Playstation 4 - otázky a odpovědi

special  51
Martin Šmíd, 30. 10. 2013 23:30
Ačkoliv toho Sony v posledních týdnech řekla docela dost o konzoli Playstation 4, stále bylo několik otázek, na které bylo nutné odpovědět. Nyní Sony vydala seznam, který odhaluje spoustu nových informací a detailů, některé potěší, jiné zase ne. My jsme vám samozřejmě vše přeložili, takže se můžete dát do čtení. Už se těšíme na vaše komentáře, pokud potřebujete vědět něco dalšího, klidně nám napište. Poptáme se Sony.

Kdy Playstation 4 vyjde?
Severní Amerika: 15. Listopadu 2013 (Kanada a Spojené státy)
PAL regiony
29. listopadu (Austrálie, Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rusko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Spojené království)
13. prosince (Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Omán)
2014 (Island, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Kazachstán, Ukrajina)
Latinská Amerika: 29. listopadu 2013 (Argentina, Brazílie, Chile, Kolumbie, Kostarika, Salvador, Guatemala, Mexiko, Panama, Peru)
Japonsko: 22. února 2014
Asie regiony: polovina prosince 2013

Co bude obsahovat krabice s konzolí Playstation 4?
Krabice bude obsahovat konzoli Playstation 4 s 500 GB velkým pevným diskem, bezdrátový ovladač Dualshock 4, mono headset pro hlasový chat, napájecí kabel (1.5m) a HDMI kabel (2m)

Jaká výstupy a vstupy má konzole Playstation 4?
HDMI výstup, digitální výstup (optické audio), Ethernet, dva USB 3.0 porty a speciální konektor vyhrazena pro kameru PlayStation. PS4 má také integrované 802.11 b/g/n Wi-Fi pro připojení k internetu a Bluetooth 2.1 pro bezdrátový ovladač DUALSHOCK 4.

Má Playstation 4 externí zdroj "cihlu"?
Playstation 4 je navržen s vnitřním napájením, takže nemá externí "cihlu".

Budu si moci vyměnit pevný disk za větší?
Playstation 4 majitelé si budou moci vyměnit standardní pevný disk za větší. Pevný disk slouží v Playstationu 4 pro ukládání herních dat, stažené hry, video obsah, ukládání video souborů s nahranými hrami, pro obrázky a další.

Jaký pevný disk mohu použít?
Playstation 4 používá pevný disk 5400 RPM SATA II. Každý disk s těmito normami bude moci být použit, jen tedy s jednou podmínkou – musí být větší jak 160 GB.

Budu moci připojit externí pevný disk přes USB?
Ne, Playstation 4 nebude podporovat tuto možnost.

Jaké má rozměry konzole Playstation 4?
Playstation 4 má přibližně tyto rozměry - 275 (šířka) x 53 (výška) x 305 mm (délka), těžký je 2.8 kg.

Jakou barvu má konzole Playstation 4?
Konzole Playstation 4 má barvu “Jet Black”

Mohu Playstation 4 použít ve svislé poloze jako PS3?
Ano, Playstation 4 může být použit vertikálně i horizontálně. Dostupný bude speciální vertikální stojánek za 20 euro.

Jaký je výkon konzole Playstation 4?
Playstation 4 nabízí 10x větší výpočetní výkon jak Playstation 3. Konzole má 8GB vysokorychlostních GDDR5 paměti, osmi jádrový CPU x86 a výkonný grafický čip. Lze tak říci, že vývojáři mohou vytvářet větší a podrobnější světy, než jak tomu bylo na PS3. Rovněž bude možné dosáhnout realističtějšího osvětlení, či používat složitější fyzikální a částicové efekty, rovněž můžou být použity rozmanitější animace postav či textury ve vysokém rozlišení. Navíc hodně her bude moci běžet hladce v rozlišení 1080p při 60 fps.

Co můžete říci o Playstation 4 grafickém čipu?
Playstation 4 grafický čip obsahuje 18 Computer jednotek, které dohromady garantují výkon 1.84 teraflops, který může být použit nejen pro grafiku, ale taky další úkony. GPU může využívat 8GB paměti GDDR5 s propustností 176 GB/za vteřinu.

Kdy začal vývoj konzole Playstation 4?
Koncepční práce začaly před pěti lety, tedy 2008.

Kdo vytvořil Playstation 4?
Playstation 4 byl vytvořen skupinou inženýrů v SCEI, kteří měli zpětnou vazbu od Worldwide Studios týmů a Sony Computer Entertainment. Hlavním systémovým architektem je herní veterán Mark Cerny.

Jaké rozlišení Playstation 4 podporuje?
Playstation 4 podporuje rozlišení 480p, 720p, 1080i, 1080p přes HDMI výstup.

Bude Playstation 4 podporovat 4K rozlišení pro video nebo hraní her?
Podpora rozlišení 4K pro statické snímky nebo video je v úvaze, ale nejsou žádné podrobnosti, které bychom mohli nyní sdílet. Playstation 4 v současnosti nepodporuje 4K hry.

Má PS4 podporu pro analogové video nebo audio výstup?
Ne, v PS4 je video a audio přenášeno díky HDMI. Tento konektor najdete na většině HD televizorech. PS4 může být propojen s domácím kinem 5.1 nebo 7.1 skrze digitální výstup (optické audio).

Musím resetovat rozlišení v nastavení PS4, když ho připojím k jiné TV, jako tomu je u PS3?
Ne, tento proces nebude nutný.

Bude Playstation 4 podporovat 3D obsah, včetně stereoskopických 3D her?
Technicky Playstation 4 podporuje 3D hry od prvního dne, ale žádná launch hra toto zobrazení v současnosti nepodporuje.

Jaký formát disku Playstation 4 používá?
Playstation 4 používá osvědčený Blu-ray Disc, který pobere velké množství dat.

