Hra roku 2017

special  83
Martin Šmíd, 31. 12. 2017 13:00
Protože dnes končí rok 2017, musíme se trochu ohlédnout za posledními dvanácti měsíci a vyhlásit ty nejpovedenější hry, které nám udělaly velkou radost. Stejně jako v minulém roce, i letos přinášíme žebříček deseti nejlepších her. Dejte se do čtení. Do komentářů nám určitě napište, jak by vypadal žebříček dle vás.

1) The Legend of Zelda: Breath of the Wild - Letos vyšla celá řada výborných her, na které budeme vzpomínat ještě hodně dlouho. Jenomže jedna byla o takový kus dál před ostatními, že už několik měsíců bylo prakticky jasné, že vyhraje letošní anketu. Jde pochopitelně o nový díl série The Legend of Zelda, který ukázal, jak by měla moderní open world hra vypadat. 

Verdikt v recenzi: The Legend of Zelda: Breath of the Wild je naprosto dech beroucí open world hrou, která vás chytí na i více než sto hodin nejen výborným příběhem plným zajímavých a skvěle napsaných postav, ale také rozmanitými úkoly, parádními hlavními i vedlejšími dungeony, majestátním designem herního světa, souboji s bossy, zábavným soubojovým systémem, který jen tak neomrzí, a v neposlední řadě i nádherným vizuálním zpracováním a nezapomenutelným soundtrackem, který budete chtít poslouchat samostatně. The Legend of Zelda: Breath of the Wild je prostě a jednoduše prakticky dokonalá hra, videoherní klenot a ukázka, jak by měl vypadat open world ve videohrách.

2) Super Mario Odyssey

Verdikt v recenziPokud jste dočetli recenzi až sem, tak je vám jasné, že Super Mario Odyssey je naprosto fenomenální a svým způsobem nadčasovou plošinovkou, kterou je radost hrát. Výborná hratelnost je doplněna o několik parádních nápadů, výborný design světů, rozmanité úkoly i úchvatné audiovizuální zpracování. Nintendo Switch dostalo další obrovský hit, který by si měl zahrát naprosto každý. Super Mario Odyssey je po Zeldě letos další MASTERPIECE od Nintenda a už nyní velkou videoherní klasikou, na kterou se bude vzpomínat i za několik let.

3) Horizon Zero Dawn

Vedikt v recenzi: Horizon Zero Dawn je naprosto fantastická open world akce, která si vás získá nejen charismatickou hlavní hrdinkou Aloy, ale také výborně napsaným příběhem, promyšleným originálním světem, po němž je radost pohybovat, epickými souboji s robotickými protivníky a spoustou rozmanitého obsahu, který je radost plnit. Vše je pak zabaleno do naprosto ohromujícího vizuálního zpracování. Po Uncharted 4 a Bloodborne je Horizon Zero Dawn další exkluzivní hra, kterou musí mít každý majitel konzole PlayStation 4, navíc je dalším pádným důvodem k jejímu nákupu. Ačkoliv je teprve únor, Horizon Zero Dawn je už nyní velký kandidát na hru letošního roku.

4) NieR: Automata

Verdikt v recenzi: Pokud pominu několik menších neduhů jako je minimapa a minihra rybaření, je hra v podstatě dokonalá a její návykovost si vás udrží na několik desítek hodin. To vše díky skvělé hratelnosti, nezapomenutelnému hudebnímu doprovodu, nádherným scenériím a propracovanému bojovému systému. Pokud jste milovníkem podobných her a o hře jste zatím pouze uvažovali, tak byste měli pro ní okamžitě běžet do obchodů. Tento rok je totiž rokem PS4 a NieR Automata je právě jeden z důvodů, proč tomu tak je.

5) Cuphead

Verdikt v recenzi: Cuphead je úžasná plošinovka se skvělým grafickým zpracování i hudebním doprovodem, okořeněná dávkou skvělé hratelnosti a vše je skloubeno v úžasný celek. Pro hráče ze staré školy se jedná o povinnost, kterou by neměli minout, a nejedná se jen o jakýsi prvek nostalgie. Ačkoliv hra není zrovna jednoduchá a rozhodně není pro každého, tak se jedná o dokonale broušený diamant, který by měl každý alespoň vyzkoušet.

6) Persona 5

Verdikt v recenzi: Mluvíme-li o Personě 5, hovoříme především o uměleckém artefaktu, jehož nosným étosem je hravost i nápaditost na straně jedné, a silné sociální drama s množstvím až děsivě explicitních paralel na straně druhé. Ani občasné žánrové stereotypy nedokáží v konečném součtu ubít strhující atmosféru lemující příběh jdoucí směrem k naprosté dokonalosti a dokonce ani obdivuhodně návykovou hratelnost, jež může vydržet celé měsíce. K sladkému obsahu je sice poněkud složité se prokousat, obzvláště pro ty, kteří ještě neměli čest s touto sérií, ale pokud se tak po několika úvodních zmatečných hodinách hraní podaří, dokáže Persona 5 uhranout i úplné nováčky v sérii. O kvalitách tohoto pozoruhodného titulu netřeba pochybovat, čehož jsou dokladem oslavné ódy na zahraničních herních webech. Sice nesdílím názor mnohých kolegů recenzentů a také hráčů, že je pátá Persona revolučním titulem v žánru, jenž jej někam výrazně posune, avšak domnívám se, že svou vysokou uměleckou hodnotou a neskrývaným poselstvím osvěžuje celou současnou herní scénu na PlayStation a dokazuje, co všechno ještě mohou JRPG Západu nabídnout, chopí-li si jejich vývoje nonkonformní lidé. Persona 5 proto může směle aspirovat na Hru roku, avšak bude to mít velmi těžké, neboť letošní konkurence je vskutku silná. Mnohem náročnější úkol ovšem leží na bedrech tvůrců, kteří budou v dalších letech vystupovat ze stínu tohoto mistrovského díla jen velmi těžko.

