Sony na GamesComu

special  5
Martin Šmíd, 23. 8. 2013 15:15
Letošní ročník GamesComu pro nás začal velkou tiskovou konferencí Sony (ano, Microsoft měl také svoji akci, o té ale až později), která slibovala spoustu novinek, a hlavně odhalení, kdy vyjde konzole Playstation 4. Asi jste tiskovou konferenci viděli, my jsme se jí zúčastnili, takže se nyní můžeme podívat na několik nových oznámení či dalších postřehů, kterých jste si třeba nevšimli.

Sony si je moc dobře vědoma toho, že Microsoft počáteční velký náskok nově započaté next-gen války pomalu dohání, takže musela oznámit daleko více exkluzivních her. Na druhou stranu tisková konference se nezaměřovala jen na next-gen konzoli Playstation 4, ale dočkali jsme se nových oznámení i pro Playstation 3 a Playstation Vita. Že se Sony zaměřuje na všechny své konzole, bylo jasně vidět i přímo na GamesComu. Zatímco Microsoft prakticky rezignoval na ukázku novinek pro Xbox 360 a na svém stánku měl převážně Xbox One, to Sony měla k vyzkoušení hodně her pro všechny tři konzole. Nyní ale na onu tiskovou konferenci, která začala scénou, v níž si do křesla sednul Shuhei Yoshida a ukázal interface konzole Playstation 4. Přepínání bylo rychlé, bylo ukázáno několik možností, jako třeba sledování toho, co hrají zrovna kamarádi (dříve oznámený videostream). Do jejich her bylo poté možné se jednoduše připojit, vše proběhlo během několika vteřin.

Playstation 3
Tisková konference Sony pokračovala nejprve novinkami pro konzoli Playstation 3. Pro tu Sony chystá několik exkluzivních her, přičemž tou největší je pochopitelně Gran Turismo 6. Během tiskové konference byl puštěn nový trailer, ukazující spousty nových záběrů, určitě jste je už viděli. Každopádně Gran Turismo 6 dostalo po traileru i datum vydání, stanovené na 6. prosince letošního roku. Trochu nečekaný tah, zvláště když týden před tímto datem vychází Playstation 4. Třeba ale Sony ví, co dělá. Stejně jako u plánovaného Gran Turismo filmu, kterému v sále nikdo moc nevěřil a jeho oznámení sklidilo spíše vlažný potlesk. Poté Sony shrnula hry pro Playstation 3, které vyšly, případně vyjdou. Mezi nimi je The Last of Us od Naughty Dogu (o DLC ani slovo), Beyond: Two Souls a poté byla oznámena novinka LittleBigPlanet Hub. Jde prakticky o free-to-play záležitost, v níž budete moci komunikovat s komunitou, tvořit svůj vlastní obsah – vytvořit půjde údajně cokoliv, a pochopitelně budou přítomny i klasické levely, které budete moci hrát. Sony chce touto novinkou nalákat k LittleBigPlanet hlavně nové hráče, možná i proto bude v základu zdarma. Nakonec Sony oznámila v sekci s Playstationem 3 speciální bundle konzole s hrou Grand Theft Auto 5, který bude obsahovat speciální headset, dříve potvrzený pro Severní Ameriku. Dostane se tedy i do Evropy, a samozřejmě bude kompatibilní s Playstation 4. Huráá. Pro Playstation 3 je oznámena i plošinovka Ratchet and Clank: Nexus, o níž se rozepíšeme více v preview.

Playstation Vita
Někdo možná říká, že konzole Playstation Vita se prodává špatně, jak jsme ale zjistili, prodává se lépe jak PSP za stejnou dobu. Stejně ale Sony udělala na GamesComu několik oznámení, které by měly prodejům ještě pomoci. Jednak byly oznámeny tři speciální bundly pro Evropu, které obsahují konzoli a několik her zdarma na paměťové kartě. Poté přišlo to, co se prakticky tušilo už několik měsíců. Sony oznámila snížení ceny na 200 euro. Cena pro Českou republiku zatím není známá, ale dáme vám vědět hned, jakmile se ji dozvíme. Prodejům konzole by měly pomoci i hry jako Batman: Arkham Origins Blackgate, LEGO Marvel Super Heroes, Football Manager Classic 2014 a Borderlands 2, který vyjde v příštím roce. Oznámení skvělého akčního RPG na kapesní konzoli Playstation Vita bylo rozhodně překvapením, protože ho nikdo nečekal. Další podrobnosti se o tomto portu dozvíme v následujících týdnech, zatím musíme čekat.

