Playstation Vita

special  38
Martin Šmíd, 9. 6. 2011 13:00
Je to půl roku co Sony oznámila svoji novou kapesní konzoli s kódovým označením NGP. Všichni od té doby žasnou nad tím, jak do tak malé krabičky mohla Sony nacpat takový výkon, který se blíží domácí konzoli Playstation 3. Na E3 bylo konečně odhaleno, že konzole se jmenuje Playstation Vita. No a ani po půl roce jsme si nezvykli, že se nám na konci roku dostane do rukou po hardwarové stránce téměř dokonalá kapesní konzole. Sen navíc Sony prodloužila, když odhalila první hry. My jsme nyní sepsali všechny známé informace o konzoli Playstation Vita a pochopitelně nebude chybět ani letmý pohled na první hry. Přejeme příjemné čtení.

Když Sony v roce 2005 uváděla na trh svou první kapesní konzoli PSP (Playstation Portable), tak se od ní slibovalo hodně. Ještě aby ne, když po hardwarové stránce se jednalo o to nejlepší, a vedle PSP vypadalo DS jako zastaralé zařízení vhodné maximálně pro hraní tetrisu. Jak se ale ukázalo, vývojáři si se slabým výkonem Nintenda DS dokázali poradit a přinesli celou řadu originálních her, zatímco s výkonem PSP se jim sice pracovalo určitě dobře, ale nic originálního a jedinečného vykouzlit nedokázali. Vydavatelé tak vydávali spíše porty her z Playstationu 2 a jediný kdo se trochu snažil, byla samotná Sony, která v průběhu let uvedla na PSP řadu vynikajících her jako třeba Loco Roco,Patapon, God of War nebo Wipeout. V posledních měsících už na PSP vycházelo jen pár her, ale pořád se konzolka drží v zájmu hráčů, a třeba v Japonsku neotřesitelně kraluje a nic na tom nezměnilo ani nové Nintendo 3DS. 70 milionů prodaných kusů PSP je tak na světě, ale pokrok bohužel nikdo nezastaví, takže brzy bude tato určitě úspěšná konzole patřit do starého železa. Přichází totiž její nástupce, který hráčům slibuje naprostou revoluci v hraní na cestách.

Playstation Vita v hardwarové řeči
Už při oznámení konzole se z hardwarových specifikací tajil dech. Vše pohání výkonný procesor ARM CortexTM, který má čtyři jádra. O grafickou stránku se stará čip SGX543MP4, který společně s moderním OLED displejem vykouzlí grafiku v rozlišení 960 x 544 a dokáže zobrazit 16 milionů barev. Po vzoru moderních tabletů a dalších zařízení je navíc OLED displej dotykový. Na přední a zadní straně je zabudována kamera, na dolní části je zabudován mikrofon a vše podtrhávají moderní stereofonní reproduktory. Co se týče sítí, tak zabudováno je klasické Wi-fi pro připojení k internetu, ale i GPS. Prodávat se bude rovněž 3G verze. Aby Playstation Vita byla co nejnabušenější konzolí, chybět nemůžou ani gyroskopické senzory SIXAXIX nebo zadní Multitouch Pad. Sony navíc na konzoli dala i druhou analogovou páčku, což byl sen každého majitele původního PSP. Jak můžete z výše napsaných informací posoudit, Playstation Vita je naplněná nejmodernější technologií dneška.

Každý se díky tomu obával, že cena bude vysoká a konzoli si nebude moci dovolit. Opak je ale pravdou. Sony totiž během E3 oznámila, že cena bude 249 euro za Wi-fi verzi nebo 300 euro s podporou 3G. Je jasné, že nejvíce se sází právě na první verzi, která tak bude stát něco mezi 6000 – 7000 korun. To je stejně, za jaké peníze se u nás prodává Nintendo 3DS, které Sony hodlá porazit.

