SteelSeries Arctis 1 Wireless - test

special  14
Milan Urbanec, 14. 10. 2019 11:30
Pokud to myslíte s hraním multiplayerových her vážně, kde záleží nejen na tom, abyste slyšeli každičký krok protivníka, ale zároveň mohli komunikovat se svým vlastním týmem, jsou pro vás herní sluchátka naprosto nezbytným doplňkem. Dnes máme na trhu nepřeberné množství herních sluchátek určených i pro všechny dostupné konzole, ať už jde PlayStation 4, Xbox One nebo dokonce Nintendo Switch, no a ty vytváří i společnost SteelSeries. Jeden model jsme pro vás už testovali, nyní se naskytla příležitost se podívat na další. Jmenuje se SteelSeries Arctis 1 Wireless a zde jsou naše postřehy z testování. Autor: Milan Urbanec

Testováno s konzolemi PlayStation 4 a Nintendo Switch (cena headsetu je 3099 ,-Kč)

Ani sebelepší zvuk si nevychutnáte, pokud vám sluchátka nepadnou krásně na hlavu a jsou nepohodlná. To naštěstí u nově testovaných sluchátek neplatí, protože u SteelSeries Arctis 1 Wireless, stejně jako ostatně i u ostatních sluchátek tohoto výrobce, najdete extra pohodlný měkoučký a prodyšný náušník, potažený pouze kouskem koženky. Její úkol je prostý, zachycuje zvuk, aby neunikal ven. Náušník lze nastavit otáčením, aby padl na jakýkoliv tvar hlavy. Náhlavník je pak příjemně měkoučký, pohodlný a vyztužený ocelí, což pravděpodobně způsobuje trochu větší tlak na uši. 

Sluchátka jsou bezdrátová a velmi lehoučká, takže i delší nošení je pohodlné a neměl jsem problém sluchátka používat i několik hodin v kuse. Třeba při hraní mé oblíbené hry Destiny 2, případně hraní venku na konzoli Nintendo Switch. Veškeré ovládací prvky jsou jednoduše dostupné na levé straně sluchátek, ať už jde o ovládání hlasitosti nebo ztlumení mikrofonu. Na pravé je pouze tlačítko na zapnutí, které supluje i několik jednoduchých gest, převážně při připojení k telefonu a poslechu hudby.

Bezdrátová 2,4GHz technologie využívá malý USB-C dongle, díky kterému není potřeba řešit další párování, takže stačí jen zapojit a poslouchat. Dongle jednoduše připojíte do podporovaného telefonu, Nintendo Switch či PC vybaveného portem USB-C. Pro všechna ostatní zařízení najdete v balení redukci z USB-C na klasické USB. Všechna zařízení sluchátka SteelSeries Arctis 1 Wireless okamžitě rozpoznají. Do PC lze doinstalovat obslužný program na další nastavení a volbu různých zvukových profilů, či nastavení mikrofonu. 

Jediné zařízení, které není 100% podporováno je konzole Xbox, kde musíte sluchátka připojit pomocí 3,5mm audio kabelu, který je součástí balení. Pokud byste chtěli bezdrátovou verzi ke konzoli Xbox One, tak můžete zakoupit jiný model, a to SteelSeries Arctis 9X. Každopádně baterie u testovaného modelu vydrží ve sluchátkách okolo 20 hodin provozu, což je slušný výdrž. Dobíjí se pak pomocí miroUSB. Ale i během dobíjení lze stále sluchátka „bezdrátově“ používat.

Zvuk sluchátek patří rozhodně ke kvalitnějšímu zážitku. Jak podání bass, tak výšek není nijak zkresleno a sluchátka jej bravurně zvládají. Při kabelovém propojení mají zvuk ještě kvalitnější. Mikrofon je odnímatelný a zapojuje se do 3,5mm zdířky ve sluchátkách. Musím ale říci, že i přes veškeré nastavení v aplikaci nepodává nějaké oslnivé výsledky. Neznamená to však, že by byl nekvalitní, je spíš dost potichu. To však neplatí při kabelovém propojení, tam naopak mikrofon exceluje, ale proto si bezdrátová sluchátka asi nekupujete. Ostatně Arctis 1 se vyrábí i v kabelové verzi za poloviční cenu.

Nejvhodnějším použitím těchto sluchátek vidím ve spojení s konzolí Nintendo Switch, kde dongle krásně padne v handheld módu přímo do USB-C konektoru a nijak nepřekáží. Dokonce tvůrci mysleli i na pouzdra pro Switch a proto je USB maličko delší, aby se dalo pohodlně zapojit i do Switche v pouzdru. A díky líbivému a střídmému designu sluchátek ani nebudete vypadat jako blázni, když si někde mimo svůj domov zahrajete.

Osobně SteelSeries Arctis 1 Wireless hodnotím jako velmi pohodlná a kvalitní bezdrátová sluchátka. Malý dongle a vcelku slušná výdrž z nich dělá dobrého parťáka nejen na hraní oblíbených her, ale také poslech hudby. Pokud tedy v současnosti uvažujete o nákupu nějakých herních bezdrátových sluchátek ke konzolím PlayStation 4 a Nintendo Switch, máte tu docela dobrý tip. SteelSeries Arctis 1 Wireless nezklamou.

Komentáře