Představení konzole Nintendo Switch

special  186
Martin Šmíd, 13. 1. 2017 6:12
Dnes časně ráno uspořádalo Nintendo speciální tiskovou konferenci, během níž blíže představilo svoji připravovanou konzoli Switch, která je jakýmsi hybridem mezi klasickou domácí konzolí a handheldem. Dozvěděli jsme se docela dost informací, nejen o samotné konzoli, kdy bude dostupná a kolik bude stát, ale hlavně jsme se dozvěděli to nejpodstatnější, a tím jsou samozřejmě hry, které si budeme moci na ní zahrát v první den, ale i v blízké budoucnosti. Informací je dost, dejte se do čtení.

Konzole Nintendo Switch – cena, datum a další podrobnosti
Když Nintendo začátkem podzimu oznámilo svoji novou konzoli Switch, kterou jsme znali dlouhé měsíce pod pracovním označením NX, byli jsme celkem překvapeni. Nejedná se o klasickou domácí konzoli, která by měla konkurovat dost silné konkurenci v podobě PlayStationu 4 a Xbox One, ale o jakýsi hybrid mezi domácí konzolí a handheldem. Tedy handheldem, jde spíše o přenosnou konzoli, protože do kapsy jí nenarvete, pokud tedy splňujete rozměrové parametry normálního člověka. Koncept rozhodně vypadal zajímavě, ale byla otázka, jestli bude takto fungovat, a jak moc dokáže oslovit hráče. Na finální zhodnocení si pochopitelně musíme ještě počkat, ale na dnešní prezentaci jsme se dozvěděli několik dalších podrobností, z nichž jsme zase o něco chytřejší.


Důležité je hned na začátku zmínit, že konzole Nintendo Switch se začne v Evropě prodávat 3. března letošního roku za cenu 299 euro. U nás tak 8299,-Kč. V Evropě to bude v hlavních zemích, jestli bude mezi nimi i Česká republika a Slovensko, zatím specifikováno nebylo, ale dá se to očekávat. V balení naleznete jednak samotnou Nintendo Switch konzoli, tak Joy Cony (L-R), dokovací stanici, Joy Noc Grip, Adaptér, HDMI kabel a poutka na Joy Cony. Důležité je zmínit, že Nintendo po mnoha letech opouští regionální zámek u her, takže konečně budeme moci hrát hry zakoupené třeba v Japonsku nebo US na evropské konzoli. Po oznámení termínu vydání i ceny se Nintendo věnovalo online službě, ale jen krátce. Dozvěděli jsme se, že bude v nějaké verzi fungovat od startu, přičemž od podzimu dorazí její placená verze. Platit se bude za online gameplay, online Lobby a voice chat, ve členství budou zahrnuty vybrané hry (z konzolí NES a SNES) a také nějaké slevy. Zdarma bude přístup do Nintendo eShopu, registrace a správa přátel a sdílení obrázků na sociálních sítích.Konzole má jinak zabudouvanou 32 GB paměť na ukládání her, hry samotné se budou prodávat krabicově na speciálních kartách označované jako "game cards" a konzole bude podporovat microSDXC karty.


Nintendo Switch bude sloužit dle informací Nintenda hlavně jako domácí konzole, ale pochopitelně bude mít i další režimy, jak na ní hrát. Můžete jí používat jako handheld, když vyjmete tělo s vlastním displejem z doku. Bylo potvrzeno, že výdrž baterie bude hodně záležet na náročnosti her, Nintendo ale věří, že výdrž bude od 2.5 hodiny do 6.5 hodin. Od displeje bude možné odpojit oba ovládací prvky, které Nintendo pojmenovalo jako Joy-Con. Ty pochopitelně slouží pro ovládání her, přičemž některé hry budete moci pomocí nich hrát i ve split-screen multiplayeru. Jak budou pohodlné, zatím těžko hádat, protože jsou celkem malé. Joy-Cony se budou prodávat i samostatně v několika barevných variacích a s příslušenstvím, které jim zvětší zadní tlačítka. Zajímavostí je, že Joy-Cony budou mít zabudovaný pohybový senzor a kamerku. Novinkou na samotném gamepadu je i speciální Capture tlačítko, které má prakticky stejnou funkci jako Share tlačítku na DualShocku 4. Tedy k vytváření obrázků z her a nahrávání videí.


