Playstation Move FAQ

special  10
Martin Šmíd, 8. 9. 2010 0:14
Nové ovladače Playstation Move vtrhnou do obchodů už příští týden, takže jsme se rozhodli sepsat vaše nejčastější otázky a poté na ně odpovědět. Doufáme tak, že vám naše odpovědi poradí a zodpoví vaši otázku. Pokud ale máte nějaký další dotaz, tak nám ho napište do komentáře. My pak na něj rádi zodpovíme, a pokud bude dobrý, tak i přidáme k otázkám do článku.

Co je Playstation Move?
Playstation Move je nový pohybový ovladač od Sony, který zajistí pro hráče na konzoli Playstation 3 novou zkušenost z užívání nových her. Aby Playstation Move správně fungoval, vyžaduje nejen herní konzoli Playstation 3, ale i kamerku Playstation Eye.

Bude fungovat Playstation Move na mé konzoli?
Playstation Move je kompatibilní s každou verzí herní konzole Playstation 3, pro kterou je exkluzivně určen.

Kdy bude Playstation Move vydán?
Vydání ovladače Playstation Move je upřesněno pro Evropu na 15. září tohoto roku. Je ale možné, že ho někteří prodejci budou mít na skladech už dříve.

Jaká balení budou v den vydání?
Playstation Move si budete moci zakoupit buď samostatně, pokud vlastníte už třeba kamerku Playstation Eye, ale také ve speciálním bundlu.

Playstation Move ovladač – 1050,-
Playstation Eye kamerka – 790,-
Playstation Move navigační ovladač – 790,-
Playstation Move nabíjecí stanice - 790,-
Playstation Move pistole – 390,-
Playstation Move bundle (Playstation Move, Playstation Eye a demo disk) – 1590,-

Koupit můžete na GameLeader za skvělé ceny http://www.gameleader.cz/ps3-playstation-3-hry/playstation-move/ .

Pro koho je ovladač Playstation Move určen?
Ať už jste zkušený nebo méně zkušený hráč, Playstation Move je určen pro všechny. Rovněž je určen i pro všechny typy her. Můžete si s ním užít jak nějakou akční hru, tak strategii, sport nebo rodinou hru. Třeba hry Start The Party! a Sports Champions jsou spíše určeny pro rodinou zábavu. Rovněž ale PS Move budou podporovat i hry jako Killzone 3, Under Siege nebo SOCOM 4, které jsou určeny převážně hardcore hráčům. Jestli je hra určena pro vaši věkovou kategorii se můžete podívat na stránkách ratingové organizace PEGI.

Kolik budou Playstation Move hry stát?
Většina rodinných nebo menších her pro Playstation Move mají stanovenou oficiální cenu na 899,-. Najdou se ale i velké AAA hry, které budou stát běžnou cenu. Mezi takové hry bude patřit Killzone 3 nebo inFamous 2.

Proč Playstation Move mění barvu koule?
Koule na vrcholu ovladače pomáhá kamerce Playstation Eye přesně zjistit polohu ovladače v 3D prostředí. Některé hry mohou měnit barvu podle své potřeby, ale i rozpoznání hráče. Koule může mít jakoukoliv barvu, protože LED dioda podporuje celou škálu Full Color 24bit RGB. Neexistuje tak žádná výchozí barva. Vše záleží na samotné hře. Všimnout si ale můžete, že koule nesvítí při používání ovladače v XMB (XrossMediaBar).

Potřebuju stát při používání Playstation Move?
Při používání Playstation Move nemusíte stát. Musíte pouze zajistit, aby mezi ovladačem Playstation Move a kamerkou Playstation Eye nebyla žádná překážka. Pak můžete hrát v sedě, ve stoje, ale klidně i v leže. Záleží jen na hráči.

