PlayStation 4 v roce 2017

special  123
Martin Šmíd, 29. 12. 2016 23:31
Rok 2016 byl pro Sony a hlavně tedy PlayStation docela úspěšný. Dočkali jsme se několika výborných her jako The Last Guardian, Ratchet and Clank, Alienation nebo Uncharted 4, navíc Sony uvolnila svůj headset pro virtuální realitu PlayStation VR, který přinesl zcela nové herní zážitky. Nyní je už jen na vývojářích, jak ho dokážou využít, stejně jako výkonnější model konzole PlayStation 4 s označením Pro. Před několika dny se Shuhei Yoshida ze Sony nechal slyšet, že tento rok se hlavně zaměřovali na hardware, zatímco v příštím se budou zaměřovat hlavně na software. Při pohledu na seznam níže je jasné, že má svoje tvrzení celkem podložené.

Gravity Rush 2 (18. ledna)
Hned v lednu se můžete těšit na pokračování výborné akční hry Gravity Rush, v němž se vrací Kat. Protože hra vzniká exkluzivně pro domácí konzoli, těšit se můžete nejen na nové schopnosti Kat (přibudou styly Lunar a Jupiter), ale také daleko větší a rozmanitější svět, který je 2,5krát větší než ten původní, se spoustou hlavních i postranních úkolů, online elementy a spousty dalšího. Pokud by vám obsah v Gravity Rush 2 nestačil, v březnu pak vyjde velké rozšíření Another Story: The Ark of Time – Raven’s Choice, v němž si budete moci zahrát za oblíbenou Raven. Ta bude mít pochopitelně své vlastní bojové mechanismy a řadu příběhových misí.

Nioh (8. února)
Studio Team Ninja připravuje exkluzivně pro konzoli PlayStation 4 akční RPG hru Nioh, v níž se vydáte do Japonska v krvavém období Sengoku v 16. století, éře plné válek a temných zlovolných sil. Ve hře si budete muset jako samuraj bez pána jménem William prosekat cestu a porazit řadu nebezpečných protivníků, mezi nimiž jsou i velcí bossové. Vývojáři se netají tím, že v Nioh chtějí skloubit to nejlepší z oblíbených sérií Ninja Gaiden a Dark Souls, což by mělo přinést poctivou akční hratelnost, představující slušnou výzvu i pro ty nejnáročnější hráče. Nioh vypadá opravdu lákavě, a není divu, že z něj udělala Sony i po kladných ohlasech na demoverze svoji first-party hru, na níž bude v příštím roce hodně spoléhat. Jak dopadne, se dozvíme už za několik týdnů.

Horizon Zero Dawn (1. března)
Vývojáři ze studia Guerrilla Games se dlouho starali o sérii Killzone, a proto není divu, že jsou hodně nadšeni z možnosti pracovat na nové velké značce, do níž navíc Sony nalila hromadu peněz. Horizon Zero Dawn vypadá zatím z ukázek parádně, přičemž se v ní podíváte do postapokalyptického světa, kdy příroda pohltila ruiny zapomenuté civilizace. Nadvládu nad novou divočinou teď mají Stroje – obávaní mechaničtí tvorové neznámého původu, mezi nimiž se budete pohybovat jako lovkyně Aloy, která se snaží mezi zbytky zapomenuté minulosti objevit svůj osud. Ta se už od malička učí přežívat v nehostinném prostředí, lovit stroje a bránit se výpadům ostatních kmenů. Horizon Zero Dawn láká i na otevřený svět se spoustou hlavních i vedlejších misí a úkolů. Zatím to vypadá, že bychom se mohli dočkat parádního dobrodružství v originálním světě, snad se vývojářům povede vše dotáhnout do zdárného konce.

