Nintendo Wii U

special  25
Martin Šmíd, 8. 6. 2011 0:14
Posledních několik týdnů se v herním světě nemluví skoro o ničem jiném než o nové konzoli Nintenda s kódovým označením Projekt Café. Ta byla před několika hodinami oficiálně odhalena na tiskové konferenci, přičemž dojmy z ní jsou neuvěřitelně pozitivní. Už dlouho jsme totiž neměli tak velkou touhu konzoli hned vyzkoušet, a to i přes skutečnost, že o ní zase tak moc nevíme. Pojďme se podívat na první informace.

Oznámení nové domácí konzole je vždy svátkem. Delší dobu se mluví o potřebě nové generace, která by videoherní průmysl posunula zase o kousek dál. Spousta herních vývojářů si totiž stěžuje na nedostatečnou paměť a tak trochu menší grafický výkon u Playstationu 3 a Xboxu 360, který brzdí jejich vize. Když Nintendo v dubnu odhalilo, že na E3 oznámí novou domácí konzoli, začalo se spekulovat, co vše bude umět. Objevovaly se i šílené spekulace, že bude několikanásobně výkonnější jak Xbox 360 a donutí Microsoft a Sony pospíšit si se svojí další konzolí. Poté se už ale objevily střízlivější předpovědi, které se nyní ukázaly jako pravdivé. Nintendo Wii U, jak se nové konzole jmenuje, má skutečně daleko blíže současným HD konzolím než nové generaci, která může, ale také nemusí přijít za pár let.

Každopádně je jasné, že postavit novou konzoli na technologii, kterou využívá konkurence, by nebylo moc moudré. Nintendo tak sáhlo po o něco výkonnějším řešení. O procesor se postará firma IBM, přičemž by měl být vícejádrový. Kolik jader a jakou frekvenci procesor má, to už Nintendo prozradit nechce a jak ho známe, jen těžko z něj budeme podobné informace dostávat. Stejně tak je to s pamětí, které by mělo být více jak v případě Xboxu 360, ale zase konkrétnější číslo neznáme. Totéž samozřejmě platí i o grafickém čipu, o který se postarala uznávaná firma ATI. Co nám ale Nintendo potvrdilo, je podpora rozlišení 1080p, 1080i, 720p, 480p i 480i. Konzoli budete moci k TV připojit skrze dneska rozšířený HDMI kabel, ale můžete sáhnout i po S-videu nebo kompozitním kabelu. Co se týče audio výstupu, tak je tu klasických 6 kanálů přes HDMI. Pokud by vám tato možnost nevyhovovala, konzole bude obsahovat ještě AV Multi Out konektor. Je jasné, že do finále se může konzole ještě dost změnit. Nintendo neustále její specifikace upravuje, takže dnes poskytnuté informace berte s rezervou. Jen si vzpomeňte, jak se od první prezentace po finální produkt změnil Playstation 3.

Dlouho před oznámením se spekulovalo, na jakém médiu Nintendo svoji konzoli postaví. Padal tu hlavně Blu-ray disk. Nebylo by to ale Nintendo, aby nevsadilo na vlastní médium. Bude se tak jednat o 12 centimetrový disk s vysokou hustotou záznamu, takže by na něm mělo být více prostoru než u dnes trochu zastaralých DVD disků. Nintendo se už nechalo slyšet, že vývojáři velikostí nebudou nijak omezováni. Co každý budoucí majitel nové konzole ocení, tak to je především plná kompatibilita s Nintendem Wii. Všechny hry vám půjdou i na nové konzoli, ale co nám trochu vadí, je nepodpora přepočítání obrazu do HD. Samozřejmě nejde hned o chybu, ale šlo by určitě o příjemný bonus. Jinak když jsme u médií, tak je třeba zmínit, že Nintendo Wii U je opět jen čistě herní konzole, takže si na ní DVD filmy nepřehrajete. Nintendo se tak pořád brání přechodu k více multimediálnějšímu centru, což je strategie, kterou razí konkurence.

Co se týče úložného prostoru, tak Nintendo Wii U nebude obsahovat zabudovaný HDD, ale flash paměť zatím neupřesněné velikosti. Pokud vám ale bude malá, budete moci připojit externí USB (konzole má USB 2.0 porty) HDD. Rovněž bude možné používat SD karty, které využívá i Nintendo 3DS.