Co bude Playstation Vita obsahovat za software?
Určitě se ptáte, co vše bude přeinstalováno v konzoli, až si ji na konci roku přinesete domů. Sony pochopitelně všechny aplikace zatím neprozradila, ale jednou z nich bude ta nazvaná near. Tato aplikace hráči umožní zjistit, jaké hry právě hrají další uživatelé konzole Playstation Vita v nejbližším okolí, a podělit se o stejnou informaci o sobě. Aplikace near také umožňuje aktivaci herních prvků založených na poloze, například předávání dárků. Tento prvek umožňuje například přístup k virtuálním předmětům ve hře tím, že hráč navštíví určitou geografickou lokalitu, kterou před ním navštívili i jiní hráči sdílející tento předmět. Takovým virtuálním předmětem může být třeba obsah odemykatelný během hry, například oděv, zbraň nebo poklad.

Druhá potvrzená aplikace je Party. Ta umožňuje hráči komunikaci s kamarády skrze textový, video nebo voice chat. Skvělou zprávou je, že chat bude fungovat i když bude mít druhý hráč zapnutou hru nebo si prohlížet internetový prohlížeč. Půjde tedy komunikovat s kamarády za jakékoliv situace, což je věc, po které hráči na Playstationu 3 volají už několik let. Playstation Vita bude mít tuto možnost od prvního dne. Třetí potvrzenou aplikací je Welcome Park, která bude sloužit hlavně pro seznámení se s konzolí.

Pokud se podíváte pozorně na přiložené obrázky, tak si určitě všimnete i dalších zajímavých položek, které se zcela jistě dostanou do finální verze. Mluvíme tu třeba o internetovém prohlížeči, aplikaci pro prohlížení fotek, ale i trofejích nebo seznamu kamarádů.

Jaké hry na Playstation Vita?
Uncharted: Golden Abyss – U představení nové kapesní konzole nemohl chybět ani Nathan Drake, který na ní zažije zbrusu nové dobrodružství, které se tentokrát bude točit kolem tajemství halící masakr španělské výpravy do Střední Ameriky před 400 lety. Na hráče jinak bude čekat přesně to, co mají na sérii Uncharted rádi, tedy vynikající grafika, skvělá hratelnost a samozřejmě hlášky hlavního hrdiny, kterého opět nadaboval jedinečný Nolan North. Uncharted: Golden Abyss vytváří studio Sony Bend, přičemž spolupracuje i s původními vývojáři z Naughty Dogu.

WipEout 2048 - Jednou z těch nejzajímavějších her pro novou kapesní konzoli NGP je určitě WipEout 2048, která hráče vezme opět do budoucnosti a vrhne do šílených arén, kde si zajezdí nebo spíše zalétají s futuristickými raketkami. Jedná se prostě o pořád stejnou šablonu, jakou vytvořil v roce 1995 první díl pro PSone – má se jednat o prequel. Samozřejmě, WipEout 2048 bude mít o dost hezčí grafiku a nejzajímavější vlastností určitě je, že hráči budou moci hrát multiplayer proti svým kolegům na Playstationu 3 s hrou WipEout HD Fury. Tuto funkci bude podporovat v budoucnosti daleko více her. Propojení domácího a přenosného hraní nikdy nebylo tak velké. Datum vydání pro WipEout 2048 je doposud neznámé, ale hodně bychom se divili, pokud by nebyl na startu samotné konzole.

Little Deviants – Jednou z těch her pro všechny hráče bude bezesporu Little Deviants. Jedná se o sadu bláznivých miniher (údajně jich má být až 30), které využívají možnosti samotné konzole. Jednu tak budete ovládat skrze dotykový displej, druhou zase skrze zadní touch pad, třetí přes pohybový senzor, čtvrtou přes mikrofon, kamery a tak dále. Zajímavostí určitě je, že bude podpora jednak až pro 8 hráčů přes Playstation Network, a za druhé i pro lokální hraní s kamarády. Samozřejmostí jsou online žebříčky nejlepších hráčů. Na hře Little Deviants pracuje Bigbig Studios.

LittleBigPlanet – Na konzoli Playstation Vita nebude chybět ani populární Sackboy. Ten se vrátí ve zbrusu novém dobrodružství, které kombinuje klasickou plošinovku a dotykové minihry. Samozřejmostí je tvoření vlastních levelů a skvělou zprávou určitě je, že do Playstation Vita verze hry LittleBigPlanet půjdou stáhnout všechny hráči vytvořené levely, které vytvořili na konzoli Playstation 3.

