PlayStation 4 v roce 2018

special  145
Martin Šmíd, 3. 1. 2018 16:30
Rok 2017 se Sony docela povedl a hráči na konzoli PlayStation 4 se mohli těšit z celé řady zajímavých muliplatformních, ale také exkluzivních her. Sony v posledních letech hlavně do svých first-party her hodně investovala, což by se mělo projevovat i v následujících měsících. Rok 2018 by tak měl být opět plný zajímavých her, na to, co fanoušky PlayStationu 4 čeká, se můžete podívat níže. Na jakou hru se nejvíce těšíte?

PlayStation 4 konzolové exkluzivity pro 2018

Shadow of the Colossus
Sony v minulém roce na E3 určitě překvapila oznámením kompletního remaku své výborné hry Shadow of the Colossus, na který už navíc moc dlouho čekat nebudeme. Vyjde totiž začátkem února, přičemž nabídne veškerý obsah PS2 originálu, jen v kompletně novém vizuálním kabátku. Vývojáři navíc zapracovali i na ovládání, které upravili, aby nebylo na dnešní dobu tak krkolomné a bylo tedy intuitivnější. Doufejme tedy, že se remake povede a půjde o dobré nastartování letošního roku na PS4. 

God of War
I když má Sony na letošní rok v přípravě docela dost zajímavých a hlavně velkých AAA exkluzivit, ta nejočekávanější je zcela jasná. Nový God of War má být velkým restartem série, ačkoliv se v ní vrátí oblíbený hrdina Kratos. Ten ale tentokrát bude muset čelit nástrahám v severské mytologii, což pochopitelně nebude nic lehkého. Vývojáři ze Sony Santa Monica na hře pracují několik let a slibují, že půjde o doposud nejepičtější dobrodružství, navíc ne zcela lineární. Jistě potěšil koncem roku i fakt, že u nás nový God of War vyjde s českými titulky. 

Marvel’s Spider-Man
Zatímco Batman se dočkal už několika povedených her, to Spider-Man je na tom podstatně hůře. Activision nikdy nedokázal přinést hru, která by jela první ligu, a možná i proto potěšila oznámená spolupráce Marvelu a Sony, výsledkem níž je výborně vypadající nové dobrodružství Spider-Mana, na němž pracuje úspěšné studio Insomniac Games. „Těšit se můžeš na staré dobré akrobatické dovednosti, improvizaci a houpání se na pavučinách, ale i na nové prvky, které v žádné hře se Spider-Manem zatím k vidění nebyly. Od parkourového pohybu a využívání prostředí až po nové soubojové kousky a velkolepá místa. Tohle není Spider-Man, kterého jsi viděl ve filmu nebo kterého znáš odjinud. Tohle je zkušený Peter Parker, který se zločinci v New Yorku bojuje levou zadní. Zároveň se ale také snaží udržet pohromadě svůj zmatený osobní život a kariéru. Když držíš v rukou osud devíti miliónů obyvatel New Yorku, není to totiž nic snadného,“ stojí v popisku. Doufejme, že se dočkáme výborné akční hry, zatím tomu vše nasvědčuje. Na tohle se nejde netěšit. 

Dreams
Studio Media Molecule se proslavilo sérii LittleBigPlanet. Nejprve šlo sice jen o plošinovku, ale následně díky propracovanému editoru bylo možné vytvořit prakticky nejrůznější hříčky i větší hry, které mohli hráči nasdílet ostatním. Už několik let připravuje studio doposud svoji nejambicióznější hru Dreams, která nemá hráče v ničem limitovat, pouze v jeho kreativitě. „Vstup do snů ostatních lidí a prozkoumej je – pak vytvoř své vlastní a poděl se o ně s ostatními – to vše v souvislém otevřeném světě plném kreativity a neomezených možností,“ stojí v popisku. Ačkoliv nebude určitě Dreams nějakou masovou záležitostí, určitě si své fanoušky najde. Zvláště když nemá prakticky žádnou přímou konkurenci. Navíc dobře zapadne do docela rozmanité nabídky exkluzivních her pro PS4. 

