Připravované hororové hry

special  25
Martin Šmíd, 18. 1. 2014 18:30
Mezi největší zástupce žánru hororových her před lety patřil zcela jistě Silent Hill a Resident Evil. Dnes je ale situace úplně odlišná. Na nový Silent Hill to moc nevypadá, čemuž se zase tak moc nemůžeme divit po tragických prodejích posledních dílů. Ty nebyly zapříčiněny ani tak kvůli menšímu zájmu o žánr, ale kvalitou. Nový Resident Evil se sice chystá, ale už dávno to není horor, a popravdě, ani záruka nějaké velké kvality, jako tomu bylo na prvním a druhém Playstationu. Musíme se tak spolehnout na nové značky, které naštěstí ukazují, že si fanoušci strachu i v tomto roce určitě přijdou na své.

The Evil Within
Výrobce – Tango Gameworks | Vydavatel – Bethesda Softworks
Platformy: Playstation 4, Playstation 3, Xbox 360 a Xbox One
V tomto článku musíme začít hrou, která zatím vzbuzuje největší naději na něco nejen hodně děsivého, z čeho budeme mít ještě několik týdnů po dohrání noční můry, ale také hlavně kvalitního. Tou hrou je The Evil Within, na které pracuje uznávaný herní designér Shinji Mikami. Ten nám v minulosti přinesl spoustu vynikajících her jako Devil May Cry nebo Dino Crisis, ale hlavně stál za zrodem Resident Evilu. Kdo jiný by tak mohl hororový žánr ve videohrách nakopnout lépe, než prakticky jeho zakladatel. Studio Tango Gameworks se rozhodlo, že se vrátí úplně k základům žánru a naservírují nám hodně surový zážitek, který staví hlavně na atmosféře, neustálém strachu a spoustě lekacích scénách, při kterých zřejmě povyskočí nejeden hráč. Celá hra se točí kolem Sebastiana Castellanosa, který je přivolán na místo vraždy, kterým je zdejší blázinec. Jak ale hned zjistí, čeká i jeho přímo bláznivá noc, během níž nebude kolikrát vědět, co je skutečnost, a co jenom sen. Zatím vše vypadá opravdu hodně nadějně, jen musíme doufat, že do vývoje moc nebude mluvit Bethesda, abychom se opravdu ve výsledku dočkali hororu, jaký nám byl na začátku slíben, a to bez jakýchkoliv kompromisů.

Daylight
Výrobce – Zombie Studios | Vydavatel – Zombie Studios
Platformy: Playstation 4
Může být strašidelnější místo, než stará opuštěná nemocnice, ze které se stala časem márnice pro mrtvé vězně, nacházející se na tajuplném ostrově? Asi těžko. Přesně do těchto míst nás zavede horor Daylight vývojářů ze Zombie Studios, který se navíc pyšní tím, že běží na moderním Unreal 4 enginu. Hlavní hrdinkou je dívka se ztrátou paměti, která se v opuštěné nemocnici probudí, jen s baterkou a mobilem, který má být velkým pomocníkem. Jak se dá očekávat, vše se bude točit hlavně kolem úprku pryč, což samozřejmě není vůbec jednoduché, a ani nebude po několikátém hraní. Vývojáři totiž slibují, že úrovně jsou automaticky generovány, takže nikdy nebudou stejné, a pokaždé nás tak bude čekat originální bludiště s jinak rozmístěnými nástrahami a dalším nebezpečím. Daylight zatím vypadá nadějně, jak dopadne, bychom se měli dozvědět už letos během jara.

Outlast
Výrobce – Red Barrels | Vydavatel – Red Barrels
Platformy: Playstation 4
Menší indie studio Red Barrels je složeno z videoherních veteránů, kteří mají na svém kontě řadu úspěšných her. Není tak divu, že Outlast je hodně kvalitní hororovou záležitostí, která vyšla na konci minulého roku na PC (GamingTrend – 9.3/10, Games Master UK – 9.1/10, Destructoid – 9/10, Joystiq – 9/10 nebo Games.cz – 8/10), a nyní se pokusí vystrašit i hráče na Playstationu 4. Hlavním hrdinou je investigativní novinář Miles Upshur, který dostane jednoho dne tip, že v blázinci Mount Massive Asylum není vše úplně v pořádku. Protože chce zjistit, co se tam děje, vydává se do celého komplexu, který se nachází v lese. Beze zbraně, jen s baterkou a kamerou, bez které by samozřejmě novinář nikam nikdy nešel. Jakkoli se ale Miles těšil do blázince a vyřešení záhady, následně se vše zvrtne v útěk a dostání se pryč z oné hrůzy, která nastane. Víc ale samozřejmě odhalovat nebudeme, abyste si mohli tento zajímavý hororový počin užít. Samozřejmě se můžete těšit i na naší velkou recenzi. Všechny majitele konzole Playstation 4 určitě potěší, že Outlast si už budou moci stáhnout příští měsíc zcela zdarma, pokud vlastní členství Playstation Plus. Na závěr jen dodáme, že do hry se už připravuje příběhové rozšíření Whistleblower, odehrávající se před původní hrou, které nás má zavést do zatím neprozkoumaných částí Mount Massive Asylum a odhalit další jeho děsivá tajemství.

