PlayStation 4 v roce 2016

special  81
Martin Šmíd, 1. 1. 2016 0:00
Rok 2015 skončil a tak je ten nejlepší čas se podívat, jaké hry nás čekají v roce 2016. První článek je věnovaný konzoli PlayStation 4, na níž by mělo vyjít velké množství exkluzivních her, ale také pochopitelně těch multiplatformových. Níže naleznete seznam potvrzených her, ale je pochopitelně velká pravděpodobnost, že další budou oznámeny v průběhu roku, zvláště ty, které vyjdou během podzimu.

PlayStation 4 exkluzivity nebo konzolové exkluzivity

Uncharted 4: A Thief's End (datum vydání – 26. dubna) - Sony na rok 2016 slibuje velké množství exkluzivních her, ale už nyní je jasné, že jim bude vládnout čtvrtý Uncharted studia Naughty Dog, který ze všech prezentací vypadá naprosto výborně, a to nejen po vizuální stránce, ale i hratelnosti. Velkou singleplayerovou část, v níž čeká Nathana Draka doposud největší a podle vývojářů i nejnebezpečnější dobrodružství, nebude chybět ani propracovaný multiplayer, který bylo možné si vyzkoušet v betaverzi. Dá se říci, že pokud vlastníte PlayStation 4, bude muset Uncharted 4: A Thief's End vlastnit, a to i díky faktu, že bude obsahovat české titulky. Půjde ale pravděpodobně také o hru, kvůli níž si mnozí hráči PlayStation 4 nakonec koupí.

Horizon: Zero Dawn (datum vydání – 2016) - Vývojáři z holandského studia Guerrilla Games se dlouhé roky věnovali sérii Killzone, ale také připravovali zcela novou značku, kterou je Horizon: Zero Dawn. Není divu, že se jí od oznámení věnuje velká pozornost. Vývojáři slibují nejen pěknou vizuální podívanou, ale také zajímavý příběh v post-apokalyptickém světě, v němž lidé žijí opět v jeskyních a po světě se prohánějí nejrůznější robotická monstra s vlastní inteligencí. Kromě příběhové linky nemá chybět spousta vedlejších úkolů, systém vytváření předmětů a další možnosti, o nichž bychom se měli dozvědět více v dohledné době.

The Last Guardian (datum vydání – 2016) - Hra The Last Guardian byla poprvé oznámena před několika lety pro PlayStation 3. Vývojáři ale následně narazili na řadu technologických překážek, proto jsme o ní poslední roky neslyšeli, a kolikrát se spekulovalo, že byla hra zrušena. Nakonec se Sony rozhodla, že dobrodružství odehrávající se v tajemném světě, v němž je v hlavní roli malý chlapec a velké zvíře Trico, přinese na konzoli PlayStation 4. Stát by se tak mělo v příštím roce. Sony novému termínu věří, proto nezbývá než doufat, že další odklad už hru nepostihne.

Gran Turismo Sport (datum vydání – 2016) - V tomto roce se na konzoli PlayStation 4 objeví i pravděpodobně nejpopulárnější série od Sony, a to Gran Turismo. Ačkoliv má nový díl podtitul Sport a ne klasickou číslovku, nemělo by se jednat o menší projekt, ale máme se dočkat klasické kariéry, ale také velké multiplayerové části. V Gran Turismo Sport budou zahrnuty hned dva online šampionáty schválené FIA (Federation Internationale de l’Automobile), které poběží zároveň. V Nations Cup budete moci reprezentovat svoji zemi, zatímco v Manufacturers Cup oblíbenou automobilku. Vítězi šampionátu se navíc dostane stejného uznání, a bude ho čekat velkolepé vyhlášení, jako skutečného závodníka, což se stane vůbec poprvé v historii motorismu. Začátkem roku 2016 proběhne beta, vydání je naplánováno na později.

Gravity Rush 2 (datum vydání – 2016) - První Gravity Rush si na kapesní konzoli PlayStation Vita získal velkou oblibu, proto nepřekvapí, že se vývojáři následně vrhli na pokračování. To už ale vzniká pro PlayStation 4, přičemž se v něm vrátí nejen Kat, ale i několik dalších postav. Vývojáři budou pochopitelně stavět na osvědčených základech, ale chtějí přinést i řadu herních novinek, daleko větší a plně zničitelný svět, v němž bude velké množství příběhových úkolů, výzev a nestvůrných démonů. Navíc budete moci vyzvat kamarády k soubojům o horní příčky žebříčků, případně se vydávat na lov pokladů.

