Rok 2011 – rok Playstationu 3?

special  49
Martin Šmíd, 14. 12. 2010 17:15
Rok 2010 je pomalinku za námi a nám zbývá vydat několik posledních recenzí. Není tak na škodu se podívat na hry, které se chystají na příští rok. Jako první si vezmeme do parády Playstation 3, který čeká asi nejdůležitější rok ve své existenci. Sony se bude snažit hráče zavalit jednou exkluzivní peckou za druhou, což může nabýt dojmu, že rok 2011 bude opravdu rokem Playstationu 3. Pojďme si říci, proč by se tak mohlo stát.

Sony si v posledních letech uvědomila, že pokud chce porazit bílo zelenou konkurenci, bude muset ukrást několik jejích exkluzivních her. U Capcomu to nebyl velký problém. Lost Planet a Dead Rising byl docela snadný cíl. Sony ale moc dobře věděla, že bude muset jít za EA a začít jednat o Mass Effectu. Výsledkem je port druhého dílu, který se objeví na Playstationu 3 už na začátku příštího roku. Jde určitě o hodně velký úspěch, protože právě druhý Mass Effect je považován za nejlepší hru roku 2010 pro Xbox 360. Aby toho nebylo málo, tak třetí díl vyjde na všechny platformy zároveň. To je určitě hodně velké vítězství pro Sony, protože přebrala konkurenci hodně důležitou exkluzivitu. Slova Bioware o exkluzivní vesmírné trilogii pro Xbox 360 jsou rázem ta tam.

Sony ovšem v minulosti moc neobstarávala exkluzivitu u třetích stran, protože sama vlastní spoustu herních studií, které jsou každým rokem schopny připravit několik prvotřídních her. Pokud se podíváme na exkluzivní hry pro Playstation 3, tak nejde nabýt dojmu, že příští rok bude opravdu výjimečný. Taková smršť exkluzivních titulů tu snad ještě nebyla. Pomalinku se tak ukazuje, že investování do vlastních vývojářů se postupem času ukazuje jako docela správný krok. Tam kde Microsoft rušil jedno vlastní studio za druhým, tam Sony vývojáře nakupovala. Pojďme se tak podívat, co na nás v příštím roce čeká.

LittleBigPlanet 2 - Když byl vydán první díl LittleBigPlanet, stal se ze Sackboye maskot Playstationu 3. Hra měla především nekonečnou hratelnost, díky novým levelům, které hráči tvořili v teple domova a poté je nahrávali ostatním. Z LittleBigPlanet se tak stal hit velkých rozměrů a několik milionů prodaných kusů mluví jasnou řečí. Druhý díl jde ještě dál a měl by přinést kompletní nástroj pro tvorbu nejen 2D levelů, ale i závodů a FPS střílečky. Je tak jen na představivosti hráči, co přesně vytvoří. Meze se tu nekladou. Troufáme si tvrdit, že pokud jste hráli měsíce první díl, tak budete i ten druhý.

Killzone 3 - Killzone 2 byl možná nejočekávanější akční hrou na této generaci konzolí. Po vydání byli hráči ohromeni vynikající grafickou stránkou, ale už o něco méně byli nadšeni jednotvárnou příběhovou kampaní, absencí kooperativního hraní a celkem normálním multiplayerem. To vše by se mělo dočkat ve třetím dílu vylepšení, přičemž se dočkáme i spousty dalších novinek. Killzone 3 zatím vypadá na jasný hit začátkem příštího roku.

Uncharted 3: Drake’s Deception - Nathan Drake je zpět! Nejlepší hra roku 2009 se v tom příštím dočká už třetího dílu, který hlavního hrdinu zavede do Itálie, Anglie a požene ho až na poušť Rub´ al-Chálí, kde je pískem pokryté město Atlantis of the Sands. Uncharted 3: Drake’s Deception bude stavět na filmové atmosféře, kterou doplní klasické přestřelky, skákání a řešení prostorových hádanek. Nedokážeme si představit, že by třetí díl dopadl hůře, jak ty předešlé. Naughty Dog prostě umí.