Days Gone
Pokud půjde vše podle plánu, dočkáme se letos i akční hry Days Gone od vývojáři z Bend Studio. Té Sony hodně věří a plánuje z ní udělat další silnou značku, jako se jí to podařilo s Horizon Zero Dawn. Ostatně vývojáře nedávno přestěhovala do zcela nových, modernějších kanceláří. „Hraješ za bývalého motorkáře Deacona St. Johna: tuláka, psance, lovce lidí a tak trochu ještě člověka. Ve světě zničeném celosvětovou epidemií se St. John rozhodne opustit „bezpečí“ táborů, které vytvořili přeživší, a raději vyráží na cesty. Days Gone se odehrává na sopečném a zničeném americkém severozápadě, kde na tebe čeká svět plný zdegenerovaných příšer, které kdysi byly lidmi. Říká se jim freakeři. Probojuj se zpustošenou krajinou a hledej zásoby, zdroje a hlavně taky důvod, proč to všechno nevzdat,“ stojí v popisku.  

Concrete Genie
Sony v minulém roce určitě překvapila oznámením, že její nové interní studio Pixelopus připravuje pěkně vypadající dobrodružnou hru Concrete Genie. "Život se s mladým Ashem nepáře – je osamělý a šikanovaný, ale když zjistí, že dokáže oživovat malby, věci získají jasnější odstín. A je to pouze Ash, který dokáže v malém rybářském městečku Denska, nyní špinavém a opuštěném, vyčistit ulice a zákoutí svými nádhernými živými malbami," stojí v popisku hry. První ukázky vypadají pěkně, takže doufejme, že půjde o další povedenou, i když trochu nevšední dobrodružnou hru. 

Detroit: Become Human
Pokud máte rádi adventury, určitě se těšíte na hru Detroit: Become Human, na níž pracují vývojáři z francouzského studia Quantic Dream. Ta byla oznámena před několika lety, ale po dlouhém vývoji se zdá, že bude brzy dokončena, ostatně termín je stanoven na letošní jaro. Ve hře se podíváte do neklidné vize Detroitu budoucnosti, v níž lidé a androidi žijí v křehké koexistenci. Zde budete prozkoumávat osudy řady lidí, případně je ovlivňovat a navíc hledat odpověď na řadu důležitých otázek ohledně vlastní existence. Pokud jde o nás, pasujeme Detroit: Become Human do role černého koně letošního roku. Jestli vývojáři splní vše, co naslibovali, mohli bychom se dočkat něčeho opravdu výjimečného. 

Medievil
Asi každý fanoušek PlayStationu čekal od akce PSX trochu více. Nakonec nás Sony potěšila alespoň remakem hry Medievil, která vyjde v letošním roce, přičemž se jí má dostat stejné péče, jako loňskému Crashovi Bandicootovi. Kromě kompletně nové vizuální stránky tak hra bude upravena i hratelností, aby se lépe hrála a byla přístupná novými hráčům, ale pochopitelně jsou samozřejmostí i podpora trofejí. Snad brzy uvidíme první záběry.  

Erica
Sony v minulém roce spustila docela zajímavou službu PlayLink, která umožňuje, aby se několik hráčů před jednou televizní obrazovkou zapojilo do hraní díky svému chytrému telefonu. Služba se setkala s docela kladným přijetím, což bylo dáno i zajímavým obsahem, mezi nímž byly menší hry jako Hidden Agenda, That´s You a SingStar Celebration, některé navíc vyšly kompletně v češtině. V tomto roce bychom se pak měli dočkat několika dalších her do této služby, jednou z těch nejzajímavějších je Erica, což je videodobrodružství s živými herci. „Hra Erica tě přenese do temného světa interaktivního filmového vyprávění, při kterém se z tvého mobilního zařízení s dotykovou obrazovkou stane ovladač. Listuj stránkami v knize, rozsviť zapalovač nebo jemně otři slzu z Eričina obličeje přitom, když se noříš do její minulosti s cílem odhalit, kdo říká pravdu o tajemném vrahovi. V tomto propracovaném vyprávění se počítá každé tvé rozhodnutí. Erica vězí mezi dávným rodinným přítelem a vrahem na útěku a právě tvoje volby určují její cestu,“ stojí v popisku. 