Street Fighter V (datum vydání – 16. února) - Fanoušci bojovek by ani v roce 2016 neměli přijít zkrátka, protože kromě nového Tekkena vyjde i pátý Street Fighter, na něhož si Sony pojistila konzolovou exkluzivitu. Vývojáři od začátku slibují rozmanité herní režimy i propracovanou online část, v níž bude možné bojovat proto hráčům na PC. Na startu má být hned šestnáct hratelných bojovníků, mezi nimiž je nejen Ryu nebo Chun-Li, ale také Nash, M. Bison, Cammy, Birdi, Ken, Necalli, Vega, R. Mika, Rashid, Karin, Laura, Dhalsim, F.A.N.G., Alex, nebo Urien. Další obsah vývojáři plánují po vydání.

Ratchet & Clank (datum vydání – 12. dubna) - Na jaro se plánuje filmové zpracování oblíbené série Ratchet & Clank, a proto nemůže chybět ani nový díl pro PlayStation 4. Tedy nový. Vývojáři z Insomniac Games se rozhodli, že vezmou úplně první díl, překopou ho do modernějšího herního i vizuálního kabátku, navíc dodělají nový obsah - úrovně i nové zbraně. Nejedná se tedy o klasický remaster/remake, ale prakticky převyprávění původní hry. Fanoušci série určitě budou z nového dílu nadšení, zvláště když vypadá tak lákavě.

Dreams (datum vydání – 2016) - Vývojáři z Media Molecule vytvořili před lety úspěšný LittleBigPlanet, který si dnes žije svým vlastním životem, i díky dvěma pokračováním, jedno vyšlo už pro PlayStation 4. V současnosti vývojáři připravují zcela novou hru Dreams, v němž si budete moci vytvářet své vlastní sny, tedy příběhy, které následně bude možné sdílet ostatním hráčům, ale také pochopitelně bude možné hrát jejich příběhy. Nemá se přitom jednat jen o editor a filmečky, jak vývojáři v posledních dnech zdůraznili, ale pořád hlavně o hru, s níž má být velké množství zábavy. Po zkušenostech s LittleBigPlanet nepochybujeme.

Paragon (datum vydání – léto 2016) - Studio Epic Games se v posledních letech soustředilo pouze na svůj nový Unreal 4 engine a žádnou hru, která by byla ohlášena pro konzole, nepřipravovalo. To se změnilo až před několika týdny, co byla oznámena akční MOBA hra Paragon. MOBA žánr v posledních letech zažívá velký boom, ale vývojáři z Epic Games věří, že se jim ve velké konkurenci podaří uspět, zvláště když mají s akčními hrami velké zkušenosti. Vývojáři chtějí nalákat nejen na výborné vizuální pozlátko, ale také výbušnou akci se strategickými prvky. Vydání je naplánováno na druhou polovinu roku, od léta ovšem bude běžet beta.

Everybody's Golf (datum vydání – 2016) - V tomto roce si na své přijdou i fanoušci veleúspěšné série Everybody's Golf, která se dočká nového a nutno říci hodně ambiciózního pokračování. Vývojáři slibují do nového dílu nejen spoustu golfových hřišť, vylepšenou hratelnost, ale také možnost si vytvořit svého vlastního golfistu, pro něhož bude možné následně odemykat skrze specifické úkoly nové hole a další věci, které se na hřištích určitě neztratí. Hřiště navíc budou otevřená, takže je bude možné prozkoumávat a plnit na nich různé další úkoly. Kromě hry pro jednoho nemají chybět ani online multiplayerové režimy, ať už ty, v nichž budete hrát sami proti kamarádům nebo náhodným hráčům, tak ty týmové.

World of Final Fantasy (datum vydání – 2016) - Fanoušci JRPG her budou mít tento rok na konzoli PlayStation 4 žně, protože se na ně chystá hned několik nadějných kousků. Nás si asi nejvíce získala hra World of Final Fantasy. Ta se bude odehrávat ve světě Grimoire, který má nejedno dobrodružství, spoustu rozmanitých lokací, hádanek, pastí, ale také celou řadu nejrůznějších monster, s nimiž se budou muset vypořádat dva hlavní hrdinové - Lann a Reyne. Fanoušky předchozích dílů jistě potěší taktičtější Active Time Battle (ATB) soubojový systém, známý z řady Final Fantasy her, navíc vývojáři slibují i pohlednou vizuální stránku a líbivý hudební doprovod.

