Hra roku 2022 dle redakce i čtenářů Konzolista.cz

special  79
Martin Šmíd, 2. 1. 2023 20:20
Hráči na konzolích si v minulém roce na nedostatek nových kvalitních herních zážitků rozhodně stěžovat nemohli. Od PlayStationu i Nintenda jsme se dočkali hned několika velkých AAA first-party her, z nichž se následně vyklubaly velké komerční hity. Xbox moc velkých her neměl, ale jejich absenci doháněl menšími originálnějšími tituly a neustále se rozrůstající nabídkou svého předplatného Xbox Game Pass. V minulých letech jsme vždy za redakci vyhlásili nejlepší hry za posledních dvanáct měsíců. Letos tomu není jinak, ale novinkou je, že jste si sami mohli v posledních dnech zvolit hru, která vás v roce 2022 nejvíce zaujala, a u které jste se nejvíce bavili. Výsledky naleznete níže.

Hra roku 2022 dle redakce magazínu Konzolista.cz – Elden Ring


Letošní rok nakonec nabídl docela dost výborných her, které byla radost hrát a v redakci jsme si je hodně užili. Přesto vybrat tu úplně nejlepší nakonec bylo docela snadné, protože se zapsala nejen do našich hráčských srdcí tak hluboko, že máme neustále nutkání se do ní vracet i po několika stovkách odehraných hodin a odhalovat v ní další tajemství, ale také videoherní historie. Tou hrou je akční RPGčko Elden Ring studia From Software, které nesmírně návykovou a chytře navrženou formulku Souls her dokázalo přenést do kompletně otevřeného světa, nabízejícího obrovskou svobodu, jak psát své vlastní jedinečné dobrodružství, ať už při hraní v jednom nebo v rámci kooperace s kamarády. Právě sdílení zážitků s kamarády a překonávání společně řadu těžkých překážek posunulo Elden Ring mezi nejlepší hry několika posledních let.

Verdikt v recenzi: Už dlouho se mi nestalo, že bych se od hraní nějaké hry nemohl odtrhnout a musel na ní myslet i po vypnutí. Elden Ring je splněným snem všech fanoušků studia From Software a Souls her, který dobře známou a zajetou formulku posouvá na zcela novou úroveň. Skvělé příběhové pozadí, ohromující svět s různými biomy a velkým množstvím dungeonů, jeskyní i epických bossů, ale také výborný soubojový systém či kvalitní audiovizuální stránka vás přiková před televizní obrazovky na desítky, no spíše stovky hodin. Od hraní Elden Ring bylo pro mě hodně těžké se odtrhávat a uniknout z něj do ne tolik radostné reality, protože jsem chtěl jeho úžasný svět neustále prozkoumávat. Těžko říci, jestli je Elden Ring tou vůbec nejlepší hrou, jaká byla kdy vytvořena, ale rozhodně jednou z nejlepších. Hidetaka Miyazaki se svým týmem vybrousil zářící diamant, k němuž budou nyní vzhlížet nejen hráči, ale také ostatní vývojáři a učit se z něj. Je sice teprve únor, ale o hře letošního roku je s největší pravděpodobností rozhodnuto.

Další hry v nominaci redakce: God of War Ragnarök, Horizon Forbidden West, Xenoblade Chronicles 3, Stray, Mario + Rabbids Sparks of Hope, Pentiment

Hra roku 2022 dle čtenářů magazínu Konzolista.cz – God of War Ragnarök (37%)


Verdikt v recenzi: Od God of War Ragnarök jsem měl možná až nesmyslná očekávání, ale i ta byla nakonec překonána. Jde o naprosto ohromující hru s celou řadou překvapení, výborně napsaným příběhem, charismatickými postavami, vybroušeným soubojovým systémem, nezapomenutelnými momenty, ohromujícími světy s nádhernými scenériemi, památnými souboji s výborně navrženými bossy a elektrizujícím audiovizuálním zpracováním, která vám nedá od první minuty vydechnout. I když jste přečetli moji recenzi až sem, tak jsem si jist, že stále možná netušíte, jak skvělý God of War Ragnarök ve skutečnosti je. Jde o výjimečné zakončení cesty jednoho z nejoblíbenějších hrdinů PlayStationu, které by si nikdo neměl nechat ujít.

Další místa

2 - Elden Ring (29%)

3 - Horizon Forbidden West (11%)

4 - A Plague Tale: Requiem (5%)

5 - Stray (4%)

Vedlejší kategorie


  • Nejlepší příběh - God of War Ragnarök
  • Nejlepší režie – Elden Ring
  • Nejlepší soundtrack - God of War Ragnarök
  • Nejlepší herecký výkon - Christopher Judge (God of War Ragnarök)
  • Nejlepší studio – From Software
  • Nejlepší vydavatel - PlayStation
  • Nejlepší výtvarný styl - Elden Ring
  • Nejlepší design – Elden Ring
  • Vizuálně nejhezčí hra - Horizon Forbidden West
  • Hra s nejlepší podporou – Final Fantasy XIV
  • Nejlepší ozvučení - God of War Ragnarök
  • Nejlepší multiplayer – Splatoon 3
  • Nejlepší nezávislá hra – Stray
  • Nejlepší VR hra: Moss: Book II
  • Nejlepší kooperativní hra - Elden Ring
  • Nejlepší remake/remaster - The Last of Us: Part I
  • Nejlepší DLC - Destiny 2: The Witch Queen

Komentáře