Nikdy nevydané hry – This is Vegas

special  9
Martin Šmíd, 28. 4. 2012 14:30
Máme tu další hru, která se plánovala pro současnou generaci konzolí. Jde ale o úplně první hru, na jejíž vývoj doplatilo nejen studio, ale i vydavatel. This is Vegas totiž sebou stáhnul ke dnu nejenom svoje vývojáře ze studia Surreal Software, ale i herního vydavatele Midway Games. Pojďme se podívat do města hazardu, v němž si chtěl hlavní hrdina splnit svůj americký sen. This is Vegas.

Pokud je žánr, který se za poslední roky neuvěřitelně rozrostl, za což samozřejmě může i výkon současných konzolí, jsou to městské akce. Ke vší smůle ale jenom Rockstar Games dokáže přijít s nějakou tou novinkou, která posune žánr zase o kousíček dál. Každopádně This is Vegas měl být ukázkovým příkladem popularity městských akcí a vývojáři na začátku naslibovali vše, co mohli i nemohli. Hlavním lákadlem ale mělo být město Vegas, v němž se doposud ještě žádná městská akce neodehrávala, ačkoliv několik her z tohoto prostředí tu už bylo. Třeba Rainbow Six Vegas. Už když se podíváte na okolní obrázky, určitě si všimnete zářivých barev a pro Vegas charakteristických kasin. O zajímavou atmosféru mělo být po této stránce postaráno a určitě nebudeme mluvit za sebe, když řekneme, že se do Vegas těšila spousta hráčů.

Vývojáři slibovali, že hlavní hrdina zažije svůj americký sen. Mělo jít o ukázkový příklad, protože hlavní hrdina se měl do Vegas přistěhovat bez velkých finančních prostředků. Prostě měl vystoupit na zastávce z autobusu a v kapse mít několik dolarů. Naštěstí měl mít ve Vegas svého dlouholetého kamaráda, který pracoval ve Strip bulváru. Jeho jméno bylo Joey Nissan a byl to právě on, který měl pomoci hlavnímu hrdinovi v začátcích, takže mu měl dohazovat nejrůznější zakázky, aby si ho všimli i další důležití lidé ve městě.

Samozřejmě s tím, jak se měl stávat hlavní hrdina populárnější, měly o něj jevit zájem hned čtyři velké frakce, které ovládají prakticky celé Vegas. První frakce měla nést název Diamonds. Do ní patřili klasičtí zbohatlíci, potřebující občas nějakou tu prácičku, aby si dál mohli nerušeně užívat své legálně vydělané miliony. To frakce Hearts se měla vyžívat jen v zábavě, ale rovněž se měla dobře vyznat v umění. Frakce Clubs zase měla mít pod sebou nejrůznější taneční kluby. Rockeři, to byla frakce Spades. Všechny tyto frakce samozřejmě mají vlastní cíle, ale co mají společného, tak to je nenávist k tomu, který je chce z Vegas vyhnat. Na černé listině je u nich magnát Preston Boyer, který by chtěl z Vegas udělat poklidné město bez různých frakcí, které jen dělají potíže.

Hráč měl plnit úkoly pro všechny tyto frakce, ale díky tomu, že by si mohl vybrat, pro jakou daný úkol splní, mohla mít hra slušnou znovuhratelnost. Ve hře měla být třeba mise, ve které jste měli jet za Diamonds nožní závod v nablýskaném sporťáku. Pokud byste si ovšem tuto misi vybrali třeba za Spades, dostali byste za úkol auto ukrást. Podobně rozmanitých úkolů mělo být ve hře více a prakticky každý měl jít plnit několika způsoby. Jinak mělo být This is Vegas spíše standardní městskou akcí, ve které vás čekaly nějaké ty honičky, závody, akce, ale i užívání si v kasinu nebo s krásnými děvčaty. Samozřejmostí měly být i vedlejší aktivity, když byste zrovna nic neplnili.

This is Vegas měl být velkým titulem pro Midway Games, který do vývoje napumpoval neuvěřitelných 50 milionů dolarů. Právě toto investování poté mělo vliv na špatnou finanční situaci v Midway Games, což vyústilo v roce 2009 v návrh na konkurz. Už v této době se ovšem začíná spekulovat, jaký osud This is Vegas postihne a několikrát je dokonce prohlášen za zrušený. Vývojáři ale vše popírají. Warner Bros. Interactive v roce 2009 kupuje téměř všechny projekty, včetně studio Surreal Software a hry This is Vegas. Hra měla na začátku datum vydání stanovené na konec roku 2009, ale poté došlo k odkladu a na začátku roku 2010 Warner Bros oznámil masivní propouštění v Surreal Software. Od té doby jsme o hře This is Vegas neslyšeli ani slovo a mnozí ji mají za zrušenou. Nepěkný osud potvrdilo několik zástupců Warner Bros, ale oficiálně k ohlášenému zrušení nedošlo. Je tu tak jistá naděje, že jednou dojde k obnovení projektu, ale ta je v tuto chvíli malá a raději se musíme smířit s tím, že This is Vegas nikdy neuvidíme.

This is Vegas byla ukázková hra, na kterou se na začátku udělala obrovská reklama, ale vývojáři i pod tíhou velkého očekávání nebyli schopni vše dotáhnout do zdárného konce. I vzhledem k tomu, že Midway utopil ve vývoji tolik peněz, jasně hovoří o úrovni vedení týmu v Surreal Software, čehož si zřejmě všiml až Warner Bros a učinil náležité kroky. Je ale škoda, že This is Vegas nakonec nevyšel, protože měl potenciál zaujmout velký okruh hráčů. Alespoň v takové podobě, v jaké nám ho vývojáři slibovali.

This Is Vegas

ps3x360
Midway, Surreal Software (poznámka: hra zrušena)
KARTA HRY

Komentáře