Svět indie her na Playstation 4

special  7
Martin Šmíd, 18. 6. 2013 20:00
Určitě si vedle velkých her rádi zahrajete i nějakou tu menší, která se objeví na Playstation Network a Xbox LIVE Arcade. Tyto hry nebudou chybět ani na nově oznámených next-gen konzolích. Je ovšem jedna platforma, na které mají indie vývojáři otevřené dveře a mohou prakticky bez omezení na ní vydávat své mnohdy originální kousky. Jde o Playstation 4. Sony si v posledních letech buduje vynikající vtah s těmito vývojáři, a nyní se zdá, že tato snaha konečně začíná nést ovoce. Pojďme se na indie scénu na konzoli Playstation 4 podívat trochu podrobněji.

Videoherní svět se za poslední konzolovou generaci dramaticky změnil. Na předchozích generacích jsme hráli většinou jen velké tří áčkové hry, něco jako indie scéna nikoho v té době nenapadla. Vše se začalo měnit až během této generace konzolí, na které se dostala celá řada menších her od nezávislých vývojářů skrze digitální distribuci. Ačkoliv někdo může říci, že jde jen o malé blbosti, pravda je kolikrát úplně jiná. Vždyť hlavně díky menších nezávislým studiím se k nám dostávají kolikrát ty nejoriginálnější kousky, které oživují téměř pořád stejnou produkci velkých videoherních společností. Jmenovat můžeme třeba vynikající Journey, Thomas Was Alone, Guacamelee, Retro City Rampage, Hotline Miami, Super Meat Boy, FEZ nebo Rocketbirds: Hardboiled Chicken. Seznam obsahuje možná stovky těchto menších her.

Doposud vydávání indie her na konzolích bylo pro vývojáře hodně těžké, a to i z několika důvodů. Především vydání každé hry stojí nějaké ty peníze na každé konzoli, a navíc není ani lehké se na ní dostat. Bylo totiž nutné najít nějakého vydavatele, který by menší hru na PSN nebo XLBA vydal. Ne každý byl samozřejmě ochoten vydat nějakou hru od neznámého studia na konzoli, navíc za to požadoval určité procenta z prodejů. Sony možná jako první si uvědomila, že do budoucna to takhle nejde, protože spousta vývojářů radši vydá hru na PC a na konzole se vykašle. Proto otevřela všem vývojářům dveře, aby si mohli i sami vydat na konzoli svoji hru, bez třetí strany. Před několika lety něco naprosto nemyslitelného. Možná i proto Sony mohla během letošní E3 oznámit obrovskou podporu, kterou má z indie komunity, daleko větší, než jakou mají její oba dva konkurenti. I když třeba Nintendo neztrácí čas a také menším vývojářům hodně pomáhá. Nyní se ale můžeme podívat, jaké indie hry se chystají pro Playstation 4. Oznámena jich je celá řada, zde jsou některé ty nejzajímavější, mnohdy exkluzivní kousky.

Transistor (Supergiant Games, vydání – začátek 2014)
Vývojáři ze studia Supergiant Games, kteří nám přinesli skvělou hru Bastion, už nějakou dobu pracují na oznámené nové hře Transistor. Ta byla oznámena před několika týdny, ale doposud se nevědělo, na jaké platformy se dostane. Nyní už víme, že vyjde na začátku příštího roku s časovou exkluzivitou pro Playstation 4, až poté vyjde na PC. Vzhledem k tomu, že se Bastion na konzole Playstation nikdy nepodíval, přetáhnutí těchto vývojářů je rozhodně velkou senzací. Ve hře Transistor je v hlavní roli dívka, která jednoho dne získá zbraň z vesmíru, jedná se o meč, přičemž ukrývá velkou sílu. Není proto divu, že po této zbrani jdou i další, no a hlavní hrdinka ji před nimi musí ochránit. Vývojáři slibují nejen dobrou akční hratelnost s řadou taktických prvků, ale také pohledné vizuální zpracování a hlavně vynikající hudební doprovod, na kterém si už zakládali u Bastionu. Zatím vše poukazuje na rodící se hit, ale nebudeme raději předbíhat.

