Launch konzole Playstation 4

special  69
Martin Šmíd, 12. 10. 2013 0:45
V posledních týdnech v nás panovala trochu nejistota ohledně vydání konzole Playstation 4. Nyní už je samozřejmě jasné, že se letos také dočkáme, přičemž při této příležitosti jsme připravili článek, abychom vás s touto novou konzolí seznámili, a vy už nyní věděli, co od ní čekat v brzké budoucnosti, případně v několika prvních měsících. Nebudeme vás zdržovat, dejte se rovnou do čtení.

Datum vydání, cena a příslušenství
Když Sony letos na GamesComu oznámila, že next-gen konzole Playstation 4 bude letos uvedena ve 32 zemích, zavládlo v mnohých z nás velké nadšení. To ovšem poté vyprchalo, když jsme se dozvěděli, že Česká republika a Slovensko v seznamu zemí pro tento rok není. Naděje ale umírá poslední, jak se ukázalo tento týden. Sony na čtvrtek uspořádala v hotelu Hilton velkou akci pro české, slovenské a maďarské novináře, kterým hned na začátku oznámila to, kvůli čemu přišli. Playstation 4 bude uveden v České republice a na Slovensku v pátek 13. prosince za cenu 10 490,-Kč/399 euro. Datum vydání určitě mnohé přítomné potěšilo, ale ještě bouřlivějšího potlesku se dočkala ona cena, která je moc pěkná, a vlastně s takto nízkou nikdo předem nepočítal. Mnohé obchody odhadovaly cenu kolem 12 tisíc, realita je nakonec o dost příjemnější. V základním balení naleznete konzoli Playstation 4 s 500 GB pevným diskem (můžete ho vyměnit za větší), jeden ovladač Dualshock 4, mono headset, USB kabel na nabíjení Dualshocku 4, zdrojový kabel a HDMI kabel.

Playstation 4 si budete moci koupit hned první den i ve speciálním bundlu s hrou Killzone: Shadow Fall, který vás přijde na 11 590,- Kč/439 euro na Slovensku. Jestli u nás bude dostupný i onen lepší bundle i s druhým Dualshockem 4 a kamerku Playstation Eye, to zatím nevíme. Napsali jsme české Sony, zatím čekáme na odpověď. Budeme vás tedy informovat, jakmile k nám doputuje odpověď. Co se týče příslušenství, toho bude docela dost už první den. Budete si moci dokoupit jednat další Dualshock 4 v barvách Jet Black (černá), Magma Red (červená) a Wave Blue (modrá) za cenu 1 499,- Kč v České Republice a za 59€ na Slovensku. K dispozici pochopitelně bude i kamerka Playstation Eye, jejíž česká cena zatím stanovena nebyla, alespoň není v tiskové zprávě, kterou jsme dostali na prezentaci. Dá se ale předpokládat, že bude stejná, jako u Dualshocku 4. Víc stát určitě nebude. Dále si budete moci zakoupit 13. prosince i nabíjecí stojánek pro ovladače Dualshock 4 (29 euro) a vertikální stojánek (19 euro).

Otázky a odpovědi
Bude Playstation 4 podporovat Dualshock 3 a Playstation Move?
Playstation 4 bude podporovat pouze pohybové ovladače Playstation Move. Dualshock 3 není podporován.

V jaké barvě bude dostupný Playstation 4?
Na launch bude dostupný v černé barvě - Jet Black. V budoucnu se nevylučují další barevné varianty.

Mohu se přihlásit pod svým starším PSN ID?
Ano, PSN účet můžete používat na všech platformách Playstation. Do Playstationu 4 se vám pochopitelně převedou všechny vaše úspěchy (PSN trofeje) i seznam kamarádů.

Playstation Store je znovu aplikace?
Není, obchod je přímo integrován do systému. Přepínání je navíc velmi rychlé.

Podporují Playstation 4 hry remote play?
Ano, většina her remote play podporovat bude. Výjimkou jsou hry, které vyžadují Playstation Eye nebo Playstation Move.

Co je The Playroom?
Jde o soubor miniher, které jsou nainstalovány na každé konzoli Playstation 4. Slouží k seznámení se s kamerkou Playstation Eye a ovladačem Dualshock 4. A ano, obsahují i trofeje. Viděli jsme je! Do budoucna bude Sony připravovat pro aplikaci další zajímavé minihry.

Jak dlouhá budu moci nahrávat videa? Budu moci nahrát na youtube?
Jedno video může mít maximálně 15 minut. Nahrát na youtube zřejmě zatím nebude možné. Sony se k této otázce zatím nechce vyjádřit.

Má Playstation 4 party chat a kolik mohu mít přátel v seznamu?
Ano má, v seznamu budete moci mít 2000 přátel.

Bude zpětná kompatibilita?
Playstation 4 není zpětně kompatibilní s Playstation 3 hrami. Sony je zpřístupní v budoucnosti díky cloud službě Gaikai. Co se týče podpory PSone her na Playstation Store, v budoucnu by toto mohl vyřešit update firmwaru.

Má PS4 regionální zámek?
Playstation 4 nemá na hry regionální zámek.

