Kdo je Batman?

special  5
Martin Šmíd, 22. 2. 2011 18:30
V dnešní době patří Batman stále mezi ty nejčtenější komiksy. Má miliony fanoušků po celém světě, kteří neustále hltají jeho příběhy. Pokud ale nejste s Batmanem od začátku, tak možná nevíte, že od zrození této legendy uběhlo už dlouhých sedmdesát let. Za tuto dobu se Temný rytíř hodně změnil a znát celé univerzum, zabere spousty měsíců tvrdé studie. My jsme se rozhodli, že vám alespoň trošinku popíšeme, jak hrdina z města Gotham vznikal. Když už člověk hraje hry s Batmanem, měl by také vědět něco o celém univerzu, a ne jenom to, co mu řeknou filmy.

Začátek
Kdo by to jen řekl, ale zrození postavy Temného rytíře se datuje až do roku 1939. V této době měl obrovský úspěch komiksový Superman, kterého četly tisíce čtenářů. Redaktoři komiksové sekce vydavatelství National Publications (později DC Comics) jsou tak požádání, aby vydávali více komiksů s více hrdiny. Na nic nečeká Bob Kane, který se ihned dá do práce na vytvoření nového hrdiny, který je už na první pohled o dost temnější, než Superman. Přesto měla první verze tohoto hrdiny se Supermanem hodně společného. Spolupracovník Boba, Bill Finger, nyní vzpomíná, jak mu byl ukázán první návrh. „Kane měl nápad na postavu, která se jmenuje Bat-man a byl rád, kdybych se mohl zastavit podívat se na jeho kresby. Přišel jsem k němu a on nakreslil postavu, která vypadala dost podobně jako Superman. Měla červené boty, ale žádné rukavice. Na obličeji pak měla malou domino masku. Celá postava se houpala na laně a měla dvě křídla. Vypadala jako netopýří a nad nimi byl velký nadpis BATMAN,“ vzpomíná Bill Finger na první setkání s temným hrdinou.

Když byl první návrh hotov, tak bylo už hodně lehké postavu dokreslit, dát ji lepší masku a dokončit brnění. Úplně nakonec byly odstraněny i červené části z oblečení. Zatímco Bob Kane se věnoval návrhu netopýřího muže, tak Bill Finger měl za úkol vymyslet identitu. Po týdnech vymýšlení vzešlo jméno Bruce Wayne. Bruce Wayne vznikl spojením dvou jmen. Prvním byl skotský patriot Robert Bruce. Příjmení Wayne pak patřilo americkému generálu Madu Anthonymu Waynovi. To bychom měli jméno, ale postava Batmana nese i charakteristické rysy tehdejší doby, jako je jeho vybavení a smysl pro vyšetřování všelijakých případů a potrestání zločinců. Tvůrci Batmana se nikdy netajili tím, že se nechali inspirovat populárními literárními postavami, jako byl Doc Savage, The Shadow a Sherlock Holmes.

Postava Batmana byla hotova, takže nebránilo nic tomu, aby vznikl první komiks. Ten vyšel v květnu 1939 v magazínu Detective Comics #27 a jmenoval se “The Case of the Chemical Syndicate“ . Batman tehdy ještě nebyl tak tvrdou postavou, která likviduje padouchy na potkání, ale projevoval i lítost nad těžkým ublížením nebo smrtí. Příběhy netopýřího muže pak pokračovaly v roce 1940, a to už byl rok, kdy se z Batmana stala velká celebrita a vyhledávaný superhrdina.

