PlaystationOne Classics – 1. část

special  35
Leon, 9. 9. 2012 15:00
Povinností každého správného konzolisty by měly být základní znalosti o konzolích a hrách minulých generací. Ne snad proto, aby se jimi pak mohl chlubit před kamarády a posmívat se konkurenčním konzolím, které takovou zářnou minulost mít nemusejí, ale zkrátka proto, že budeme-li znát minulost, dokážeme se pak lépe orientovat v přítomnosti, a také můžeme odhadnout, kam příští vývoj konzolí a her bude pokračovat. Avšak tím zdaleka nejdůležitějším důvodem, proč oprášit staré konzole a jejich vlajkové tituly je, že většina starých titulů se dnes již obecně považuje za kultovní a legendární, a proto by si alespoň některé z nich měl každý fanoušek konzolové kultury vyzkoušet.

Většina z těchto her se nám dnes obloukem vrací zpět prostřednictvím online služeb dnešních next-gen konzolí, protože i sama dnešní herní studia vědí, že staré dobré hry lákají jak pamětníky, tak i zcela nové hráče, kteří chtějí vyzkoušet něco nového, něco, co dnes mnohdy už ani není možné převést na současnou generaci konzolí. Následující výčet elity na první PlayStation, ať je tedy nejen retrem a vzpomínkou pro ty, kteří s PS One prožili své dětství a dospívání, ale i poznáním a inspirací pro mladší hráče. Jen upozorníme, že se nejedná o žádný žebříček, ale pouze o reprezentativní vzorek, kdy bude mít každý žánr nějakého toho svého zástupce. Tady je první desítka, další budou následovat.

Crash Bandicoot
Výrobce – Naughty Dog | Vydavatel – SCEE
Rok vydání – 1996 | Playstation Store – Ano – 135,-Kč (PS3, PSP a PSV)
Řekne-li se žánr "plošinovka", tak se mnohým z nás jistě vybaví zmutovaný vačnatec Crash Bandicoot, který má tu velkou smůlu, že mu každou chvilku pohody zkazí šílený vědec Neo Cortex, který touží po ovládnutí světa. Když studio Naughty Dog vypustilo Crash Bandicoot do světa ani si zřejmě neuvědomilo, jaký poprask hra vyvolá. Drzý vačnatec se stal maskotem celé PS One a nedal spát milionům hráčům z celého světa, kteří bez rozdílů věků chtěli pokořit tuto těžkou, leč neskutečně zábavnou hru. Následovaly další dva regulérní díly a dokonce jeden spin-off Crash Team Racing, kdy si Crash pro změnu sednul za volant. Celá série se i přes stále zvětšující se propast času pořád těší velkému zájmu a podmaňuje si nové a nové generace hráčů. Je to skutečně jedna z těch her, na kterou můžeme nalepit pojem nesmrtelná klasika.

Gran Turismo
Výrobce – Polyphony Digital | Vydavatel – SCEE
Rok vydání – 1997 | Playstation Store – Ne
Král závodních her. Je to nejlépe prodávaná a hodnocená hra v éře PS One. Prodalo se jí téměř 11 milionu kusů a většina recenzí nikdy neklesla pod 9/10 či 95%. Čím to? Především tím, že hra kladla důraz na co nejautentičtější vytvoření závodního simulátoru, kterému vévodila excelentní grafika a více jak 200 licencovaných modelů aut, které se proháněly na celkem 11 propracovaných tratích. Díky tomu, že Gran Turismo bylo hrou časově i po stránce hratelnosti náročnou, stala se vyhledávaným titulem všech zájemců o automobilové závodění, kteří u ní mohli strávit i stovky hodin čistého herního času. Na úspěch prvního dílu navázala další čtyři pokračování. Naposledy v roce 2010, kdy se Gran Turismo připomenulo svým již pátým dílem na PS3.

Syphon Filter
Výrobce – 989 Studios | Vydavatel – SCEE
Rok vydání – 1996 | Playstation Store – Ano – 68,-Kč (PS3, PSP a PSV)
Akční third-person akce s prvky stealth Syphon Filter vyprodukovalo nepříliš známé 989 Studios, které dnes vlastně již ani jako samostatné studio neexistuje. Nicméně první díl populární série je tu s námi stále, protože si dokázal získat uznání za chytlavý příběh, zajímavé lokace, široký arzenál zbraní a technických vymožeností, které pomáhají hlavnímu hrdinovi jménem Gabriel Logan v boji proti zákeřným teroristům, kteří drží svět v šachu pomocí smrtelného viru Syphon Filter. I přes trochu slabší grafiku se Syphon Filter stal velmi oblíbený hlavně z toho důvodu, že dokázal oslovit přesně tu náročnější část herního publika, které příliš neholdovalo hardcore hratelnosti Metal Gear Solid. V letech 2000 - 2001 vyšla na PS One další dvě plnohodnotná pokračování, která pokračovala v zajetých kolejích. Na první generaci PlayStation byla sice série Syphon Filter uznávaná a oblíbená, ale na rozdíl od jiných sérií nedokázala udělat onen pomyslný generační krok, takže i přes pokusy vzkřísit sérii na PS2 a PSP patří dnes Syphon Filter bohužel k těm sériím, na které už můžeme jen vzpomínat.