Podporuje Playstation 4 3D hry?
Ačkoliv Sony hodně tlačila 3D hry na Playstationu 3, v současnosti se na ně nezaměřuje. Shuhei Yoshida nedávno řekl, že se zaměří raději na kvalitní vizuální zpracování ve 2D.

Jaké hry budu moci upgradovat z PS3 verze na PS4 a za kolik?
Watch_Dogs a Assassin’s Creed 4 Black Flag za 270,-Kč do 31. ledna, NBA 2K14 za 405,-Kč a Call of Duty: Ghosts za 270,-Kč do 31. března a Battlefield 4 za 270,-Kč do 28. března. Abyste mohli hrát následnou Playstation 4 verzi, musíte mít disk s PS3 verzí v mechanice.

Launch hry
Až se u nás začne konzole Playstation 4 prodávat, bude na ní několik desítek zajímavých her. Mnohé z vás zajímají především exkluzivní kousky, kam patří především akční hra Killzone: Shadow Fall, závodní polosimulace Driveclub od Evolution Studio a plošinovka Knack od Marka Cerneho. Pokud jde o čistě diskové hry, tím exkluzivní tituly končí. Velké hry si ovšem na launch PS4 připravily i třetí strany. Mezi ty nejzajímavější patří hlavně Assassin’s Creed Black Flag, Just Dance 2014 a Watch Dogs od UbiSoftu, Battlefield 4, Madden NFL 25, FIFA 14, NBA LIVE a Need for Speed: Rivals od EA, případně Call of Duty: Ghosts a Skylanders: Swap Force od Activisionu. Dostupná bude i nadějně vypadající plošinovka LEGO Marvel Super Heroes a basketbal NBA 2K14 od 2K Sports. Zapomenout zmínit ale nesmíme ani bojovku Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition, která v Playstation 4 verzi nabídne nejen pohlednější vizuální zpracování, ale i několik dalších novinek. Nedávno byl na launch potvrzen i remake klasiky Putty Squad.

Je zajímavé, že Sony na launch konzole Playstation 4 počítá i s celou řadou menších her, které samozřejmě budou stát daleko méně, ale kolikrát nabídnou stejně kvalitní zábavu. Některé kousky navíc vypadají velmi lákavě. Asi nejzajímavější hrou je pochopitelně ResoGun. Tu jsem si mohl vyzkoušet a zdá se, že vývojáři naváží na úspěšný Super Stardust, navíc celý koncept obohatí o zajímavé novinky. Pokud bychom měli říci jednoho černého koně mezi indie hrami, jmenuje se Contrast. Tato hra stavějící na hrátkách světla a stínu si na GamesComu získala spoustu novinářů, a zatím si nedokážeme představit, že by zklamala. Mezi ty další větší stahovatelné hry patří Counterspy, Doki-Doki Universe, Flower a Hohokum přímo od Sony, případně Minecraft, na něhož hráči na Playstationu čekali posledních několik let. Nyní se ho tedy konečně dočkají. Dále si v první den budete moci užít Basement Crawl, logickou záležitost N++, Pinball Arcade, Pool Nation Extreme, Super Motherload, bojovku Divekick nebo kooperativní logickou adventuru se zmutovanými zvířátky Tiny Brains.

Kromě menších stahovatelných her se v první den objeví na Playstation Store i velké MMO free-to-play hry, které si budete moci stáhnout zcela zdarma. U nich se platí až za dodatečný obsah, případně za nejrůznější bonusy, které si nebudete chtít odemknout hraním. Přímo Sony vydá povedenou komiksovou hru DC Universe, která nabídne oproti Playstation 3 verzi hezčí grafiku a celkově plynulejší zážitek, a to se určitě počítá. Dále Sony vydá i výbornou akční hru Planetside 2, kterou mnozí PC hráči označují za to nejlepší, co se na poli tohoto žánru za poslední roky objevilo. Nadějně vypadá i letecký simulátor War Thunder, případně ninja akce Warframe nebo střílečka Blacklight: Retribution. Jak vidíte, hned první den si budete moci dopřát řadu her i zcela zdarma, bez dalších poplatků. K free-to-play hrám je nutné dodat, že nebude nutné k jejich hraní Playstation Plus členství.

Playstation Plus
V předchozím odstavci jsem nakousnul službu Playstation Plus, která pochopitelně bude nedílnou součástí nové konzole Playstation 4. Pokud si ho na rok zaplatíte, budete mít k němu přístup na všech třech konzolích Playstation, tedy Playstation 4, Playstation 3 a Playstation Vita. Na všech si tak budete moci hrát skvělé hry zdarma v rámci Instant Game Collection. Na Playstationu 4 bude po omezenou dobu k dostání skvěle vypadající ResoGun a osekanější verze závodní hry DriveClub, kterou si ovšem budete moci za menší poplatek upgradovat na plnou verzi. Na Playstationu 4 přichází jedna změna, která se týká hraní multiplayeru. K jeho hraní budete muset mít právě Playstation Plus účet. Když si koupíte konzoli Playstation 4, budete mít v balení kód na 14 denní zkušební členství Playstation Plus. Služba Playstation Plus se bude na Playstationu 4 hodit i pro online úložiště, takže si do cloudu budete moci ukládat rozehrané hry. Také budete mít díky ní přístup k exkluzivnímu obsahu, kterým se myslí betaverze nebo nová dema. Samozřejmostí jsou i slevy a speciální nabídky, takže jen těžko se najde někdo, kdo by mohl říci, že se Playstation Plus nevyplatí.

