitační schopnost. Autíčka tak mohou závodit nahoru po stěně a dostat se do obrácených tras. Jedinou kaňkou na kráse je možná fakt, že Mario Kart 8 vyjde až na začátku příštího roku. My ho chceme hned!

Bayonetta 2
Výrobce – Platinum Games | Vydavatel – Nintendo
Termín vydání – 2014| Žánr – Akční
Když už se zdálo, že se nikdy druhého dílu hry Bayonetta nedočkáme, přišlo Nintendo s nečekaným oznámením. Bayonetta 2 je ve vývoji, a to exkluzivně pro Nintendo Wii U. To byl jistě šok, a pořád šokem je. Pravda je ale taková, že bez Nintenda by druhá Bayonetta nikdy nevznikla. Od minulého roku jsme museli až do letošní E3 čekat na první pořádné informace, i když bylo už od začátku jasné, že nás bude čekat minimálně tak skvělá rubačka, jakou byl první díl. Druhá Bayonetta vypadá opět hodně lákavě, vývojáři používají osvědčený koncept obohacený o řadu nových prvků. Jediné, co Bayonetta ztratila, je delší účes, ale to je tak jediné. Kromě velké kampaně s řadou až epických soubojů přinese druhý díl i kooperativní režim pro dva hráče. O něm zatím vývojáři mlčí, takže musíme počkat na konkrétní informace.

Super Smash Bros.
Výrobce – Nintendo | Vydavatel – Nintendo
Termín vydání – Q1/2014 | Žánr – Bojovka
Jedna z dalších her, o které jsme věděli před E3, je nový díl populární bojovky Super Smash Bros.. Letos se sice na pultech neobjeví, ale těch několik měsíců si určitě rádi počkáme. Zvláště, když nám vývojáři slibují nejen návykovou, ale i vizuálně atraktivní bojovku. Ta bude vycházet hratelností ze svých starších dílů, samozřejmě je tu i několik novinek. Kromě starých známých bojovníků s novými komby, mezi které patří Mario, Bowser, Link, Fox McCloud, Kirby, Pikachu, Donkey Kong, Samus Aran a Pit, se dočkáme několika nových. Zatím byl oznámen vesničan z populární série Animal Crossing, Mega Man a trenérka ze hry Wii Fit. Vývojáři slibují i několik dalších bojovníků, s nimiž si budeme moci zabojovat v nejrůznějších herních režimech, třeba i týmových, a levelech. Super Smash Bros. vyjde nejen na Wii U, ale také na Nintendo 3DS.

Sonic Lost World
Výrobce – SEGA | Vydavatel – SEGA/Nintendo
Termín vydání – Q3/2013 | Žánr – Plošinovka
Jednou z nejzajímavějších exkluzivních her pro Nintendo Wii U je hra Sonic Lost World, kterou vytváří SEGA. Ačkoliv modrý ježek se objevuje v posledních letech celkem pravidelně, kvalitou je to s ním jak na houpačce. Díly pro Nintendo konzole jsou přeci jenom ty nejkvalitnější a Sonic Lost World by to měl potvrdit. Modrý ježek se opět vydává na stopu zlého doktora Eggmana, který unikne do světa známého jako Lost Hex. Chytit ho nebude lehké, protože v cestě stojí nejen řadoví protivníci, ale i šest velkých padouchů, kteří si říkají Deadly Six. Ačkoliv na první pohled se může zdát, že nám vývojáři servírují v Sonic Lost World pořád totéž, není tomu rozhodně tak. Ano, Sonic pořád skáče, překonává překážky a občas zničí nějakého toho nepřítele, ale vývojáři přidali i řadu osvěžujících novinek, které zpříjemňují hratelnost. Zmínit můžeme třeba parkour systém, díky němuž je překonávání překážek daleko jednodušší a hladší, navíc dovoluje modrému hrdinovi nabrat ještě větší rychlost. Sonic Lost World je rozhodně hra, které se budeme věnovat ještě podrobněji v následujících dnech, takže nás nezapomeňte sledovat.

Wii Party U
Výrobce – Nintendo | Vydavatel – Nintendo
Termín vydání – 2013 | Žánr – Party hra
Nintendo už u Wii vsázelo na velké množství party her a u Wii U s tímto pokračuje. Během E3 byla oznámena nová hra Wii Party U, která se má hodit pro každou párty. To by mělo zajistit především 80 různých zbrusu nových miniher, i takzvaných “Stolních miniher“, které budete moci hrát pouze s GamePadem. Nintendo během oznámení moc informací neřeklo, ale čekat už moc dlouho nebudeme. Wii Party U vychází totiž už tento rok v říjnu, takže se určitě v brzké době dočkáme dalších podrobností. Pokud ale máte rádi party hry, určitě tuto sledujte. Wii Party U je záruka kvality.

