Nintendo Wii U vyjde 30. listopadu

special  44
Martin Šmíd, 13. 9. 2012 21:45
Tématem posledních několika hodin je určitě konzole Wii U. Nintendo nyní zhruba rok a půl po prvním oznámení konečně vypustilo finální informace, na které se těšil nejeden fanoušek. A bylo se na co těšit, zvláště po pozitivních prvních dojmech a příslibu velkého množství kvalitních her, mezi nimiž nechybí osvědčené herní značky, zatím vyhýbající se platformám od Nintenda, tak zcela originální kousky. Všechny dnešní informace, jako je cena, datum vydání, první hry a spoustu dalšího, naleznete níže, pěkně na jednom místě.

Hardware
Nintendo jako v minulosti hodně tají hardwarové specifikace svého nového dítka. Přesto jsme se nyní dočkali alespoň několika informací v tomto směru. Už dříve jsme věděli, že konzole bude obsahovat speciální mechaniku. Ta zvládne přehrávat herní disky až o velikosti 25 GB, které bude číst rychlostí 22,5 MB/s. Nintendo trochu nečekaně i prozradilo, kolik přesně bude mít konzole paměti. Přítomen bude 2 GB kousek, přičemž polovina bude určena pro hry, zatímco druhá pro operační systém. Proč tak hodně si Nintendo rezervovalo pro systém je nyní docela velkou otázkou, když mohlo několik set MB přidat pro vývojáře her. Jinak konzole za vytíženého stavu bude mít maximální spotřebu 75 Wattů, v klidném režimu to bude 45 Wattů.

Datum vydání
O datu vydání se spekuluje několik týdnů, ale z těch všech spekulací se nikdo netrefil. V Severní Americe se nová konzole od Nintenda objeví 18. listopadu, zatímco u nás v Evropě to bude o necelé dva týdny později, tedy 30. listopadu. Tento malý rozestup může vadit hlavně fanouškům, kteří konzoli objednávali hned v den první spekulace, ale nerozhodnutí hráči se budou moci řídit dojmy od kolegů za velkou louží. A že jich bude za ty dva týdny dost. Docela překvapivě se jako poslední dočkají hráči v Japonsku, kde Wii U vyjde až 8. prosince. Nintendo si je zřejmě vědomo svoji pozicí v této zemi, takže proto dá raději přednost nyní Evropě a Severní Americe.

Cena konzole
Dalším hodně spekulovaným tématem byla cena. Někdo odhadoval 200 euro, 250 euro a tak dále, nakonec je cena trochu vyšší. Nintendo Wii U se bude v Evropě prodávat ve dvou verzích. Ta první ponese označení Basic, přičemž bude v bílé barvě a v sobě bude ukrývat 8 GB velkou flash paměť na ukládání herních dat a her stažených z eShopu. V balení Basic verze bude i bílý Wii U Gamepad, AC adaptér a HDMI kabel pro připojení k televizi. Kromě této základní edice vyjde i ta s označením Premium, která bude komplet černá, navíc s 32 GB velkou interní pamětí. Dále v balení bude černý Wii U Gamepad, AC adaptér, HDMI kabel, stojánek s nabíječkou na ovladač, stojánek na konzoli, kolekci her Nintendo Land a členství v klubu Nintendo Network Premium až do prosince 2014. Díky tomuto členství budete mít na síti řadu výhod, třeba 10% slevu na všechen obsah. Co se týče ceny obou verzí, Nintendo jako vždy ji nechává na obchodech. Odhaduje se ale, že za Basic verzi zaplatíme kolem 7 500,-Kč a Premium kolem 9 000,- Kč. Český distributor Conquest by měl v tomto udělat v následujících hodinách jasno. Současně s konzolí Wii U vyjde i klasický Gamepad a Starter accesory pack, který bude obsahovat Motion plus ovladač, nunchuk a sensor bar.

Zpětná kompatibilita
Velkou devízou konzole Nintendo Wii U je zpětná kompatibilita s Nintendo Wii hrami, dokonce pokud jste si některou hru koupili z WiiWare nebo Virtual Console Arcade, budete si ji moci stáhnout do Wii U. Zpětná kompatibilita nebude jen u her, ale i u všeho příslušenství, které tak budete moci využít na nově zakoupené konzoli. Určitě skvělá zpráva.

Hry
Když si půjdete 30. listopadu do obchodu pro konzoli Wii U, budete mít výběr z několika kvalitních her. Mezi nimi bude FIFA 13 a Mass Effect 3 od EA, Rayman Legends a ZombiU od UbiSoftu, případně Nintendo Land a New Super Mario Bros. U od Nintenda. V první den budou rovněž na eShopu tři velmi kvalitní menší hry – Toki Tori 2, Trine 2 a Nano Assauld Neo, vytvořený exkluzivně pro Wii U. Do března 2013 se poté na trhu objeví hned několik desítek dalších her. Podporu přislíbil Activision s 007 Legends, Call of Duty: Black Ops II, TRANSFORMERS PRIME, Wipeout 3, Skylanders Giants, Cabela’s Dangerous Hunts 2013 a Rapala Pro Bass Fishing. Rovněž nám byl slíben Monster Hunter 3 Ultimate od Capcomu, který vyjde rovněž na kapesní Nintendo 3DS.

Disney potvrdil Wii U verzi plošinovky Disney Epic Mickey 2: The Power of Two, SEGA vydá hry Aliens: Colonial Marines a Sonic & All-Stars Racing Transformed, THQ podpoří konzoli s Darksiders II, Wheel of Fortune a JEOPARDY!, velká podpora bude i tradičně v UbiSoftu. Kromě výše zmíněných launch her podpoří konzoli s Assassin’s Creed III, Just Dance 4, Marvel Avengers: Battle for Earth, Rabbids Land, Sports Connection a Your Shape: Fitness Evolved 2013. I Warner Bros bude mít několik želízek v ohni - Scribblenauts Unlimited, Game Party Champions a Batman: Arkham City Armored Edition. Namco Bandai vydá na Wii U hry Tekken Tag Tournament 2 a Tank! Tank! Tank. No a samozřejmě i samo Nintendo vydá několik her - NINJA GAIDEN 3: Razor’s Edge, SiNG PARTY, LEGO City: Undercover, Wii Fit U, Game & Wario, Pikmin 3 a The Wonderful 101. Zde ještě zmíním, že během prezentace byla oznámena Wii U exkluzivní akce Bayonetta 2 od Platinum Games, která má podle všeho plnou exkluzivitu, navíc ji vydá samo Nintendo.

Ještě vám jsem dlužen hry od menších vydavatelů, kteří rovněž připravují několik zajímavých her. Na Wii U tak vyjde Funky Barn (505 Games), Rise of the Guardians: The Video Game (D3Publisher), Ben 10: Omniverse (D3Publisher), Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade (D3Publisher), Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien (Gaijin Games), Zumba Fitness Core (Majesco Entertainment) a Jett Tailfin (Maximum Games).

Komentáře