Jaké jsou nové vlastnosti Blu-ray technologie, použité v PS4?
Blu-ray Disk v Playstationu 4 pracuje s vyšší rychlostí, a rovněž podporuje celou řadu velikostí disků.

Musím nainstalovat hru, když ji zakoupím na Blu-ray disku?
Ano, všechny Playstation 4 hry musejí být nainstalovány na pevný disk, aby mohl být zajištěn hladký herní zážitek. Některé hry nebudou vyžadovat, abyste čekali na kompletní instalaci. Aby bylo možné hrát nainstalovanou hru, bude muset být v mechanice disk, jako tomu bylo na PS3.

Budu moci sledovat Blu-ray filmy na konzoli Playstation 4?
Ano, bude možné sledovat Blu-ray filmy, jen je nutné stáhnout první 1.50 update firmwaru a aktivovat jednorázově přes internet tuto funkci, která se vztahuje i pro DVD filmy.

Co když nejsem schopen se připojit na internet?
Majitelé Playstationu 4 mohou kontaktovat SCEE a požádat o Blu-ray disk s updatem, který jim bude poštou zaslán zcela zdarma.

Budu moci nainstalovat firmware přes USB flashdisk?
Ano, je možné si firmware stáhnout do počítače a přenést do Playstationu 4 pomocí USB flashdisku. První update je ovšem nutné nainstalovat v safe režimu, do kterého se dostanete delším podržením tlačítka power na konzoli Playstation 4.

Mohu na konzoli Playstation 4 poslouchat audio CD?
Ne, Playstation 4 nepodporuje audio CD.

Jak je hlučná konzole Playstation 4?
Konzole Playstation 4 je obecně mnohem méně hlučnější jak Playstation 3. Chladící systém konzole má plynulou rychlost ventilátoru, který zvyšuje své otáčky podle potřeby. Stejně jako u všech konzolí, i u Playstationu 4 je důležité, aby měl dostatek místa kolem sebe pro cirkulaci vzduchu.

Má konzole Playstation 4 “stand-by” režim?
Ano, Playstation 4 má “stand-by” režim, který deaktivuje všechny základní funkce, ale je schopen nadále nabíjet Dualshock 4 ovladačem případně stahovat aktualizace systému zcela automaticky. Playstation Plus uživatelé navíc v tomto režimu budou moci stahovat i aktualizace pro hry.

Jaké funkce bude mít Playstation 4 během startu?
Na konzoli PS4 budou po uvedení na trh v Severní Americe dostupné následující funkce:

• Hra na dálku (Remote Play)
Uživatelé si budou moci zobrazovat hry určené pro PS4 na svých televizorech a zahrát si je na platformě PS Vita přes Wi-Fi sítě pomocí funkce PS4 Link. Podle vyjádření SCE si budou moci hráči většinu her určených pro platformu PS4 zahrát na platformě PS Vita, a to prostřednictvím funkce Remote Play.
• Druhá obrazovka
Díky aplikaci PS4 Link určené pro platformu PS Vita a aplikaci PlayStation App určené pro smartphony iPhone, iPad, Android a tablety budou moci uživatelé využívat tato zařízení jako druhou obrazovku. Aplikace PlayStation App umožní hráčům interakci s hrami a mobilními zařízeními. V případě hry THE PLAYROOM, která je předem nainstalována na PS4 a vyžaduje zařízení PlayStation Camera, si hráči budou moci na obrazovce svého mobilního zařízení nakreslit obrázky a prohlédnout si je na televizoru. Obrázky se později objeví jako 3D objekty ve hře.
• Jednoduché nahrávání, vytváření snímků a stahování her
Platforma PS4 nabízí systémy, které jsou vždy připraveny k přehrávání videí a umožňují bezproblémové načítání her. Hráči mohou díky jednoduchému dotyku tlačítka SHARE na bezdrátovém ovladači PS4 (DUALSHOCK 4) okamžitě sdílet svá impozantní vítězství, vytvářet záběry ze hry nebo si prohlížet posledních 15 minut z hraní své hry, uložit si to a vrátit se zpět k hraní. Videozáznam hry se bude automaticky nahrávat během hraní. Na platformě vydané v Severní Americe budou moci hráči sdílet své obrázky a videa se svými přáteli na Facebooku a snímky z her na síti Twitter.
• Vysílání a sledování hry
Platforma PS4 vylepšuje sledování her a hráčům umožní vysílat hru v reálném čase. Díky internetovým službám Ustream a Twitch, určeným pro živé streamování, budou moci hráči fanouškům na celém světě zprostředkovat skvělé zážitky ze své hry. Společnost SCE přináší dvě možnosti, jak sledovat živé vysílání hry. První možností je použít aplikaci Live from PlayStation na platformě PS4, která umožňuje streamování ze strany všech uživatelů PlayStation. Druhou možností je sledovat hru hranou na PS4 prostřednictvím PC a aplikací, jako jsou Ustream a Twitch a na mobilních zařízeních prostřednictvím nainstalovaných prohlížečů. Tyto aplikace si budete moci jednoduše spustit díky aplikaci PlayStation App. Kamera PlayStation Camera umožní uživatelům komentovat vysílané hry, streamovat obrázky, zvuky z mikrofonu a hrát hry naživo.
• Hrajte již během stahování
Tato funkce umožní hráčům hrát digitální tituly již během stahování. Po zakoupení hry budou moci začít hrát hru již od okamžiku, kdy PS4 stáhne minimum údajů, přičemž zbytek hry se bude stahovat na pozadí během hraní. Hry bude možné stahovat dokonce i v pohotovostním režimu (Standby).
• Vícenásobné přihlášení
Do jedné platformy PS4 se budou moci najednou přihlásit nejvýše 4 uživatelé. Tito hráči mají možnost využívat svá uložená data a během hraní her určených pro více hráčů na jedné platformě si přidávat na své účty v síti Sony Entertainment Network vlastní trofeje.
• Režim Party (Voice chat)
Díky monofonním náhlavním sluchátkům s mikrofonem, připojeným k PS4, budou moci hráči chatovat až s osmi přáteli, kteří právě využívají jiné aplikace nebo hrají další hry. Uživatelé budou moci využívat i režim Party a povídat si s přáteli napříč platformami PS4 a PS Vita.
• Rozpoznání obličeje a hlasové příkazy
Uživatelé budou moci díky kameře PlayStation Camera zaregistrovat fotografii svého obličeje na svoji PS4 a namísto ovladače DUALSHOCK 4 využívat k přihlášení funkci rozpoznání obličeje. Kromě toho si monofonní náhlavní sluchátka budou moci připojit k ovladači DUALSHOCK 4 nebo kameře PlayStation Camera a prostřednictvím hlasových příkazů je používat na prohlížení domovského menu PS4 (PlayStation Dynamic Menu), spouštění her nebo vypnutí systému.
• Přehrávání hudby na pozadí
Hráči si během hraní her budou moci dopřát požitek z hudby a na pozadí poslouchat své oblíbené skladby, a to díky cloudové službě Music Unlimited. Zároveň si během poslechu hudby budou moci popovídat se svými přáteli.
• Hraní online her pro více hráčů
Členové služby PlayStation Plus (PS Plus) si budou moci zahrát hry určené pro platformu PS4 on-line a užít si se svými přáteli hraní po síti. Služba PS Plus svým členům umožní podílet se na různých on-line zápasech pro více hráčů, jednoduše se připojit ke hře díky streamování v reálném čase, nebo si v režimu Party povídat s ostatními hráči.
• Blu-ray Disc a DVD přehrávač
Hráči si na PS4 budou moci vychutnávat nejen hraní her, ale i přehrávat obsahy na Blu-ray a DVD discích.

