PlayStation 4 v roce 2015

special  40
Martin Šmíd, 27. 12. 2014 18:00
Rok 2014 je už nenávratně pryč, proto jsme se rozhodli připravit tři speciální články, které shrnou nejočekávanější hry příštího roku pro tři hlavní konzolové platformy. Třetí článek se tentokrát věnuje konzoli PlayStation 4, na níž se připravuje v následujícím roce velké množství i kolikrát exkluzivních her. Proto se usaďte a dejte se do čtení.

Protože je konzole PlayStation 4 leaderem mezi současnými konzolemi, čeká se od ní hodně, možná více, než by bylo zdrávo. Ačkoliv někteří mohou říci, že první rok nebyl moc dobrý, opak je spíše pravdou. Když se totiž porovná start konzole PlayStation 4 s předchozími, první rok byl z nich jasně nejlepší. Ostatně v tomto roce vyšla třeba povedená akční hra Infamous: Second Son, povedený The Last of Us: Remastered, výborná plošinovka Oddworld: New N' Tasty!, závodní hra Driveclub, karaoke hra Singstar nebo i kvalitní LittleBigPlanet 3, pro který už stihli hráči vytvořit spoustu nových levelů a dalších hříček. Do toho tu byla celá řada multiplatformích her, takže první rok se musí hodnotit kladně, navíc byl jen takovým tím menším rozjezdem, jak se nyní dočtete níže v článku. Pokud totiž vyjde vše, co Sony a další vydavatelé naslibovali, majitelé konzole PlayStation 4 budou mít od začátku roku velké žně.

First-party hry s plnou exkluzivitou potvrzené pro rok 2015
Rime
Před zhruba dvěma lety vývojáři z Tequila Works vytvořili pro Xbox 360 povedenou survival hororovou zombie hru Deadlight, která si po vydání získala spoustu fanoušků, navíc i dnes patří k nejprodávanějším hrám na Xbox LIVE Arcade. Následně se vývojáři vrhli na daleko ambiciózní hru Rime, což je logická adventura v pěkném stylizovaném vizuálním kabátku, který vydá v příštím roce Sony pro konzoli PlayStation 4. Hlavním hrdinou hry je mladý chlapec, který se rozhodl opustit svůj domov, přičemž se ale dostal na záhadný ostrov, na němž kdysi dávno měla sídlo vyspělá civilizace. Ta ale zmizela a po sobě moc nezanechala, až tedy na nějaké památky, a také záhady, které bude muset hlavní hrdina vyřešit. Vývojáři už během oznamování řekli, že na ostrově hlavní hrdina nepotká žádné další NPC postavy, ale bude to přímo ostrov, který bude vyprávět kolikrát hodně osobní příběh. Doufejme, že se hra povede, z prvních trailerů a záběrů vypadá parádně.

Uncharted 4: A Thief's End
Studio Naughty Dog spoustu let vytvářelo výborné hry, ale až se sérií Uncharted a hrou The Last of Us se vyšvihlo mezi naprostou elitu. V příštím roce hodlají vývojáři dokončit dobrodružnou akční hru Uncharted 4: A Thief's End, v níž se pochopitelně vrátí oblíbený hrdina Nathan Drake. Ten se tentokrát vydá po stopách velkého pirátského pokladu kapitána Thomase Tewa, navíc bude muset řešit i svoji minulost, která pravděpodobně tak pěkná nebyla. Kromě příběhu si vývojáři zakládají i na hratelnosti, Nathan dostane spoustu nových možností pro boj s protivníky, navíc u Naughty Dogu je samozřejmostí nejlepší možné vizuální zpracování. Uncharted 4: A Thief's End je právem jednou z nejočekávanějších her příštího roku.

