Hra roku 2009

special  51
Martin Šmíd, 16. 1. 2010 18:24
Rok se s rokem sešel a my tu máme vyhlášení naší obrovské ankety o Hru roku 2009. Naše anketa zaznamenala obrovský ohlas a za poslední týdny se jí zúčastnilo několik stovek čtenářů. Během vašeho hlasování nebyla nouze o překvapení, a jak dopadlo, na to se nyní podívejte níže.

Nejlepší hra roku 2009 – Uncharted 2: Among Thieves (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/ps3-playstation-3-hry/560/uncharted-2-among-thieves.html )
Od spuštění hlasování si Uncharted 2: Among Thieves vedl náramně a nechával svoji konkurenci daleko za sebou. V následujících dnech se sice hlasování vyrovnalo, ale v té době měl Nathan Drake už takový náskok, který jeho konkurenti nedokázali stáhnout. Musíme ale říci, že výhra v této kategorii je asi zasloužená, protože těžko hledat hru, která v minulém roce přinesla lepší zážitek ze hry pro jednoho, navíc obalený do skvělého audio vizuálního pozlátka. Hře navíc nechyběl ani velmi kvalitní online režim, který jste si i vy tolik zamilovali.
Na druhém místě skončila hra: Call of Duty: Modern Warfare 2 (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/?search.x=0&search.y=0&loc=search&super_id=&search_keyword=Call+of+Duty%3A+Modern+Warfare+2 )

Nejlepší Playstation 3 hra roku 2009 – Uncharted 2: Among Thieves (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/ps3-playstation-3-hry/560/uncharted-2-among-thieves.html )
Zde asi nemohl být pochyb o tom, kdo si odnese hlavní cenu. Nathan Drake si omotal kolem prstů tolik majitelů Playstationu 3, že bylo těžké mu konkurovat. Sice se o nějakou tu slabší konkurenci pokusilo duo Call of Duty: Modern Warfare 2 a Killzone 2, ale neúspěšně. Uncharted 2: Among Thieves si na svoje konto připsal přes polovinu všech hlasů a zašlapal svoji konkurenci do země.
Na druhém místě skončila hra: Call of Duty: Modern Warfare 2 (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/?search.x=0&search.y=0&loc=search&super_id=&search_keyword=Call+of+Duty%3A+Modern+Warfare+2 )

Nejlepší Xbox 360 hra roku 2009 – Forza Motorsport 3 (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/xbox-360-hry/565/forza-motorsport-3-sberatelska-edice.html )
Pokud byla Playstation 3 sekce rozhodnuta už na začátku, v Xbox 360 sekci to už neplatilo. Byla totiž vyrovnaná až do samotného konce a o přízeň se ucházelo hned několik her. Nakonec vyhrál závodní simulátor Forza Motorsport 3, který ukázal, že závodní hry prostě máte rádi.
Na druhém místě skončila hra: Assassin’s Creed 2 (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/ps3-playstation-3-hry/717/assassins-creed-2.html )

Nejlepší Wii hra roku 2009 – Dead Space: Extraction (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/pc-hry/391/dead-space-extraction.html )
Musíme se přiznat, že jsme byli trošinku zaskočení tím, že ve Wii sekci vyhrála hra Dead Space: Extraction, která se v minulém roce řadila k těm, kterých se moc neprodalo. Nakonec ale o pár hlasů předběhla svého rivala a usadila se na prvním místě. Zřejmě vás zaujala velmi dobrá atmosféra samotné hry, která byla zabalena nevšedním příběhem a hlavně velmi pěkným zpracováním.
Na druhém místě skončila hra: New Super Mario Bros Wii (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/wii-hry/758/new-super-mario-bros.html )

Nejlepší PSP hra roku 2009 – LittleBigPlanet (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/psp-playstation-portable-hry/738/littlebigplanet.html )
Na PSP vyšlo v minulém roce velký počet kvalitních her, takže jsme jen čekali, jaká si získala vaše srdce nejvíce. Asi nikoho nepřekvapí, že vaše srdce utrhl plyšák Sackboy, který se dostal i na PSP v originální verzi LittleBigPlanet. Protože i na PSP přinesl velmi originálně zpracované levely a hratelnost velké verze, o vítězi asi nemohl být pochyb. Každopádně i druhé místo ukázalo, že hráči dají především na osvědčené značky.
Na druhém místě skončila hra: Gran Turismo (Koupit hru - http://www.gameleader.cz/psp-playstation-portable-hry/578/gran-turismo.html )

