SteelSeries Arctis 3 Bluetooth - test

special  14
Martin Šmíd, 5. 11. 2018 14:28
Hardware moc často nerecenzujeme, maximálně přinášíme dojmy z konzolí, když se objeví na trhu. Proč si ale sem tam neudělat test nějakého toho zajímavého příslušenství, které se objeví na trhu a má zkvalitnit zážitek ze samotného hraní. Jako třeba headset SteelSeries Arctis 3. Ten můžete připojit jednoduše nejen ke konzolím PlayStation 4 a Xbox One, a výrobce se chlubí i s podporou konzole Nintendo Switch. Na tu se v poslední době začíná objevovat více multiplayerových her a třeba takový Fortnite si s kamarády užijete jen díky komunikaci. Pojďme se tedy podívat, jestli si headset zaslouží vaší pozornost. Autor: Martin Šmíd

Když SteelSeries Arctis 3 Bluetooth vybalíte, naleznete v balení kromě samotného headsetu i potřebnou kabeláž. Manuál přibalen není, ale ten je jednoduché si dohledat na stránkách výrobce. Manuál ale zřejmě přítomen není i z důvodu, že připojení sluchátek a jejich obsluha, ať už děláte cokoliv, je velmi jednoduchá a vše zvládne nastavit během několika málo minut i naprostý začátečník. Po vybalení jsem byl trochu překvapen, že headset má celou konstrukci z plastu, což nikdy nepůsobí zrovna důvěryhodným dojmem, protože mám vždy strach, že během používání prasknou. Ostatně majitelé oficiálního PlayStation headsetu by mohli vyprávět. Já ovšem během měsíčního používání nezaznamenal žádný problém, sluchátka i přes intenzivní používání vypadají jako nová a snad tedy nějaký ten čas vydrží.

Velkou devízou SteelSeries Arctis 3 Bluetooth je určitě skutečnost, že dobře sedí na hlavě, ať už ho využíváte pro poslech hudby, hraní her, chatování s kamarády nebo hraní VR her. Není tak problém mít sluchátka na hlavě i několik hodin v kuse, čemuž pochopitelně dopomáhá i jejich malá váha a příjemné náušníky, které jsou měkké a netlačí. Oceňuji i zakomponování vyměnitelného látkového pásku, který je příjemný a navíc díky němu headset dobře přilne na vaši hlavu, takže mu následně nevadí ani prudší pohyby. Třeba při hraní VR her, kdy jen málokdy jste v klidu a musíte hlavou neustále naklánět, případně se otáčet.  

Samotná sluchátka mají pěkný, až minimalistický design. Naleznete ale na nich všechny důležité ovládací prvky. Ať už jde o tlačítko na Bluetooth spárování s ostatními zařízeními, kolečko na ovládání hlasitosti, microUSB port, 8-pinový konektor a 3.5mm výstup. Samozřejmostí je i zásuvný mikrofon, který je umístěn na levém sluchátku. Ten si můžete libovolně nastavit a není ani třeba, abyste ho měli úplně u úst. Mikrofon je kvalitní, přenáší váš hlas krásně čistě, navíc bez jakéhokoliv ruchu okolí. Při pokecu s kamarády tedy odvádí parádní práci. Na sluchátkách pochopitelně máte i tlačítko pro vypnutí mikrofonu. Jen bych ho možná ocenil na trochu lépe přístupném místě, protože na začátku jsem ho často hledal a nemohl hned nahmatat. Jde ale každopádně jen o zvyk. Daleko více mi u používání na PS4 vadilo, že neexistuje možnost, jak si nastavit zvlášť hlasitost chatu a zvlášť hlasitost hry. U Xbox One tato možnost je díky ovládacímu panelu, který jsem měl s oficiálním headsetem od Microsoftu, ale dá se koupit i samostatně. 

SteelSeries Arctis 3 Bluetooth jsou především herní sluchátka, což dává výrobce jasně vědět na obalu. Přesto dobře poslouží i pro neherní využití. Můžete sluchátka jednoduše spárovat třeba se svým chytrým mobilním telefonem díky Bluetooth a následně poslouchat hudbu, v čemž sluchátka poslouží více než dobře, případně komunikovat s kamarády na Discordu. Ano, proto konzolisty na PlayStationu 4 a Xbox One je lepší založit party přímo v konzoli, ale třeba pro hráče na konzoli Nintendo Switch není Discord vůbec špatnou volbou. Samozřejmě si headset dobře rozumí bezdrátově i s oficiální Nintendo aplikací, takže nemusíte mít z SteelSeries Arctis 3 Bluetooth ještě další kabel do mobilu, jako je to u některých konkurenčních sluchátek. I proto pak potěší nadstandardní výdrž baterie. Během intenzivního testování vydržela zhruba 25-30 hodin, takže nehrozí, že byste museli headset nabíjet každých několik hodin.

Zatím šlo jen o popis headsetu jako takového, ale určitě mnohé z vás zajímá i informace, jak dobrý je při samotném poslechu hry či hudby. A tady bych řekl, že opět odvádí velmi dobrou práci. Headset zvládá prostorový 7.1 zvuk, přičemž pokud máte headset připojený k ovladači konzole nebo případně přímo do konzole (Nintendo Switch), není nač si stěžovat. Ve své kategorii patří SteelSeries Arctis 3 Bluetooth rozhodně k těm nejlepším headsetům, s nímž si užijete hraní her či sledování Blu-ray filmů. To u bezdrátového používání je to už o něco horší. Ano, pro běžné uživatele, kteří si sem tam chtějí poslechnout nějakou tu písničku nebo chatovat s kamarády, to bohatě postačí, ale náročnější uživatelé mohou být kvalitou trochu zklamáni. Každopádně tu hodnotím hlavně využití u her, kde musíte mít headset připojený přes kabel, a tady rozhodně nezklame.

SteelSeries Arctis 3 Bluetooth je kvalitní headset, který za svoji cenu nabízí hodně muziky. Dobře sedí na hlavě, je lehký, příjemný a i co se zvuku týče, odvádí u her či filmů velmi dobrou práci. Pochvalu si výrobce zaslouží i za velmi kvalitní mikrofon. Jen je škoda, že je konstrukce prakticky celá z plastů, což nedělá moc dobrý dojem, a zamrzí jistě i horší kvalita u bezdrátového poslechu. Pokud ale hledáte kvalitní headset na hraní her a komunikaci s kamarády, SteelSeries Arctis 3 Bluetooth je ideální volba a mohu ho rozhodně doporučit. 

Komentáře