Hra roku 2016

special  53
Martin Šmíd, 9. 1. 2017 17:30
Než se naplno vrhneme na velké videoherní novinky, které nás v tomto roce čekají, naposledy se ohlédneme za rokem 2016. Ten byl hodně bohatý na pokračování úspěšných sérií, ale dočkali jsme se i nejedné povedené nové značky, která se v následujících letech určitě dočká nějakého toho pokračování. Níže naleznete seznam deseti her, které jsou dle redakce Konzolista.cz těmi nejlepšími za posledních dvanáct měsíců. Do komentářů nám ale určitě napište, jaká hra se za poslední rok líbila nejvíce vám.

1) Uncharted 4: A Thief's End


Verdikt v recenzi
Uncharted 4: A Thief's End je jednou z nejlepších akčních her, jakou jsem si mohl do dnešního dne zahrát, obsahující dokonalé vyvážení mezi filmovými sekvencemi, akcí a řešením důmyslných hádanek, přičemž prakticky ve všem nastavuje laťku pro konkurenci zase o něco výše. Ať už se jedná o vyprávění, herecké výkony, design, výbornou akci, umělou inteligenci nebo dech beroucí audiovizuální zpracování, u něhož je vidět na každém pixelu, jak si dali s hrou vývojáři záležet a s jakou láskou k ní přistupovali. Naughty Dog vytvořil další videoherní klenot a jenom potvrdil, kde v současnosti vznikají ty nejlepší hry, jaké si můžete zahrát. Je jen škoda, že na další podobně kvalitní hru si budeme muset několik let počkat.

2) Forza Horizon 3


Verdikt v recenzi
Forza Horizon 3 je prakticky bezchybná závodní hra, kterou si užijí jak naprostí nováčci, tak fanoušci žánru. Před sebou máme přes tři stovky do posledního detailu vymodelovaných vozidel s výborným jízdním modelem, rozmanité festivaly a jednotlivé šampionáty, kupu vedlejších aktivit a skvělý online multiplayer, od něhož se jen tak neodtrhnete. Forza Horizon 3 je v současnosti králem v žánru závodních her a jednou z nejlepších her, jakou jsem si mohl kdy zahrát. V posledních třech letech platilo, že tu nejlepší závodní hru si zahrajete na konzoli Xbox One, a ani letos se na tom nebude nic měnit. Navíc je skvělé, že ačkoliv Forza nemá v posledních letech žádnou vážnou konkurenci, vývojáři se chtějí neustále zlepšovat a neusínají na vavřínech. Nemohu se dočkat, co nám ukážou příště.

3) Inside


Verdikt v recenzi
Ačkoliv jsem věděl, že na hře Inside pracují vývojáři skvělého Limba, moc jsem vývoj nesledoval a v klidu mě nechalo i nedávno oznámené datum vydání. Možná i proto jsem ve výsledku překvapen, co vývojáři dokázali s limitovaným rozpočtem vytvořit. Inside je naprosto jedinečná hopsačka, obsahující okouzlující svět, chytré hádanky, parádní design, intuitivní ovládání a hlavně pohlcující příběh s výborným vyvrcholením, které se vám vryje do paměti na hodně dlouho. Inside je hra, která si zaslouží vaše peníze jako žádná jiná.

4) Dark Souls 3


Verdikt v recenzi
Miyazaki se vrátil v plné síle a epicky završil svoji trilogii. Dark Souls 3 si vás opět omotá nádherným světem, výbornou návykovou hratelností, která i s několika novinkami neztratila nic ze svého kouzla, a hlavně pohlcující atmosférou. Ano, někdo může namítat, že novinek tu není tolik, Dark Souls 3 je ale souborem toho nejlepšího, co přinesly předchozí díly a Bloodborne, což tvoří jedinečný zážitek jak pro fanoušky, tak pro naprosté nováčky. Dark Souls 3 je prostě a jednoduše další Masterpiece od mistra Miyazakiho.

5) Overwatch


Verdikt v recenzi
Pokud máte kamarády, jedná se o naprosto ultimátní multiplayerovou akci s parádním designem a spoustou strategických možností, se zábavnou a až návykovou hratelností, a rozmanitými postavami, kdy každá má svoje vlastní schopnosti a uplatnění v týmu. Dlouho jsem takto zábavnou týmovou hru nehrál a odpouštěl jsem jí i nyní na startu menší počet herních režimů. Na druhou stranu, pokud chcete hrát převážně sami a jen tak si po večerech zablbnout, Overwatch pro vás moc není, protože budete snadno prohrávat proti sehraným týmům, navíc demotivující pro vás pak bude systém odměn, který by měli vývojáři kompletně překopat. Teď trochu působí dojmem, že vývojáři chtějí na kosmetických věcech hlavně dodatečně vydělat skrze mikrotransakce.