Zajímavá nabídka first-party her
Když si jdete koupit konzoli od Nintenda, tak hlavně kvůli výborné a prakticky bezkonkurenční nabídce first-party her. Ano, i já běžel do obchodu pro Wii kvůli Super Mario Galaxy, jehož druhý díl považuji za nejlepší plošinovku, jaká kdy vyšla, a spokojený jsem byl s first-party hrami i u konzole Wii U, u níž navíc Nintendo neváhalo trochu riskovat a přinést i několik nových značek. Jak se zdá, se Switch je to zatím sázka na jistotu, protože bylo oznámeno několik předělávek starších her, ale také nějaké ty zajímavé novinky, které rozhodně nemohou fanoušky nechat v klidu.

1-2-Switch (3. března)
Když Nintendo vydává novou konzoli, nemůže chybět ani party hra, kterou bude pro Switch ta s trochu podivným názvem 1-2-Switch. „Jedná se o první hru společnosti Nintendo, která nechá hráče soupeřit v zábavných aktivitách a přitom se koukat jeden druhému do očí namísto na televizní obrazovku. Od přestřelek ve stylu divokého západu až po kopírování tanečních pohybů toho druhého, 1-2-Switch umožní kreativní využití širokých možností konzole Nintendo Switch pro rozjetí pořádné herní párty kdekoliv, kdykoliv a s kýmkoliv. 1-2-Switch bude dostupné již 3. března v den vydání samotné konzole,“ píše se v tiskové zprávě.


Arms (jaro 2017)
Jako první hru Nintendo představilo Arms, což je jakási bojovka s roboty, která využívá Joy-Cony, hlavně tedy jejich pohybové senzory. Kromě singleplayeru bude přítomen i lokální split-screen multiplayer a pochopitelně i online multiplayer. Více se dozvíme o hře později, ale asi půjde o jednu z těch nejméně zajímavých her pro Switch, alespoň nám to z první prezentace tak přišlo.

Splatoon 2 (léto 2017)
Každý spekuloval, že Nintendo oznámí pro Switch remaster hry Splatoon. Jaké ale bylo překvapení, že bylo oznámeno pokračování, které má pochopitelně daleko větší ambice a nabídne celou řadu zajímavých novinek, od nových herních mechanismů nebo zbraní pro nové strategie. Více bohužel z Nintenda zatím nevypadlo, takže na konkrétnější informace si musíme počkat. Každopádně fanoušci prvního dílu by neměli být zklamáni. "Hráči mohou bojovat na televizi nebo za pochodu. Ať navíc použijí Nintendo Switch Pro Controller prodávaný samostatně či Joy-Cony, vždy mohou mířit za pomoci gyroskopu. Splatoon 2 podporuje lokální i online multiplayer. Hra bude taktéž podporovat voice chat za pomoci nové Nintendo Switch aplikace pro chytrá mobilní zařízení a po svém vydání bude přidávat další nové mapy, doplňky a zbraně stejně jako tomu bylo v případě prvního dílu," dodává tisková zpráva.


Super Mario Odyssey (konec roku 2017)
Už od října jsme věděli, že je ve vývoji nový 3D Mario. Ten se nakonec bude jmenovat Super Mario Odyssey, přičemž jak jsme viděli v oznamujícím traileru, těšit se můžeme na spoustu rozmanitých otevřených světů, už ale ne v houbičkvém království. Začátek traileru, odehrávající se ve městě, byl trochu nemastný a neslaný, ale následně jsme viděli i klasičtější a nutno dodat i nádherné levely, které bude radost prozkoumávat.


Xenoblade Chronicles 2 (datum neoznámeno)
Největším překvapením na dnešní tiskové konferenci bylo jistě oznámení velkého akčního RPG s otevřeným světem Xenoblade Chronicles 2 od úspěšného studia Monolith Soft. Vzhledem k tomu, že hra je v začátcích vývoje, tak s vydáním letos to moc nevypadá, a i možná proto z Nintenda nevypadlo moc informací, ale oznamující trailer byl parádní, to se musí nechat.


The Legend of Zelda: Breath of the Wild (3. března)
Jednou z nejdůležitějších her pro konzoli Switch je nepochybně The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Během tiskové konference jsme se dočkali nového traileru, který opět ukazoval nové parádní záběry, na tuhle hru se prostě nejde netěšit. Daleko důležitější než trailer je oznámení, že hra bude dostupná pro Switch hned na launch.