Nier: Automata (7. března pro PS4, později v roce pro PC)
Studio PlatinumGames připravuje na začátek března akční hru NieR: Automata, pokračování oblíbené hry z předchozí konzolové generace, v níž se chopíte YoRHa 2B, nejmodernějšího bojového androida, a vydáte se na cestu získat zpět svůj domov. Studio PlatinumGames v minulosti několikrát ukázalo, že rychlé akční hry umí, navíc akce Nier: Automata celkem přesvědčila nedávnou demoverzí, takže by se mohlo jednat o kvalitní zábavu.

Uncharted: The Lost Legacy (léto 2017)
Původně měli vývojáři ze studia Naughty Dog v plánu vytvořit větší příběhové rozšíření pro svůj poslední megahit Uncharted 4: A Thief’s End, z čehož se následně vyklubala samostatná hra Uncharted: The Lost Legacy, v níž se na scéně znovu objeví mezi fanoušky oblíbená Chloe Frazer. Ta bude chtít získat proslulý starodávný indický artefakt a udržet jej z dosahu bezcitného válečného šmelináře, a aby ho získala, spojí své síly s pro fanoušky posledního Uncharted dobře známou Nadine Ross. Cesta do indických hor tak bude moci začít, přičemž kromě řady nepřítel se bude muset vypořádat i s chaosem, který v regionu vypukl. Vývojáři slibují, že se můžeme těšit na trochu odlišnou hratelnost a několik nových herních mechanismů, první video vypadá docela lákavě. Pokud půjde vše podle plánu, hra vyjde v polovině příštího roku.

Crash Bandicoot: Insane Trilogy (léto 2017)
Dlouho se spekulovalo, jestli se na naše televizní obrazovky vrátí oblíbený hrdina Crash, který svoji největší slávu zažil v dobách prvního PlayStationu, když se o něj staralo studio Naughty Dog. Nakonec se Sony dohodla s Activisionem na přípravě remasterů prvních tří dílů Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back a Crash Bandicoot: Warped, které vyjdou v jedné kolekci s názvem Crash Bandicoot: Insane Trilogy. Nedávno vypuštěný první trailer odhalil kompletně novou grafiku, ale také několik novinek, včetně Time Trials. Fanoušci původních dílů by tak měli být spokojeni, a popravdě, už se nemůžeme dočkat, až si budeme moci remastery zahrát.

Knack 2 (podzim 2017)
Hra Ratchet and Clank v tomto roce ukázala, že je mezi majiteli konzole PlayStation 4 docela velký zájem o plošinovky, takže Sony dala zelenou i pokračování hry Knack. Oznámení sice trochu překvapilo, ale vývojáři hned slíbili, že si vyslechli zpětnou vazbu a hodlají se z ní poučit, což by mělo být vidět jednak na vylepšené vizuální stránce, ale také hratelnosti, rozmanitějším soubojovém systému, případně designu levelů a tak dále, navíc nebude chybět ani kooperativní režim. Knack 2 rozhodně nepatří mezi nejočekávanější hry příštího roku, ale první díl ve výsledku byl celkem fajn a pokud druhý díl bude lepší, mohlo by jít o příjemnou plošinovku, která neurazí.

Gran Turismo Sport
Vývojáři z Polyphony Digital si dávají pěkně na čas s vydáním závodní hry Gran Turismo Sport, kterou jsme už měli několik týdnů hrát. Bohužel se dočkáme až v příštím roce, přičemž vývojáři slibují, že dodatečný čas využijí k zlepšení celkového zážitku, a třeba i přípravu speciálního VR režimu, v němž si budeme moci zajet ve vybraných vozidlech na několika tratích. Kromě kampaně, velké množství do posledního detailu vymodelovaných vozů a nových tratí nabídne nejnovější díl hlavně dva online šampionáty, v nichž budete moci reprezentovat svoji zemi, případně oblíbeného výrobce vozů.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom
Pohádková JRPG hra Ni No Kuni: Wrath of the White Witch si před několika lety získala velké množství fanoušků, především díky svému vizuálnímu zpracování, ale také zajímavému příběhu, dobře napsaným postavám a zábavné hratelnosti. Vývojáři ze studia Level 5 se tak mohli pustit do vývoje pokračování, určeného exkluzivně pro konzoli PlayStation 4, které přinese nové hrdiny i zápletku, navíc vývojáři nezapomínají ani na nové herní mechanismy, včetně možnosti budovat si své vlastní království. Na studio Level 5 je celkem spoleh a každý očekává hru té nejvyšší kvality.

