Rok 2012 plný her

special  43
Martin Šmíd, 3. 1. 2012 11:05
Rok 2011 je nenávratně pryč a musíme říci, že to byla docela jízda. Na tolik kvalitních her budeme ještě dlouho vzpomínat. Každopádně herní vydavatele nezpomalují a i v následujících dvanácti měsících se máme na co těšit. Náš seznam ostatně mluví jasnou řečí. Nyní tu totiž vypíšeme, na jaké hry se těšit a jaké by mohly být ještě v průběhu roku oznámeny. Teď se už ale dejte do čtení a do diskuze nám napište, na jaké hry se těšíte vy.

Halo 4
Datum vydání – září 2012 | Platformy – Xbox 360 | Vývoj – 343 Industries
Těžko vybrat tu vůbec nejočekávanější hru nově započatého roku, ale čtvrtý díl série Halo, který má otevřít úplně novou trilogii, bude hodně vysoko. Fanoušci se určitě těší na Master Chiefa a rovněž očekávají, jak se první Halo povede studiu 343 Industries, které přebralo štafetu po Bungie. Zatím o Halo 4 víme jen málo informací, ale to by se mělo už brzy změnit, když do vydání zbývá jen devět měsíců.

Grand Theft Auto 5
Datum vydání – 2012 | Platformy – Xbox 360 a Playstation 3 | Vývoj – Rockstar Games
Hned po oznámení pátého GTA bylo jasné, že tu máme jednu z nejočekávanějších her roku 2012. Rockstar Games městské akce umí a návrat do Los Santos, které hráči milují, má být tou největší zárukou kvalitní zábavy. Stejně jako u Halo 4 toho zatím o Grand Theft Auto 5 moc nevíme, a dost možná se do vydání ani nedozvíme. Rockstar nikdy moc neprozrazoval informace o této sérii a dá se předpokládat, že tomu bude i nyní. A datum vydání? Něco jsme zaslechli o květnu, ale zaručit vám to nemůžeme. Pravděpodobnější je druhá polovina roku. Uvidíme.

The Last Guardian
Datum vydání – 2012 | Platformy – Playstation 3 | Vývoj – Team ICO
Ačkoliv se o The Last Guardian v posledních týdnech napsalo docela dost, moc moudřejší nejsme. Především se mluvilo o odchodu několika klíčových vývojářů, později i o zrušení celého projektu, ale jak se zdá, vývoj pořád pokračuje. Každopádně ve studiu Team ICO je spousta kvalitních vývojářů, kteří by měli celou hru zdárně dokončit a uvést ji na trh. Sony na The Last Guardian bude určitě hodně sázet. Jen by to už chtělo nějaké ty konkrétní informace, kterých moc není.

Tomb Raider
Datum vydání – podzim 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Crystal Dynamics
Hvězda Lary Croft sice nejvíce zářila v dobách prvního Playstationu, přičemž později začala trošinku pohasínat a ani ji více nerozzářily celkem kvalitní díly od studia Crystal Dynamics. To by se ale mělo změnit právě letos, protože je připravován kompletní restart série s Larou, jak jí fanoušci ještě neznají. Na zdánlivě opuštěném ostrově u Japonska zažije Lara své první velké dobrodružství, jehož cílem bude hlavně přežít a dostat se pryč. Rozhodně je Tomb Raider jedním z nejnadějnějších titulů tohoto roku.

The Last of Us
Datum vydání – zima 2012 | Platformy – Playstation 3 | Vývoj – Naughty Dog
Nedávno oznámená novinka od tvůrců série Uncharted nemůže v tomto výběru chybět. Stejně jako Uncharted i The Last of Us staví především na filmovém pojetí a co možná nejlepším audiovizuálním zpracováním, které je momentálně možné dosáhnout pouze na Playstationu 3. Více se o této hře, ve které půjde hlavně o přežití, dočtete v našem preview.

Bioshock Infinite
Datum vydání – podzim 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Irrational Games
Hluboko v hlubinách ukryté město Rapture je nenávratně pryč. Nyní přichází na řadu další skvost vytvořený lidmi, kterým je vysoko nad zemí létající město Columbia, které ovšem rovněž ukrývá jedno velké dobrodružství. Na vývoji se podílejí tvůrci prvního Bioshocku, takže bychom se měli dočkat nejenom pozměněné hratelnosti, ale i spousty dalších novinek. Jak nakonec tento díl zapadne do celé této populární ságy, uvidíme určitě během roku 2012.

Mass Effect 3
Datum vydání – 9. března 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Bioware
Bioware nám od začátku slibovalo, že Mass Effect bude trilogie, která přinese nezapomenutelné finále. Finále je tu, protože už za tři měsíce vychází třetí díl, který zakončí bitvu velitele Sheparda s Reapery. Podle prvních dojmů můžeme čekat opravdu až epické zakončení, které bude mít i po stránce hratelnosti velký spád. Zatím si neumíme představit, že by se nejednalo o vynikající, spíše akční hru. Držíme palce. Více vám přineseme již brzy.