Narození hvězdy
Když byl Batmana na světě a skrýval identitu Bruce Wayna, tak se pochopitelně musela vymyslet i historie této postavy, aby čtenáři věděli, proč si na sebe navléká kostým a bojuje se zločinci. Samozřejmě, podoba Batmana a jeho vyznění se měnilo podle tvůrčích týmů, které se časem měnily. Bob Kane a Bill Finger už ale na začátku jasně stanovili, kdo Bruce Wayne je a jakou má za sebou minulost. Když tak seděli a mluvili o dětství svého hrdiny, tak si uvědomili, že pro dítě není nic traumatičtějšího, než vidět vraždu svých rodičů na vlastní oči. To mělo Bruce inspirovat k tomu, aby se z něj stal vycvičený zabiják, který bude bojovat se zločinem ve městě Gotham. Není od věci zmínit, že Batman není jediné označení netopýřího muže. V různých komiksech je znám též jako "The Caped Crusader", "The Dark Knight", "The Darknight Detective" nebo "The World's Greatest Detective".

Jsem Bruce Wayne
Už víme, že identita Batmana je Bruce Wayne, zámožný obchodník, který žije v Gotham City. Bruce je často viděn jako nezodpovědný a povrchní playboy, který žije z majetku po svých rodičích. Rovněž zdědil celou technologickou firmu, která se dědí z generace na generaci. Nicméně Bruce Wayne také rád přispíval na charitu díky Wayne Foundation. Bruce ze sebe dělá před veřejností velkého playboye a dokonce i alkoholika, aby skryl svoji druhou tvář, tu která po nocích běhá po Gothamu a bojuje se zločinem. Je jasné, že Bruce Wayne díky tomu není žádný alkoholik, dokonce je přísný abstinent, aby si udržel svoji kondici.

Bruce Wayne je jméno, které si s Batmanem spojí dnes i ten, kdo komiksy nečte. Přesto se v nich objevuje ještě jedno jméno, Dick Grayson. Tato postava je pro fanoušky komiksů hodně známá, protože se z ní později vyvine hrdina Nightwing. Možná se nyní ptáte, proč je postava pro komiksy Batmana tak důležitá. Malý Dick už od narození cestuje se svojí rodinou, která se živí cirkusovými vystoupeními. Říkají si Létající Graysonovi. Jednoho dne je ale jeho rodina zabita mafiánským bossem a Bruce Wayne vezme Dicka do opatrovnictví. Netrvá dlouho a zasvětí ho do svých plánů, Dick si vezme přízvisko Robin, přičemž pak bojují proti zločinu. V minisérii komiksů s názvem Batman R.I.P., kde Bruce předstírá smrt, je to pak právě Dick Grayson, který se stane Batmanem, aby ochraňoval dál Gotham City. Je to samozřejmě na Brucovo přání, protože vidí, že Gotham ještě není tak úplně bezpečné město a zřejmě nikdy nebude.

Známé postavy netopýřího světa
James W. "Jim" Gordon – Zřejmě nejznámější postavou Batmanovského univerza je komisař Gordon. Jde o jediného nezkorumpovaného policistu ve městě Gotham, který by moc rád zatočil s korupcí, ale bez pomoci to nejde. Proto se spojí s Batmanem, aby bojoval proti zločinu. Dokonce jsou dobří přátelé, a pokud jde o Batmana, tak ten Gordonovi jako jedinému bezmezně věří. I Gordon se ale postupem let změnil, a zatímco na začátku viděl v Batmanovi nutnost pro Gotham, v moderní éře už o tom tak přesvědčen není a příčí se mu některé metody, které Bruce Wayne používá.

Robin – Postava Robina je hodně zajímavá, protože si ji za zhruba sedmdesát let střihlo hned několik hrdinů. Prvním Robinem se stal už zmiňovaný Dick Grayson. S Batmanem pak tvořil tým nazvaný jako Dynamic Duo nebo Caped Crusaders. Byl to opravdový postrah zločinců v Gothamu. Dick Grayson ale v roli Robina nevydrží věčně a po jeho odchodu ho nahrazuje Jason Todd. Ten se objevuje v komiksech až do roku 1988, kdy je ale bohužel zabit Jokerem. Další Robin se objevil až v roce 1991 a jmenoval se Tim Drake. Objevil se v několika komiksech, ale nikdy si mezi fanoušky nezískal takovou popularitu, aby ho udržela dlouho živého. Dalším, už čtvrtým Robinem se stala dívka Stephanie Brown. Bohužel nedlouho po obléknutí masky Robina jde pryč. Jako poslední Robin se pak stal syn Bruce Wayna, Damian Wayne. Pro nezasvěcené dodáme, že jeho matkou je Talia al Ghul.