Jaké funkce nebudou podporovány hned na startu
Mezi oznámenými funkcemi, které nebudou na startu patří - Suspend/Resume režim, sdílet hru skrze internet kamarádovi, aby ji mohl hrát a podpora pro bezdrátové headsety (Wireless Stereo Headset, Pulse Wired Stereo Headset a Pulse Wireless Stereo Headset Elite Edition).

Kolik mohu mít na Playstation Network kamarádů?
Na konzoli Playstation 4 budete moci mát až 2000 kamarádů. Pokud se přihlásíte na Playstation 3 s více přáteli na PSN, budou automaticky filtrováni podle toho, jestli jsou online. Pokud bude více jak 100 přátel online, budou zobrazeni podle abecedního pořadí až do 100.

Mohu změnit své PSN ID?
Ne, tato možnost na konzoli Playstation 4 nebude. Můžete ovšem zadat své skutečné jméno, aby kamarádi viděli vaši identitu. Můžete také účet propojit s tím facebookovým, z něhož se vám převede i avatar v podobě fotografie.

Má PS4 podúčty? Jak fungují?
Ano má, fungují jako na PS3.

Má konzole Playstation 4 rodičovskou kontrolu, mohu nastavit omezení obsahu pro své dítě na jeho účtu?
Ano, obě možnosti jsou možné. Také je možné nastavit maximální limit pro nákup na Playstation Store.

Má uživatelské rozhraní konzole Playstation 4 jméno jako měl PS3 s “Cross Media Bar”?
Playstation 4 systém se jmenuje PlayStation Dynamic Menu, který byl vytvořen pro jednoduchou a okamžitou obsluhu a rovněž sociální potřebu.

Bude Playstation 4 podporovat dynamické wallpapery jako na PS3?
Ne, tato možnost není.

Budu moci filtrovat upozorňovací zprávy?
Ano, Playstation 4 má ve srovnání s konzolí Playstation 3 daleko více možností. Můžete filtrovat oznámení zpráv, žádostí o přátelství nebo oznámení downloadu.

Bude Playstation 4 podporovat servery médií pro streamování videa a filmů z domácího PC?
Ne, konzole Playstation 4 nebude podporovat tuto možnost. Sony nevylučuje pozdější přidání skrze update firmwaru.

Jaké hry budou na startu konzole Playstation 4?
Assassin’s Creed IV: Black Flag (Ubisoft Montreal, Ubisoft)
Battlefield 4 (DICE, Electronic Arts)
Call of Duty: Ghosts (Infinity Ward, Activision)
Contrast (Compulsion Games, Focus Home Interactive)
Divekick (Iron Galaxy, One True Game Studios)
FIFA 14 (EA Sports, Electronic Arts)
Flower (Thatgamecompany, Sony Computer Entertaiment)
Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition (NetherRealm Studios, Warner Bros. Games)
Just Dance 2014 (Ubisoft Paris, Ubisoft)
Killzone: Shadow Fall (Guerrilla Games, Sony Computer Entertainment)
Knack (SCE Japan Studio, Sony Computer Entertainment)
LEGO Marvel Superheroes (TT Games, Warner Bros. Interactive)
Madden NFL 25 (EA Sports, Electronic Arts)
Minecraft (4J Studios, Mojang)
NBA 2K14 (Visual Concepts, 2K Sports)NBA Live 2014 (EA Sports, Electronic Arts)
Need for Speed Rivals (Ghost Games, Electronic Arts)
The Pinball Arcade (System 3, FarSight Studios)
The Playroom (SCE Japan Studio, Sony Computer Entertainment)
Pool Nation FX (Cherry Pop Games)
Putty Squad (System 3)
Resogun (Housemarque, Sony Computer Entertainment)
Sound Shapes (Queasy Games, Sony Computer Entertaiment)
Skylanders Swap Force (Vicarious Visions, Activision)
Super Motherload (XGen Studios)
Tiny Brains (Spearhead Games)
Trine 2: Complete Story (Frozenbyte)
Warframe (Digital Extremes)
War Thunder (Gaijin Entertainment)
flOw (Thatgamecompany, Sony Computer Entertainment)
Escape Plan (Fun Bits Interactive, Sony Computer Entertainment)
DC Universe Online (Sony Online Entertainment)