Max Payne 3
Datum vydání – březen 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Rockstar Games
Hra Max Payne byla oznámena sice už před několika lety, ale až celkem nedávno jsme se dozvěděli konkrétní informace, ale určitě nejpodstatnější je, že do vydání zbývá poměrně málo času, takže se budeme moci brzy přesvědčit, jestli vývojáři z Rockstar Games odvedli znovu prvotřídní práci, na kterou jsme od nich zvyklí. Pryč je onen policista, který vraždil v ulicích New Yorku jednoho zfetovaného grázla za druhým. Nyní se hlavní hrdina nachází ve slunném Sao Paulu, kde ho ovšem dovolená nečeká. Možná ho čeká ještě větší peklo, než v New Yorku. Kromě propracované příběhové kampaně se vůbec poprvé v sérii ukáže i multiplayerová složka, kterou jsme vám nedávno představili.

Aliens: Colonial Marines
Datum vydání – 2012 | Platformy – Nintendo Wii U, Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Gearbox
Stejně jako Max Payne i nová akční hra od studia Gearbox s licencovanými Vetřelci byla oznámena před několika lety, ale až v posledních měsících jsme se o ní dozvěděli více. Dokonce už i víme, že by měla vyjít v první polovině tohoto roku. Aliens: Colonial Marines začíná na zdánlivě opuštěné lodi U.S.S. Sulaco, která se dostane na oběžnou dráhu LV-426. Hráči se ve hře chopí vysoce kvalifikovaných vojáků, kteří musí odhalit, co se přesně na palubě stalo. Brzy se odhalí v celé své kráse pravda, která začne vojáky pomalu žrát. Je jen na hráči, aby se z tohoto pekla dostal co s nejvíce končetinami. Aliens: Colonial Marines přinese do detailu zpracované prostředí, Vetřelce a zbraně, které mohou znát z filmové série.

Hitman: Absolution
Datum vydání –2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – IO Interactive
Na nové pokračování s nájemným vrahem čekali hráči poměrně dlouho, ale letos se už dočkají. Zabiják s číslem 47 je připraven znovu na akci, přičemž vývojáři slibují spoustu herních novinek, ale i zajímavou zápletku, která udrží hráče u obrazovky od začátku do konce. Podle vývojářů má nový díl uspokojit jak zapřisáhlé fanoušky, kteří hledají výzvu, ale i občasné hráče, pro které bude připravena lehčí obtížnost s řadou nápověd a pomůcek.

Call of Duty
Datum vydání – podzim 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Treyarch
Dobře, sice nový díl Call of Duty oznámen zatím nebyl, ale nikdo nepochybuje o tom, že se ho letos dočkáme. Na novém díle pracuje v těchto dnech studio Treyarch, takže se nabízí otázka, jestli půjde o pokračování mega úspěšného Black Ops, nebo o úplně nový díl. Dost se třeba spekuluje o dílu Call of Duty: Iron Wolf. Více se dozvíme někdy v dubnu/květnu. To je totiž čas, kdy jsou nové díly této akční série oznamovány.

Medal of Honor
Datum vydání – podzim 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – EA
I letos bude chtít EA konkurovat sérii Call of Duty, takže se dočkáme nového dílu série Medal of Honor, která zažila v roce 2010 velký restart. I nyní budeme moci zapomenout na reálie druhé světové války, protože si zabojujeme v nějakém tom modernějším konfliktu. Vzhledem k tomu, že Medal of Honor vždy vycházel z reálných konfliktů, viděli bychom to tentokrát na Irák. Ten by mohl v moderním Frostbite 2.0 enginu vypadat pěkně.

Metal Gear Rising: Revengeance
Datum vydání – podzim 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Platinum Games
Fanoušci Solida Snaka netrpělivě čekají na regulérní páté pokračování Metal Gear Solid série, ale než se ho dočkají, budou muset vzít za vděk odbočku v podobě hry Metal Gear Rising: Revengeance, na které v současnosti pracuje studio Platinum Games. I díky tomu můžeme hned zapomenout na tichý postup, protože nás bude čekat pouze akce, kterou umí zmíněné studio nejlépe. Ostatně, hry jako Bayonetta a Vanquish mluví sami za sebe. Když si odmyslíme, že původně se mělo jednat o trošinku akčnější stealth hru, nakonec by nás mohla čekat docela povedená akce.

Assassin’s Creed 3
Datum vydání – podzim 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Ubisoft Montreal
Sice třetí Assassin’s Creed ještě nebyl oficiálně oznámen, ale jeho vydání je již několikrát potvrzeno ze strany UbiSoftu, který hodlá letos zakončit jednu etapu své nejúspěšnější série posledních let. Zabijáci Ezio i Altair už jsou pryč, takže se na scénu dostane zcela nový hrdina, který zaujme jejich místo. Také přijde na řadu úplně nová doba a i místo, kde se bude hra odehrávat. Spekuluje se o Egyptu, Anglii nebo USA. Podle všeho by oznámení mělo přijít někdy na jaře a my budeme pochopitelně u toho.