Nejlepší Nintendo DS hra roku 2009 – Grand Theft Auto: Chinatown Wars
V kategorii Nintendo DS vás trošinku podezříváme z toho, že jste volili asi tu nejznámější hru, která na tuto konzolku vyšla. Tedy nejznámější, co se týče takového toho obecného podvědomí. Na druhou stranu ale musíme přiznat, že Grand Theft Auto: Chinatown Wars byl velmi kvalitním titulem, takže nemůžeme nad vaším rozhodnutím nic namítat.
Na druhém místě skončila hra: Mario & Luigi: Bowsers Inside Story

Nejlepší studio roku 2009 - Naughty Dog
Pokud jsme se podívali na celkové vítězství v kategorii Nejlepší hra roku 2009, asi jsme ani nemohli čekat, že by tato kategorie patřila někomu jinému. Vývojáři z Naughty Dogu totiž dokázali vytvořit hru, na kterou hráči jen tak nezapomenou a konkurence se ji bude snažit překonat. Uncharted 2: Among Thieves byl i podle nás nejlepší hrou minulého roku a Naughty Dog si první místo v této kategorii plně zasloužil. Více jak 50% všech hlasů mluvilo jednou řečí.
Na druhém místě skončilo studio: UbiSoft Montreal

Nejlepší vydavatel roku 2009 – Sony
Musíme se přiznat, že Sony byla od začátku velkým favoritem na celkové vítězství a už od začátku ukazovala svým konkurentům záda. Jediný vydavatel, který dokázal se Sony držet krok, byla EA, která začala ztrácet až v posledních dnech. Sony si přesto vítězství plně zaslouží, protože za rok 2009 vydala hned několik velkých titulů, jako je Killzone 2, inFamous, Uncharted 2: Among Thieves, nový Ratchet and Clank a nesmíme zapomínat ani na řadu dalších her, které vyšly na PSP. Navíc Sony jistě pomohl i fakt, že za celý minulý rok nevydala vyloženě velký propadák, což se o konkurenci říci nedalo.
Na druhém místě skončil vydavatel: EA

Největší zklamání roku - GodFather 2
V této kategorii nebylo nic jasné do posledního dne, kdy každou hru od sebe dělilo jen několik hlasů. Výsledkem ovšem je, že není na prvním místě ta nejhorší hra, ale hra, která byla velmi očekávaná a nakonec asi zklamala nejvíce. Stal se jí Kmotr 2, který zklamal asi na všech frontách a nepomohla mu u nás ani česká lokalizace PS3 verze. Při pohledu na druhé místo je třeba říci, že filmové hry EA opravdu nejdou.
Na druhém místě skončila hra: Lord of the Rings Conquest

Kategorie redakce

Nejlepší příběh - Uncharted 2: Among Thieves
Nejlepší grafika - Uncharted 2: Among Thieves
Nejlepší hlavní postava – Nathan Drake (Uncharted 2: Among Thieves)
Nejlepší postava ve vedlejší roli – Chloe Freezer (Uncharted 2: Among Thieves)
Nejlepší ozvučení - Uncharted 2: Among Thieves
Nejlepší level design - Uncharted 2: Among Thieves
Nejlepší originální soundtrack - Uncharted 2: Among Thieves
Nejlepší soundtrack -The Beatles Rock Band
Nejlepší animace - Uncharted 2: Among Thieves
Nejlepší DLC -GTA4: The Ballad of Gay Tony
Nejlepší stahovatelná hra -Shadow Complex
Nejlepší hra pro jednoho hráče - Uncharted 2: Among Thieves
Nejlepší multiplayer – Call of Duty: Modern Warfare 2
Konzole s nejlepším lineupem 2009 – Playstation 3

Sponzorem ankety Hra roku 2009 byl herní e-shop GameLeader

Komentáře