Jaké hry budou k dispozici v Launch Window?
Basement Crawl (Bloober Team) – Q4 2013
The Binding of Issac: Rebirth (Nicalis) – začátek 2014
Bound by Flame (Spiders Games, Focus Home Interactive) – 2014
Blacklight: Retribution (Zombie Studios) – Q4 2013
Daylight (Zombie Studios, Atlus) – začátek 2014
PlanetSide 2 (Sony Online Entertainment)
Doki-Doki Universe (HumaNature Studios, Sony Computer Entertainment) – Q4 2013
Driveclub (Evolution Studios, Sony Computer Entertainment) – začátek 2014
inFAMOUS: Second Son (Sucker Punch, Sony Computer Entertainment) – únor 2014
Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (Frogwares Studio, Focus Home Interactive) – začátek 2014

Kolik budou hry stát?
Velké hry jako Killzone Shadow Fall budou stát 59.99 euro v obchodě na Blu-ray nebo skrze digitální distribuci na Playstation Store. Ostatní hry skrze digitální distribuci se budou prodávat s menší cenou.

Budu moci zakoupit hru skrze digitální distribuci ve stejný den, jako vychází na disku v obchodě?
Toto rozhodnutí je přímo na vydavateli dané hry. Očekává se, že tato možnost bude u většiny Playstation 4 her.

Bude možnost předobjednat si v Evropě hru skrze digitální distribuci před startem konzole Playstation 4?
Ne, tato možnost v Evropě nebude.

Budu moci hrát své PS3 hry na PS4?
Ne, Playstation 4 nemá zpětnou kompatibilitu pro Playstation 3, Playstation 2 nebo Playstation 1 hry.

Bude některý obsah na Playstation Store převoditelný na Playstation 4?
V některých případech ano. Musí být podpora cross-buy, kterou bude podporovat například Flower, Sound Shapes, Escape Plan a Flow. Stačí za tyto hry zaplatit jednu cenu, následně je budete moci hrát na všechny konzolích Playstation.

Je možné upgradovat PS3 hry na PS4 verzi?
Ano, tato možnost u vybraných her je. Mezi ně patří Call of Duty: Ghosts, Assassin’s Creed IV Black Flag, Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition a Battlefield 4.

Budu moci hrát na PS4 online hry s PS3 hráči?
Playstation 4 tuto možnost podporuje, ale záleží na vývojářích, jestli ji přidají do svých her. Zatím žádná taková není oznámená.

Bude PS4 podporovat použité hry?
Playstation 4 používá stejný systém jako PS3. Budete tak moci půjčovat hru kamarádům, prodávat ji, nebo si ji ponechat navždy. Hry na discích nebude nutné aktivovat.

Budou PS4 hry používat Online pass?
Hry vytvořené Sony nebudou používat Playstation Online Pass. Vydavatelé třetích stran mohou Online Passy používat, ale je to v tuto chvíli nepravděpodobné.

Bude nutné mít PS4 přpojen k internetu, pokud budu chtít hrát hry?
Ne, Playstation 4 nevyžaduje připojení k internetu, aby bylo možné hrát singleplayerové hry. Hry s podporou multiplayeru nebo podporou Playstation Plus budou vyžadovat online připojení.

Bude potřeba občas PS4 připojit k internetu?
Nebude, ale přijdete o řadu funkcí (streamování her, online multiplayer nebo nakupování na Playstation Store, navíc je doporučeno si vždy stáhnout aktuální firmware.

Bude disková hra vyžadovat aktivaci na PS4 systému?
Ne, nebude vyžadováno aktivovat Blu-ray Disk hru.

Mají Playstation 4 hry regionální zámek?
Obecně platí, že hry na Blu-ray disku nebo ty přes digitální distribuci nemají regionální zámek. Sony ovšem doporučuje hry kupovat v místě bydliště, třeba pro záruční servis a další výhody, jako jsou lokalizace. V některých případech mohou hry vydavatelé uzamknout na region, ale neočekává se, že to bude častý jev. (na PS3 je regionálně uzamčena 1 hra)

Bude Playstation 4 automaticky stahovat aktualizace her?
Ano, Playstation 4 bude stahovat a instalovat automaticky updaty her. Pokud budete mít Playstation Plus, updaty se vám budou stahovat i v pohotovostním režimu.

Bude možné nastavit čas, kdy mají být aktualizace staženy?
Ne.

Mohou hráči hrát hry, zatímco se pro ně bude stahovat aktualizace?
Aktualizace her se bude stahovat na pozadí. Aby ale mohla být nainstalována, bude nutné hru vypnout. Není nutné hned.

Budu mít ke své digitální sbírce her přístup z jakékoliv konzole Playstation 4?
Ano, budete se moci přihlásit na svůj SEN účet a hrát na něm své hry. Mimo svoji primární konzoli, se budete moci přihlásit na svůj SEN účet jen na jedné další.

Co se stane s obsahem, který stáhnu ke kamarádovi na konzoli, ale poté se odhlásím ze svého SEN účtu?
Obsah nebude nadále dostupný.

Umožňuje PS4 registrování více uživatelů?
Ano, jako na PS3 je možné mít na konzoli více účtů.

Může se více SEN účtů přihlásit do jednoho systému najednou?
Ano, mohou se najednou přihlásit až 4 účty.

Má konzole Playstation 4 internetový prohlížeč?
Ano, konzole Playstation 4 je dodávána s internetovým prohlížečem, který je založen na technologii WebKit. Prohlížeč je nyní daleko rychlejší a kompatibilnější, než který je na PS3.

Jaká je výdrž baterie ovladače Dualshock 4?
Výdrž ovladače Dualshock 4 je podobná Dualshocku 3

Jak dlouho bude trvat, dokud se Dualshock 4 nabije?
Do plného nabití vám to zabere přibližně 2 hodiny, pokud nabíjíte přes konzoli PS4 nebo požijete nabíjecí stanici.