Dreams
Vývojáři z Media Molecule vytvořili před lety úspěšný LittleBigPlanet, který si dnes žije svým vlastním životem, i díky dvěma pokračováním, jedno vyšlo už pro PlayStation 4. V současnosti vývojáři připravují zcela novou hru Dreams, v němž si budete moci vytvářet své vlastní sny, tedy příběhy, které následně bude možné sdílet ostatním hráčům, ale také pochopitelně bude možné hrát jejich příběhy. Nemá se přitom jednat jen o editor a filmečky, jak vývojáři v posledních dnech zdůraznili, ale pořád hlavně o hru, s níž má být velké množství zábavy. Po zkušenostech s LittleBigPlanet nepochybujeme. Datum vydání zatím stanoveno není, ale ještě před vydáním bude dostupná betaverze, v níž si budeme moci hru dostatečně osahat.

Everybody's Golf (léto 2017)
V příštím roce si na své přijdou i fanoušci veleúspěšné série Everybody's Golf, která se dočká nového a nutno říci hodně ambiciózního pokračování. Vývojáři slibují do nového dílu nejen spoustu golfových hřišť, vylepšenou hratelnost, ale také možnost si vytvořit svého vlastního golfistu, pro něhož bude možné následně odemykat skrze specifické úkoly nové hole a další věci, které se na hřištích určitě neztratí. Hřiště navíc budou otevřená, takže je bude možné prozkoumávat a plnit na nich různé další úkoly. Kromě hry pro jednoho nemají chybět ani online multiplayerové režimy, ať už ty, v nichž budete hrát sami proti kamarádům nebo náhodným hráčům, tak ty týmové.

God of War
Studio Sony Santa Monica v současnosti pracuje na akční hře God of War, která na scénu vrátí oblíbeného hrdinu Kratose, jen tentokrát zasazené do severské mytologie. Kratos se tentokrát vydává na cestu osobního růstu plnou násilí a touhy stát se lepším člověkem kvůli svému synovi. Nový díl nepřinese jenom zcela novou zápletku v neokoukaném prostředí, ale také spoustu změn. Kamera už není fixní, ale umístěná klasicky za rameno hlavního hrdiny, jako u mnohých moderních akčních her, navíc má být kladen větší důraz na vyprávění příběhu a vztah Kratose a jeho syna. Ale také se můžete těšit na brutální hratelnost se spoustou usekaných končetin a rozmanitých protivníků, od obrů po draky. Nyní jen doufat, že vývojáři příští rok stihnou.

Detroit: Become Human
Studio Quantic Dream se před několika lety rozhodlo, že rozpracuje svoje tech demo s androidkou Kara do plnohodnotné hry, kterou nazvalo Detroit: Become Human. V ní se vydáte do neklidné vize Detroitu budoucnosti, v níž lidé a androidi žijí v křehké koexistenci, přičemž budete prozkoumávat osudy hned několika postav a dělat důležitá rozhodnutí, která někdy méně, ale někdy i docela zásadně ovlivní další události. Zatím byla odhalena jen Kara, která odmítla své naprogramování a utekla z továrny, kde byla vyrobena, a nyní je označena za deviantní. Nyní se potuluje po Detroitu a snaží se v něm najít své místo. Druhou odhalenou postavou je Connor, zvláštní policejní vyšetřovatel, s nímž budete prohledávat místa zločinů, a hlavně stopovat androidy, kteří se vzepřeli svému naprogramování a vydali se na dráhu zločinu. Detroit: Become Human zatím nemá stanovené datum vydání, ale je ve vývoji už dostatečně dlouho, aby příští rok stihnul vyjít.