Joker – Ačkoliv byly předchozí dvě postavy určitě hodně důležité ve světě Batmana, nikdy si nezískaly takovou popularitu, jako Joker. Tento záporák, který se poprvé střetnul s Batmanem už v roce 1940, je zodpovědný za celou řadu tragedií v životě netopýřího muže. Během let se docela dost měnil profil Jokera, který se stal doslova postrachem pro Gotham. Nejprve se jednalo o vysoce inteligentního psychopata s pokrouceným a sadistickým smyslem pro humor. Pozdější ale spisovatelé komiksů udělali z Jokera spíše vtipálka, což je v rozporu s původní verzí. Bohužel nikdy nebylo přesně řečeno, co se Jokerovi stalo, a proč vypadá tak, jak vypadá. Nejčastěji se ale mluví o tom, že spadl do nádrže s chemickými odpady, které obarvily jeho kůži a vlasy. Proto vypadá jak klaun, ale jestli tomu skutečně tak bylo, to čtenáři neví. Popularitu Jokera jasně ukazují i nejrůznější žebříčky. Joker byl už několikrát zvolen jako největší komiksový padouch, a jak se zdá, z tohoto trůnu ho jen tak někdo ještě dlouhou dobu nesesadí.

Ra's al Ghul – Záporák Ra's al Ghul sice není tak známý, jako Joker a další, ale neodmyslitelně patří do série Batmana, ale i dalších komiksů. Několikrát totiž postrašil i Supermana. Postava Ra's al Ghulu, která se dá z arabštiny přeložit jako Hlava démona, se poprvé objevila v roce 1971 v komiksu Batman #232 "Daughter of the Demon". Kromě své činnosti pro podsvětí je znám též jako otec Talii al Ghul, která měla později s Batmanem syna Damiana Wayna.

The Scarecrow – Tuto postavu určitě nemusíme fanouškům Batmana dlouho představovat. Ostatně, objevila se i v několika hrách a filmech. Pod maskou tohoto strašidla se ukrývá doktor Jonathan Crane, bývalý psychiatr, který využívá mnohé léky k tomu, aby u svých pacientů vytvořil strach. Několikrát se s Batmanem utkal tváří v tvář, ale asi nemusíme psát, kdo většinou vyhrál.

Catwoman – Jednou z nejznámějších postav z Gothamu je i Catwoman. Pod maskou se skrývá Selina Kyle, která měla menší milostný románek s Brucem Waynem. Tvůrcem postavy je také Bob Kane, který se netajil tím, že inspirací mu byla herečka třicátých let minulého století, Jean Harlow. Kane už od začátku plánoval Catwoman jako nádhernou ženu, která do komiksu vnese svůj jedinečný sex appeal. Jeho záměr zřejmě zafungoval, protože kočičí žena je rozhodně nejpopulárnější ženskou postavou z Batmanovského univerza.

Gotham City
Když už píšeme o Batmanovi, tak se musíme zmínit i o místu, kde se všechny komiksy, hry a filmy odehrávají. Jedná se o město Gotham, za kterým stojí spisovatel Bill Finger. Toto město se v mnohém podobá New Yorku, ale jak říká sám Finger, tak vždy chtěl Batmana zasadit do fiktivního světa. Na začátku měl pro město jména jako Civic City, Capital City nebo Coast City. Ani jeden název se ale nehodil. Pak jednoho dne listoval Bill Finger telefonním seznamem a objevil klenotnictví Gotham. V tu chvíli si řekl, že je to přesně to, co potřebuje pro Batmana. Město Gotham City tak bylo na světě. Inspirace New Yorkem je pro Gotham více než znatelná, jak rozlohou, tak položením. Když se navíc podíváte na firmy, které jsou v New Yorku, tak mnoho z nich má v názvu slovo Gotham.

