Nintendo Wii U v roce 2015

special  36
Martin Šmíd, 26. 12. 2014 15:00
Rok 2014 je už nenávratně pryč, proto jsme se rozhodli připravit tři speciální články, které shrnou nejočekávanější hry příštího roku pro tři hlavní konzolové platformy. Druhý článek se bude věnovat konzoli Nintendo Wii U, která sice není tolik v popředí, jako konkurence, ale to neznamená, že by nebyla zajímavá a pro řadu hráčů lákavá. Podíváme se nyní, co na Wii U čeká v příštím roce, a že je toho docela dost pro fanoušky Nintenda.

Z pohledu exkluzivních her měla konzole Nintendo Wii U docela dobrý rok. Vyšla nejen výborná bojovka Super Smash Bros., která si u nás nedávno odnesla maximální hodnocení, ale také vyšly výborné arkádové závody Mario Kart 8, akční Bayonetta 2 se sexy čarodějkou od studia Platinum Games, Hyrule Warriors nebo plošinovka Donkey Kong Country: Tropical Freeze, na níž se trochu v posledních týdnech zapomnělo. Rok 2015 by měl být pro Nintendo Wii U ještě úspěšnější, ačkoliv bude Nintendo hodně sázet hlavně na své vlastní exkluzivní hry. Multiplatformních pro Wii U moc oznámeno není, s čímž už se tak nějak musí počítat, a podle toho je psaný i tento článek.

Exkluzivní first-party hry potvrzené na rok 2015
Captain Toad: Treasure Tracker
Mnozí herní vydavatelé se začnou probouzet z vánočních svátků až koncem ledna, ale Nintendo v Evropě startuje hned po svátcích, protože uvádí na trh v Evropě plošinovku Captain Toad: Treasure Tracker. Ta vychází z menších hříček ze hry Super Mario 3D World, které se staly velmi populární u fanoušků, takže se Nintendo rozhodlo, že na nich postaví samostatnou hru s kapitánem Toadem. Na něho čeká sedm desítek levelů, které se od těch Mariovských liší v tom, že v nich bude nutné plnit logické hádanky za pomoci natáčení kamerou, navíc Toad má řadu omezení v boji s protivníky, a ani neumí skákat. Podle zahraničních recenzí se Captain Toad: Treasure Tracker povedl a jde o dobrou plošinovku v pěkném vizuálním kabátku a s líbivou hudbou, která navíc intenzivně prověřuje mozek hráče. Popravdě, sám se na hru docela těším, a už se nemůžu dočkat, až se mi dostane do mechaniky.

The Legend of Zelda
Kromě Maria je pro Nintendo důležitá i série The Legend of Zelda, která se v příštím roce dočká hned dvou nových dílů. Tedy nových, prvním je The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D pro kapesní konzoli Nintendo 3DS/2DS, což je remake, na který se ale nejde netěšit, zvláště když si ho fanoušci u Nintenda vymodlili. Pro Wii U už ale Nintendo připravuje zcela nový díl, o němž zatím toho moc nevíme, kromě toho, že vyjde v příštím roce. Z nedávné ukázky ale patrné, že se opět vrátí oblíbený hrdina Link, který nyní bude moci prozkoumávat daleko otevřenější svět plný dungeonů a zajímavých míst s nejednou hádankou a naštvanými protivníky. Snad nám vývojáři v brzké době ukážou více, protože i z těch několika málo záběrů nový díl The Legend of Zelda vypadá prostě parádně a jde určitě o jednu z nejočekávanějších her příštího roku.

Mario Maker
Fanoušci série Mario si dlouhou dobu přáli možnost vytvářet vlastní nové úrovně a s nimi se chlubit ostatním hráčům. Nintendo dlouho na tento požadavek neslyšelo, i z důvodu technologické omezenosti jeho konzolí, ale vše se samozřejmě změnilo s příchodem Wii U. Pro tuto konzoli byl v tomto roce oznámen Mario Maker, v němž je možné vytvářet si za pomocí jednoduchého a intuitivního editoru, který jsem si mohl vyzkoušet v evropské centrále Nintenda, nové levely. Během návštěvy Nintenda to byly pouze levely ve skinu prvního Super Mario Bros a nového New Super Mario Bros., ale jak bylo nedávno oznámeno, bude možné vytvářet levely i pro skiny dalších 2D dílů, což musí těšit všechny fanoušky. Zdá se, že Mario Maker bude takový ten splněný sen pro Mario fanoušky, nyní jen se modlit, aby Nintendo přidalo i možnost sdílení levelů mezi hráči, a půjde o počin na spoustu, opravdu spoustu měsíců.

Splatoon
Nintendo v posledních letech moc nepřipravilo nových značek, dává na ty své osvědčené, které neustále točí, což samozřejmě fanouškům na druhou stranu moc nevadí. Určitě ale udělalo radost oznámení hry Splatoon, která se zaměřuje na netradiční multiplayerové zápolení dvou týmů. Hráč vždy dostane do rukou speciální zbraň, s níž může následně přebarvovat prostředí na barvu svého týmu, a následně se soupeří, kdo takto pocáká větší plochu mapy. Musím říci, že z hraní se mi Splatoon hodně líbil a dojmy jsou nadšené, navíc Nintendo nedávno slíbilo, že se hra nezaměří pouze na jeden jediný režim, který byl zatím prezentován, ale přinese i další. Nebude ani chybět klasická singleplayerová část, která ale zřejmě bude sloužit jen jako tutoriál pro následně multiplayerové hrátky, jak už to tak nějak u těchto her bývá. Splatoon se určitě vyplatí sledovat v následujících týdnech, snad v brzké době padne datum vydání.