Dishonored
Datum vydání – podzim 2012 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Arkane Studios
O Dishonored se sice nepíše tolik, jako o jiných očekávaných hrách, ale klidně se může jednat o černého koně nově započatého roku. Vývojáři z Arkane Studios mají navíc po hrách jako Dark Messiah of Might and Magic nebo Arx Fatalis dostatek zkušeností, aby svoje nové akční RPG v otevřeném světě dotáhli do zdárného konce. Více se dočtete v našem preview z minulého roku.

Další hry pro rok 2012

Final Fantasy XIII-2, South Park: The Game, Street Fighter X Tekken, Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance, Resident Evil Revelations, NeverDead, Soul Calibur 5, Catherine, Kingdoms of Amalur: Reckoning, The Amazing Spider-Man, The Darkness II, Twisted Metal, Tekken 3D Prime Edition, Escape Plan, Uncharted: Golden Abyss, Asura's Wrath, Syndicate, The Last Story, SSX, Ridge Racer Unbounded, XCOM, Ninja Gaiden 3, Resident Evil: Operation Raccoon City, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm – Generations, Kid Icarus: Uprising, Counter-Strike: Global Offensive, Spec Ops: The Line, The Witcher 2: Assassins of Kings, Silent Hill: Downpour, Prototype 2, DUST 514, Journey, Quantum Conundrum, Darksiders 2, Sorcery, Pandora's Tower, Prey 2, Far Cry 3, Metro: Last Light nebo Anarchy Reigns.

Neoznámené hry pro rok 2012
To bychom měli oznámené hry, které se s největší pravděpodobností v roce 2012 objeví. Proč si ale trochu nezaspekulovat i u dalších her, které se teprve oznámení dočkají.

God of War 4
Datum vydání –neurčeno | Platformy – Playstation 3 | Vývoj – SCE Studios Santa Monica
Není tajemstvím, že vývojáři ze studia SCE Studios Santa Monica pracují na neoznámené hře z God of War univerza. Logicky tak zní čtvrtý díl, který by měl vyjít někdy v září. Nedávno se navíc začalo spekulovat, že tentokrát bude možné projít příběh s kamarádem, který se chopí bratra hlavního hrdiny Kratose. Pokud bychom si měli tipnout, že některá z neoznámených her opravdu letos vyjde, bude to God of War 4.

Half-life 3
Datum vydání –neurčeno | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Valve
Možná nejočekávanější neoznámenou hrou současnosti je Half-life 3. Hra, která je určitě ve vývoji ve Valve, doposud oznámena nebyla, ale je jasné, že jednoho dne se jí dočkáme. V minulých týdnech se tu navíc objevilo několik náznaků, ať už těch s reálným podkladem od vývojářů, tak fanoušků, kteří netrpělivě na nové dobrodružství Gordona Freemana čekají. Pevně věříme, že se v roce 2012 dočkáme alespoň oznámení. Kdo ale ví, jestli bude Half-life 3 určen ještě pro současnou generaci konzolí, nebo až tu budoucí.

Diablo 3
Datum vydání –neurčeno | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Blizzard Entertainment
Dobře, Diablo 3 je už oznámeno a pravděpodobně vyjde někdy v následujících týdnech, ale zatím jenom na PC. Každopádně o konzolové verzi se uvažuje a dokonce byl v Blizzardu utvořen speciální konzolový tým, který se má o port postarat. Tedy port, Blizzard se chce ujistit, že se bude Diablo 3 na konzole opravdu hodit a hodlá ho pro konzolové hráče speciálně upravit. Doufejme tak, že oficiální oznámení konzolové verze opravdu přijde během roku 2012, ale s vydáním asi počítat nemůžeme. Nezbývá než doufat.

Dead Space 3
Datum vydání –neurčeno | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – EA
O Dead Space 3 se mluví poměrně dlouho a už i víme několik informací a hlavně změn, které přinese. Hlavní změnou v Dead Space 3 bude místo, kde se bude odehrávat. Už nepůjde o vesmírnou loď nebo stanici, ale o zamrzlou planetu Tau Volantis. Na ní hlavní hrdina Isaac navštíví opuštěnou stanici, ale jak brzy pozná, zase tak opuštěná není. Každopádně hráči se mohou těšit na Ellie a novou postavu Jennifer. To je zatím vše, co o hře Dead Space 3 víme. Doufejme, že se brzy dozvíme více a EA stanoví datum vydání ještě na letošní rok.

Resident Evil 6
Datum vydání –neurčeno | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360 | Vývoj – Capcom
Podle mnohých měl být Resident Evil 6 oznámen už během minulého roku, ale nakonec se tak nestalo. Capcom ale několikrát potvrdil, že na novém regulérním díle opravdu pracuje a má být jakýmsi návratem ke kořenům série, kdy ještě děsila některými momenty nejednoho hráče. Tento rok by mohlo konečně přijít oficiální oznámení, ale na vydání to moc nevidíme. Tipli bychom si až první polovinu příštího roku. Čekání bude ještě hodně dlouhé.

Další možné neoznámené hry pro rok 2012

Thief 4, Mirror's Edge 2, nová hra od Respawn Entertainment (tvůrci Call of Duty), nová hra od Quantic Dream nebo Castlevania: Lords of Shadow 2

Komentáře