The Witness (Number None, Inc., vydání – začátek 2014)
Že na tiskové konferenci velké konzolové společnosti vystoupí nezávislý vývojář, to bylo ještě celkem nedávno něco naprosto nemyslitelného. Vše změnil až Jonathan Blow, tvůrce úspěšného Braidu, se svoji novou hrou The Witness. Ta je unikátní už sama o sobě svým vizuálním zpracováním, ale jak říká přímo Blow, bude to hlavně hratelnost, která si nás omotá kolem prstů. Ačkoliv hru popisuje jako logickou záležitost, nejde o nijak lineární zážitek, jako je to v jiných hrách tohoto žánru. V The Witness jsme na začátku hozeni na rozlehlý ostrov, no a na něm je jen na nás, v jakém pořadí budeme jednotlivé hádanky plnit a jak se s nimi popereme. Bude nějaká hádanka těžká? Není problém, bude možné se pustit do další a k předchozí se vrátit později. Otevřený svět se spoustou hádanek, navíc zabalený do příběhu, jsme tu ještě neměli, a rozhodně bude zajímavé sledovat, jak se s ambiciózním projektem vývojáři poperou. I vzhledem k tomu, že délka má být nějakých 25 hodin, takže nepůjde o nijak krátkou záležitost.

Contrast (Compulsion Games, vydání – 2013)
O hře Contrast jsme vás už několikrát informovali, ale až na E3 bylo potvrzeno, že se dostane i na next-gen konzoli Playstation 4. Jak už možná víte z předchozích našich novinek, jedná se o plošinovku, která se odehrává ve snovém světě ve stylu filmů noir dvacátých let minulého století. Hlavním hrdinou tohoto hodně nevšedního dobrodružství je fiktivní přítel děvčátka Didi, který se jmenuje Dawn. „Rodina Didi rozhodně není dokonalá – její matka je zpěvačkou v kabaretu, která se soustředí jen na vlastní kariéru, a její otec rodinu opustil. Jako její fiktivní nejlepší přítel musíš využít svých schopností přeměny na stín, abys vyřešil komplexní hádanky a pomohl Didi odhalit tajemství, která leží v pozadí její nešťastné rodiny,“ píše se v oficiálním popisu hry. Protože hlavní hrdina není živá bytost, je viděn pouze jako stín, no a tento koncept přinese jistě řadu zajímavých situací.

Oddworld: Abe’s Oddysee New N’ Tasty! (Just Add Water, vydání – konec 2013)
Tahle hra je prostě jedna velká nostalgická vzpomínka. Vždyť na prvním Playstationu ji musel hrát naprosto každý, no a na konci letošního roku se dostane i na Playstation 4 v kompletním remaku, který nabídne nejen na první pohled nádhernou grafiku, ale hlavně i klasickou hratelnost obohacenou o několik novinek. Oddworld: Abe’s Oddysee New N’ Tasty! je prostě tutovka, až je podezřelé, že o ní Microsoft nemá zájem, takže na jeho konzolích Xbox nevyjde. Děj hry je prostý. Hlavní hrdina Abe pracuje už delší dobu v továrně na maso v Oddworldu jako uklízeč. Moc mu toho neschází, za práci je rád, tak proč si stěžovat. Jednoho dne se ale dozví, že jeho šéfové chtějí začít z otroků vyrábět novou masovou svačinku Rupture Farms Tasty Treats. Vzhledem k tomu, že je Abe také otrokem, začne mu jít o holou kůži, takže se rozhodne z továrny uprchnout. Útěk samozřejmě není jednoduchý, protože mezi ním a svobodou stojí důmyslně poskládané levely s nejrůznějšími nepřáteli a nástrahami, no však to znáte z originálu. Oddworld: Abe’s Oddysee New N’ Tasty! bude určitě povinnost pro každého majitele Playstationu 4 (hra vyjde i pro Playstation 3, Playstation Vita a příští rok pro Wii U).