Jakými způsoby mohu nabít Dualshock 4? Je v balení PS4 i nabíjecí kabel?
Dualshock 4 se dá nabíjet pomocí PS4 v zapnutém i standby režimu použitím micro USB kabelu , který je dodáván spolu s PS4. Také může být použit i jiný micro USB kabel s podporou Dedicated Charging Port (DCP).

Je možné nabíjet Dualshock 4 přes PS4 pokud zrovna nehraju?
Ano, Dualshock 4 se dá nabíjet i v stand - by módu. Uživatelé PS4 budou na to muset změnit nastavení v PS4 systému. Přesněji do Settings > Power Save Settings a tam zapnout Power from USB Ports .

Kolik ovladačů Dualshock 4 bude možné připojit najednou k PS4?
PS4 podporuje 4 najednou připojené ovladače Dualshock 4

Jak spáruji svůj Dualshock 4 ovladač s PS4 ?
Na spárování bude třeba připojit ovladač Dualshock 4 do jednoho z předních USB portů, přesně tak, jak na PS3.

Může být výstup AUX na zadní straně PS4 použit i na něco jiného kromě PlayStation kamery?
Ne, možnosti tohoto výstupu jsou pouze pro PlayStation kameru

Jak funguje integrovaný touch pad na ovladači Dualshock 4?
Kapacitní touch pad na Dualshock 4 podporuje funkce drag and drop, flicking a také multi-touch . Touch pad je také stlačitelný. Vývojáři si mohou vybrat, jak tyto funkce využijí, pokud vůbec. Například v Killzone: Shadow Fall je touchpad využit na různé příkazy, které hráč dává OWL Dronu v kampani pro jednoho hráče.

Jak mohou hráči využít light bar na zadní straně ovladače Dualshock 4?
Je na vývojářích, jestli ji využijí. V hrách jako Killzone : Shadow Fall oznamuje hráčům různé informace, například změnou barvy, pokud klesne zdraví téměř na minimum. V ostatních hrách může dopomoci většímu vžití do scény. Také pokud je připojena PlayStation Camera, hra může zachytit a sledovat pozici ovladače Dualshock 4. Light bar je opravdu limitován pouze představivostí vývojářů.

Mohu light bar vypnout?
Ne. Light bar také slouží i jako indikátor, zda je DUALSHOCK 4 zapnutý. V závislosti od her může být barva a jas light bar upravená vývojáři her, ale nikdy nemůže být zcela vypnuta. (vypnout bude možné rozbitím – poznámka redakce)

Bude v balení PS4 headset?
Ano, PS4 bude balena spolu s Mono headsetem, abyste mohli hned po rozbalení chatovat nebo vyzkoušet hlasové příkazy pro PS4. PlayStation Camera, která bude také podporovat hlasové příkazy, se prodává samostatně za cenu 49.99 €.

Bude 3.5mm vstup na Dualshock 4 podporovat i jiné náhlavní soupravy nebo sluchátka?
Náhlavní souprava z PS Vita je plně podporována. Další third- party náhlavní soupravy mohou podporovat zvuk a chat na PS4, ale SCE nic negarantuje.

Je možné pustit úplný zvuk přes 3.5mm jack na Dualshock 4?
Ano, můžete si vybrat, zda do náhlavní soupravy půjde jen "Chat Audio" nebo "All Audio"

Mohou hráči PS3 a PS4 spolu použít zvukový chat nebo video chat?
Hráči PS3 a PS4 mohou spolu komunikovat pomocí textové zprávy, ale ne přes zvukový nebo video chat .

Kolik hráčů bude PS4 podporovat v cross- game Party Chat?
S konzolí PS Vita bude podporovat cross-game Party Chat až do osmi hráčů. Party Chat funguje napříč oběma konzolemi.

Mohou si hráči PS4 posílat mezi sebou hlasovou zprávu?
Ano, hráči na PS4 budou moci nahrát hlasové zprávy do délky 15 sekund a poslat je svým přátelům.

Jaký dopad bude mít reproduktor v ovladači DUALSHOCK 4 na samotné hraní?
Integrovaný reproduktor v ovladači DUALSHOCK 4 může pomoci vývojářům dotvořit atmosféru a tak dostat hráče blíže k hernímu světu. Například v Killzone : Shadow Fall budou audio deníky sebrané v kampani přehrávány přes reproduktor v Dualshock 4. Očekáváme, že vývojáři vymyslí i různé jiné zajímavé způsoby, jak využít tuto funkci.

Pohybový sensor v Dualshock 4 dostal nějaký upgrade oproti tomu v Dualshock 3?
Ano, pohybový sensors v ovladači Dualshock 4 je viditelně více citlivý než ten v Dualshock 3. Jako příklad, PS4 verze hry Flower dovoluje hráčům mnohem přesněji pohybovat s lupínky květů. Pohybový senzor v Dualshock 4 je dostatečně přesný k tomu, aby se dal použít i na psaní textu. V takovém režimu mohou hráči PS4 doslova "ukázat" na jednotlivá písmena pomocí Dualshock 4 a tímto způsobem psát slova.

Slyšel jsem, že Dualshock 4 má menší odezvu než jiné ovladače. Co to znamená?
Všechna bezdrátová zařízení trpí nějakou formou odezvy, menší zpoždění mezi například stisknutím tlačítka a skutečným zobrazením provedené akce na obrazovce . Díky nové technologie a hardwarové optimalizací, Dualshock 4 bezdrátové připojení vykazuje celkově o mnoho menší latenci než u PS3 a Dualshock 3.

Mohu připojit Dualshock 4 k PC?
Ano, Dualshock 4 můžete připojit k PC pomocí USB a bude podporovat základní funkce. Co se týče plné podpory pro hraní PC her, nejsou zatím žádné další detaily .