Kolik ovladačů Playstation Move potřebuju?
Pro každou hru vám vystačí jeden Playstation Move ovladač. Budou ale existovat i hry, které mohou využívat dva ovladače, ale to je jen výjimečně. Takovou hru ale i tak můžete hrát s jedním ovladačem.

Kolik hráčů může využívat Playstation Move současně?
Skutečný počet hráčů záleží na samotné hře. Mnoho her ale bude podporovat jednoho až čtyři hráče. Playstation 3 podporuje až 7 připojených ovladačů najednou, z čehož 4 mohou být Playstation Move.

Podporuje Playstation Move vibrace?
Ano, Playstation Move vibrace podporuje. Záleží ale na dané hře.

Jaká tlačítka najdu na ovladači Playstation Move?
Playstation Move má na sobě klasická Playstation tlačítka. Naleznete na něm křížek, kolečko, trojúhelník, čtverec, Start, Select a PS button. Rovněž na něm naleznete nová tlačítka, jako je T tlačítko ve spodku ovladače, ale i nové PS Move tlačítku.

Jak mám spárovat Playstation Move s PS3?
Spárování ovladače Playstation Move funguje jako u Dualshocku. Stačí ho připojit USB kabelem k PS3. Poté už zbývá jen stisknout tlačítko PS. Playstation Move je tak spárován.

Jaké využívá baterie Playstation Move?
Playstation Move využívá integrovanou lithium ion baterii, kterou nabíjíte pomocí USB kabelu, jako Dualshock. Rovněž je ale možné dokoupit speciální nabíjecí stanici.

Jak dlouho nabíjet?
Plné nabití Playstation Move ovladače trvá zhruba 5 hodin (čtyři pomocí nabíjecí stanice). Poté takto nabitá baterie vydrží zhruba 10 hodin. Záleží i zde na tom, co zrovna s Playstation Move děláte.

Je baterie vyměnitelná jako v Dualshocku?
Ne

Pokud si chci zahrát Playstation Move hru, musím použít Dualshock pro zapnutí?
Ne. Zapnutí Playstation Move hry můžete zapnout ovladačem Playstation Move, který funguje i v XMB.

Bude mít Playstation Move poutko na ruku?
Ano. V balení je i bezpečnostní poutko, abyste ovladač nehodili třeba do televize během hraní. Za rozbití lustru nebo jiné části bytu Sony neručí ))

Jak přesný je Playstation Move?
Playstation Move je sledován v poměru 1:1, což mu umožňují jednak citlivé senzory uvnitř samotného ovladače, ale také díky snímání kamerky Playstation Eye. Ta umožní do hry přenášet i každý nepatrný pohyb.

Jaké zpoždění bude mít Playstation Move?
Playstation Move má podobné zpoždění jako Dualshock 3, což je zhruba 22ms. Může se ale lišit podle toho, jakou hru zrovna hrajete. Moderní HD TV televize mají v současnosti zpoždění zhruba 60-160. Toto zpoždění můžete snížit zapnutím televize v herním režimu.

Budu si moci u Playstation Move nastavit citlivost?
Ano, některé hry tuto funkci podporují. Můžete si třeba nastavit citlivost u střelby.

Jak Playstation Eye kamerka pracuje s Playstation Move?
Playstation Eye kamerka snímá kouli na Playstation Move ovladači, díky čemuž zjistí, kde přesně jste a jakým směrem ovladačem pohybujete. Playstation Eye rovněž snímá vaší horní část těla. To umožní, aby se postava ve hře pohybovala tak, jako vy ve skutečnosti.

Proč musím kalibrovat ovladač?
Kalibrace musí být provedena před každou hrou, aby systém zjistil, kde přesně se nacházíte a i jaké rozměry mají vaše tělo pro případné přenesení do hry. Pro co nejpřesnější přenesení pohybů do hry je nutné, aby kalibrace proběhla před každou hrou.