Trials Fusion (RedLynx/UbiSoft, vydání – 2014)
Série Trials, které stavěla na vyblbnutí se s motorkou, patří k tomu nejlepšímu, co je možné si zahrát na Xboxu 360. Letos na E3 oznámil UbiSoft pokračování Trials Fusion, které se dostane příští rok i na Playstation 4. Bude to tak vůbec poprvé, co se hra z této série objeví na konzoli od Sony, za což jsou hráči rozhodně rádi. Vývojáři zatím o novém dílu toho docela dost tají, ale měli bychom se dočkat vyladěnější fyziky, návykové hratelnosti, skvělé grafiky, ale i online multiplayeru a jistě nebude chybět ani vytváření nových tratí a následné sdílení s ostatními hráči. Hra Trials Fusion je sázkou na jistotu, a je určitě skvělé, že si ji budou moci nyní zahrát úplně všichni.

Ray’s the Dead (Ragtag Studios, vydání – 2014)
Před několika týdny byla oznámena zajímavá hra Ray’s the Dead pro PC od vývojářů z Ragtag Studio. Díky Sony a jejímu přístupu k menším vývojářům se dostane i na Playstation 4, a je to rozhodně dobře. Přijít totiž o tento nadějný kousek by byla rozhodně škoda. Hra Ray’s the Dead je na první pohled klasickou zombie hrou, kterých je dnes desítky. Liší se ale od nich jednou podstatnou věcí. V hlavní roli je zombie, přesněji Ray, který byl přiveden znovu k životu. Neví proč, no a právě tohle bude muset zjistit, navíc protože byl tak dlouho v hlíně, ani si moc nepamatuje, čím byl a jak byl zabit nebo jak zemřel. Ray’s the Dead je především adventurou, takže tu bude plnění velkého množství hádanek, dojde i na stealth pasáže. Hlavní je ale získat na svoji stranu další zombie rozmanitých typů, které zapeklité hádanky pomohou vyřešit. Bez jejich pomoci to nepůjde. Ray’s the Dead zaujme rozhodně i pěkným kresleným zpracováním. Rozhodně jedna z her, která si zaslouží pozornost.

Galak-Z: The Dimensional (17-BIT, vydání – začátek 2014)
Vývojáři ze studia 17-BIT teprve nedávno dokončili povedenou hru Skulls of the Shogun pro Xbox 360, ale už nyní mohli oznámit další. Jde o sci-fi střílečku Galak-Z: The Dimensional, která vyjde nejprve exkluzivně pro Playstation 4. Zde je jasně patrné, že vývojáři nezkouší vytvořit něco originálního, jedná se o směrovou střílečku ve vesmíru, v níž budeme sestřelovat vše, co nám přijde do cesty. Vzhledem k tomu, že takové hry jsou vždy neskutečně zábavné a hlavně návykové, rozhodně se těšíme, až si budeme moci Galak-Z: The Dimensional vyzkoušet na vlastní prsty. Láká rozhodně i vizuální zpracování. Ačkoliv je hra ve 2D, obsahuje podle toho, co jsme mohli vidět, i spoustu pěkných grafických efektů.

Don’t Starve (Klei Entertainment, vydání – 2014)
Vývojáři z Klei Entertainment nedávno vydali na PC hru Don’t Starve, která si získala docela velkou oblibu a navíc i herní novináři kolikrát udělovali hodně vysoké známky. V Don’t Starve je hlavním hrdinou Wolson, který je polapen na začátku démony a hozen do tajemného světa. No a úkolem pochopitelně je uniknout, ale to nebude zase tak lehké, protože svět je plný nebezpečných tvorů. Důležité je tak využívat pomoci hodných obyvatel zdejšího světa a hledání nových předmětů, které jsou důležité k přežití. Přežití je v této hře hodně důležité slovo, protože když hlavní hrdina zemře, je konec. Vždy začínáte znovu, v úplně neznámém světě, protože herní mapa se vždy znovu generuje. Herní svět tak nikdy není stejný. Podle všeho je Don’t Starve hodně návykovou záležitostí, takže se už celkem těšíme, až si ji budeme moci vyzkoušet na vlastní prsty.

