iOS a Android - Ratchet And Clank a Knack Quest

special  11
Martin Šmíd, 2. 1. 2014 23:30
Hrám na iOS nebo Android se moc nevěnujeme, ale nyní uděláme výjimku. Na obě dvě platformy totiž doputovaly dvě hry, tedy spíše menší hříčky, které vycházejí ze značek Playstationu, které mají velké AAA díly prodejně podpořit a občas je i obohacují o různé bonusy. Jako první jsme si vyzkoušeli Ratchet & Clank: Before the Nexus, a pak také Knacka a jeho logický úkol. Jak obě hry dopadly, a jestli se vyplatí si je do svého chytrého telefonu nebo tabletu alespoň stáhnout, obě jsou dostupné zdarma, na to vám nyní dáme odpověď.

Testováno na: Sony Xperia Z1

Ratchet And Clank: Before The Nexus
Ratchet And Clank je jednou z nejpopulárnějších sérií na Playstationu, a proto asi nikoho ještě před několika měsíci nenapadlo, že se s ní někdy setkáme na nějaké jiné platformě, nyní myslím chytré telefony a tablety. Stalo se a už název Ratchet And Clank: Before The Nexus jasně napovídá, že tu máme hříčku, která má prodejně podpořit nedávno vydaný velký díl Ratchet And Clank: Nexus pro Playstation 3, do něhož si můžete převádět z hraní na cestách speciální krystaly, které se jen tak neztratí a určitě je využijete. Zpět ale k Before The Nexus. Pokud čekáte klasickou plošinovku, asi budete mírně zklamáni, protože tu máme před sebou klasickou nekonečnou běhačku, ve které budete skákat z jedné cestičky nebo potrubí na druhé, sem tam likvidovat nepřátele případně rozbíjet bedničky, abyste získali další šroubky.

Ty jsou pro hraní hodně důležité, protože za nasbírané šroubky si nakupujete nové zbraně, najdete tu nejen Buzz Blades, Predator Launcher, R.Y.N.O.m, ale také Tornado Launcher nebo Groovitron, ale také si kupujete další gadgety nebo brnění, abyste víc vydrželi a dojeli o kus dále. Pokud nebudete chtít vydělávat hraním, což je někdy poněkud zdlouhavé, můžete využít mikrotransakce a nějaké ty šroubky si koupit. Trpělivější a trochu schopnější hráči se ovšem bez nákupu za reálné peníze určitě obejdou, protože třeba jen za jednu jízdu jsem kolikrát dostal tisíc šroubků, a to bylo na začátku.

Protože Before The Nexus vychází na chytré telefony a tablety, je jasné, že se musíme obejít bez klasických tlačítek. Ovládání je zde řešeno skrze dotykový displej, když přejetím prstem Ratchet skočí požadovaným směrem, když kliknete na bedničku nebo nepřítele, začne po něm střílet. Ovládání je po většinu hraní intuitivní, jen v několika málo momentech jsem zaznamenal, že ne úplně hra dobře zareagovala, což je zvláště u takto rychlé hry, kdy vteřina rozhoduje o tom, jestli budete pokračovat nebo ne, docela problém. Naštěstí těchto situací moc nebylo, a asi bych je i spočítal na prstech jedné ruky.

Na začátku je Ratchet And Clank: Before The Nexus určitě zábavnou hříčkou, která neurazí, navíc motivace sbírat další a další šroubky tu je, i třeba díky povedeným nepřátelům a soubojům s bossy, a neustále jinak generovanému prostředí, takže nikdy si nemůžete být jisti, co přijde za dalším rohem. Největším mínusem je tak fakt, že Before The Nexus není nijak originální a nenabízí nic, co bychom neviděli dříve v podobném typu her, a možná i v lepším podání, ale je jasné, že rozhodně neurazí, navíc v tom mu jistě pomáhá pěkné vizuální zpracování, které patří k tomu nejlepšímu, co je na chytrých telefonech nebo tabletech možné vidět. Vše mi navíc běželo plynule, žádných technických problémů jsem si nevšiml. Jen hudba je trochu upozadněna, a nakonec i ty zvuky mohly být o fous výraznější. Sečteno a podtrženo, Ratchet And Clank: Before The Nexus mohu s čistým svědomým doporučit, ostatně za vyzkoušení nic nedáte, a možná i budete překvapeni tím, jak dokáže na pár minut v metru nebo při cestě do práce zabavit.

Knack‘s Quest
Knack vyšel u nás v prosinci na next-gen konzoli Playstationu 4, a ačkoliv si neodnášel zrovna oslnivé známky, jednalo se o slušnou skákačku, kterou si i někteří hodně zamilovali. Pro tyto hráče je právě určena menší hříčka Knack‘s Quest, která se objevila pro iOS a Android zařízení. Hraním si navíc nezkracujete jen dlouhou chvíli, jak by se mohlo zdát, ale můžete si takto snadno odemknout části pro Knacka na Playstationu 4, a tím si tak usnadnit poté hraní. Samozřejmě, ne úplně všechny části si můžete takto odemknout, ale některé ano, a to se určitě počítá. Synchronizace vyhraných dílků je jednoduchá, stačí se připojit svým přenosným zařízením na Playstation Network, k čemuž vás Knack‘s Quest hned na začátku vyzve. Nyní už ale k tomu, o čem vlastně tato hra je.

Hned na úvod je třeba říci, že Knack‘s Quest není žádná velká záležitost, ale prostá logická hříčka, v níž po vzoru Bejeweledu musíte skládat vždy minimálně tři stejné části, které následně zmizí a tak uvolní místo dalším. Základní část, tedy ta, kterou máte zpřístupněnou hned na začátku, se skládá z šesti světů, přičemž jak postupně hrajete, je čas na nahrání dobrého výsledku a vyupgradování Knacka čím dál méně přívětivý. Musíte tak být ve skládání rychlí, když se vám navíc povede, občas můžete skrze speciální energii si všechny kostičky stejné barvy odebrat. Hratelnost na to, že jde jen o doplňkovou hru zdarma, je hodně dobrá, stejně jako v Bejeweledu velmi návyková, takže prakticky jak si ke hře sednete, těžko se budete vracet do pracovního stavu. Když všechny světy dohrajete, odemkne se vám navíc speciální Endless režim, v němž prostě musíte nahrát co nejlepší výsledek, jste limitováni jen časem, který postupně mizí, když se vám nedaří, a pak samozřejmě svými schopnostmi. Vracet se do tohoto režimu pomáhá jistě žebříček nejlepších hráčů, s nimiž se můžete porovnávat. I když při pohledu na ty nejlepší, asi každého úsměv přejde.

Pokud doma máte chytrý telefon nebo tablet s iOS nebo Androidem, můžu Knack‘s Quest doporučit, zvláště pokud máte rádi i velký Playstation 4 díl, protože se jedná o chytlavou logickou hříčku, která ani po dohrání hlavní části neomrzí. Navíc ji doplňuje příjemný hudební doprovod, který by ale mohl mít více skladeb, protože ta jedna základní se ohraje po několika desítkách minut. Technického problému jsem si nevšiml, jen tedy je divné, že ačkoliv se jedná o celkem nenáročnou hru, je hodně náročná na baterii, kterou žere rychlostí blesku.

Knack's Quest

ps4ps3
Sony Computer Entertainment America LLC, Sony Computer Entertainment America LLC
KARTA HRY

Komentáře