Kde je nejlepší hrát na Playstation Move?
Nejlepší je, když je kamerka zamířena přímo na vás a vy se tak nacházíte uprostřed. Nejlepší je, aby kamerka zachytila vaší postavu i s Playstation Move ovladačem od pasu nahoru. Co se týče světelných podmínek pro hraní s Playstation Move, tak je doporučené osvětlené prostředí, ale Playstation Move funguje i ve tmě. Vyvarujte se ale, abyste hráli a za vámi svítilo slunce na kamerku. To poté může ovlivnit funkčnost. Rovněž může ovlivnit funkčnost předmět nebo procházející člověk před kamerkou a ovladačem. Pokud se tak stane rychle, tak se nic neděje. Pokud ale bude něco bránit v komunikaci Playstation Eye a Playstation Move delší dobu, bude to mít vliv na odezvu a přesnost ovladače.

Jaký dosah má Playstation Move?
Playstation Move ovladač má dosah 2-10 metrů od kamerky. Doporučuje se, aby hráč byl od kamerky 5-9 metrů v závislosti na hře.

Mohou používat Playstation Move praváci i leváci?
Ano, Playstation Move mohou používat praváci i leváci. Vše poté záleží ještě na kalibraci v dané hře.

Co je Playstation Navigační ovladač?
Playstation Navigační ovladač slouží k snadnému ovládání her, které využívají i Playstation Move. Playstation Navigační ovladač pomáhá s navigací třeba postavy ve hře a dalším úkonům. Pokud ale tento ovladač nemáte, vystačíte si s ovládáním i klasickým Dualshockem 3 nebo SIXAXISem. V tomto ovladači je dále integrována baterie lithium ion, kterou nabíjíte skrze mini USB kabel nebo nabíjecí stanici.

Tento ovladač budou využívat hry jako Killzone 3, Heavy Rain, Socom 4 a další

Jaká tlačítka Navigační ovladač má?
Křížek, kolečko, L1, L2, L3, levou analogovou páčku, D-pad a PS tlačítko.

Má navigační ovladač podporu vibrací?
Ne.

Má navigační ovladač podporu pro pohybové ovládání?
Ne. Všechen pohyb ve hře vykonáváte pouze Playstation Move ovladačem.

Jak poznám hru, která je kompatibilní s Playstation Move?
Každá hra, která podporuje Playstation Move má v horní části obalu modrý proužek, kde se dozvíte, jestli Playstation Move podporuje nebo vyžaduje ke svému hraní. Pokud takové označení hra nemá, pak Playstation Move nepodporuje.

Pokud je koule vytržena z Playstation Move ovladače, dá se nasadit?
Ano dá. Pokud se tak stane, musíte Playstation Move ovladač rozebrat a kouli nasunout zpět. Je ale nutné podotknout, že Playstation Move je hodně odolný vůči nárazům a tvrdému zacházení. Playstation Move prošel stejnými zátěžovými testy, jako Dualshock 3.

Může se koule na ovladači rozbít?
Ne. Je vytvořena z měkkého silikonového materiálu.

Mohu během hraní s Playstation Move používat i mikrofon zabudovaný v Playstation Eye?
Ano, tato možnost tu je. Kamerka má navíc zabudovaný filtr pro lepší čistotu zvuku.

Jací vývojáři v budoucnu budou podporovat Playstation Move?
Playstation Move podporuje už nyní spousta vývojářů, jako je Electronic Arts, Ubisoft, Capcom, Namco Bandai Games, Disney Interactive Studios, 2K Sports, Warner Brothers Interactive Entertainment, Crave Games a spousta dalších. Jejich počet bude neustále stoupat.

Mohu Playstation Move použít u starších her?
Ne. Abyste si mohli zahrát hru s Playstation Move, tak tento ovladač musí hra podporovat. Pro starší hry jako Heavy rain vyjde patch pro kompatibilitu, jinak se neplánuje vydávání patchů i k dalším hrám.

Je Playstation Move kompatibilní s 3D technologií?
Ano.

Komentáře