V jakých barvách bude možné koupit Dualshock 4?
Dualshock 4 v barvách "Magma Red" a "Wave Blue" bude dostupný na launch v PAL regionech od 29. listopadu. U nás od 13. Prosince.

Jaké příslušenství bude s PS4 k dispozici na startu?
Kromě Dualshocku 4 bude dostupná Playstation kamera, příslušenství bude zahrnovat i vertikální stojánek a nabíjecí kolébku pro Dualshock 4 ovladače.

Budou PS3 volanty a fighting sticky kompatibilní s PS4?
Obecně řečeno, nikoliv. Hráči budou moci tyto periférie používat jen v případě, pokud je bude podporovat samotná hra, což je jen na vývojářích.

Bude Playstation 4 podporovat Wireless Stereo Headset, PULSE wireless stereo headset a další bezdrátová sluchátka?
Playstation 4 bude podporovat Wireless Stereo Headset a PULSE wireless stereo headset po systémovém updatu. Stávající bezdrátová sluchátka, využívající bluetooth nebudou podporovány. Většina sluchátek využívající na PS3 USB připojení kompatibilní budou po systémovém updatu 1.50.

Mohu používat Dualshock 3?
Ne.

Mohu použít na PS4 svůj dálkový Blu-ray ovladač?
Ne.

Bude Playstation 4 podporovat Playstation Move ovladače?
Ano, Playstation 4 tyto ovladače bude podporovat, tedy u vybraných her. Mezi potvrzenými je třeba Octodad a Sports Friends.

Bude Playstation 4 podporovat klávesnice?
Ano, Playstation 4 bude podporovat USB a Bluetooth klávesnice.

Co dokáže PlayStation Camera?
PlayStation Camera je speciálně vyvinuta pro PS4. Obsahuje dvě vysoce citlivé kamery, které dokážou rozeznat hloubku v prostoru. Hráči se budou moci také přihlásit do PS4 pomocí rozpoznání tváře tváře. Dále je schopna zachytit pohyby vašeho celého těla nebo i hlasu, abyste si mohli užít hry ještě lépe, než tomu bylo doposud. PlayStation Camera také sleduje barvu light bar ovladače DUALSHOCK 4, aby mohla zjistit, kde se jednotliví hráči ve stejné místnosti nacházejí. PlayStation Camera je také kompatibilní s PlayStation Move pohybovými ovladači. To zaručuje ještě přesnější přenesení pohybů hráče do PS4 her, které je podporují.

Proč má PlayStation Camera dvě kamery?
Se stereoskopický kameramimůže PlayStation Camera zachycovat 3D prostorové obrázky efektivněji. Tato technologie dokáže odříznout hráče z pozadí nebo zachytit jeho pozici vpředu či vzadu, což zvyšuje herní možnosti. Herní vývojáři si mohou vybrat, jak tyto funkce zapracují do her .

Obsahuje PlayStation Camera mikrofony?
Ano, obsahuje 4 integrované mikrofony, které dokážou dostatečně dobře zachytit zvuk a jeho původ pro hlasový chat a hlasové příkazy.

Podporuje PS4 hlasové příkazy?
Ano. Pomocí PlayStation Camera nebo můžete použít i Mono headset, který je přibalen spolu s PS4. Po aktivování módu hlasových povelů budete moci hlasem ovládat klíčové funkce PS4, jako například spuštění hry nebo vytvoření obrázku. Na launch konzoli bude podporovaných 6 jazyků (Angličtina, Španělština, Italština, Francouzština, Němčina a Japonština), přičemž podpora dalších přibude v dalších softwarových aktualizacích.

Jak velká je PlayStation Camera?
Design PlayStation Camera je kompaktní, přičemž měří 186mm na délku x 27mm na výšku x 27mm na šířku a váží 183 gramů.

Jaké hry podporuje PlayStation Camera?
THE Playroom je předinstalován na každé PS4 konzole a slibuje interaktivní zážitek, přičemž obsahuje několik různých aktivit v kombinaci s PlayStation Camera a DUALSHOCK 4. PlayStation Camera má také další použití, například je přes ni možné komentovat vaše živé gameplay záběry, které streamujete na Twitch nebo Ustream. Nebo se dá použít i na hlasové povely pro spouštění her či různých funkcí jako vytváření in-game obrázků.

Podporuje PlayStation Camera technologii Augmented Reality (AR)?
Ano, PlayStation Camera podporuje technologii AR. Jako příklad lze uvést právě zmíněný THE Playroom , který využívá AR technologii v podobě AR Bots a Play With ASOB, kde hráči musí přijít do kontaktu s roboty zobrazenými na obrazovce. Rovněž obsahuje AR Hockey, vzdušný hokej, kde hráči mohou měnit tvar plochy pohybováním ovladače DUALSHOCK 4 v různých směrech.

Je PlayStation Camera potřebná k hraní The Playroom?
Je možné přejít limitovaným tutoriálem jen za přítomnosti ovladače DUALSHOCK 4, bez PlayStation Camera. PlayStation Camera je nutná pro většinu miniher a funkcí.

Co je Remote Play?
Remote play umožní hráčům streamovat PS4 hry do jejich konzole PS Vita přes Wifi, přičemž uvolní TV na jiné využití. SCEE očekává, že většina PS4 her bude podporovat Remote Play, tedy kromě těch, které potřebují speciální příslušenství, jako například PlayStation Camera.

Kdy bude nejlépe fungovat Remote Play?
Remote Play bude fungovat nejlépe, pokud bude PS Vita připojena ve stejné síti jako PS4. Také doporučujeme připojit PS4 do sítě pomocí internetového kabelu, a také mít PS Vita, co nejblíže směrovači, respektive Wifi vysílači, aby se minimalizovalo rušení.

Může Remote Play fungovat i mimo domácí síti?
Doporučujeme používat Remote Play ve stejné síti, v jaké je připojena konzole PS4. Remote Play může nebo také nemusí fungovat přes delší vzdálenost. Pro Remote Play na fungování do velkých vzdáleností je potřebná silná a stabilní Wifi a širokopásmové připojení na internet. Také místní síť, kde je připojena PS4, musí být nakonfigurována tak, aby povolila připojení PS Vita do PS4 systému.