Mario Kart 8 Deluxe (28. dubna)
Už během tiskové konference Nintendo lákalo na remaster Mario Kart 8. Oznámení nakonec přišlo až po tiskové konferenci, přičemž hra se bude jmenovat Mario Kart 8 Deluxe a vyjde koncem dubna. Všechny oblíbené tratě i postavy se vrátí z Wii U verze, plus se můžete těšit na všechen DLC obsah, ale i nové postavy, mezi nimiž je Inkling Girl a Inkling Boy ze hry Splatoon, ale také King Boo, Dry Bones and Bowser Jr. Dále bude zahrnut nový Battle režim, nové tratě (Urchin Underpass a Battle Stadium) a nové předměty.


Slabá podpora třetích stran
Nintendo a hry od third-party vydavatelů je tématem, které by vystačilo na samostatný článek. Jak určitě víte, právě Wii U dojelo na nezájem ostatních vydavatelů, kteří celkem záhy odstřihli svoji podporu. I proto bude životně důležité, aby si v tomto nově oznámená konzole Switch vedla o poznání lépe. Z oznámení na tiskové konference máme celkem rozporuplné pocity, protože se zdá, že podpora opět bude docela malá, ačkoliv podporu vyjádřili všichni větší vydavatelé. Po skončení tiskové konference si totiž neustále říkám, konzole pěkná, ale kde jsou ty hry.

Fire Emblem Warriors
Koei Tecmo během tiskové konference oznámilo, že studio Omega Force připravuje hru Fire Emblem Warriors, která bude mixem Fire Emblem a oblíbené Warriors série, jako tomu je u Dragon Quest Heroes nebo Hyrule Warriors.

Dragon Quest hry
Square Enix během tiskové konference oznámil, že na Nintendo Switch vydá v Japonsku hry Dragon Quest X (online hra) a i očekávaný Dragon Quest XI, který se ale s největší pravděpodobností dostane i do Evropy. Ještě než se tak stane, vyjdou na Switch i hry Dragon Quest Heroes a Dragon Quest Heroes II, termín zatím oznámen nebyl.

The Elder Scrolls V: Skyrim (podzim 2017)
V říjnovém videu s oznámením konzole Switch nechyběly záběry z úspěšného akčního RPG The Elder Scrolls V: Skyrim od Bethesda Game Studios. Nepřekvapilo proto, že hra byla dnes pro Switch oficiálně oznámena, přičemž pochopitelně v balení nabídne i veškerá rozšíření.

No More Heroes
Studio Grasshopper Manufacture oznámilo pro konzoli Nintendo Switch novou hru ze série No More Heroes, bohužel bez dalších podrobností. Pokud ale máte rádi předchozí díly, tak vás toto oznámení určitě potěšilo.

FIFA
Už dříve přislíbila svoji podporu EA. Je ovšem otázkou, jak nakonec bude velká, protože pro Switch oznámila během prezentace jen sportovní hru FIFA. Pokud jste tedy čekali, že si na cestách budete moci zahrát třeba nový Mass Effect nebo Battlefield, máte smůlu.„Být dneska tady a reprezentovat náš talentovaný tým v Electronic Arts je pro mě obrovská čest a privilegium. Stát na tomto pódiu je jako splněný sen. Co hraji hry, tak jsem velkým fanouškem platforem od Nintenda a úžasné kultury kreativity... a to natolik, že jsme se ženou vybrali prvorozenému synovi prostřední jméno Luigi! Takže dneska s velkou radostí oznamuji, že nejoblíbenější sportovní hra na světě zamíří v letošním roce na Nintendo Switch. EA SPORTS FIFA na konzoli Nintendo Switch bude tou nejúchvatnější sportovní hrou, jaká byla kdy vytvořena pro hráče Nintenda. Hratelnost série FIFA bude upravena pro potřeby konzole Nintendo Switch, abyste mohli hrát kdekoli, s kýmkoli a jak jen budete chtít. Ať už budete v parku, u svých přátel, nebo na dovolené, vždy můžete zůstat připojeni a zahrát si ty největší zápasy. Se svými oblíbenými hráči a týmy z nejlepších lig světa vyběhnete na ikonické stadiony, a to vše ruku v ruce s bezkonkurenční autentičností a bohatými možnostmi hraní. Ostatně proto je série FIFA tak populární,“ řekl Patrick Söderlund na akci Nintenda v Tokiu.



Mezi dalšími zajímavějšími hrami od třetích stran byla oznámena Disgaea 5 Complete, Farming Simulator, Minecraft: Story Mode - The Complete Adventure, Rime, Rayman Legends Definitive Edition, Syberia 3, Steep, NBA 2k18, LEGO City Undercover, Sonic Mania nebo I am Setsuna. Termín vydání u všech těchto her není znám.


Komentáře