Bloodborne
Uznávaný herní režisér Hidetaka Miyazaki se nejvíce proslavil výbornými hrami Demon’s Souls a Dark Souls, na které bude chtít navázat se svoji novinkou Bloodborne, která vyjde v březnu příštího roku exkluzivně pro PlayStation 4. Jedná se opět o akční RPGčko, odehrávající se tentokrát ve městě Yharnam, v němž propukla nebezpečná epidemie. Nebezpečí, smrt a šílenství číhá na každém kroku, no a hlavní hrdina bude muset odhalit příčinu epidemie a jedno hodně temné tajemství. Už z prvních záběrů je patrné, že Miyazaki je věrný tradici Souls her, ale rovněž přidal se svým týmem řadu novinek, akčnější pojetí a také má Bloodborne daleko pohlednější vizuální zpracování. Fanoušci Souls her určitě budou Bloodborne milovat, navíc pohlednější grafika a akčnější styl hraní by mohl přilákat i nováčky, ačkoliv tedy na druhou stranu nepůjde o zrovna lehkou záležitost. Vývojáři nehodlají slevit z obtížnosti.

The Order: 1886
Zkušené studio Ready at Dawn se nejvíce proslavilo výbornými hrami pro kapesní konzoli PlayStation Portable a následně několika porty pro domácí konzole. V současnosti vývojáři vytvářejí ambiciózní akční hru The Order: 1886, která nás zavede do viktoriánského Londýna. V něm se řád rytířů snaží bojovat nejen s pradávným nepřítelem, ale také s nepokoji a dalšími problémy, které vznikají i v řádu. Vývojáři z Ready at Dawn chtějí vytvořit hlavně tu nejlepší možnou filmovou hru se skvělým příběhem a světem s nezapomenutelnou atmosférou, která bude plynule přecházet z filmečku do hratelných sekvencí, což se jim z prvních dojmů daří, navíc ani hratelnost není špatná, i když asi nejde očekávat v ní žádnou revoluci. Tu ostatně vývojáři nikdy neslibovali, na začátku hned řekli, co chtějí vytvořit, a toho se drží.

The Tomorrow Children
Studio Q-Games mnozí znají především díky povedeným hrám ze série PixelJunk. V současnosti vývojáři z tohoto japonského studia vytvářejí svoji zatím největší a nejambicióznější hru The Tomorrow Children. Jde o sanboxovou záležitost, v níž se bude tvořit svět, nejen za pomoci nejrůznějších nástrojů, ale také dalších hráčů, to vše navíc doprovází sovětská tématika. Vývojáři chtějí vytvořit prakticky svůj vlastní, hodně stylizovaný Minecraft, což samozřejmě není na škodu. Jestli se jim vše povede, se teprve uvidí, ale nedávná betaverze vzbuzuje rozhodně velkou naději.

Tearaway Unfolded
Studio Media Molecule vytvořilo v minulém roce pro kapesní konzoli PlayStation Vita výbornou plošinovku Tearaway, která si na mnohých serverech odnesla i maximální hodnocení. U hráčů se jí dařilo tak z části, nejednal se o velký hit, ale fanoušky si hra našla. Sony možná proto usoudila, že hře dá druhou šanci, a to na konzoli PlayStation 4, kde vyjde pod názvem Tearaway Unfolded. Zaujmout by navíc měla i majitele originálu, protože nenabídne jen vylepšenou grafiku a kompletně přepracované ovládání, které je podle dojmů velmi intuitivní, ale také se rozroste o zcela nové úrovně a další možnosti. Tearaway Unfolded je tak trochu sázka na jistotu, vývojáři z Media Molecule staví na kvalitních záběrech, které ještě vylepšují. I když ani na konzoli PlayStation 4 se zřejmě nebude jednat o velký hit, určitě půjde o hru, která fanoušky žánru potěší.

Fat Princess Adventures
Vývojáři ze studia Fun Bits Interactive nedávno potvrdili vývoj hry Fat Princess Adventures, což je kooperativní akční hra pro čtyři hráče s možností hrát online nebo na jedné konzoli. Soupeřící království z předchozího dílu se nyní spojila, aby bojovala proti novému nepříteli, který zatím nebyl moc specifikován. Fanoušci původní hry se mohou těšit na desítky nových druhů nepřátel, ale i klasické třídy postav, mezi nimiž bude klasický válečník, kouzelník, lukostřelec a inženýr, které bude možné upgradovat. Navíc po boku těchto postav bude moci bojovat i princezna s neustálou chutí po něčem sladkém, která bude mít několik kouzel, jimiž bude možné zvrátit osud bitvy. Princezna ale nebude úplně nesmrtelná, sem tam ji bude nutné zachránit. Kromě kooperativní části se mají vrátit i konkurenční režimy, o nichž ale Sony zatím mlčí.