Final Fantasy VII Remake
Před zhruba deseti lety prezentoval Square Enix video, v němž ukázal známé lokace ze hry Final Fantasy VII v novém grafickém kabátku. Od té doby si fanoušci přáli plnohodnotný remake, který by jejich hru přinesl v moderní grafice, a třeba i představil zcela novým hráčům. Square Enix se do remaku pustil až před zhruba dvěma lety, přičemž má vycházet epizodicky. Co to přesně znamená, zatím můžeme jen hádat, každopádně první epizoda by měla být připravena v příštím roce, s časovou exkluzivitou pro PlayStation 4.

Další zajímavé exkluzivní hry pro PlayStation

Persona 5 (4. dubna)

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue (10. ledna)
Tales of Berseria (24. ledna)
Yakuza 0 (leden)
Dynasty Warriors: Godseekers (1. února)
Ys Origin (23. února)
MLB The Show 17 (28. března)
Dragon Quest Heroes II (duben)



Shenmue 3 (konec 2017)
Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 Remix (28. března)
Wipeout Omega Collection (léto 2017)
Yakuza Kiwami (léto 2017)
PaRappa the Rapper Remaster (léto 2017)
Wild
Loco Roco Remaster (léto 2017)
Patapon Remaster (léto 2017)
What Remains Of Edith Finch
Hellblade: Senua’s Sacrifice



Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Farpoint
Nex Machina

Do seznamu jsem schválně neuvedl hry jako Spider-man nebo Days Gone, protože není moc reálné, že by vyšly v příštím roce. Pochopitelně se to může stát, proto je alespoň zmiňuji zde. Nyní už vám jen dlužím i multiplatformní a další hry, které se na konzoli PlayStation 4 s největší pravděpodobností v příštím roce objeví. V seznamu neuvádím Dragon Quest XI, který byl sice na příští rok potvrzen, ale v Evropě se ho zřejmě dočkáme až později. Naštěstí se už ale nemusíme strachovat, jestli se ho dočkáme nebo ne, protože poslední díly, i odbočky, se lokalizace do angličtiny dočkaly.

Leden
Hatsune Miku: Project Diva Future Tone (PS4)
Fate/EXTELLA: The Umbral Star (PS4, Vita)
Resident Evil 7 (PC, PS4, PSVR, Xbox One)
Call of Duty: Infinite Warfare Sabotage DLC (PS4)
Hitman: The Complete First Season (PC, PS4, Xbox One)

Únor
For Honor (PC, PS4, Xbox One)
Sniper Elite 4 (PC, PS4, Xbox One)
Lego Worlds (PC, PS4, Xbox One)
Torment: Tides of Numenera (PC, PS4, Xbox One)
Aaero (PC, PS4, Xbox One)
Blackhole (PS4, Xbox One)

Březen
Ghost Recon: Wildlands (PC, PS4, Xbox One)
Star Trek: Bridge Crew (PSVR, Rift, Vive)
Danganronpa 1&2 Reload (PS4)
Troll and I (PC, PS4, Xbox One)
Dreamfall Chapters (PS4, Xbox One)

Q1
Outlast 2 (PC, PS4, Xbox One)
South Park: The Fractured But Whole (PC, PS4, Xbox One)
The Fall Part 2: Unbound (PS4)
Syberia 3 (PC, PS4, Xbox One)
Styx: Shards of Darkness (PC, PS4, Xbox One)
Friday the 13th: The Game (PC, PS4, Xbox One)
NeuroVoider (PS4, Xbox One)
The Division: DLC 3 Last Stand (PC, PS4, Xbox One)
Shadow Warrior 2 (PS4, Xbox One)
Strafe (PC, PS4)
Victor Vran (PS4, Xbox One)
Tekken 7 (PC, PS4, Xbox One)
The Church in the Darkness (PC, PS4, Xbox One)
Vikings – Wolves of Midgard (PC, PS4, Xbox One)
Mass Effect: Andromeda (PC, PS4, Xbox One)
Blackwood Crossing (PC, PS4, Xbox One)
Hand of Fate 2 (PC, PS4)
Megaton Rainfall (PS4, PSVR)
Old Time Hockey (PC, PS4, Xbox One)