Launch je jen začátek
Sony moc dobře ví, že launch je jen začátek dlouhé cesty, která může trvat i klidně dalších 10 let. Ačkoliv se zástupci Sony nechali v posledních dnech slyšet, že exkluzivní hry ve výsledku moc finančně nepomohou, samozřejmě na ně nezapomínají. Pro Playstation 4 se chystá celá řada exkluzivního obsahu. Jenom za první rok konzole Playstation 4 na ní vyjde 20 exkluzivních her od SCE Worldwide Studios. O ResoGun, DriveClub, Killzone: Shadow Fall a Knackovi jsme psali výše. V příštím roce se budete moci těšit na exkluzivní hry jako adventura Everybody's Gone to the Rapture, akční hra Infamous: Second Son, MLB 14: The Show, 3D akce The Order: 1886, remake slavní klasiky Shadow of the Beast, top down střílečku Hell Divers nebo nadějně vypadající logickou adventuru Rime. Další hry navíc hodlá Sony odhalit v následujících týdnech a měsících. Zapomínat ale nesmíme ani na exkluzivní hry třeřích stran. SEGA připravuje Yakuza Ishin, pak tu máme řežbu Lily Bergamo, akční RPG Natural Doctrine nebo bojovku Guilty Gear Xrd. Nadějně vypadá i akční RPG Deep Down od Capcomu, které vyjde formou free-to-play. Zmínit můžeme i včera nadějně vypadající sci-fi horor SOMA

Třetí strany už jasně daly najevo, že hodlají podporovat Playstation 4 velkým množstvím her. V prvním roce se dočkáme hned několika velkých her. Mezi nimi je třeba open world závodní hra The Crew od UbiSoftu, akční RPG Diablo III, nová akční značka Destiny od Bungie, Sniper Elite 3, Wolfenstein: The New Order, Zaklínač 3: Divoký Hon, adventura Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, Tom Clancy's The Division, nový restartovaný Mirror's Edge, MMOčka The Elder Scrolls Online a Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Mad Max, Lords of the Fallen, Thief, Bound by Flame, Dying Light, pohádkový Child of Light, dlouho fanoušky chtěný Kingdom Hearts III, Final Fantasy XV nebo horor The Evil Within. Vypsat zde úplně všechny hry, které vyjdou pro Playstation 4 v příštím roce, to je zcela nemožné. Je jich hodně, a jejich počet se navíc bude jistě rozrůstat každým následujícím měsíce. Když se na seznam velkých AAA her podíváme, najdeme v nich spoustu zajímavých kousků, kvůli nimž se vyplatí novou konzoli koupit.

Sony se od začátku netají tím, že konzoli Playstation 4 vytvořila nejen pro hráče, ale i pro vývojáře. Je pro ni snadné vytvářet hry, navíc na ní mohou tvořit i malá studia o několika vývojářích, kteří k vydání nepotřebují vydavatele. Sony je navíc podporuje marketingově a poskytuje jim i své peníze, takže není divu, že tu máme oznámenou celou řadu kolikrát i exkluzivních indie her. Indie her je opět několik desítek, takže se tu zmíníme jen o těch nejzvučnějších, které byste měli rozhodně sledovat. Jako první tu je originální počin The Binding of Isaac: Rebirth, který si navíc budete moci stáhnout zdarma, pokud budete vlastnit Playstation Plus. Nadějný je i horor Daylight, případně hardcore záležitost Don't Starve. Na Playstation 4 se dostane i The Witness, cenami ověnčený Fez, ale i střílečka Galak-Z: The Dimensional, Hotline Miami 2: Wrong Number, nedávno oznámený a na Kickstarteru zafinancovaný Hyper Light Drifter, Mercenary Kings, plošinovka Mighty No. 9 navazující na úspěšného Mega Mana, horor Outlast (pro Playstation Plus uživatele zdarma), Octodad: Dadliest Catch, Transistor , Oddworld: New 'n' Tasty! , Pavilion, stealth hra Volume, dinosauří epizodická adventura Primal Carnage: Genesis či zombie záležitost Ray's the Dead. Dále tu máme Rocketbirds 2: Evolution, multiplayerově laděný Secret Ponchos a nebo střílečku Velocity 2X. Všechny tyto hry pochopitelně budou stát daleko méně, než velké AAA hry, kolikrát navíc přinesou kvalitní zábavu. Zaujala vás některá z výše vypsaných indie her?

Předobjednejte si Playstation 4 ještě dnes! Můžete za 10 490,-Kč - http://www.xzone.cz/nahledps3.php3?idg=893&a_aid=11051105 .

Playstation 4

ps4
SCEE, SCEE
Datum vydání hry:
13. 12. 2013
KARTA HRY

Komentáře