Ratchet & Clank
Ačkoliv studio Insomniac Games mělo v posledních měsících hodně práce s hrou Sunset Overdrive, připravovalo i nový díl z oblíbené série Ratchet & Clank. Tedy nový díl. Podle informací se má jednat o kompletní remake prvního dílu, který nabídne nejen značně vylepšenou grafiku, ale i přepsaný příběh, spoustu herních novinek, nových levelů, zbraní a tak dále. Fanoušci se prakticky mohou těšit na zcela novou hru, jen s původním, i když lehce upraveným příběhem, který má ladit s připravovaným filmem. Vydání je naplánováno na příští rok, tak snad v brzké době přijdou první pořádné informace, a hlavně tedy gameplay záběry.

SuperStardust Ultra
SuperStardust HD patří i dnes k nejlepším hrám na konzoli PlayStation 3. Tato skvělá arkádová střílečka si získala srdce spousty hráčů, a to i později na kapesní konzoli PlayStation Vita. Proto nepřekvapilo, že Sony nedávno oznámila nový díl SuperStardust Ultra, který vyjde začátkem příštího roku pro PlayStation 4, cena je stanovena na příjemných 13 euro. Tato nová hra bude navazovat pochopitelně na své úspěšné předchůdce, přičemž nabídne spoustu nových planet, nové zbraně i protivníky, a samozřejmostí je i značně vylepšená vizuální stránka (1080p/60fps). Novinkou je i funkce Interactive Streaming, díky níž hráči na streamu budou moci hlasovat o následné obtížnosti a dalších věcech, taková obdoba podobného režimu z Dead Nation. Přítomen bude i multiplayer pro dva až čtyři hráče a kooperativní režim.

Helldivers
Vývojáři z Arrowhead Studios se proslavili oblíbenou hrou Magicka, čehož si všimla i Sony. Ta se následně s vývojáři dohodla na vytvoření PlayStation exkluzivní hry Helldivers, přičemž se jedná o střílečku z ptačí perspektivy, v níž budeme likvidovat na nejrůznějších planetách rozmanité druhy mimozemských neřádů, jako jsou třeba obrovští brouci. Hlavní zábava by měla ale tkvět v možnosti kooperace s dalšími hráči, s nimiž se budeme moci vrhat na neustále jinak generované mapy a plnit rozmanité úkoly, abychom zachránili svět před zničením. Ačkoliv se o hře Helldivers v poslední době moc nemluví, dojmy ukazují, že se bude jednat o zábavnou střílečku, kterou se vyplatí alespoň vyzkoušet. Vydání bylo původně naplánováno ještě na letošní rok, ale vývojáři se následně rozhodli vzít další čas, aby mohli všechny prvky dokončit a vyšel následně po všech stránkách vyladěný titul. Dočkáme se tak někdy začátkem příštího roku.

Alienation
Během Gamescomu vývojáři ze studia Housemarque oznámili novou hru Alienation. Nejedná se přitom o pokračováním Dead Nation, jen s mimozemšťany, ale spíše je Alienation duchovním nástupcem. Hra není jen o střílení jako takovém, ačkoliv v prvním traileru bylo vidět jen to, ale i o shromažďování zdrojů, za které se mohou odemknout lepší zbraně a další možnosti. Hra je také hodně o týmové spolupráci až ve čtyřech hráčích online, přičemž bude existovat několik tříd postav, které se budou muset navzájem podporovat. Hra rovněž bude obsahovat režim Invasion, v němž se bude moci hráč připojit do hry někoho jiného a záměrně mu ji kazit tím, že bude bojovat proti němu. Vývojáři pro tento režim brali inspiraci u Dark Souls série, přičemž další informace se máme dozvědět v dohledné době. A co datum vydání? To zatím není stanoveno, ale vývojáři chtějí, aby Alienation vyšel někdy v průběhu příštího roku, nejlépe během léta.