To bychom měli ty nejzajímavější hry, o kterých víme několik prvních informací. Nesmíme ale zapomínat, že her pro Wii U se chystá daleko více. Nintendo přímo říká, že se pro Wii U chystá nejvíce exkluzivních her, a my jim v tom musíme dát za pravdu. Kromě výše vypsaných se na konzoli dostane i Wii Fit U, který měl vyjít už během launche, zajímavě vypadá s novými ukázkami i Pikmin 3. Za pár dní navíc na pulty obchodů doputuje kolekce miniher Game & Wario. Za pár týdnů pak vyjde New Super Luigi U. Hráči mohou ukázat své schopnosti v roli Luigiho, včetně jeho patentovaného high jumpu a unikátních slidů v 80 nových úrovních zasazených do světa New Super Mario Bros. U. Pro ty, kteří již hru New Super Mario Bros. U vlastní, je tato připravena jako stahovatelný obsah pro Nintendo eShop a bude dostupná od 20. června. Samostatná verze, která originál nevyžaduje, bude dostupná od 26. července. Novým oznámením je i Art Academy titul pro Wii U, v němž si budete moci kreslení potrénovat s nástrojem, který bude letošní léto dostupný pro všechny umělce v Miiverse přes Nintendo eShop.

Během podzimu si budeme moci udělat přípravu na největší sportovní událost ve hře Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games. V této hře bude spousta sportovních disciplín, přičemž nechybí závodní boby, lyžování, párové krasobruslení a snowboard slope style, který připravuje svůj olympijský debut právě do ruského Soči. Různé sporty mohou používat různé ovladače: Wii Remote Plus, Wii U GamePad nebo obojí. Kromě realistické akce v Soči najdete ve hře i sporty zasazené do světa Sonica a Maria, který umožní hráčům dělat i pohyby, které nejsou v běžném životě reálné. No a zapomenout nesmím zmínit ani novou hru studia Monolith Software. Kreativní tým, který stál za vznikem hry Xenoblade Chronicles připravuje pro hráče nový svět. Hráči v něm mohou jezdit na lidských robotech nebo je nasadit proti nepřátelům ve vzdušných bitvách. Tato hra vyjde v příštím roce, název a přesný termín bude teprve upřesněn.

Nintendo útočí na indie scénu

Nejen Sony si chce na svoji stranu přiklonit co nejvíce indie vývojářů. I Nintendo v poslední době chce co nejvíce menších stahovatelných her na své konzoli Wii U. Několik zajímavých už vyšlo, a další jsou na cestě, jak bylo odhaleno na E3. V následujících týdnech a měsících se můžeme těšit třeba na Ballpoint Universe (Arachnid Games), DuckTales: Remastered (Capcom), Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara (Capcom), Scram Kitty and his Buddy on Rails (Dakko Dakko), Coaster Crazy Deluxe (Frontier Developments), Spin the Bottle: Bumpie’s Party (KnapNok Games), A World of Keflings (NinjaBee), Oddworld: Stranger's Wrath a Oddworld: New ‘N’ Tasty (Oddworld Inhabitants), Mutant Mudds Deluxe (Renegade Kid), Cloudberry Kingdom (Ubisoft) a Shovel Knight (Yacht Club Games). Jak je vidě, hráči na Wii U se mají v následujících měsících na co těšit, navíc celá řada menších her zatím oznámena ani není. Je ale určitě skvělé, že Nintendo hodně dává na menší vývojáře, kteří mnohdy vytváří ty nejoriginálnější kousky. Majitelé Wii U o ně nepřijdou.

Třetí strany na Wii U

Nintendo má v poslední době docela problém, co se týče podpory třetích stran na konzoli Nintendo Wii U. EA zatím vzdala vydávání svých her na této konzoli, stejně tak několik dalších vydavatelů, kteří připravují spoustu her nejen na Playstation 4 a Xbox One, ale stále pro současné konzole. Největším zastáncem Wii U je Ubisoft, který připravuje pro tuto konzoli většinu svých velkých pecek. Mezi nimi je nejen Assassin’s Creed IV: Black Flag, Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist, Just Dance 2014 nebo Rayman Legends, ale také Watch_Dogs. Mezi další hry od třetích stran patří Skylanders SWAP Force od Activisionu. Disney zase připravuje Disney Infinity a Disney’s Planes, obě hry vyjdou během léta. Warner Bros připravuje pro Wii U multiplatformní akci Batman: Arkham Origins, ale i exkluzivitu Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure, která vyjde i pro kapesní 3DSko. No a poslední velkou hrou od třetí strany je Deus Ex: Human Revolution - Director’s Cut od Square Enixu.

Komentáře