Metal Gear Solid
Výrobce – Konami | Vydavatel – Konami
Rok vydání – 1998 | Playstation Store – Ano – 270,-Kč (PS3, PSP a PSV)
Tak tenhle příběh zná snad každý. Talentovaný a pracovitý Japonec Hideo Kojima si s agentem s krycím názvem "Snake" zahrával už na sklonku 80. let 20 století v tehdy oblíbených hrách Metal Gear a Metal Gear 2: Solid Snake, ale světovou proslulost mu přinesl až restart série v roce 1998. Je zřejmě zbytečné psát o tom, kolik prvenství měl Metal Gear Solid, neboť by to zabralo minimálně polovinu tohoto článku, ale za nejdůležitější považujme, že Metal Gear Solid byl zakladatelem žánru stealth-action, dlouhé a úspěšné série, která udělila z Kojimy a jeho Snakea hvězdu videoherního průmyslu, a hra samotná přinesla do her důraz na realističnost, propracovaný příběh, profesionální dabing a soundtrack. První Metal Gear Solid nás zavede do blízké budoucnosti - tehdy blízké - kde se skupina teroristů zmocní tajné základny na ostrově Shadow Moses, kde byl tajně vyvíjen obávaný Metal Gear REX, bojový robot schopný nést jaderné zbraně. Hrozící katastrofu může zažehnat pouze agent tvrďák v důchodu Solid Snake, který však netuší, že za vším číhá zrada, dalekosáhlé spiknutí i tajemství jeho původu. Na PS One se objevil ještě Metal Gear Solid: VR Missions, ale tím příděl Metal Gear Solid končil, jelikož další díly si Kojima schoval pro PS2, PSP a PS3. Dodnes je MGS z roku 1998 považován za jednu z nejlepších her všech dob a sám Kojima přiznává, že je pro něj první Metal Gear Solid stále nejlepším dílem série.

Spyro: Year of the Dragon
Výrobce – Insomniac Games | Vydavatel – SCEE
Rok vydání – 2000 | Playstation Store – Ne – vydání v říjnu
Předtím, než borci z Insomniac Games stvořili Ratchet & Clank, vyřádili se pořádně na dračí tématice. Draci jsou tak trochu chudáci, které čeká ve většině her osud stát se ničitelem světů a přijít o život v boji s rytířem s pevným brněním a dlouhým mečem, ale ne ve hře Spyro: Year of the Dragon. Zde je drak naopak fialový sympaťák, který musí zachránit své dračí přátele i svou zemi, kterou přepadla zlá čarodějka, jež se rozhodla ukrást dračí vejce po celém světě, což našemu dráčkovi pochopitelně vadí, neboť se pravě slaví "Rok draka". Na PS One byl žánr plošinovek v době vydání hry již poměrně početný, ale Spyro: Year of the Dragon nezapadl. Naopak se stal předním zástupcem žánru, za což mohla i vynikající hodnocení, která hra oprávněně sklidila.

Final Fantasy 7
Výrobce – Square Enix | Vydavatel – Square Enix
Rok vydání – 1997 | Playstation Store – Ano – 270,-Kč (PS3, PSP a PSV)
Kontrolní otázka. Co se stane, když zkombinujete talent japonských umělců ze Squaresoft jako Sakaguchi, Uematsu, Nomura nebo Kitase? Vnikne legenda, která patří k těm největším, jaká kdy ze země vycházejícího světa vzešla. V pořadí již sedmý díl série japonských RPG se svými pravidly a fantazií se stal zároveň dílem nejoblíbenějším a nejprodávanějším. Emocemi přeplněný epos o žoldákovi jménem Cloud Strife, který se proti své vůli stane hrdinou, na jehož bedrech spočine odpovědnost za přežité celé planety, chytí a nepustí. Přes deset milionů prodaných kusů, celovečerní CGI film, přímá pokračování na mobilní telefony, PSP i PS2 jsou toho důkazem. A navíc se o Final Fantasy VII stále mluví i více jak patnáct let od jejího vydání, jelikož nástupce Squaresoft - dobře známý japonský gigant Square-Enix - nás neustále pokouší a sem tam utrousí něco o možném snovém remaku pro next-gen konzole.