Mario Party 10
Nintendo má hodně rádo společenské hry, které může hrát více hráčů na jedné konzoli. Jednou z nich je i kolekce Mario Party 10, která má přinést spoustu zábavných miniher pro více hráčů. Ty zatím vypadají z prvních ukázek zajímavě, a stejně jako předchozí díly, se bude určitě jednat o dobrou zábavu, navíc se spoustou novinek. Mezi nimi je třeba Bowser Mode, v němž jeden hráč bude hrát za úhlavního padoucha světa Maria a zatápět ostatním hráčům. Více vám prozradí první oznamující trailer, který jsem přidal níže pod článek.

Yoshi’s Wooly World
Před několika lety vyšla pro konzoli Wii výborná plošinovka Kirby’s Epic Yarn, která byla navíc unikátní v tom, že celý svět byl složen z bavlny, což se následně promítlo do hratelnosti. Nintendo se rozhodlo, že se do bavlněného světa v příštím roce vrátí na konzoli Wii U, hlavním hrdinou už ale nebude Kirby, ale oblíbený zelený dráček Yoshi. Z prvních dojmů se zdá, že se nebude jednat jen o pěkně vypadající plošinovku, ale i zábavnou, kterou navíc bude možné hrát ve dvou hráčích a vzájemně si pomáhat. Několik prvních úrovní, které jsem si mohl vyzkoušet, měly pěkný design s chytrými hádankami, navíc se skvěle hrály, takže pro fanoušky plošinovek půjde určitě o naprostou povinnost. Datum vydání zatím stanoveno nebylo, ale protože Yoshi’s Woolly World vyjde během jara 2015, určitě tuto menší chybu Nintendo v brzké době napraví.

Kirby and the Rainbow Curse
V příštím roce se vrátí na naše televizní obrazovky i Kirby ve svém novém dobrodružství. Kirby and the Rainbow Curse ovšem není klasickou plošinovkou, v níž by se hlavní hrdina ovládal, ale cílem je tvořit mu z bavlny cestičky, po kterých se může následně vydat, aby překonal různé překážky, případně se dostal k různým bonusům nebo se vyhnul protivníkům. Koncept rozhodně zajímavý, mohl by nabídnout zase něco trochu jiného. Navíc fanoušky určitě potěší, že se bude Kirby and the Rainbow Curse prodávat od začátku za sníženou cenu. Jen to datum vydání by to ještě chtělo.

Xenoblade Chronicles X
První Xenoblade Chronicles byla výborná akční RPG hra s otevřeným světem pro konzoli Nintendo Wii, která si získala nejednoho fanouška žánru. Xenoblade Chronicles X je pochopitelně duchovním nástupcem této hry, který má mnoho stejných prvků, třeba propracovaný soubojový systém, otevřený svět a pochopitelně i pohlednou grafiku. Příběh se tentokrát bude odehrávat v roce 2054, kdy po hrozivé intergalaktické válce opouští hrstka přeživších modrou planetu, a vydávají se na vzdálenější planetu Mira, která má nádherné, ale také nehostinné prostředí, v němž se musí každý den bojovat o život. Xenoblade Chronicles X si užijí hlavně fanoušci RPG her, ale ani ostatní by od ní neměli odvracet zrak.

Shin Megami Tensei X Fire Emblem
Ačkoliv tato hra pro konzoli Nintendo Wii U byla oznámena před nějakou dobou, stále nevíme, co od ní máme čekat. Je jasné, že bude spojovat dvě hlavně v Japonsku oblíbené série - Shin Megami Tensei a Fire Emblem, ale nyní těžko říci, jaké herní prvky budou ve hře převládat, jestli se bude jednat spíše o RPG tahovou strategii jako Fire Emblem, nebo půjde akčnějším pojetím jako Shin Megami Tensei. Snad se v brzké době dočkáme pořádných podrobností.

Star Fox
Od E3 víme, že Nintendo připravuje novou Star Fox hru pro konzoli Wii U, ale bohužel zatím o ní moc informací nemáme, kromě tedy toho, že na ní pracuje Shigeru Miyamoto. Ten navíc nedávno prozradil, že hra vyjde ještě před oznámenou Zeldou. Každopádně na TV bychom hru měli vidět v klasickém pohledu třetí osoby, zatímco na Wii U Gamepadu bude vždy pohled z kokpitu stíhačky. Nintendo plánuje i zahrnutí podpory pro amiibo figurky, ale nic bližšího oznámeno zatím nebylo.

Multiplatformní hry
U Nintenda je s multiplatformními hrami docela velký problém. Třetí strany se totiž na Wii U konzoli spíše vykašlaly, takže musí samotné Nintendo ji zásobovat hrami, což je samozřejmě škoda. V současnosti není prakticky žádná velká multiplatformová hra oznámena pro konzoli Wii U.

Komentáře