Duben
Sniper: Ghost Warrior 3 (PC, PS4, Xbox One) – April 4
Bulletstorm: Full Clip Edition (PC, PS4, Xbox One) – April 7
Yooka-Laylee (PC, PS4, Xbox One) – April 11
SUDA51’s The Silver Case remaster (PS4)

Jaro/Q2
Lego City Undercover (PC, PS4, Switch, Xbox One)
Little Nightmares (PC, PS4, Xbox One)
Get Even (PC, PS4, Xbox One)
Sonic Mania (PC, PS4, Xbox One)
Toukiden 2 (PS4)
Celeste (PC, PS4)
Agony (PC, PS4, Xbox One)
Gas Guzzlers Extreme – (PS4)
Elite: Dangerous – (PS4)
Valkyria Revolution – (PS4, Vita, Xbox One)
Yonder: The Cloud Catcher Chronicles – (PC, PS4)
Fallen Legion – (PS4, Vita)

2017
Ace Combat 7 (PS4, možná Xbox One)
Assassin’s Creed (PC, PS4, Xbox One)
Berserk (PC, PS4, Vita)
Project Sonic (PC, PS4, Switch)
Rock of Ages 2 – (PC, PS4, Xbox One)
Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr (PC, PS4, Xbox One)
Marvel vs. Capcom: Infinite – (PC, PS4, Xbox One)
Agents of Mayhem (PC, PS4, Xbox One)
Call of Cthulhu: The Official Video Game (PC, PS4, Xbox One)
Monster Boy and the Cursed Kingdom (PC, PS4, Xbox One)
Overkill’s The Walking Dead (PC, PS4, Xbox One)
Gwent: The Witcher Card Game (PC, PS4, Xbox One)
Rime (PC, PS4, Xbox One, Switch)
Hob (PC, PS4)
Neopolis (PC, PS4)
Destiny 2 (PS4, Xbox One)


Call of Duty (PC, PS4, Xbox One)
Vane (PS4)
Dreadnought (PC, PS4)
Full Throttle Remastered (PC, PS4)
Absolver (PC, PS4)
Move or Die (PS4)
Windjammers (PS4, Vita)
Omen of Sorrow (PC, PS4, Xbox One)
Games of Glory (PC, PS4)
Polybius (PS VR)
Space Hulk: Deathwing (PS4, Xbox One)
Shovel Knight: Specter of Torment (PC, PS4, Xbox One)
Surf World Series (PC, PS4, Xbox One)
Guardians of the Galaxy: The Telltale Series (PC, PS4, Xbox One, Mobile)
Nidhogg 2 (PC, PS4)
Dino Frontier (PS VR)
Danganronpa V3: Killing Harmony (PS4, Vita)
Osiris: New Dawn (PC, PS4, Xbox One)
Pyre (PC, PS4)
Need for Speed (PC, PS4, Xbox One)
Rain World (PC, PS4)
Star Wars: Battlefront 2 (PC, PS4, Xbox One)
Red Dead Redemption 2 (PS4, Xbox One)
Fe (PC, PS4, Xbox One)
Injustice 2 (PS4, Xbox One)
Tokyo 42 (PC, PS4, Xbox One)
Metal Gear Survive (PC, PS4, Xbox One)


Vampyr (PC, PS4, Xbox One)
Raiders of the Broken Planet (PC, PS4, Xbox One)
Prey (PC, PS4, Xbox One)
Kingdom Come: Deliverance (PC, PS4, Xbox One)
Sundered (PC, PS4)

Komentáře