The Legend of Dragoon
Výrobce – SCEI | Vydavatel – SCEE
Rok vydání – 2001 | Playstation Store – Ne
Jelikož japonská RPGčka prožívala největší boom právě v éře PSOne, kde po léta jasně kralovala, tak i náš další titul nemůže nepocházet z Japonska. The Legend of Dragoon pochází přímo z díly SCEI a nenechte se odradit tím, že název není tak zvučný, jako v případě FF, protože hra nabízí dlouhou a kvalitní příběhovou linii o dračích bojovnících ve světě, kde zuří krutá občanská válka. Hra měla smůlu v tom, že její vydání v Japonsku a USA se vklínilo mezi období, kdy vyšel osmý a devátý díl FF. V Evropě The Legend of Dragoon vyšel dokonce až roku 2001, kdy již byla jeho audiovizuální stránka neatraktivní. Je to klasický příběh dobré hry, která zapadla jen proto, že si na své vydání nevybrala zrovna dvakrát vhodnou dobu. Dnes je The Legend of Dragoon raritní hrou, která se shání jen velmi stěží. Ale jak potvrdí ti, kteří měli štěstí a hru hráli, ukrývá za svým obstarožním vzhledem pořádně silný motor hratelnosti.

Silent Hill
Výrobce – Konami | Vydavatel – Konami
Rok vydání – 1999 | Playstation Store – Ano – 190,-Kč (PS3, PSP a PSV)
V roce 1999 nám tradiční japonská značka Konami představila svou vlastní představu o žánru survival horor. V podání Silent Hill dýchne na hráče mlha nejasností a pochyb, která je zasazena do stejnojmenného městečka. Hlavní hrdina Harry Mason musí zachránit svou dceru ze spárů místního kultu, jenž proměnil ospalé rekreační městečko v místo plné hrůzy a nepředstavitelného děsu. Na rozdíl od jiných představitelů žánru, například Resident Evil či Alone in the Dark, si jde Silent Hill svou vlastní cestou. Japonci jsou zkrátka mistři hororu, a tak jsme se mohli poprvé na husí kůži přesvědčit jaké to je, když se do hry zapasuje depresivní prostředí, obtížná hratelnost, desítky těžkých puzzlů a hlavně nezapomenutelná hudba, která Vás bude budit ze spánku. Silent Hill stál na počátku dlouhé série, která vychází dodnes. Dočkal se i dvou celovečerních hraných filmů.

Tomb Raider
Výrobce – Core Design | Vydavatel – EIDOS
Rok vydání – 1996 | Playstation Store – Ano – 160,-Kč (PS3, PSP a PSV)
Další z velkých ikon PlayStationu, i když lépe řečeno ikon pro dospělé. Kráska Lara Croft vznikla jako ženská verze legendárního Indiana Jonese. První díly se zapsaly do historie videoherního průmyslu jako průkopníci third-person akcí. V prvním díle svůdná archeoložka s pistolemi u pasu a s batůžkem na zádech hledá v historických ruinách po celém světě kusy záhadného předmětu zvaného Scion. Do cesty jí přijdou desítky nepřátel ze světa lidí i přírody, ale hlavně velké množství hádanek a rébusů, kterými jsou jednotlivé lokace přeplněny. Pro svou oblibu se Lara Croft mohla těšit hned z devíti pokračování, přičemž jubilejní desáté nás čeká už příští rok. První díl Tomb Raider se navíc jako jedna z mála her této doby dočkala plnohodnotného remaku, a to v roce 2006 v podobě Tomb Raider: Anniversary na PS2/PS3.

Colin McRae Rally
Výrobce – Codemasters | Vydavatel – Codemasters
Rok vydání – 1998 | Playstation Store – Ne
První díl proslulé série rallye závodů, které dal jméno velký závodník Colin McRae. Hra se stala úspěšnou zbraní britského studia Codemasters v boji se sérií V-Rally o post nejlepší konzolové rallye hry. Na rozdíl od zmiňovaného V-Rally byl Colin McRea Rally mnohem nápaditější a snažil se hráči servírovat většinu toho, co skutečné rallye závody přinášely: klasické závody, šampionát, časovky i profesionální jezdecká škola, kterou provázel hráče sám Colin McRae. Na tehdejší dobu se hra blýskla fyzikou vozidel - hlavně možností zruinovat celý vůz - střídáním počasí i povrchem tratě. Znalci z ČR si mimo jiné pochvalovali i zařazení Škody Felicia do seznamu 12 licencovaných vozů, které hra nabízela.

Komentáře