Jak se vylepšil Remote Play mezi PS4 a PS Vita oproti Remote Play na PS3 a PS Vita?
Remote Play mezi PS4 a PS Vita systémem využívá Gaikai technologii na streamování her. PS4 podporuje tuto technologii na systémovém stupni, aby usnadnila práci vývojářům. Všechny aktivity, které se uskutečňují pomocí Remote Play se vykonají i na PS4 , jako například kupování přídavků (add - ons), získávání trofejí či uložené pozice.

Musí být konzole PS4 zapnuta pro využití Remote Play?
Ano. No PS Vita můžete PS4 na dálku vzbudit ze standby režimu, který se musíte aktivovat v menu PS4.

Mohu využít Remote Play pomocí 3G sítě?
Ne.

Jak budou fungovat Cross Play funkce mezi PS4 a PS Vita?
Jako s konzolí PS3, podporované hry budou moci hrát hráči PS4 a PS Vita spolu v online multiplayeru. (PlayStation Plus je vyžadováno pro online mutliplayer)

Jsou i nějaké další multiplatformní možnosti mezi hráči PS Vita a PS4 ?
Hráči s PS4 a PS Vita mohou spolu uskutečňovat hlasové nebo textové chaty pomocí Party aplikace i během hraní her. Také si mohou hráči zobrazit a porovnávat získané trofeje. Textové zprávy mohou být také posílány/přijímány mezi PS Vita a PS4 konzolemi.

Potřebuji k hraní multiplayeru členství v Playstation Plus?
Ano, členství Playstation Plus je nezbytně nutné pro online multiplayer. Playstation 4 nabízí značně zlepšený online zážitek.

Bude možné hrát alespoň některé online hry bez Playstation Plus?
Ano, některé free-to-play hry jako Blacklight Retribution, DC Universe Online nebo War Frame nebudou Playstation Plus potřebovat.

Pokud nemám Playstation Plus, budu moci hrát online multiplayer, když bude v PS4 primární účet s Playstation plus členstvím?
Ano. To znamená, pokud má jeden člen rodiny Playstation Plus členství, může ho využívat na jedné konzoli Playstation 4 celá rodina.

Kolik uživatelů na jedné konzoli Playstationu 4 bude moci hrát online s jedním Playstation Plus členstvím?
Všichni.

Kolik můžu mít maximálně lokálních účtů v PS4?
16

Co vše nabízí služba Playstation Plus na Playstation 4?
Kromě online multiplayeru budete moci hodnotit hry, mít přístup ke slevám, ukládat si uložené pozice her do cloudu (1GB), k dispozici pro vás budou herní kolekce (na startu Resogun a Contrast) a k mnoha dalším věcem, jako jsou automatické updaty, instalace atd…

Počítá se moje členství Playstation Plus z konzolí Playstation 3 a Playstation Vita na konzoli Playstation 4?
Ano, stačí jeden Playstation Plus účet na všechny konzole Playstation.

Bude Instant Game Collection stejný jako na ostatních konzolích Playstation?
Každý měsíc budou k dispozici vybrané hry zdarma v rámci Instant Game Collection. Na startu bude Resogun a Contrast, pak další.

Když nemám Playstation Plus, jaké síťové služby budu moci využívat?
- přístup k filmům a televiznímu vysílání
- budete moci nahrávat videa a obrázky na twitter, facebook, případně streamovat své hraní
- Budete moci hrát PS4 hry skrze Remote Play na PSV
- Porovnávat Playstation Network trofeje s dalšími hráči
- Můžete odesílat a přijímat zprávy
- Můžete nakupovat na Playstation Store
- Cross-Game chat
- Party chat
- Internetový prohlížeč
- Playstation App (iOS a Android zařízení)

Jak funguje rodičovská kontrola ve spojení s online?
Můžete omezit spouštění internetového prohlížeče, ale nemůžete omezit dobu používání PS4.

Mohu blokovat nebo odblokovat jiné PS4 hráče (seznam přátel)
Ano, bude tato možnost.

Co je PlayAsYouDownload funkce? Budou ji mít všechny hry?
PlayAsYouDownload je funkce, která umožňuje rychlejší přístup k hrám na Playstation Store. U většiny her bude nutné ke spuštění stáhnout jen několik úvodních dat, poté je můžete zapnout a nerušeně hrát, zatímco zbytek se bude stahovat na pozadí.

Kolik musím stáhnout, abych mohl začít hrát?
To bude záležet na každé hře. Některé hry, třeba Killzone: Shadow Fall, vám umožní, abyste nejdříve stáhli singleplayer a poté multiplayer.

Budu mít přístup ke svému obsahu na PS Store z jiné konzole PS4?
Ano, můžete používat zakoupený obsah na dvou konzolích současně. Na jedné, kde bude váš účet primární, mohou obsah používat i ostatní uživatelé. Na druhé konzoli bude možné obsah hrát jen na svém účtu.

Převedou se PS3 trofeje do PS4?
Trofeje jsou spojeny s Playstation Network účtem, takže se převedou bez problémů do PS4.

Bude možné obsah na Playstation Store zakupovat v jiném regionu?
Doporučujeme obsah kupovat ve vašem regionu, aby mohla být zajištěna zákaznická podpora.

Budu moci pouštět si na pozadí hudbu?
Ano, díky streamovací službě Music Unlimited (ta u nás není dostupná, takže ne – poznámka redakce)

Bude Playstation 4 podporovat hudbu v MP3?
Ne na startu. Sony nevylučuje pozdější přidání skrze update firmwaru.