Playstation Vita ale nejsou jen velké hry. Vychází na ní i celá řada originálních indie hry, které jsou mnohdy velmi kvalitní. Nově byl oznámen třeba FEZ, který vyjde na všechny platformy Playstation. Úplně novou hrou pro Playstation Vita je Murasaki Baby. Jde o originální plošnovku v pěkné stylizované grafice, v níž ovládáte hlavního hrdinu pouze za pomocí dotykového displeje. Hra vypadala moc pěkně z prezentovaného videa, takže doufejme, že se bude stejně dobře i hrát. Datum vydání upřesněno nebylo. Zatímco hra Murasaki Baby sklidila velký potlesk, free-to-play záležitost Big Fest, která se točí kolem hudebních festivalů, moc radosti neudělala. To by bylo v čistě PSV sekci. Další hry byly oznámeny později během konference, ještě na ně dojde řada níže. Po tiskové konferenci byly oznámeny ještě hry Joe Danger 1 a 2, Kick & Fennick, Lunatic a adventura Broken Sword – The Serpent’s Curse pro PSV, o níž se rozepíšeme v brzké době více ve speciálním článku.

Playstation 4 indie hry
Dále se tisková konference věnovala všeobecně indie hrám, které budou mít časovou exkluzivitu na konzolích Playstation. Jako první byla oznámena Roque Legacy (PS4, PS3 a PSV), což je 2D středověká plošinovka plná pastí a nepřátel. Dále došlo i na spekulovanou záležitost The Binding of Isaac: Rebirth (PS3 a PSV), která vyjde někdy během příštího roku. Příjemným překvapení, no spíše oznámením bylo, že hra Volume od tvůrce hry Thomas Was Alone se dostane příští rok také na PS4 a PSV. Více informací o hře v naší oznamující novince. Další oznámenou hrou byl Gun of Icarus Online (PS4), v níž budete bojovat s posádkou v oblacích o přežití. Poté padla zmínka i o hře Wasteland Kings (PS4 a PSV), ale moc informací o ní nemáme. Musíme počkat. Fanoušky N série jistě potěšilo oznámení, že se připravuje nový díl N++ (PS4). No a na závěr největší radost udělala oznámená hra Hotline Miami 2: Wrong Number (PS4 a PSV). Konečně jsme se dočkali potvrzení konzolové verze. Mezi další oznámené indie hry pro PS4 patří Assault Android Cactus (Witch Beam), Final Horizon (Eiconic Games), Samurai Gunn (Teknopants), Starbound (Chucklefish), Switch Galaxy Ultra (Atomicom) a Velocity 2X (FuturLab).

Nové hry pro Playstation 4
To bychom měli indie hry. Nyní se zaměříme na o něco větší kousky, které byly oznámeny během tiskové konference, no a které pochopitelně vyjdou exkluzivně na Playstation platformách. Jako první byla oznámena adventura Everybody’s Gone to the Rapture od tvůrců povedené PC hry Dear Esther. Asi nejde o klasickou hru pro hardcore hráče, ale je vidět, že Sony nezapomíná ani na fanoušky adventur a her, které jsou zaměřeny především na zážitek z příběhu. To ovšem ukazuje i novinka studia Tequila Works (XBLA hit Deadlight), která se jmenuje Rime. Jde opět o adventuru o záhadné civilizaci, která svým stylem připomíná The Legend of Zelda: The Wind Waker a hratelností Journey nebo nedávný Brothers: A Tale of Two Sons. Před několika dny si Sony zaregistrovala ochrannou známku na Helldivers, takže nepřekvapilo, že se objevila tato hra během tiskové konference. Jde o top down kooperativní střílečku, přičemž zajímavostí je, že na ní pracuje studio Arrowhead Game, stojící za hitem Magicka. Jako další přišla na řadu nová hra studia Housemarque, která je považována za duchovního nástupce oblíbeného Super Stardust. Nová hra se nakonec jmenuje Resogun, a opět v ní nechybí velké exploze. Bylo potvrzeno, že vyjde na launch PS4, navíc pro členy PS+ bude zdarma. Asi největší pozdvižení vyvolalo oznámení hry Shadow of the Beast, tedy kompletní remake populární řežby z Amigy, která se dostane exkluzivně na PS4. To bylo v sekci nových her vše.