Resistance 3 - Série Resistance je mezi Playstation hráči velmi oblíbená. Ostatně, pracuje na ní studio Insomniac Games, které nyní provedlo docela dost velkých změn. S těmi souvisí i změna hlavního hrdiny. Nebudeme prozrazovat nic z děje předchozích dílů, ale ti z nás, kteří s nimi měli tu čest, určitě vědí, že změna byla nevyhnutelná. A jak se říká, náboj nepadá daleko od mrtvoly. Zasalutujte Josephu Capellimu, jednomu z posledních přeživších experimentu Project Abraham, který měl tu čest doprovázet Nathana až na samotný závěr. Ani Joseph není bez viny. Na své ruce má krev mimozemských nepřátel a dostatek špatné reputace, aby mohl dělat doživotního strašáka na kokovém poli. Přesto se rozhodl pověsit kariéru vojáka na hřebík a zařídit si rodinu. Chimera se ve stejnou dobu rozprostírá po Severní Americe a celém zbytku světa, přičemž konvertuje lidi na svou stranu. Dělá z nich další vojáky do svých řad. Konflikt se ovšem jednoho dne přesune až do rodného městečka Josepha, do Haven v Oklahomě, kde sídlí jeho rodina. Brutální útoky mimozemských a několikanásobně vyspělejších nepřátel zredukují řady místního obyvatelstva opravdu masivně. Do té doby si žena našeho hrdiny, Susan, a jejich syn, žili vcelku klidný život. Klidný na poměry tehdejší doby – dokud se nevraždilo přímo před jejich vchodem, dala se doba označit za mír. Syn Josepha ovšem trpí těžkou nemocí, která souvisí s násilnou změnou podnebí, což je práce Chimery. Zatímco přeživší zbytky obyvatel odolávají náporu Chimery v tunelech, Susan vysvětluje Josephovi, že jejich syn má šanci na vyléčení. Doktor Malikov byl schopen vytvořit z Haleovi krve protilátku, která zabraňuje účinkům technologií Chimery. Potíž je jen jedna – lék se nachází v New Yorku a dráhy zrovna podražily jízdenky.

Infamous 2 - Cole MacGrath je zpět ve druhé kapitole svého dobrodružství, které se stalo nečekaným hitem. Přímo elektrizující hratelnost spolu s výtečnou grafikou se postarala o to, že se z Infamous stala jedna z nejdůležitějších Playstation 3 exkluzivit. Jste superhrdina, ale nyní se z vás bude pozvolna stávat super superhrdina, abyste mohli konkurovat staronovému nebezpečí. Očekávejte tak ještě působivější možnosti a rozvoj vašich starých schopností, které budou dostupné už od začátku hry. Hra by měla navíc být ještě emotivnější, ačkoliv jste byli již dříve svědky několika nepříjemných událostí, Cole byl vždycky spíše ten kus chladného kamene. Tentokrát budete řešit i několik osobních problémů.

SOCOM 4 - Pro nováčky a zelenáče dodáme, že SOCOM byl vždy zaměřen zejména na hru ve více hráčích. Ačkoliv se u nás online hraní na PS2 příliš nerozšířilo, není žádným tajemstvím, že se hra hrála opravdu hodně i na minulé generaci konzol. SOCOM 4 s sebou ale přináší opravdu mnoho vítaných změn a doplňků, přičemž onen hlavní recept, tedy taktická akce z pohledu třetí osoby, zůstává a navíc otevírá náruč i hráčům, kteří jsou do série naprostými nováčky. S týmem jste vysazeni na úžině kdesi u Malaccy, která je klíčovým obchodním bodem, mezi Pacifickým a Indickým oceánem. Že se nebudete opalovat, je vám snad jasné. Abyste se nemuseli před každým mrknutím modlit o svůj život, na záda vám budou dohlížet dva Jihokorejci a dva drsňáci ze západu. Schweitzer a Wells jsou ze západu a Jižní Korea poskytla Chunga a záhadnou ženštinu s přezdívkou Forty-Five, kterou si přivlastnila pravděpodobně podle jejího oblíbeného kalibru. Jaké vztahy a jaký způsob komunikace mezi sebou jednotlivé postavy mají, si netroufáme odhadovat, ale vzhledem k tomu, že hra má být i příběhově zaměřená, můžeme pravděpodobně očekávat nějaké ty zápletky a vypjaté momenty.