Alien: Isolation
Výrobce – The Creative Assembly | Vydavatel – SEGA
Platformy: Playstation 4, Playstation 3, Xbox 360 a Xbox One
Kvalitní hru s Vetřelcem jsme tu neměli, no hodně dlouho, už jsme prakticky i zapomněli, jak taková hra vypadá. Vše by se mělo změnit koncem roku, až se dostane na pulty obchodů Alien: Isolation od studia The Creative Assembly, které má zatím na kontě samé kvalitní hry jako Total War: Shogun nebo konzolový Spartan: Total Warrior. Vývojáři zde nesázejí na akci, jako u všech předchozích her s oblíbenou mimozemskou kreaturou, ale především na atmosféru a všudypřítomný strach z neznámého a z případné smrti. Hlavní hrdinkou hry bude mladá Amanda Ripley, dcera hvězdy filmové série Ellen Ripley, která pracuje pro společnost Weyland-Yutani, a hned na začátku je vyslána s týmem, aby našla černou skřínku lodi USCSS Nostromo, a zjistila tak, kam se Ellen Ripley ztratila a co se s ní vlastně stalo. Více se o hře Alien: Isolation dočtete v našem nedávném preview, kde jsme vám naservírovali všechny doposud známé informace.

Dying Light
Výrobce – Techland | Vydavatel – Warner Bros. Interactive Entertainment
Platformy: Playstation 4, Playstation 3, Xbox 360 a Xbox One
Dobře, Dying Light není klasickou hororovou hrou, ale určitě jsou zombie natolik děsivými protivníky, že i zde se kolikrát hodně lekneme. Navíc to vypadá, že by mohla právě tato hra přinést do celého zombie žánru tolik podstatné novinky, po kterých fanoušci volají poměrně dlouho. U open world hry se zombiemi není zase tak příběh důležitý, ale věc se má zde tak, že se kolem hemží hromada oživlých mrtvol, nakažené nějakým záhadným virem. Na to, co se přesně stalo, zřejmě budeme muset přijít až během hry, protože vývojáři zatím všechny podrobnosti bedlivě střeží. Ostatně pro zombie hru je nejpodstatnější to, že vypukla nákaza, takže se všude pohybuje dost cílů pro likvidaci, což ale v Dying Light zase tak jednoduché nebude. On ale Dying Light jen o likvidaci zombií není, vývojáři říkají, že se vše točí jen kolem přežití, a je jedno, jestli budete bojovat proti oživlým mrtvolám nebo dalším přeživším, kterým budou trnem v oku vaše nalezené zásoby. Hratelnost bude stavět na osvědčených prvcích Dead Islandu a hlavně kooperaci, ale také přinese i spoustu novinek, mezi které se počítá měnící se svět podle denní doby a také parkourové pasáže.

Kodoku
Výrobce – Carnivore Studio | Vydavatel – Carnivore Studio
Platformy: Playstation 4 a Playstation Vita
Protože se velcí vydavatelé do hororových her moc nehrnou, musejí tyto hry dělat nezávislí vývojáři, což je ale zase na jednu stranu výhoda v tom, že jim do hry nikdo nekafrá. Teprve nedávno byla oznámena celkem zajímavě pojatá hra Kodoku, která tedy zaujme nejen zařazením do hororového žánru, ale také stylizací. Jako hráč se dostanete na záhadný ostrov Kodoku, opuštěné místo nadpřirozených entit z japonského folklóru, na němž se nachází hodně vzácná kniha. Jak budete prozkoumávat ostrov, budete muset odhalit zdroj paranormálních jevů, stejně jako budete muset najít způsob, jak se z ostrova dostat. Vývojáři v oznámení píší, že by se měl hlavní hrdina naučit během hraní několika kouzel, které mu pomůžou nejen v boji s nepřáteli, ale i při řešení hádanek. Vydání je podle všeho naplánováno na začátek roku 2015.

