SanDisk microSDXC 256 GB pro Nintendo Switch

special  11
Milan Urbanec, 24. 3. 2022 10:00
Přestože Nintendo před několika měsíci začalo prodávat novou verzi své mega úspěšné konzole Nintendo Switch, její vnitřní úložiště vzrostlo jen o málo. V dnešní době, kdy běžná hra pro Nintendo Switch zabírá klidně i 20 GB, musí proto hráči sáhnout po nějakém rozšíření úložného prostoru. To naštěstí Nintendo Switch podporuje v podobě velmi rozšířených microSD karet. Jenže, jakou kartu si má člověk vybrat z toho nepřeberného množství. Autor: Milan Urbanec

I když éra velmi pomalých karet již odezněla, díky bohu za to, stále se můžete setkat s kartami, které svým výkonem moc neoslní. A například pomalá karta u hraní her může klidně způsobit horší herní zážitek v podobě pomalejšího načítání, či doskakování textur. Proto by se každý měl řídit určitými pravidly jakou kartu pro svoje Nintendo Switch vybrat.

Naštěstí výrobci myslí i na hráče, a trochu nám to usnadnili. SanDisk má ve své nabídce líbivé karty přímo pro hráče s konzolí Nintendo Switch. Každou velikost navíc oddělil jak barevně, tak herním potiskem, aby se v kartách každý hráč pěkně vyznal.

Všechny tyto karty jsou parametrově totožné a liší se jen velikostí. My jsme testovali žlutou kartičku s velikostí 256 GB, která se dá pořídit dnes za 999,-Kč (128GB stojí kolem 699,-Kč a 512GB pak 2899,-Kč). Karty se dají testovat všelijak na různé typy rychlostí a zápisů. Avšak toto je karta určená do Nintendo Switch, přestože ji můžete použít do libovolného zařízení podporujícího microSD karty, ať už je to jiná konzole nebo třeba mobilní telefon.

Zajímalo nás hlavně, zda hráč vůbec pozná rozdíl, zda je hra spuštěna z konzole nebo z karty. Jelikož vnitřní paměť Nintendo Switch je založena na technologie eMMC flash paměti, jedná se vlastně o velmi podobný typ úložiště, jako je karta microSD. Během testů jsme tak nezaznamenali žádný významný rozdíl, ať už v běhu nebo rychlosti spouštění her. Budeme-li tedy brát vnitřní paměť jako výchozí rychlost, nemáte šanci poznat, z které paměti hru zapínáte.

Z námi asi 10ti testovaných her byl rozdíl v řádu půl vteřiny, a to se snad ani nedá brát jako rozdíl. Kopírování zhruba 15 GB velké hry zabralo asi 6,5 minuty. To odpovídá rychlosti zápisu asi 40 MB/s což je zhruba polovina deklarované rychlosti. Samozřejmě je jasné, že čísla napsané na obalu nemůžeme brát vážně, přesto je to vyšší rychlost, než udává třída UHS-I U3. Také je potřeba brát zřetel na to, že Nintendo Switch není, co se hardware týče, žádný výkřik moderní technologie.

Vyvstává ale otázka, zda se vyplatí připlatit si v případě 256 GB modelu několik stovek za Nintendo brand na kartě. Sám SanDisk má parametrově velmi podobnou kartu s pouze nižší rychlostí zápisu, kterou pocítíte pouze během kopírování souborů. Většina her následně ukládá jen velmi malé množství dat, a proto vás u karet více zajímá rychlost čtení než zápisu. Zas na druhou stranu, na kartě je hvězdička nesmrtelnosti z Mária, což to je na pohled moc pěkné, i když bude schovaná v útrobách zařízení.

Komentáře