Tiny Brains (Spearhead Games, vydání – konec 2013)
Hra Tiny Brains pro Playstation 3 a Playstation 4 na sebe upozorňuje už svým zajímavým vzhledem a roztomilými hlavními hrdiny. Tiny Brains je kooperativní logickou hru (hrát můžete lokálně nebo online přes Playstation Network), v níž se zhostíte některého ze čtyř hodně bizarních zvířátek a budete muset utéci z nejrůznějších důmyslně postavených levelů před zlým vědcem. Už z prvních ukázek je jasné, že oči budou rozhodně spokojeny, ale hlavně dostane pořádně zabrat mozek, protože některé hádanky vypadají hoooodně složitě. Podle prvních dojmů zahraničních novinářů se hra dobře hraje, takže se zdá, že půjde o další kvalitní kousek v katalogu indie her.

Octodad: Dadliest Catch (Young Horses, vydání – 2014)
Hra Octodad: Dadliest Catch svoji přítomností na tiskové konferenci Sony jistě každého překvapila. Jak se ale v následujících hodinách ukázalo, ačkoliv vypadá prazvláštně, Sony moc dobře ví, proč na ní docela dost vsází. Octodad: Dadliest Catch je logickou adventurou, v níž hrajete pochopitelně za chobotnici, která je ale rovněž otcem dvou neposlušných dětí. No náplní hry je tak nějak žít si svůj život chobotnice, chodit na nákupy, sekat trávu, a tak dále. Však to znáte. Více informací nám vývojáři hodlají říci v dalších týdnech, ale Octodad: Dadliest Catch rozhodně vypadá zajímavě a vyplatí se tuto hru dále sledovat. Vždyť v jaké jiné si můžete zahrát za chobotnici.

Výpisem her výše samozřejmě nabídka indie her na konzoli Playstation 4 nekončí. Je jich oznámeno daleko více. Jmenovat můžeme třeba hororovou hru Outlast (Red Barrels Studio), u níž se máme skutečně bát. Jen těžko někoho nechá v klidu nový Super Stardust od studia Housemarque, který by měl vyjít někdy v prvních měsících konzole Playstation 4. Nic konkrétního zatím nevíme, ale je vůbec možné, abychom tu neměli další hit? Těžko. Svojí hru pro Playstation 4 připravují i polští vývojáři ze studia Bloober Team, kteří si udělali mezi konzolisty jméno svojí povedenou záležitostí A-man z vojenského prostředí. Pro novou konzoli od Sony připravují hru Basement Crawl plnou klanů. Více se máme dozvědět v následujících týdnech. Nikoho v klidu nemůže nechat ani Rocketbirds 2: Evolution. První díl vyšel nedávno pro Playstation Vita a asi vám neuniklo, že jsme mu udělili devítku. Fanoušci topdown stříleček si jistě přijdou na své hrou Secret Ponchos. Zajímavě vypadá i hra Hohokum, v níž budeme prozkoumávat rozmanité světy v kreslené grafice jako had, no a v nich plnit velké množství úkolů. O prozkoumávání světa v roli robota je i Doki-Doki Universe. Mnohým hardcore hráčům udělá radost určitě oznámené krvavé závody Carmageddon: Reincarnation. Fanoušky 2D akčních plošinovek určitě potěší Mercenary Kings od tří bývalých zaměstnanců UbiSoftu. A na závěr pochopitelně do nejlepší - The Walking Dead Season Two. Jak vidíte, menších a rozhodně kvalitních her bude na Playstationu 4 celá řada. Jen těžko může přijít jiný výrobce hardwaru a říci, že má takovou podporu menších vývojářů.

Komentáře