6) The Witness


Verdikt v recenzi
The Witness je chytlavá logická hra odehrávající se na nádherném rozmanitém ostrově se skvělým designem a stovkami chytrých hádanek, po jejich vyřešení se vždy dostaví obrovské uspokojení. Už dlouho tu nebyla hra, která by byla tak návyková a nutila hráče pokračovat v hraní i třeba ve tři hodiny ráno, a to nejen k prozkoumávání hlavní linky, ale také řady vedlejších záhad. The Witness je obrovský triumf a jedna z nejlepších logických her videoherní historie. Zalíbení v ní najde každý, kdo má tento typ her rád.

7) Dishonored 2


Verdikt v recenzi
Dishonored 2 je výborná akční stealth hra s geniálním designem, promyšlenou hratelností, zábavnými schopnostmi hlavních dvou hrdinů, dobře napsaným příběhem, hutnou atmosférou a povedeným audiovizuálním zpracováním. Už dlouho jsem nehrál hru, která by poskytla takovou volnost, a bylo radostí neustále hledat nové a nové možnosti v obcházení nepřátel, případně jejich likvidaci. Dishonored 2 je jednou z nejlepších her letošního roku a další silná značka, na níž se může Bethesda v budoucnu spolehnout.

8) DOOM


Verdikt v recenzi
K novému dílu legendární série DOOM jsem přistupoval hodně opatrně, zvláště po problémovém vývoji, který byl několikrát restartován. Nakonec jsem ale dostal neskutečně chytlavou akční řežbu, kterou jsem si užíval každou minutu během likvidace skvěle navržených a ikonických monster. DOOM díky zábavné hratelnosti, výbornému designu monster i skvěle navrženému systému střelky určitě potěší jak fanoušky původních dílů, tak nové hráče, kteří vyrostli už na trochu jiných akcích. To je vlastně i odpověď na otázku, jestli taková akční hra může dnes hráče uspokojit. Ano může, ostatně ukázal to už poslední Wolfenstein. Multiplayer je pak zábavný, ale nejsem si jist, jestli má sílu zabavit na měsíce, to editor SnapMap je zajímavé oživení s velkým potenciálem do budoucna.

9) Titanfall 2


Verdikt v recenzi
Titanfall 2 je kvalitní FPS, která nabízí skvělou kampaň pro jednoho hráče a vychytaný multiplayer s velkým množstvím obsahu k odemknutí a přizpůsobeni. To vše ve stabilních 60fps a pěkném audiovizuálu. Škoda jen, že singleplayerová kampaň nevyužil více potenciál světa Titanfallu a jeho postav, a také nenabídl vyšší herní dobu, pak by možná známka mohla být klidně i absolutní. Takto je to stále solidní 9 a jestli je lepší jak BF nebo COD? To bude hodně záležet na osobních preferencích, za mě to letos z této velké trojky o chlup vyhrál Titanfall 2.

10) The Last Guardian


Verdikt v recenzi
The Last Guardian je nevšední dobrodružnou hrou s nádherným příběhem a krásným vztahem mezi chlapcem a Tricem, navíc odehrávající se v tajemném světě s vlastní historií, který je radost prozkoumávat. Je jen škoda, že se vývoj táhl tak dlouho a některé herní mechanismy jsou už dnes lehce zastaralé, stejně tak jako trochu nemotorné ovládání, případně sem tam neposedná kamera nebo nestabilní framerate. Ale ani tyto neduhy nebrání tomu, abyste zažili jedno z největších dobrodružství ve svém životě. The Last Guardian není dokonalá hra, ale až se před vámi začne odehrávat nádherný příběh, na všechny neduhy rázem zapomenete.

Nejlepší scénář - Uncharted 4: A Thief's End
Nejlepší design – Dark Souls 3
Nejlepší soundtrack – The Last Guardian
Nejlepší studio – Blizzard (za podporu her Overwatch a Diablo 3)
Nejlépe zahraná postava - Nathan Drake (Uncharted 4: A Thief's End)
Nejlepší vydavatel - Sony Interactive Entertainment (za Uncharted 4: A Thief's End, Ratchet and Clank, The Last Guardian a PlayStation VR)
Nejlepší vizuální zpracování - Uncharted 4: A Thief's End
Nejlepší ozvučení – Battlefield 1
Nejlepší multiplayer – Overwatch
Nejlepší kooperativní hra - Tom Clancy's The Division
Nejlepší DLC - Zaklínač 3: Divoký hon – O víně a krvi
Největší zklamání – Quantum Break
Největší překvapení - DOOM

Tři nejočekávanější hry redakce Konzolista.cz v tomto roce - The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Horizon Zero Dawn a Destiny 2

Komentáře