7) NiOh


Verdikt v recenzi: NiOh je po tolika odkladech velkým triumfem a návratem studia Team Ninja na výsluní. Před sebou tu totiž máme výbornou akční hru s dobře napsaným příběhem, čerpajícím z japonské mytologie, navíc s vytříbeným soubojovým systémem, zábavnou hratelností, výbornými souboji s bossy a spoustu epických momentů. To vše vám pak vydrží na několik desítek hodin, u kterých navíc budete obdivovat pěkné vizuální zpracování a kvalitní hudební doprovod. NiOh je hra, která by neměla chybět ve sbírce žádnému fanouškovi her Dark Souls nebo Ninja Gaiden. Bere si z nich to nejlepší a vše obohacuje o svoje vlastní zábavné mechanismy.

8) Uncharted: The Lost Legacy

Verdikt v recenzi: Z Uncharted: The Lost Legacy se vyklubalo parádní nové dobrodružství v rámci Uncharted univerza, které navíc ukazuje, že může série do budoucna dobře fungovat i bez své největší hvězdy. Vývojáři ze studia Naughty Dog odvedli opět profesionální práci při podání příběhu s výborně napsanými postavami a skvělými dialogy, navíc vše obohatili o parádní level design, zábavné přestřelky i chytré hádanky. Navíc na poslední dvě hodiny hraní asi nikdy nezapomenete, protože patří k tomu nejlepšímu nejen v rámci Uncharted série, ale i akčního žánru. Uncharted: The Lost Legacy je naprostá povinnost pro všechny fanoušky, a to nejen kvůli parádní příběhové části, ale také neméně kvalitnímu multiplayeru, který máte v ceně.

9) Metroid: Samus Returns

Verdikt v recenzi: Metroid: Samus Returns je výborná akční hra a velká pocta originálu, který tu s námi je už 25 let. Vývojáři se nebáli kompletně překopat jenom vizuální zpracování, přinášející jeden z nejlepších 3D efektů, ale také hratelnost. Díky všem změnám a novinkám se hra hraje na kapesní konzoli parádně, a to takovým způsobem, že se od ní budete jen těžko odtrhávat. Metroid: Samus Returns je jednou z nejlepších sci-fi her posledních let, kterou musíte jednoznačně vlastnit. Ať už jste fanoušek série nebo žánru.

10) Assassin's Creed: Origins

Verdikt v recenzi: Assassin's Creed: Origins je nádherné egyptské dobrodružství, které má vše, co od podobné hry čekáte. Propracovaný příběh, zajímavé postavy, nádherné prostředí s nezapomenutelnou atmosférou, zábavné souboje i hromadu hlavních i vedlejších aktivit, které můžete plnit desítky hodin. Sem tam se pochopitelně nějaká ta muška najde, stejně tak zamrzí otravné mikrotransakce, ale nic nepřebije velmi dobrý dojem, který z Assassin's Creed: Origins mám. Pokud máte sérii rádi, nemáte nad čím váhat. Budete se skvěle bavit.

Vedlejší kategorie

Nejlepší scénář - What Remains of Edith Finch
Nejlepší režie - The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Nejlepší design – The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Nejlepší soundtrack –  NieR: Automata
Nejlepší studio – Nintendo 
Nejlepší vydavatel - Nintendo 
Nejlepší herecký výkon - Melina Juergens, Hellblade: Senua’s Sacrifice
Nejlepší výtvarný styl - Cuphead
Nejlepší vizuální zpracování - Horizon Zero Dawn
Nejlepší ozvučení – Hellblade: Senua’s Sacrifice
Nejlepší VR hra - Resident Evil 7: Biohazard
Nejlepší multiplayer – Splatoon 2
Nejlepší kooperativní hra - Destiny 2
Nejlepší DLC - Horizon Zero Dawn - The Frozen Wilds
Největší zklamání – Mass Effect: Andromeda
Největší překvapení - Mario+Rabbids Kingdom Battle
Nejlepší nový hardware - Nintendo Switch

Nejočekávanější hry redakce Konzolista.cz v roce 2018

Kachlo - Ghost Of Tsushima
Leon - Ni No Kuni II: Revenant Kingdom
Michael Zeman - Red Dead Remdemption 2
xDante1886 - Bloodstained: Ritual of the Night
Marcel CZE - Marvel's Spider-man
RoxynCZ - Detroit: Become Human

Komentáře