Until Dawn
Hororová hra Until Dawn byla oznámena před více jak dvěma lety, tehdy ještě pro PlayStation 3 a pohybové ovladače PlayStation Move. Vývojáři ze studia Supermassive Games se ale následně rozhodli, že hru přepracují do moderního enginu pro konzoli PlayStation 4, na níž budou moci realizovat celou svoji vizi. Sony tento nápad podpořila, výsledkem čehož je velmi nadějná záležitost, která by mohla patřit k černým koňům příštího roku, na což poukazují i dojmy zahraničních novinářů. Hra se odehrává na odlehlé horské chatě, kde byste rozhodně nečekali, že se bude dít něco hodně nepěkného. Na této chatě se ocitne skupinka osmi přátel, která ani ve snu nečekala, že po několika minutách bude muset bojovat o to nejcennější, tedy o svůj vlastní život, a zažije noc plnou šílenství, rozsekaných těl, krve a strachu. Nejsou totiž na zdánlivě opuštěné chatě sami. Vývojáři slibují, že vztah mezi postavami se bude během hraní vyvíjet, a to různými směry skrze dialogy, které hráč povede. Každopádně cílem bude nutné přežít do rána, což ale nebude lehké. Vývojáři slibují, že každé rozhodnutí, které hráč ve hře udělá, bude mít nějaký ten důsledek, navíc přežít bude moci všech osm přátel, ale také jen jede. Vše záleží na volbách, které mohou mít fatální následky.

MLB: The Show 15
Basebalová série MLB: The Show není zrovna v Evropě populární, ostatně jako celý tento sport. To v Severní Americe je situace samozřejmě jiná, a právě na tento trh cílí Sony i s novým ročníkem. Ten ovšem vyjde i v Evropě, navíc slaví v příštím roce desáté výročí, takže si vývojáři dávají záležet, aby dopadl co nejlépe. Kromě aktualizovaných soupisek vývojáři slibují i spoustu herních novinek, o nichž se ale zatím moc nezmínili. Každopádně MLB: The Show 15 vyjde už během jara příštího roku, takže v brzké době informace určitě přijdou.

Amplitude
Studio Harmonix vytvořilo kdysi na PlayStation 2 výbornou hudební hru Amplitude, která si odnášela vysoké známky v recenzích, ale u hráčů už moc nezabodovala, tedy nebyl z ní zrovna masový hit, jako později z Guitar Hero a dalších podobných her. Vývojáři se ale rozhodli, že společně s fanoušky a Sony vytvoří pokračování, nebo tedy spíše kompletní remake, který vyjde v příštím roce exkluzivně pro konzole PlayStation 4 a PlayStation 3. Kromě hlavní kampaně pro jednoho nebude chybět ani lokální a online multiplayer pro čtyři hráče. Samozřejmostí je opět výborný soundtrack.

Everybody’s Gone to the Rapture
Studio The Chinese Room se proslavilo mezi PC hráči hrami Dear Esther a Amnesia: A Machine for Pigs, takže bylo trochu překvapením, když Sony oznámila, že exkluzivně pro PlayStation 4 vytváří hru Everybody’s Gone to the Rapture. Ačkoliv byla hra oznámena už před nějakou dobou a nyní se dostala do alpha fáze, moc o ní nevíme. Vývojáři zatím jen řekli, že se budeme moci chopit šesti postav, a s nimi prožít rozdílné příběhy před blížící se apokalypsou. Vývojáři hodlají hru postavit hlavně na silném emocionálním příběhu, ale také dobré hratelnosti a působivé hudbě, která má vytvářet nejlepší možnou atmosféru. Vydání je naplánováno na příští rok.

Journey
Hru Journey asi není třeba fanouškům PlayStationu představovat. Jedná se o jednu z nejlepších a nejúspěšnějších menších her pro PlayStation 3, v níž šlo o prozkoumávání starobylého světa pokrytého pískem, v němž bylo možné potkávat ostatní cestovatele. Sony nedávno oznámila, že začátkem příštího roku se dostane ve vylepšené verzi i pro PlayStation 4, navíc bude mít podporu pro Cross-buy, takže pokud už ji máte, nebudete muset znovu za ni utrácet. Zdarma si ji budete moci užít v nejlepší možné podobě.