Ghost of Tsushima
Určitě Sony překvapila oznámením, že vývojáři ze studia Sucker Punch připravují open-world akční hru Ghost of Tsushima. O ní zatím moc informací nemáme, ale protože je ve vývoji delší dobu, je šance, že stihne letošní vydání. „Ocel a šerm – budeš muset zcela ovládnout obojí, abys dokázal přežít tuto výpravnou cestu napříč Japonskem z roku 1274, kde mongolská armáda zabrala ostrov Tsushima. Navlékni svou zbroj, naostři katanu a nezapomeň na luk – čeká tě dobrodružství Jina, ostříleného samuraje, který se stává jedinou nadějí ostrova v boji proti krutému chánovi a jeho ničivé říši. Jediný odvážlivec se musí vydat na cestu skrz husté bambusové háje, majestátní tvrze a divokou přírodu a bojovat navzdory přesile. Dokážeš se stát legendárním „Duchem“ v krvavém příběhu zrady a obětí, inspirovaném klasickými příběhy o samurajích?“ stojí v oficiálním popisku. 

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom
První díl Ni No Kuni patří mezi klasiky konzole PlayStation 3. Oznámení druhého dílu určitě fanoušky potěšilo, zvláště když na něm opět dělají vývojáři ze studia Level 5. Nepůjde přitom jen o klasické pokračování, ostatně se seznámíte se zcela novými hrdiny, ale vývojáři slibují i řadu zajímavých herních novinek. „Ni No Kuni II: Revenant Kingdom je pokračování kritiky oceněné hry Ni No Kuni: Wrath of the White Witch, které vytvořilo studio Level-5 ve spolupráci s ostříleným animátorem Yoshiyukim Momosem ze Studia Ghibli. Král Evan musí po převratu spolu s dalšími kočičími lidmi odejít do exilu. Tam musí spoléhat na podporu svých přátel a záhadnou sílu Higgledies, aby založil nové království a znovu sjednotil celý svět. Vydej se do světa Ding Dong Dell, což je bohaté a oslnivé království, kde pod rozumnou vládou mladého krále v dokonalé harmonii spolu žijí všechny kočky, myši i lidé. Avšak táhnou proti němu zlovolné síly, které se ho snaží zbavit jeho království a ohrozit celý svět. Jen s pomocí svých spolehlivých společníků a sil bytostí známých jen jako Higgledies dokáže Evan zdolat všechny hrůzyplné bitvy, které na něj čekají,“ stojí v popisku hry. 

Další zajímavé konzolové exkluzivity pro PS4 
Dragon’s Crown Pro 
Yakuza 6: The Song of Life 
Dissidia Final Fantasy NT 
Street Fighter 5: Arcade Edition 
Secret of Mana remake 
Shenmue 3
Left Alive 
Patapon 2 Remastered
Lost Soul Aside 

Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age 
Jedenáctý Dragon Quest není úplnou exkluzivitou, ale spíše poloviční. Hra totiž vyšla i pro Nintendo 3DS, kde se ale značně lišila. Také je v přípravě verze pro Switch, ale tam je otázkou, jak na tom bude a jestli se také nebude hodně lišit. Každopádně pro fanoušky JRPG žánru je Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age určitě nejočekávanější hrou roku, a není divu, když si v Japonsku odnášela velmi dobrá hodnocení. 

PlayStation VR hry
Když zmiňujeme konzoli PlayStation 4, musíme v článku uvést i několik očekávaných her pro headset PlayStation VR. Ten měl celkem povedený rok, vyšlo pro něj desítky zajímavých menších i větších her, přičemž ani v následujících měsících by fanoušci virtuální reality neměli strádat. Zde není kompletní výpis připravovaných VR her, ale podíváme se na ty nejzajímavější, alespoň z našeho pohledu. 