Ratchet and Clank: All For One - Když Insomniac Games oznámil, že otevírá svoji novou pobočku v Severní Karolíně, všichni spíše čekali, že půjde o nějaké nové IPčko, ale je z toho Ratchet & Clank All 4 One. To asi fanouškům série vůbec nevadí, navíc po prvním pohledu, kdy hra vypadá opravdu moc dobře. Ve hře se totiž nechopíme jen starého dobrého Lombaxe Ratcheta, ale i jeho věrného kovového kamaráda Clanka. Aby toho nebylo málo, přichází na scénu i srandista Qwark, aby ho vzápětí doprovodil i Doctor Nefarious, tedy jeden ze záporáků hlavní série. Jak už asi chápete, hlavní bude v této hře kooperace těchto postaviček, přičemž každá bude umět něco trošinku jiného. Zvláště přidání do party Nefariouse přináší i trošinku toho zla a s ním samozřejmě i několik hodně zajímavých situací.

Motorstorm Apocalypse - Když už chce někdo dělat apokalypsu, tak by jí měl koukat dělat pořádně! To co ti zloduchové dneska předvádí, je vrchol trapnosti! Je přeci jasné, že si musíte dát pozor na klaďase, kteří jsou schopni za den zachránit celý svět. Jsou si v Evolution Studios vědomi co dělají s jejich dalším titulem, který navazuje na úspěšně zaběhnutou sérii MotorStorm? Rozhodně jsou a mají mnoho důkazů, které vás přesvědčí o tom, že tato hra bude v PS3 vodách naprostým rachotem. Tentokrát ale tito bahňáci přichází s ještě velkolepějším doprovodem a příchutí suti, prachu a rebelií. Tentokrát už to nebude jen o závodění, ale je zatím vším daleko více motivace, než si dokáže hráč obyčejných závodních her přiznat. Ano, je to ten starý dobrý MotorStorm, tentokrát však lehce narostlejší a možná uvědomělejší? Těžko, prostě čirá apokalypsa!

Twisted Metal - Reinkarnace závodně-akční apokalypsy Twisted Metal proběhla úspěšně a David Jaffe mohl na letošní E3 oznámit pokračování svého legendárního miláčka, založeném na multiplayeru. Právě nový díl se bude ještě více zaměřovat na soupeření frakcí, kdy se do závodění ještě více zamíchá taktický prvek hry a akce. Twisted Metal bude podporovat až 16 hráčů v jedné vytvořené hře. Pokud toužíte po frenetické akci, ze které vám se slinami poteče i krev a vlastní žluč, vesele se zaměřte na Twisted Metal.