Third-party hry s plnou exkluzivitou
Disgaea 5
Letos v září byla oznámena hra Disgaea 5: Alliance of Vengeance exkluzivně pro konzoli PlayStation 4, která vyjde v březnu příštího roku v Japonsku. Vydání pro Severní Ameriku a Evropu bylo potvrzeno až nedávno, přičemž o vydání se postará podle očekávání herní vydavatel NIS America. Překlad ovšem nějaký ten čas zabere, takže hra se u nás objeví až během podzimu příštího roku. Vývojáři do pátého dílu slibují nejen zajímavý příběh, točící se kolem pomsty a poražení zlého Dark Voida, ale také propracovanější soubojový systém, na který budou mít vliv vztahy postav v týmu. Díky tomu, že hra vzniká pro PlayStation 4, bude na scéně daleko více postav, bitvy budou epičtější, a samozřejmostí jsou i větší lokace podsvětí, které se budou prozkoumávat. Pro fanoušky bude Disgaea 5 naprostou nutností.

Deep Down
V poslední době Capcom hodně spolupracuje se Sony, což se hned podepsalo na několika exkluzivních hrách, které jsou ve vývoji pro PlayStation 4. Tou vůbec první byla oznámena fantasy RPG akce Deep Down s procedurálně generovanými dungeony, do nichž se hráč bude dostávat z moderní doby, něco jako ve stylu Assassin’s Creed. Vývojáři si navíc v této hře hodlají otestovat svůj zcela nový engine, který je stále ve vývoji, navíc hra bude podporovat i kooperaci až čtyř hráčů přes PlayStation Network. Z dosavadních informací zní Deep Down rozhodně zajímavě, jen je nutné si počkat, jaký vliv na něj bude mít free-to-play model, na kterém poběží.

Dragon Quest Heroes
Delší dobu se mluvilo o tom, že by se Dragon Quest série mohla znovu objevit na konzolích PlayStation po letech, kdy si ji mohli užívat pouze hráči na konzolích od Nintenda. Vše se stalo realitou během tiskové konference Sony začátkem září, když Square Enix oznámil Dragon Quest: Heroes pro konzole PlayStation 4 a PlayStation 3. Dragon Quest: Heroes nebude klasickým JRPG dílem, ale odbočkou, jakou je třeba povedený Hyrule Warriors. Akčnější pojetí je tedy jasné, ale fanoušci budou určitě rádi, že potkají spoustu oblíbených postav, mezi nimiž je třeba Akuto, Mehr, Julietta a Homiron, ale také Alena, Kirly a Maya z Dragon Quest IV, Nera a Bianca z Dragon Quest V, Yangus a Jessica z Dragon Quest VIII a Terry z Dragon Quest VI. Z prvních dojmů se zdá, že jde o velmi dobře hratelnou akční hru v pěkné grafice, nyní jen čekat, až Square Enix potvrdí vydání pro Evropu. Toho bychom se měli podle všeho dočkat už v brzké době.

Persona 5
Fanoušci série Persona delší dobu museli čekat na oznámení pátého dílu. Ten byl nakonec potvrzen pro konzole PlayStation 4 a PlayStation 3 během Tokyo Games Show, přičemž Sony nedávno potvrdila, že se v příštím roce hry dočkají i hráči v Evropě a Severní Americe. Bohužel to je zatím vše, co o této hře víme. Vývojáři zatím jakékoliv informace tají, vydali ostatně jen oznamující teaser. Snad se v brzké době dozvíme více.