Forgotten Memories
Výrobce – Carnivore Studio | Vydavatel – Carnivore Studio
Platformy: Playstation 4, Playstation 3, Playstation Vita a Wii U
Další hororovou hrou, kterou připravuje menší indie studio, je Forgotten Memories, který by měl podle posledních informací vyjít už během jara tohoto roku. Ve Forgotten Memories je hlavní hrdinkou policistka Rose Hawkins, která musí jednak vyšetřit brutální vraždy, ale najít i ztracenou dívku. Hra podle vývojářů staví především na děsivé atmosféře, akce je tu minimum, zatímco hádanky jsou házeny na hráče ve slušném množství. Zatím jsme z tézo hry viděli málo záběrů, ale i z nich můžeme usoudit, že ačkoliv nepůjde o technologickou špičku, atmosféru by měla mát velmi dobrou, a hlavně strach se jí daří navozovat hodně dobře. Níže se můžete podívat na jeden z prvních trailerů.

Call of Cthulhu
Výrobce – Frogwares | Vydavatel – Focus Interactive
Platformy: Playstation 4 a Xbox One
Teprve tento týden herní vydavatel Focus Interactive oznámil, že s vývojáři ze studia Frogwares připravuje novou hororovou hru Call of Cthulhu, která samozřejmě čerpá z knihy H. P. Lovecrafta. O hře jako takové toho nevíme vůbec nic, protože vývoj je pořád na samotném začátku, ale vývojáři se chtěli pochlubit, k jaké licenci se to dostali, takže vše možná i předčasně odhalili. Na hru si ještě několik měsíců počkáme, ve vývoji je pro konzole nové generace Playstation 4 a Xbox One.

SOMA
Výrobce – Frictional Games | Vydavatel – Frictional Games
Platformy: Playstation 4
Když vývojáři ze studia Frictional Games oznámili, že pracují na nové hororové hře, zavládlo mezi PC hráči velké nadšení. Jde totiž o vývojáře, kteří přinesli oblíbenou Amnesii. Před několika týdny jsme se dočkali konečně oficiálního oznámení, hra se jmenuje prostě SOMA, a k našemu překvapení je ve vývoji i pro konzoli Playstation 4. Vývojáři zatím jakékoliv informace tají, moc toho neřekli, jen vypustili dva povedené teasery, z nichž můžeme usoudit, že půjde o nějakou scifi záležitost s hodně silnou atmosférou. Vývojáři zatím nechtějí moc mluvit o vydání, hra bude venku, až bude prostě dokončena, ale zatím opatrně naznačují první polovinu roku 2015. Níže vám přinášíme první video, které ukazuje i několik záběrů přímo z hraní.

Until Dawn
Výrobce – Supermassive Games | Vydavatel – SCEE
Platformy: Playstation ?
Dlouho jsme zvažovali, jestli Until Dawn do seznamu vůbec zařadit. Ačkoliv hra byla oznámena v roce 2012 na GamesComu, na kterém byla i prezentována novinářům, od té doby jsme tu o ní neměli žádné informace. Amazon ji dokonce už vyřadil z nabídky, ale vývojáři ze studia Supermassive Games nám nedávno slíbili, že se v brzké době dozvíme nové informace a hra je rozhodně ve vývoji. Tak snad se jí dočkáme. Každopádně z prvních informací víme, že příběh sleduje hned osm studentů, kteří se sjedou na párty do hor v Britské Kolumbii. Zde samozřejmě teče alkohol proudem, a jak už to na podobnou párty patří, když se sejdou dívky a kluci, sexuální hrátky také nejsou úplně tabu. To ale jen do chvíle, než se vše zvrtne, tedy vypadne proud, a na scénu vstoupí devátá osoba, která se chce také bavit, ale sekáním hlav. V tomto má Until Dawn hodně připomíná třeba filmovou sérii Hallowen, Vřískot nebo Tajemství loňského léta. Hratelností má být Until Dawn takovou hororovou adventurou, v níž bychom měli postupně vystřídat role všech postav, a mělo by být jen na nás, kolik mladistvých hrdinů nakonec přežije. Zní to dobře, jen by to chtělo nějaké ty nové informace.

Komentáře