Město bylo vymyšleno, ale až Alan Moore mu dal historii. Podle jeho slov bylo město necháno postavit norským žoldákem, přičemž později ho začali okupovat Britové. I zde je velká inspirace New Yorkem, protože ten byl založen Holanďany a později rovněž převzat Brity. Gotham měl pak podle historie být součástí velkých válek. Rovněž se proslýchalo, že místo bylo součástí nejrůznějších okultních rituálů.

Asi nejznámějším místem města Gotham je pak psychiatrická léčebna Arkham (Elizabeth Arkham Asylum for the Criminally Insane), kde časem skončila většina Batmanových nepřátel. Na pobytu zde byli takoví zločinci, jako třeba Bane, Cornelius Stirk, Hugo Strange, Harley Quinn, Joker, Killer Croc, Mr. Freeze, Poison Ivy, The Scarecrow, Two-Face nebo Alberto Falcone.

The Justice League
Možná jste už někde zaslechli název The Justice League nebo Justice League of America. Věřte, že nejde o nic jiného, než o komiksy, kde vystupovaly skupiny superhrdinů z DC komiksů, které bojovaly bok po boku proti zlu. Nejprve do této skupiny patřili ti nejznámější superhrdinové, jako Superman, Batman, Wonder Woman, Flash (Barry Allen), Green Lantern (Hal Jordan), Aquaman a Martian Manhunter. Později se ale celá skupina rozrostla o další stovky hrdinů, mezi které patřil třeba Green Arrow, Atom, Hawkman, Hawkgirl, Black Canary, Zatanna, Captain Marvel, Plastic Man, the Elongated Man nebo Red Tornado. Během let vyšly nejrůznější série s The Justice League, přičemž i dnes se tyto komiksy těší u čtenářů velké popularitě.

Batman ve videohrách
Je jasné, že úspěch komiksů nemohl uniknout ani rychle rozvíjejícímu se videohernímu průmyslu. První hra s tímto hrdinou se datuje až do roku 1986, kdy vyšla izometrická akční adventura pro ZX Spectrum , MSX a několik dalších systémů. Později vyšlo ještě několik desítek takovýchto her, ale velkou popularitu si Batman získal až s příchodem 3D systémů, jako byl Playstation. Na něj vyšly hry jako Batman Forever: The Arcade Game, Batman & Robin nebo Batman Beyond: Return of the Joker. V éře Playstationu 2 a Xboxu pak vyšly díly Batman Vengeance, Batman: Dark Tomorrow nebo Batman Begins, který byl vytvořen firmou EA podle filmu. Ačkoliv se vždy jednalo o docela slušné akční hry, nikdy se nejednalo o špičku. Batman si přesto zasloužil, aby se i ve videoherám světě ukázal v té nejlepší formě. To si zřejmě řekli i vývojáři ze studia Rocksteady, kteří začali tvořit hru Batman: Arkham Asylum. Co následovalo po vydání, na to si určitě každý vzpomene. V minulém roce se Batman objevil ještě ve hře Batman: The Brave and the Bold – The Videogame pro Wii a DS a na začátku letošního roku se stal velkou ikonou MMOčka DC Universe Online. V současnosti vývojáři z Rocksteady připravují hru s názvem Batman: Arkham City, která vyjde letos na podzim.

O světě Batmana bychom mohli vyprávět ještě hromadu zajímavých informací, ostatně, patří do něj spousta dalších postav a událostí, ale to bychom se asi upsali. Doufáme tak, že vám alespoň v něčem náš článek pomohl a třeba i řekl informaci, kterou jste dříve o Batmanovi nevěděli.

Batman: Arkham Asylum

ps3x360
Eidos Interactive, Rocksteady Studios
Datum vydání hry:
25. 8. 2009
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře