Hry pro PS3 a Xbox 360 v roce 2014

special  27
Martin Šmíd, 27. 12. 2013 17:30
Koncem letošního roku vyšly nové konzole Playstation 4 a Xbox One, takže by se mohlo zdát, že Playstationu 3 a Xboxu 360 zvoní umíráček. Když se ale podíváme, jaké hry se chystají pro tyto starší konzole pro příští rok, rozhodně tomu tak není, navíc se zdá, že ještě minimálně v několika následujících měsících si na nich užijeme hodně skvělých her. O tom by vás měl přesvědčit i nás seznam těch nejvíce zajímavých kousků, které můžeme v roce 2014 očekávat.

Castlevania: Lords of Shadow 2
Výrobce – MercurySteam | Vydavatel – Konami
Vydání – únor/2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
Těžko z našeho seznamu vybrat tu nejvíce očekávanou hru, ale pokud budeme mluvit za sebe, nejvíce se těšíme na druhý díl řežby Castlevania: Lords of Shadow. První díl se pořád řadí mezi nejlepší zástupce žánru, přičemž vývojáři slíbili, že budou stavět nejen na osvědčených prvních z předchůdce (spousta hádanek a souboje s chytrými protivníky), ale přinesou i několik novinek, třeba otevřenější svět a nové zbraně pro hlavního hrdinu, kterým bude opět Gabriel Belmont, nyní už tedy známý jako Drákula. Z nové podoby hlavního hrdiny budeme pochopitelně těžit, co se týče bojového stylu, ale samozřejmě důležitou částí bude i příběh, který má sérii od studia MercurySteam uzavřít, navíc se v něm má objevit samotný Satan, který nedá hlavnímu hrdinovi spát. Castlevania: Lords of Shadow 2 je tak z našeho pohledu nejočekávanější hrou příštího roku, navíc i když vychází na předchozí konzolovou generaci, vypadá naprosto parádně.

Dark Souls II
Výrobce – From Software | Vydavatel – Namco Bandai
Vydání – 14.března/2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
Když vývojáři ze studia From Software vydali akční hardcore hru Demon's Souls, asi sami netušili, jakým fenoménem se stane. Na její úspěch navázalo volné pokračování Dark Souls, které se v příštím roce dočká druhého dílu. Ten na svého předchůdce bude lehce navazovat svým příběhem, který se bude točit kolem hledání léku na utrpění, ale měli by si ho užít i naprostí nováčci, pro které bude druhý díl přístupnější i svými herními mechanismy. Neznamená to ovšem, že by měla být laťka s obtížností posazena o něco níže, to rozhodně ne. Vývojáři si jsou dobře vědomi toho, díky čemuž se Dark Souls stal tak úspěšným, takže se nyní pokusí nám naservírovat pokračování stavějící na osvědčených prvcích prvního dílu, ale i s několika novinkami, a samozřejmě nebudou chybět ani epické souboje s nejrůznějšími protivníky, na které jen tak nezapomeneme. Jen těžko si představit, že by Dark Souls zklamal.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
Výrobce – Kojima Productions | Vydavatel – Konami
Vydání – 20.března/2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
Fanoušci Metal Gear Solid série se určitě těší na pátý díl. Na něj si ovšem ještě nějakou tu dobu počkáme, každopádně už v březnu dostaneme možnost ho ochutnat v prequelu Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Ten přinese několik misí za Big Bosse, který bude muset infiltrovat tábor Camp Omega. Asi nejde očekávat, že by tento menší díl stavěl na nějakém silném příběhu, jako tomu bylo v minulosti, spíše v něm okusíme herní mechanismy, na kterých bude následně stavět The Phantom Pain – otevřený svět, více možností v plnění misí atd. I když se bude jednat jen o jakési větší demo, pořád jsou očekávání hodně vysoká, protože Metal Gear Solid série má své kouzlo. Metal Gear Solid V: Ground Zeroes i na starší konzolové generaci má vypadat moc pěkně (rozlišení 720p a 30fps), za což může především FOX engine.

Assassin’s Creed Liberation HD
Výrobce – UbiSoft | Vydavatel – UbiSoft
Vydání – 15.ledna/2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
Akční hra Assassin’s Creed Liberation patří mezi ty kvalitnější kousky na kapesní konzoli Playstation Vita. UbiSoft trochu nečekaně před několika měsíci oznámil, že připravuje HD port pro domácí konzole, takže si budou moci dobrodružství zabijáka Aveline užít naprosto všichni. Asi nemá cenu se tu o hře příliš rozepisovat, ostatně pořád si můžete přečíst naší starší recenzi PSV verze. Každopádně by nás neměl čekat jen prostý HD port, protože vývojáři se nezaměřili jen na zlepšení vizuální stránky, ale i vylepšili většinu původních misí podle zpětné vazby od hráčů, navíc nové vydání přinese i 15 úplně nových misí, takže by si hru měli zahrát i ti hráči, kteří ji dohráli dříve na kapesní konzoli. Assassin’s Creed Liberation HD asi není nejočekávanější hrou příštího roku, ale rozhodně sázkou na jistotu, které navíc pomůže i cena, která je stanovena na čtyři stovky.

Fable Anniversary
Výrobce – Lionhead | Vydavatel – Microsoft
Vydání – 7.února/2014 | Platformy – Xbox 360
Jednou z her, která měla vyjít letos, ale nakonec byla z nejrůznějších důvodů odsunuta, je Fable Anniversary. Remake tedy prvního dílu, který připomene hráčům, v čem je dobrodružná série Fable unikátní a poodkryje magii herního světa, který stále nemá ve světě her obdoby. Revitalizovaný původní příběh prvního dílu Fable série tak bude poprvé dostupný na konzoli Xbox 360 a to rovnou v moderním grafickém HD kabátě, s remasterovaným audiem, aktualizovaným herním rozhraním, novými achievementy, integrovanou podporou aplikace SmartGlass a bonusovým obsahem z dodatku The Lost Chapters. Pro fanoušky jednoznačně povinnost, ale ani nováčci by si neměli nechat remake ujít.

South Park: The Stick of Truth
Výrobce – Obsidian Entertainment | Vydavatel – UbiSoft
Vydání – 7.března/2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
S akčním RPGčkem South Park: The Stick of Truth se to mělo v posledních měsících tak nějak všelijak, když už se zdálo, že vyjde v prosinci na pátek třináctého, nastal další odklad. Naštěstí podle vývojářů jde vývoj velmi dobře, už jsou prakticky se vším dokončeni, takže se dočkáme na začátku příštího roku. South Park: The Stick of Truth nás bude chtít zaujmout především svým zpracováním, které připomíná populární seriál, ale také charakteristickým humorem, spoustou oblíbených postaviček, originálním příběhem a také zajímavou RPG hratelností. Uvidíme, jak vše nakonec do sebe zapadne, ale zatím vše zní velmi dobře, takže si South Park: The Stick of Truth rozhodně zaslouží velkou pozornost.

Titanfall
Výrobce – Respawn Entertainment | Vydavatel – EA
Vydání – 13.března/2014 | Platformy – Xbox 360
Jen těžko by mohl v tomto seznamu chybět Titanfall. Od jednoho z původních tvůrců a designerů série Call of Duty přijde v příštím roce jedna z nejvíce oceňovaných her na výstavách E3 a GamesCom. Titanfall dostane hráče doprostřed konfliktu mezi Interstellar Manufacturing Corporation a lidovou milicí. Základ hry tvoří rychlá a pestrá akce, ve které se můžete pohybovat po zdech ve stylu parkouru a máte schopnost ovládat obrovské roboty podobné mechům tzv. titány. Svoboda přepínání mezi pilotem a titanem umožňuje upravovat taktiku boje, takže by hratelnost měla být neustále jiná a hodně rozmanitá. Útočit nebo utíkat v závislosti na situaci dodává akci výrazně větší hloubku. Uvidíme, jak nakonec Titanfall dopadne, a jestli mu neuškodí třeba i fakt, že je zaměřen čistě na multiplayer.

Middle-earth: Shadow of Mordor
Výrobce – Monolith Productions | Vydavatel – Warner Bros Interactive Entertainment
Vydání – 2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
Her na motivy Pána Prstenů jsme tu měli už hodně, ale zatím se nedá říci, že by nějaká dokázala přímo ohromit, pokud tedy nepočítáme povedené dva díly PC strategie a příjemnou LEGO záležitost. Vše by se mělo změnit akční hrou Middle-earth: Shadow of Mordor, která se příběhově bude odehrávat mezi Hobitem a právě Pánem Prstenů. V hlavní roli je hraničář Talion, kterému Sauron zavraždí celou rodinu, a dokonce i Talion padne, ale je přiveden zpět, aby se mohl pomstít. O příběhu jinak vývojáři zatím mlčí, ale slibují, že bude dávat smysl a do celého univerza dobře zapadne. Navíc máme potkat během putování i řadu známých postav, nebude chybět ani Glum, s nímž má Talion spoustu společného. Jinak je Middle-earth: Shadow of Mordor akcí s otevřeným světem, v němž nás budou čekat nejen obři, skřeti a další potvory, ale také řada rozmanitých úkolů. Vývojáři myslí i na RPG prvky, a vše má oživovat Nemesis systém, který bude charakteristicky upravovat každého protivníka, který se ve hře objeví.