Pokud jste sledovali tiskovou konferenci společnosti Nintendo, tak vám určitě neuniklo, že byl prezentován pouze ovladač, který bude mít dotykový displej. Tato skutečnost mohla několik lidí trochu zmást, ale vše se samozřejmě hned vysvětlilo. Reggie Fils-Aime nyní řekl, že se rozhodli zaměřit na ovladač z jednoho jediného důvodu. Bude to právě ovladač, který bude představovat rozdíl mezi novou konzolí a konkurencí. Každý totiž bere jako samozřejmost, že bude mít nová konzole pěknou grafiku a další vychytávky současnosti.

V předchozím odstavci jsme zmínili revoluční ovladač, který bude mít 6,2 palcový dotykový displej, což je věc, kterou jsme doposud u žádné domácí konzole nemohli vidět. Kromě displeje má nový ovladač i dvě analogové páčky, klasické tiggery, směrové šipky i akční tlačítka. Na vrchní straně je navíc připevněna malá kamerka, což je u gamepadu také věc nevídaná. Stejně tak mikrofon na spodní straně. Člověk může být z revolučního ovladače na začátku zmaten, protože něco takového tu nebylo. Pokud si ho ale osahá, tak zjistí, že má neuvěřitelné množství využití. Jednou je třeba přepnutí obrazu z TV na displej ovladače. To se hodí především v momentě, když chce někdo další raději sledovat pořad v TV než vaše herní radovánky. Další využití je jako normální tablet, na který můžete kreslit, čímž se tak trochu stává zbytečný uDraw tablet od THQ. Díky zabudované kamerce a mikrofonu se navíc hodí i pro online chat s kamarády. Menší displej jde samozřejmě využít i jako inventář i hry, což bylo prezentováno na technologické demoverzi hry Legends of Zelda.

Podle prvních dojmů je nový ovladač i přes svoji větší velikost neuvěřitelně lehký. Dokonce je lehčí jak iPad. Dále je určitě dobrou zprávou informace, že displej na ovladači je velmi kvalitní, takže je obraz téměř identický jako na normální televizní obrazovce. Je třeba zmínit, že displej není pokrytý sklem, jak byste asi čekali, ale plastem, takže by se dalo říci, že Nintendo zde praktikuje stejný systém, jako u svého DSka případně 3DSka. Díky tomu je dotek obrazovky příjemný. Dokonce se herní novináři zmiňují i o vysoké odezvě, a pokud se do displeje gamepadu streamuje obraz, nedochází k žádnému lagu.

Protože nová konzole bude po stránce her plně kompatibilní se starším Wiičkem, tak bude podporovat i jeho příslušenství jako Wii Remote (samozřejmě i Wii Remote Plus), Classic Controller, Classic Controller Pro a mezi majiteli populární Wii Balance Board.

Každou konzoli vždy dělají úspěšnou hlavně hry. Nintendo se zatím zdrželo v oznamování hromady svých her a tak jen bokem potvrdilo, že pracuje na novém dílu populární bojovky Smash Bros. Jako jediný konkrétní titul byl zmíněn Lego City Stories, který bude mít otevřený herní svět, ale zase bez dalších podrobností. Nintendo tak už od začátku dává větší prostor třetím stranám a jejich hrám, takže v záběrech jsme mohli vidět Darksiders II, Tekkena, Batmana: Arkham City, nový Assassin's Creed, Aliens: Colonial Marines, Ghost Recon Online, Metro: Last Light, Ninja Gaiden 3: Razor's Edge nebo Battlefield 3. Zvláště EA oznámila pro novou konzoli velkou podporu, takže se i fanoušci Nintenda dočkají většiny her tohoto vydavatele. Určitě tak novou konzoli navštíví další Medal of Honor nebo Army of Two.

V dnešní době nemůže být vypuštěna konzole bez online služeb. Nintendo si je toho vědomo a tak pracuje na vyspělé online síti, která bude pohánět nově představenou konzoli. Příjemný online multiplayer, komunitní funkce i online obchod jsou věci, na kterých bude nová služba postavena. Nintendo navíc slibuje, že vývojáře přitáhne i na daleko větší volnost, než jakou mají u konkurenčních konzolí.

Nintendo Wii U na nás udělalo velký dojem. Sice o něm víme jen hodně málo informací, ale z toho mála je jasné, že má Nintendo jasnou vizi, za kterou si jde. Nyní bude záležet jen na vývojářích, aby dokázali do svých her začlenit jedinečnost nového ovladače. Po stránce výkonu totiž problém tentokrát nebude. To bychom měli první pohled na novou konzoli. I v následujících týdnech a měsících se jí budeme pečlivě věnovat a nevynecháme ani jednu malou informaci.

Komentáře