Super Stardust Delta – Jednou z nejpopulárnějších Playstation Network her je Super Stardust HD. Není tak divu, že se tato populární hra dostane i na konzoli Playstation Vita. Nová verze bude obsahovat všechny režimy z her Super Stardust HD a Super Stardust Portable, stejně tak přinese řadu nových. Ovládání bude rozvrženo podobně jako na Playstationu 3. Levou analogovou páčkou ovládáte plavidlo a pravou směřujete střelbu na asteroidy a další nepřátelská plavidla. Novinkou bude možnost vytváření černých děr, kterou vytvoříte dotknutím se displeje. Jako ve starším díle ani zde nebude chybět multiplayer a online žebříček nejlepších hráčů na PlayStation Network.

Gravity – Určitě se nyní ptáte, co je Gravity zač. Sony o této hře doposud moc nemluvila, jen v ukázkách her pro Playstation Vita se objevilo několik záběrů. Věřte ale, že jde o cel-shaded adventuru, ve které budete hledat minulost hlavní hrdinky a prostředky, kterými ochránit budoucnost zdejšího světa, který je v jednom velkém ohrožení. Hra bude podporovat gyroskopické funkce nové konzole nebo dotykový displej pro co nejintuitivnější ovládání. Více bohužel Sony zatím neprozradila.

Ruin – Jedno z těch větších překvapní na E3 bylo oznámení akčního RPG Ruin, na kterém pracuje americká Sony. Po vzoru slavného Diabla vás v něm čekají rozsáhlé úrovně naplněné nejrůznějšími protivníky, ale i zajímavé úkoly a velké množství vzácných předmětů, zbraní nebo kouzel. Skvělou zprávou určitě je, že Ruin nevyjde jen na Playstation Vita, ale i Playstation 3. Díky tomu budete moci hrát kdekoliv. Doma určitě dáte přednost velké televizní obrazovce, na které bude Ruin navíc ve 3D. Pokud se vydáte do školy nebo do práce, budete si moci na Playstation Vita přesunout své uložené pozice a pokračovat tak mimo domov. Více informací vám o této hře přineseme v průběhu roku hned, jak nám to bude dovoleno.

Reality Fighters – Na nové konzoli nemůže chybět ani bojovka, přičemž jednou bude Reality Fighters. Ta dává hráčům možnost vyfotit si svou tvář a přenést ji do hry, kde se popere s dalšími protivníky. Vývojáři celou hru postavili na AR technologii, takže abyste si mohli zahrát, budete si muset vyfotit nějaké místo, kde budete bojovat. Můžete si třeba vyfotit svoji postel nebo babiččinu pec. Meze se tu nekladou. Ve výsledku můžete časem posbírat desítky ba dokonce stovky jedinečných arén. To je zatím vše, co o Reality Fighters víme. Určitě se mu ale budeme věnovat i v nadcházejících týdnech a měsících.

Samozřejmě her, které se připravují na Playstation Vita, je daleko více, třeba Street Fighter x Tekken, Dragon Crown, Dynasty Warriors, BioShock, Ridge Racer, Virtua Tennis 4 nebo Call of Duty. Důležitou informací určitě je, že každá hra bude podporovat trofeje, čím že mezi sběrateli virtuálního zlata ještě více zvedne hodnota. Také je třeba připomenout kompletní zpětnou kompatibilitu s PSP hrami, které se objevily na Playstation Store. Rovněž si budete moci do PS Vita nahrát všechny Playstation Minis hry. Vynikající zprávou pak určitě je, že Playstation Vita nebude stejně jako PSP regionálně uzamčená, takže si hráči budou moci dovážet hry třeba z Ameriky, kam pojedou na dovolenou.

Z prvních informací se zdá, že Sony s Playstation Vita vsadila na stejný model, jako s PSP. Na začátku bude konzoli dotovat, takže na ní nebude vydělávat od prvního dne, jako Nintendo na svém 3DSku. Sony toto vysvětluje tím, že pohlížejí na Playstation jako na jeden velký celek, kam spadají nejen konzole, ale i hry a další služby. Když vše toto sečtou, tak samozřejmě musí být v plusu. Z oznámení je navíc patrné, že se Sony poučila z nedostatku jedinečných her, což ukazuje i náš seznam. Jak ale Playstation Vita skutečně dopadne, to se dozvíme za pár let.

Komentáře