The Last Gaurdian - V hlavní roli hry The Last Guardian je malý kluk, který se zatoulal v pozoruhodném světě, plném vojáků ve zbrani. Malý klučina putuje tímto světem, ale je maximálně zranitelný, takže se jeho putování spíše promění ve schovávání se, plížení a utíkání před nepřáteli, kteří by ho jedním seknutím meče mohli sprovodit ze světa.Protože je mladý klučina velmi zranitelný, má u sebe svého neocenitelného kamaráda, kterým je podle Fumito Uedy orel jménem Toriko. Nebojte se, nejde o pravého orla. Jde o zvláštní mix několika zvířat, protože kdyby vytvořili vývojáři třeba psa, byla by poznat každá nedokonalost na jeho pohybu, vysvětluje Ueda. Právě obrovský orel srovnává síly, přičemž je tím rozhodujícím faktorem, který usnadní malému chlapci cestu nebezpečným světem. Během hry bychom měli být i svědky vypjatého vztahu mezi malým chlapcem a jeho věrným zvířecím kamarádem. The Last Gaurdian od tvůrců her Ico a Shadow of Colossus je jednou z nejočekávanějších událostí příštího roku.

Playstation Move Heroes - Playstation Move přímo vybízí ke hře, založené na nejrůznějších minihrách, podpořených velkým příběhem. Sony si tak řekla, že spojí všechny své plošinovkové maskoty a vytvoří zcela originální zkušenost. Příběh se bude odehrávat na vzdálené planetě, na kterou se dostane hned šestice hrdinů - Ratchet, Clank, Sly Cooper, Bentley, Jak a Daxter. Na planetě vše vypadá nejprve hodně poklidně, ale zdejší obyvatelé moc nemají v lásce, když mají nezvanou návštěvu. Vše se tak klasicky zvrtne v boj o holý život, a aby toho nebylo málo, budou muset naši hrdinové zachránit i celou galaxii.

Sorcery - Asi nejnadějnější hrou pro Playstation Move je akční adventura Sorcery, kterou Sony letos představila na E3. Ve hře se hráči ujmou mladého kouzelníka, kterým budou muset zachránit rozpadající se království Faerie. Během plnění tohoto velkého úkolu potkáte zlé troly, skřety a všelijaká další monstra. Celý svět navíc bude možné prozkoumávat, abyste získali nejeden poklad. Sorcery zatím vypadá na jednu z nejlepších her, exkluzivně mířených pro Playstation Move.

Další potvrzené exkluzivní hry - NinoKuni, Ape Escape, Ico/Shadow of Colossus Collection, Yakuza 4, MLB 11: The Show, DC Universe Online, The Agency, White Knight Chronicles 2 a Final Fantasy XIV

Jak je vidět z výčtu her, Sony bude v příštím roce mířit hlavně na hardcore hráče. Pokud do této skupiny patříte, tak vás dost možná čeká nejlepší Playstation rok za patnáct let existence této konzolové značky. Sony ovšem nezapomíná ani na svůj ovladač Playstation Move, který bude podporovat Killzone 3, Sorcery, Playstation Move Heroes a spousta dalších her. Rovněž se dočkáme i dalších her s podporou 3D, které vás s patřičnou televizí vtáhne do her jako nic předtím.

Exkluzivních her má Playstation 3 pro příští rok opravdu hromadu, ale určitě vás zajímá, jakých her se dočkáte od třetích stran. Vypsat všechny, to by nám asi upadla ruka, ale mezi ty nejočekávanější patří už zmíněný Mass Effect 3, Mortal Kombat, Dragon Age 2, The Elder Scrolls V: Skyrim, SSX: Deadly Descents, Portal 2, Batman: Arkham City, Dead Space 2, Tomb Raider, Knights Contract, Dmc, Bulletstorm, Need for Speed Shift 2, Brink, RAGE, Warhammer 40K: Space Marine nebo Battlefield 3.

To bychom měli k Playstationu 3. Jak je vidět, v příštím roce náš čeká opravu velká záplava kvalitních her. Je už tak na každém z vás, jestli si vybere svého favorita. V pokračování tohoto článku se podíváme, jak je na tom konkurence v podobě Xboxu 360. Má na to, aby dokázal čelit velkým exkluzivním kladivům od Sony? To si řekneme za pár dní.

Xbox 360 hráči se v brzké době dočkají článku Rok 2011 – rok Xboxu 360?

Komentáře