Watch_Dogs
Výrobce – UbiSoft | Vydavatel – UbiSoft
Vydání – 2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
Akční hra Watch_Dogs měla vyjít původně už tento rok, ale nakonec byla odložena na příští, protože vývojáři potřebovali dodělat několik prvků, na kterých staví. Proto jde nově o jednu z nejvíce očekávaných her příštího roku, která by ani na předchozí konzolové generaci neměla ztratit nic ze svého kouzla. Hratelnost bude stejná, jen ta grafika bude o něco slabší, ale s tím se musí počítat. „Ve Watch_Dogs, budete hrát za Aiden Pearce, brilantního hackera, jehož trestní minulosti vedla k tragédii v rodině. Vydáváte se po stopě těch, kteří ublížili vaší rodině, a díky svým schopnostem jsou veškeré moderní technologie v okolí vaším pomocníkem. Už jste někdy přemýšleli, jaké by to bylo, kdybyste měli na semaforu vždy zelenou nebo přístup ke každé průmyslové kameře ve městě?“ popisuje hru nedávná zpráva od Microsoftu. Nově se spekuluje, že Watch_Dogs vyjde na konci března, ale nic oficiálního tu nemáme.

Destiny
Výrobce – Bungie | Vydavatel – Activision
Vydání – 9.září/2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
Studio Bungie asi nemusíme konzolovým hráčům představovat. Přineslo nám úspěšnou sérii Halo, a nyní připravuje ambiciózní MMO akci Destiny. Stejně jako série Halo, i Destiny se odehrává v budoucnosti, kdy lidstvo zcela normálně prozkoumává okolní planety naší sluneční soustavy, dokonce je začalo obydlovat a stavět na nich obrovská města, takže Země už není jediné místo, kde je život. Vše je možné díky záhadnému měsíci, který je pojmenovaný jako Traveler. Ten má obrovskou moc, navíc doba, která po něm nastane, je označována jako Zlatý věk vesmíru. Jak ale asi tušíte, brzy se vše změní, protože se objeví hodně děsivý nepřítel s vyspělou technologií. Kdysi velká slavná města nyní lehnou popelem, místo Chicaga je třeba jedna velká bažina, do níž se vypraví jen nejodvážnější. Ti lidé, kteří mají to štěstí a přežijí, hlavně díky záhadnému měsíci, vybudují pod ním velké město, které je posledním místem na Zemi, kde se dá tak nějak normálně žít. Kromě propracovaného příběhu a celého univerza, se máme dočkat inovativních prvků, které posunou akční žánr na novou úroveň, samozřejmostí je pak i kooperativní režim, který skrývá spoustu zábavy. Destiny je určitě jednou z nejnadějnějších her příštího roku.

Tales of Xillia 2
Výrobce – Namco Bandai | Vydavatel – Namco Bandai
Vydání – 2014 | Platformy – Playstation 3
Japonská RPGčka mají v posledních letech velké zastoupení hlavně na konzoli Playstation 3, na které se i u nás těší velké oblibě, za což hovoří jasně třeba úspěch Ni No Kuni: Wrath of the White Witch nebo prvního dílu Tales of Xillia. V příštím roce se fanoušci dočkají pokračování, které se odehrává příběhově jen jeden rok po prvním dílu. Chybět nebudou oblíbení hrdinové, ale i úplně nové postavy, a samozřejmě vše bude pospojováno jistě kvalitním příběhem a postaveno na osvědčené hratelnosti, od níž asi nemůžeme čekat nějaký výraznější posun. Pro fanoušky prvního dílu jistě jedna z nejočekávanějších her příštího roku. Přesný termín vydání bude teprve stanoven.

Thief
Výrobce – Eidos Montreal | Vydavatel – Square Enix
Vydání – 25.února/2014 | Platformy – Playstation 3 a Xbox 360
Fanoušci série Thief museli dlouhá léta čekat na nový díl. Nyní se zdá, že se konečně dočkají, a to už za několik málo týdnů. Nový díl je spíše remakem, která bude stavět samozřejmě na stealth hraní, ale také přinese otevřený svět se spoustou nových možností. „Garrett, mistr cechu zlodějského, vystoupí ze světa stínu. V tomto světě plném zrady, strachu a útlaku, jsou jeho vlastní schopnosti jediné, čemu může opravdu důvěřovat. Dokonce i ti nejopatrnější občané a jejich nejlépe střežené poklady nejsou v bezpečí před Garrettem a jeho uměním,“ píše se v oficiálním popisu. Ačkoliv byl Thief v plánu jen pro next-gen konzole, nakonec se vývojáři rozhodli hru vytvořit i pro starší mašinky, aby si ji mohli užít všichni. Snad se tedy remake povede stejně dobře, jako poslední Deus Ex.