Sony a UbiSoft
Sony má s UbiSoftem silné partnerství, což bylo ukázáno i na GamesComu. Nejprve bylo potvrzeno, že hra Assassin’s Creed 4 Black Flag bude mít několik exkluzivních misí za Aveline, no a poté došlo i na ukázku hraní hry na Playstation Vita skrze Remote Play. Dále bylo oznámeno, že filmová a televizní divize Ubisoft Motion Pictures spolupracuje se Sony Pictures Entertainment a New Regency na vývoji nového filmu, na motivy hry Watch Dogs. Více podrobností prozrazeno nebylo. No a na závěr došlo i na hru Watch Dogs, která rovněž nabídne na Playstationu exkluzivní bonusy – Hacking Boost, exkluzivní skin a hlavně 4 exkluzivní mise.

Velkým překvapením večera bylo, že dost možná nejpopulárnější hra současnosti, Minecraft, se dostane i na Playstation 4, a to už během jeho startu. Poté byly potvrzeny i verze pro Playstation Vita a Playstation 3. Majitelé konzolí Playstation tak konečně budou moci tuto hru vyzkoušet na svých platformách, a zjistit, proč se stala tak populární. Minecraft určitě zaujal, podle potlesku v sále, ale ještě větší měla hra War Thunder, tedy MMOčko s více jak 300 historickými stroji ze druhé světové války. Graficky vypadá skvěle, hratelnost je podle prvních dojmů rovněž velmi dobrá.

Playstation 4 a datum vydání
Jako poslední na tiskové konferenci padlo, že Playstation 4 bude uveden letos 15. listopadu v Severní Americe a ve vybraných zemích Evropy 29. listopadu. Česká republika mezi zeměmi není uvedena, ale je šance, že se u nás objeví, třeba během prosince. Česká Sony nyní na dostupnosti pracuje, v brzké době bychom se měli dozvědět v brzké době. „Datum pro uvedení do ČR/SR není potvrzeno, nicméně naším zájmem je PS4 uvést na trh co možná nejdříve. O přesném datu uvedení vás budeme v brzké době informovat,“ napsal nám dnes na náš dotaz Ivan Bradáč.

Dualshock 4 dojmy z osahání
Dobře, GamesCom nebyla z pohledu Sony jen tisková konference. Konzole Playstation 4 byla přímo na výstavišti k vyzkoušení, takže jsem vůbec poprvé mohl chopit do rukou Dualshock 4, který podle dřívějších informací prošel řadou změn. Po uchopení do rukou jsem měl pocit, že držím prostě klasický Dualshock, takže jsem si nemusel na nový gamepad zvykat. Změny se ale projeví hned po zapnutí nějaké hry, protože najednou mi prsty neklouzaly z páček, navíc ovladač je z velmi dobrého materiálu, takže se pevně drží v rukou. Velkou proměnou prošly i tlačítka L2 a R2, která jsou nyní daleko více uzpůsobeny pro hraní závodních (nový Need For Speed se hrál s Dualshockem 4 parádně) nebo first-person her, jako tomu je u konkurenčního Xbox Gamepadu. Příjemně jsem byl překvapen hlavně novinkou v podobě touchpadu, který je uprostřed Dualshocku. Moje prsty na něj dobře dosáhly, navíc je docela citlivý, takže nebyl problém skrze něj hru ovládat (Octodad). Touchpad je i klikací, a podle všeho ne jenom v jednom bodě, takže by mohl zastoupit více tlačítek, ale uvidíme, co s tímto vývojáři vymyslí. Každopádně nový ovládací prvek je příjemné oživení, a ačkoliv jsem byl spíše k němu skeptický, určitě bude mít ve hrách využití.

V následujících dnech se můžete těšit ještě na dojmy z her DriveClub, The Order, Killzone a infamous Second Son a mnoho dalších, které vyjdou nejen pro Playstation 4, ale i PSV.

Komentáře