PlanetSide 2
Sony Online Entertainment se ještě před několika lety zaměřovala čistě na PC, ale DC Universe Online jasně ukázal, že i na konzolích je o velká MMOčka zájem. Pro PlayStation 4 nyní vývojáři ze SOE připravují port úspěšné MMO akční hry Planetside 2, která vyjde v tomto roce formou free-to-play. Pokud jste někdy hru hráli na PC, tak jistě víte, nabízí obrovské úrovně, po nichž se prohání stovky hráčů ze třech různých frakcí (New Conglomerate, Terran Republic a Vanu Sovereignty) a mezi sebou bojují, ať už na zemi za pomocí nejrůznějších zbraní nebo vozidel, tak ve vzduchu. Otevřenější akční hru byste asi dnes jen těžko našli, takže je určitě dobře, že se dostane i na konzoli, navíc podle vývojářů v maximální vizuální kvalitě. V brzké době by měla proběhnout otevřená betaverze, datum bude teprve stanoveno.

Final Fantasy X/X2 HD
Dobře, Final Fantasy X/X2 HD Remaster sice není pravá PlayStation 4 exkluzivita, už se objevila tato kolekce na konzolích PlayStation 3 a PlayStation Vita, ale i tak mnohé hráče určitě její oznámení potěšilo. Kolekce bude obsahovat podle očekávání Final Fantasy X, Final Fantasy X: Eternal Calm, Final Fantasy X-2, Final Fantasy X-2: Last Mission a bonusové audio. Square Enix slibuje ještě o něco vylepšenou grafiku a několik menších novinek, o kterých se máme dozvědět později. Vydání je naplánováno na jaro příštího roku.

Godzilla
Obrovské monstrum Godzilla je oblíbené hlavně v Japonsku, kde koncem roku vyjde pro konzoli PlayStation 3 stejnojmenná hra. V ní se hráč chopí přímo Godzilly, s níž následně bude devastovat město a ničit všechny protivníky. Nedávno jsme se dozvěděli, že Bandai Namco hru vydá během léta příštího roku i v Evropě, navíc i pro konzoli PlayStation 4. Asi nepůjde o zrovna obrovský hit nebo veleočekávanou záležitost, ale fanoušky zmíněného monstra by mohla hra potěšit.

Third-party hry s časovou nebo konzolovou exkluzivitou
Grim Fandango
Adventura Grim Fandango je považována za to nejlepší, co se v tomto žánru urodilo, takže když Sony oznámila během letošní E3 remaster, fanoušci nemohli být nadšenější. Vydání už pomalu klepe na dveře, hra vyjde koncem ledna pro konzole PlayStation 4 a PlayStation Vita. Vývojáři samozřejmě staví na osvědčeném humoru a hratelnosti, přičemž příběh se točí kolem podsvětí, kdy hráč v roli Mannyho Calaveryho musí poslat mrtvé do daleko lepšího místa, než které je čeká. Na konzolích PlayStation se hra objeví vůbec poprvé, navíc bude obsahovat i trofeje.

Killing Floor 2
Vývojáři ze studia Tripwire Interactive začali docela povedeným módem pro Unreal Tournament, který pojmenovali Killing Floor. Jednalo se o kooperativní střílečku, která měla dobře navržené úrovně a zábavnou hratelnost, později nabobtnala do takových rozměrů, že vyšla samostatně. Vývojáři tento rok oznámili, že připravují druhý díl, který nevyjde v příštím roce jen na PC, ale i na konzoli PlayStation 4. Killing Floor 2 bude opět stavět na kooperaci hráčů, kteří budou prozkoumávat a čistit úrovně od nepřátel v Evropě v době, kdy se rozšířila smrtící epidemie. Vývojáři neslibují nějakou revoluci v žánru stříleček, ale chtějí stavět na úspěšných prvcích prvního dílu, ale samozřejmě se můžeme těšit na spoustu nových šílených zbraní a nepřátel, a také spoustu krve a ustřelených končetin.