Výše jsme vypsali hry, které jsou dle našeho názoru ty nejzajímavější, ale je samozřejmě jasné, že jich bude daleko více, a třeba vy máte svého jiného favorita, na něhož se hodně těšíte. Nyní v rychlosti jen vypíšeme další hry, a pak můžete do komentářů napsat, na jakou se nejvíce těšíte vy. Fanoušci zombií určitě nepohrdnou hrou Dying Light (PS3 a Xbox 360), která vyjde i na předchozí konzolovou generaci, navíc slibuje otevřený svět se spoustou možností a kooperativní hraní, které jen tak neomrzí. Stejní vývojáři pak připravují i kooperativní řežbu Hellraid (PS3 a Xbox 360), která ovšem nebude obsahovat zombie, ale jiné potvory, mezi nimiž budou kostlivci a další nepěkné obludy. Zajímavě zní i adventura Murdered: Soul Suspect (PS3 a Xbox 360) od Square Enixu, v níž budeme vyšetřovat vlastní smrt. Podle prvních dojmů se zdá, že půjde o takového černého koně příštího roku, který může hodně zabodovat svým originálním zpracováním. Fanoušci japonských her budou mít rovněž žně, protože se dočkají nejen HD kolekce Final Fantasy X/X-2 HD Remaster (PS3 a PSV), na níž se nejde netěšit, ale také JRPGčka Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky (PS3), akčního RPG s čarodějkou The Witch and the Hundred Knight (PS3), Drakengard 3 (PS3) nebo dalších kolekcí Tales of Symphonia Chronicles (PS3) a Kingdom Hearts HD 2.5 Remix (PS3 a PSV). Zapomínat pak nesmíme ani na bojovky BlazBlue: Chronophantasma (PS3 a Xbox 360) a Dragon Ball Z: Battle of Z (PS3 a Xbox 360), které doputují na pulty obchodů hned na začátku příštího roku. Fanoušci Final Fatasy, tedy hlavně třináctého dílu, se jistě těší na pokračování Lightning Returns: Final Fantasy XIII (PS3 a Xbox 360). To zakončí příběh oblíbené hrdinky, která procestuje řadu zajímavých lokací a postaví se nejednomu nepříteli.

Po delší době bychom se mohli dočkat i kvalitního zástupce hororu, kterým zřejmě bude The Evil Within (PS3 a Xbox 360). Na něm pracuje tvůrce Resident Evil série, takže očekávání jsou hodně vysoká. Fanoušky akčních her by pak mohl uspokojit Mad Max (PS3 a Xbox 360), na němž pracuje úspěšné studio Avalanche, ale také nový Wolfenstein: The New Order (PS3 a Xbox 360) nebo multiplayerové laděný Plants vs. Zombies: Garden Warfare (Xbox 360). Jistě kvalitní bude i krvavá řežba Yaiba: Ninja Gaiden Z (PS3 a Xbox 360), která sice bude menším odklonem od zavedené série, ale podle všeho by měla všechny fanoušky tohoto žánru uspokojit. Fanoušci Naruta pak jistě budou uspokojeni novým dílem bojovky Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution (PS3 a Xbox 360). Ten sice neslibuje nějaké revoluční změny, ale osvědčenou hratelnost, spoustu nových bojovníků a několik menších novinek. Fanoušci multiplayerových her na Xboxu 360 by mohli alespoň vyzkoušet free-to-play on-line first-person střílečku Warface (Xbox 360), na které pracuje studio Crytek. Pokud budeme hodně hodní, možná se dočkáme i akčního RPG Dragon Age : Inquisition (PS3 a Xbox 360) od Bioware, v němž se podíváme do chaosem zmítaného Thedas. Takovou sázkou na jistotu je pak hra LEGO Hobbit (PS3 a Xbox 360), která nás provede prvními dvěma díly filmové trilogie Petera Jacksona. Mezi již oznámenými hrami nebudou chybět ani další. Zcela jistě se dočkáme nových dílů oblíbených herních sérií FIFA nebo NHL, určitě nebude chybět ani nový díl Call of Duty a možná i Battlefieldu.

Komentáře