Persona 5 (datum vydání – 2016)
Star Ocean 5: Integrity & Faithlessness (datum vydání – 2016)
No Man's Sky (datum vydání – červen 2016)
The Tomorrow Children (datum vydání – 2016)
The Witness (datum vydání – 26. ledna)
What Remains of Edith Finch (datum vydání – 2016)
Rime (datum vydání - 2016)
Shadow of the Beast (datum vydání – 2. března)

Alienation (datum vydání – 2016)
Amplitude (datum vydání – 5. ledna)
Firewatch (datum vydání – 2016)
MLB 16: The Show (datum vydání – 2016)
Hardware: Rivals (datum vydání – 2016)
Attack on Titan (datum vydání – 2016)
Gravity Rush Remastered (datum vydání – 3. února)
The King of Fighters XIV (datum vydání – 2016)
Yakuza 0 (datum vydání – 2016)
Wattam (datum vydání – 2016)
Abzu (datum vydání – 2016)
Bound (datum vydání – 2016)
Day of the Tentacle Remastered (datum vydání – 2016)
Drawn To Death (datum vydání – 2016)
Nier: Automata (datum vydání - 2016)
Dead or Alive Xtreme 3 (datum vydání - 2016)
Hellblade (datum vydání - 2016)
God Eater 2 (datum vydání - 2016)
God Eater: Resurrection (datum vydání - 2016)
Dragon Quest:Builders (datum vydání - 2016
Ni-Oh (datum vydání - 2016)
Dragon Quest: Heroes 2 (datum vydání - 2016)

Multiplatformové velké i malé hry v roce 2016 pro PlayStation 4

12. ledna - Assassin's Creed Chronicles: India
12. ledna - Gone Home
12. ledna - The Banner Saga
19. ledna - Resident Evil Zero HD Remaster
26. ledna - Lego Marvel's Avengers
9. února - Arslan: The Warriors of Legend
9. února - Assassin's Creed Chronicles: Russia

9. února - Dying Light: The Following
9. února - Mighty No. 9
9. února - Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4
9. února - Unravel
23. února - Far Cry Primal
23. února - Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2
1. března - The Witch and the Hundred Knight: Revival Edition
8. března - Tom Clancy's The Division

11. března – Hitman
5. dubna - Dirt Rally
12. dubna - Dark Souls III
3. května - Battleborn
24. května - Mirror's Edge Catalyst
Červen - Ark: Survival Evolved
Červen - One Piece: Burning Blood
23. srpna - Deus Ex: Mankind Divided
2016 - Blackhole

2016 - Adrift
2016 - Batman: A Telltale Games Series
2016 - Broforce
2016 - Crossing Souls
2016 - Dead Star
2016 - Dishonored 2
2016 - EA Sports UFC 2
2016 - Final Fantasy XV
2016 - FlatOut 4: Total Insanity
2016 - Destiny 2

2016 - Guilty Gear Xrd –Revelator
2016 - Hitman Go
2016 - DOOM
2016 - Tekken 7
2016 - Homefront: The Revolution
2016 - Hyper Light Drifter
2016 - Kingdom Come: Deliverance

2016 - Mafia III
2016 - Mass Effect: Andromeda
2016 - Outlast II
2016 - Shadow Warrior 2
2016 - Sherlock Holmes: The Devil's Daughter
2016 - Sniper: Ghost Warrior 3
2016 - Styx: Shards of Darkness
2016 - The Technomancer
2016 - Trackmania Turbo
2016 - Rise of the Tomb Raider

Virtuální realita v podání PlayStation VR

V tomto roce uvede Sony do prodeje svůj VR headset s prostým názvem PlayStation VR, s nímž bude chtít hráče nalákat na v posledních letech tolik propagovanou virtuální realitu. Zatím neznáme cenu, za jakou se bude headset prodávat, ani termín vydání, ale na pulty by se měl dostat během první poloviny letošního roku. Dá se předpokládat, že cena bude na začátku vyšší, než si mnozí nyní připouští, což se dá u nové technologie čekat. I proto se očekává spíše menší rozšíření do konce letošního roku, každopádně to budou hry, které budou moci potencionální hráče k nákupu nalákat. A těch má nyní Sony docela dost, ačkoliv se tedy jedná zatím spíše jen o menší hříčky nebo hry od nezávislých vývojářů. I někteří velcí vydavatelé už ovšem přislíbili podporu, mezi nimiž je třeba Bandai Namco s Tekken 7 nebo Ace Combat 7, případně Ubisoft s orlí hrou Eagle Flight. Více se budeme PlayStation VR věnovat v samostatném článku.

Komentáře