Bravo Team
Pokud máte rádi akční hry a nějakou firs-person vojenskou hru byste si rádi zahráli ve VR, mohla by vás potěšit hra Bravo Team od studia Supermassive Games, které má s VR celkem dobré zkušenosti. Ve hře se ocitnete uvězněni na nepřátelském území i se svými několika kolegy. Společně s nimi se z nastalého pekla budete muset dostat, přičemž abyste měli proti po zuby ozbrojeným protivníkům šanci, budete si moci zastřílet z široké škály zbraní, od pistolí po brokovnice a automatické pušky. 

Moss
Musíme se přiznat, že jednou z našich nejočekávanějších her pro VR v tomto roce je roztomile vypadající plošinovka Moss. V ní se objeví v hlavní roli mladý myš Quill, který vždy snila o nějakém tom dobrodružství, ale nikdy nečekala, že ji jedno takové bude čekat. Bude se muset postavit prastarému zlu, což ale nebude nic jednoduchého, protože bude muset překonat řadu hádanek, překážek i nepřátel.

Blood and Truth
Hříčka The London Heist z kolekce PlayStation VR Worlds byla vesměs chválena, takže asi ani nepřekvapilo oznámení, že vývojáři koncept rozpracují do větší hry, která se jmenuje Blood and Truth. Připravit se budete moci na pořádnou řežbu ve špinavém a dekadentním podsvětí Londýna. Hlavním hrdinou je Ryan Marks, člen elitních speciálních jednotek, který se musí vydat na zoufalou cestu za záchranou své rodiny před nemilosrdným vládcem podsvětí. Vývojáři slibují, že kromě přestřelek vás budou čekat adrenalinové honičky a další zajímavé situace. 

Další VR hry 
The Inpatient
Star Child
Firewall: Zero Hour
Golem
The American Dream
Torn
Alvo
Blasters of the Universe
Dead Secret
Dragonflight VR
Drone Fighters
Dungeon Chess
Knockout League
Pixel Ripped 1989

Multiplatformní hry potvrzené na rok 2018

Leden 
Lost Sphear 
Monster Hunter World 
Dragon Ball FighterZ 
Celeste

Únor
UFC 3
Owlboy
Kingdom Come: Deliverance
Dynasty Warriors 9 
Metal Gear Survive The Fall Part 2: Unbound

Březen 
Devil May Cry HD Collection 
Attack on Titan 2 
Titan Quest 
A Way Out 
Atelier Lydie & Suelle: The Alchemists and the Mysterious Paintings 
Agony 
Far Cry 5

Další potvrzené hry na rok 2018 
Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory 
428: Shibuya Scramble 
Fe 
Naruto to Boruto: Shinobi Striker 
The Swords of Ditto 
God’s Trigger Unruly Heroes 
Shin Megami Tensei: Strange Journey Redux 
Harvest Moon: Light of Hope 
Extinction 
Sinner: Sacrifice for Redemption 
We Happy Few 
Conan Exiles 
Street Fighter 30th Anniversary Collection 
Red Dead Redemption 2 

Vampyr 
Zone of the Enders: The 2nd Runner Mars 
System Shock Remake 
Immortal: Unchained 
Project Rap Rabbit 
Jurassic World Evolution 
Mega Man X collection 
The Wolf Among Us 2 
Starlink: Battle for Atlas 
Overkill’s The Walking Dead 
Metro: Exodus 
Skull and Bones 
Mega Man 11 
Anthem 
Blacksad My Hero Academia: One’s Justice 

Insurgency: Sandstorm 
A Plague Tale: Innocence 
The Crew 2 
Spelunky 2 
Ape Out 
Donut County 
Vane 
Strange Brigade 
Bloodstained: Ritual of the Night 
Soulcalibur 6 
Valkyria Chronicles 4 
Ace Combat 7: Skies Unknown 
Code Vein 
Monster Boy and the Cursed Kingdom 
Darksiders 3 

Away : Journey to the unexpected 
The Walking Dead: The Final Season 
Guacamelee 2 
Moonlighter 
The Hong Kong Massacre 
The Gardens Between 
One Piece World Seeker 
Racing Apex 
Biomutant 
BlazBlue Cross Tag Battle 
World War Z 
Warhammer: Vermintide 2 
Space Hulk: Deathwing – Enhanced Edition 
Call of Cthulhu: The Official Video Game 

Komentáře