Broken Age: The Complete Adventure
Možná si někteří z vás vzpomenou, jak Tim Schafer vybíral na Kickstarteru peníze na svoji novou adventuru, z níž se později vyklubal Broken Age. Jeho první epizoda vyšla letos pro PC, kde sklidila velký úspěch mezi hráči i herními novináři, přičemž na jaro příštího roku je naplánována druhá epizoda. Zároveň s ní se hra dostane v kompletní edici i na konzole PlayStation 4 a PlayStation Vita. Hra vypráví příběh hned dvou postav, mladého chlapce Shaye, který je ovládán počítačem na vesmírné lodi, a dívky Velly, kterou se rozhodla její vesnice obětovat zlému netvorovi, což se jí nelíbí a rozhodla se utéci. Ať už hra sleduje příběh jakékoliv postavy, je založena především na průzkumu a komunikaci s dalšími postavami, ale nechybí ani nejrůznější minihry a tak dále, prostě má vše, co od klasické adventury očekáváte. Za pozornost určitě stojí i fakt, že na dabingu se podíleli známí herci jako Elijah Wood, Jack Black, Wil Wheaton nebo Jennifer Hale.

No Man's Sky
Britské studio Hello Games se proslavilo mezi hráči hrami ze série Joe Danger. Na příští rok si ale vývojáři připravují daleko ambicióznější projekt, který na sebe poutá už více jak rok pozornost celého herního světa. Tím projektem je samozřejmě No Man's Sky, hra s otevřeným vesmírem a procedurálně generovanými světy, které je možné prozkoumávat díky vesmírné lodi, a to i s dalšími hráči z celého světa. Hra pochopitelně nebude jen o prozkoumávání unikátních světů s vlastními zvířaty a vůbec ekosystémem, ale bude kolikrát i o přežití. Více vám o No Man's Sky nabídnu v brzkém článku, který bude obsahovat všechny doposud známé podrobnosti.

Ultra Street Fighter IV
Street Fighter IV je dnes považován za jednu z nejlepších bojovek, která postupně rostla, ostatně nedávno se dočkala poslední verze Ultra Street Fighter IV, která nepřinesla jen nové bojovníky, ale spoustu herních změn. Právě tato verze vyjde během jara příštího roku pro PlayStation 4, aby Sony s Capcomem zkrátili hráčům na této konzoli čekání na pátý díl, který vyjde v roce 2016.

SOMA
Vývojáři ze studia Frictional Games (Amnesia: A Machine for Pigs Bloody) jsou odborníci na hororový žánr, a asi proto moc nepřekvapí, že do něj spadá i jejich připravovaná novinka SOMA. Dlouho se spekulovalo, kde se bude tato hra odehrávat, mluvilo se o vesmírné stanici, ale realita je nakonec zcela jiná. Hra se totiž bude odehrávat na dně oceánu, na nějaké stanici, což je docela dobře vybrané místo. Ostatně jsou to mořské hlubiny s těmi nejděsivějšími tvory, které vyvolávají u mnohých lidí velkou paniku. Více toho o hře zatím nevíme, vývojáři toho chtějí před vydáním prozradit záměrně co nejméně, ale vše by mělo být hotovo v průběhu příštího roku.

Exkluzivní hry, které nevyjdou v příštím roce
Do článku se nedostalo několik her, které stále nemají datum vydání, a je nepravděpodobné, že by vyšly v příštím roce. Mezi nimi je třeba i akce Hellblade od studia Ninja Theory, ale i nový Shadow of the Beast, případně WiLD, na němž pracuje uznávaný designér a tvůrce Raymana, Michel Ancel.

Multiplatformní hry
Konzole PlayStation 4 nedostane v příštím roce jen velké množství exkluzivních her, ale také celou řadu multiplatformních her. EA třeba přinese akční hry Star Wars: Battlefront a Battlefield: Hardline. Capcom se zase připomene horory Resident Evil HD Remastered a Resident Evil: Revelations 2. 2K Games přinese multiplayerovou akci Evolve, která vypadá zatím velmi nadějně, dojmy z aplha verze byly rozhodně pozitivní. Takovými jistotami v příštím roce je Batman: Arkham Knight, Zaklínač 3: Divoký hon, který u nás navíc vyjde s českými titulky, Mortal Kombat X, Dark Souls II: Scholar of the First Sin, Dead or Alive 5: Last Round, Dying Light, DmC: Definitive Edition, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Tom Clancy's The Division, Assassin's Creed Victory, Final Fantasy Type-0 HD nebo Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4.

Komentáře