Co je PlayStation App?
Po instalaci PlayStation App budete moci iOS a Android zařízení využívat jako druhou obrazovku při hraní titulů určených pro PlayStation 4 (PS4). Uživatele jistě potěší i přístup k PSN funkcím, jako Seznamy přátel (Friend Lists) a trofejí (Trophy). Budou si moci vyměňovat zprávy se členy, kteří jsou součástí jejich Seznamu přátel, nebo si prohlížet nejžhavější novinky a informace na oficiální stránce PlayStation. Aplikace PlayStation App s sebou přináší bohatou nabídku funkcí, které hráčům umožní být vždy v centru dění, naplno si užívat okamžitý přístup k různým výhodám.

• Přímý přístup k PSN funkcím a informacím
- Uživatelé budou mít volný přístup ke svému profilu.
- Uživatelé si budou moci vytvářet seznam trofejí a hodnotit výkony svých přátel.
- Aplikace umožní uživatelům vyměňovat si zprávy mezi jednotlivými platformami PS4, PlayStation 3 (PS3), PlayStation Vita (PS Vita) a mobilními zařízeními, ve kterých je nainstalována aplikace PlayStation App.
- S aplikací máte přístup k profilům svých přátel, které můžete filtrovat podle různých kritérií.
- Díky aplikaci “What’s New”(“Co je nového”) a možnosti sdílet informace o momentálních aktivitách budete vždy vědět, co vaši přátelé právě dělají.

• Aplikace bude uživatele PS4 informovat o nových upozorněních nebo pozváních od ostatních hráčů. Uživatelé si zároveň budou moci zobrazit i seznam svých her

• Prohlížení oficiální stránky PlayStation a přístup k informacím
Hráči získají přístup na oficiální stránku PlayStation® a budou si moci prohlížet nejnovější zprávy, blogy a informace o hrách. Jazyk a obsah stránky bude záviset na tom, v jaké zemi je registrován účet uživatele v síti Sony Entertainment Network.

• Funkce PS4 Second Screen
Po instalaci aplikace PlayStation App budou moci uživatelé využívat své mobilní zařízení jako druhou obrazovku při hraní her, které tuto funkci podporují. Například v případě titulu THE PLAYROOM, který je předem nainstalován na PS4 a vyžaduje kameru PlayStation®Camera, si hráči budou moci nakreslit obrázky na obrazovkách svých mobilních zařízení a prohlížet si je na televizoru. Obrázky se pak objeví jako 3D objekty ve hře.

• Sledování herních výkonů ostatních uživatelů PS4
Když si vaši přátelé načítají hru nebo ji začnou streamovat živě na své PS4, informace o jejich aktivitách se zobrazí v sekci “Co je nového” (“What’s New”). Uživatelé budou moci okamžitě využívat předem nainstalované aplikace, jako například prohlížeče, živě sledovat načtenou hru, komentovat záběry z her, videa a streamování..

• Nákup her a softwaru v obchodu PlayStation Store
Uživatelé si budou moci zakoupit různé hry a software i mimo svůj domov a stáhnout si je přímo do svých PS4, PS3 a PS Vita (vyžaduje Playstation Plus).

• Mobilní telefon jako dálkový ovladač pro PS4
Aplikace PlayStation App umožní snadné ovládání platformy PS4, a to v případě, že mají obě zařízení přístup ke stejnému přístupovému bodu Wi-Fi. Hráči budou moci například přepnout PS4 do pohotovostního režimu (Standby), pak jej opět zapnout a využít svůj mobilní telefon jako klávesnici k ovládání PS4.

Na co slouží SHARE tlačítko na Dualshocku 4?
SHARE tlačítko na Dualshocku 4 umožňuje hráčům sdílet, ukládat a vydávat nahraná gameplay videa, případně umožní zachytit obrázky nebo vytvářet live streamy.

Je nutné pro SHARE funkci Playstation Plus?
Ne, není nutné. Můžete sdílet videa, pořádat live streamy nebo vytvářet obrázky bez Playstation Plus.

Kde mohu sdílet svůj obsah?
Sdílet video budete moci na facebooku, obrázky pak na facebooku nebo twittweu. Live streamy pojedou přes Ustream a Twitch.

Jak mohu propagovat svůj obsah?
Můžete sdílet videa na facebooku, případně pokud budete chtít pořádat live stream, budete moci házet linky na twitter a facebook.

Zaznamenává PS4 veškeré hraní?
Ano, PS4 automaticky zaznamenává gameplay záběry na pozadí. Maximálně posledních 15 minut může být sdíleno.

Musí PS4 zaznamenávat mé hraní?
Můžete si vybrat, jestli chcete hraní zaznamenat. Dokud nezmáčknete tlačítko SHARE na Dualshocku 4, nelze obsah exportovat a nebude rovněž zabírat místo na pevném disku.

Jak dlouho bude moci běžet live stream?
Sony nebude dávat časové omezení, ale některé služby ho mohou mít.

Budu moci uložit nahrávku v mé PS4?
Ano, nahrávky se budou ukládat na pevný disk konzole, pokud bude místo.

Budu moci upravovat svoji nahrávku?
Ano, budete si moci určit počátečný a konečný bod videa, aby co nejvíce odpovídalo představám.

Mohu přidat komentář ke svému videu?
Nemůžete. Bude možné jen zaznamenat mluvení, když budete hru streamovat.

Bude možné nahrané video nebo obrázky uložit z PS4 do PC?
Tato možnost nebude. Videa můžete vydat skrze facebook.

Bude moci být livestream archivován?
V tuto chvíli není archivace možná na službě Ustream. Na Twitch tato možnost je, spravovat budete moci svůj účet skrze PC.

Mohu nahrávat videa na Youtube?
Tato možnost nebude dostupná na startu, ale v budoucnu.

Mohu nahrávat video z PS4 skrze HDMI externí zařízení?
Ano, bude umožněno skrze externí zařízení zachytit přes HDMI obraz po systémové aktualizaci.

Playstation 4

ps4
SCEE, SCEE
Datum vydání hry:
13. 12. 2013
KARTA HRY

Komentáře