Herní série - Medal of Honor

special  18
Martin Šmíd, 1. 2. 2013 14:00
Válečné akční hry patří do světa videoher od samotného začátku. V roce 1999 ovšem vznikla jedna, která nadobro změnila tvář tohoto dnes nesmírně populárního žánru, bez níž bychom dnes jen těžko hráli každoročně nový díl Call of Duty, Brothers in Arms, Battlefieldu a řady dalších. Řeč je samozřejmě o hře Medal of Honor, která se ihned po vydání zapsala do srdcí nejednoho hráče, a popularita stoupala s vydáváním dalších dílů. Dnes je Medal of Honor považován za videoherní legendu, ačkoliv v posledních letech to začíná jít se sérií čím díl více z kopce. Náš speciál vás provede celou historií série, takže se dejte do čtení.

Druhá světová válka je jednou z nejvýznamnějších - a zároveň nejstrašnějších - kapitol lidských dějin, a tak není divu, že je už dlouhá desetiletí studnicí nepřeberného materiálu pro filmová zpracování. Prakticky vůbec první akční 3D videohrou byl Wolfenstein, který toto téma využíval pro svůj prospěch. Ačkoliv šlo spíše o smyšlené události, zabíjení nacistů bylo na tu dobu velmi realistické a hra se setkala s obrovským úspěchem. Je zajímavé, že až na několik dnes už zapomenutých her nevznikla dlouho žádná další, která by čerpala z druhé světové války. Byl to tu samý Quake, Doom a další, v nichž se to hemžilo všelijakými monstry, ale realistická hra čerpající ze skutečné války, ta to chyběla. Možná si toho v té době všimli i vývojáři ze studia DreamWorks Interactive a rozhodli se vytvořit videoherní legendu, na kterou hráči nikdy nezapomenou.

Medal of Honor
Výrobce – DreamWorks Interactive | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 1999 | Platformy – Playstation 1
S rozvojem videoherního průmyslu se válečné téma úspěšně rozvíjelo i na PC a konzolích. Na kvalitní FPS z druhé světové války si PS One musel počkat až do roku 1999, kdy se jistý Steven Spielberg, jistě pod vlivem megahitu Zachraňte vojína Ryana, rozhodl, že pro studio DreamWorks Interactive zpracuje příběh pro hru Medal of Honor. Nebyl jediným slavným jménem z filmové branže, které se na hře podílelo, koneckonců i hudební skladatel Michael Giacchino (známý například excelentním soundtrackem k seriálu Ztraceni) přiložil ruku k dílu. Příběh se odehrává v západní Evropě na konci druhé světové války. Hlavním hrdinou je plukovník Jimmy Patterson, člen OSS, který musí splnit několik nebezpečných misí a nakopat pár německých zadků. K velké popularitě hry nepřispěla jen zvučná jména vývojářského týmu, ale hlavně sama její nesporná kvalita. Kromě více než slušné grafiky, skvělé hudby a obstojného příběhu se mohl Medal of Honor pochlubit také velkým důrazem na autentičnost lokací, výzbroje, promyšlenou AI nepřátel a v neposlední řadě profesionální dabing. Po právu se Medal of Honor řadil ve své době k nejlepším hrám svého žánru.

Medal of Honor: Underground
Výrobce – DreamWorks Interactive | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2000 | Platformy – Playstation 1
Úspěch prvního Medal of Honor byl enormní, vlastně se jednalo o hru, kterou musel v té době vlastnit každý majitel prvního Playstationu, a pokud někdo konzoli nevlastnil, musel si ji kvůli této pořídit. Když máte takto úspěšnou hru, musí se samozřejmě co nejrychleji připravit pokračování. To vyšlo na stejnou platformu o necelý rok později. Ačkoliv šlo z celého projektu cítit, že jde spíše o větší datadisk, protože technická stránka, a více méně i hratelnost zůstala stejná, jednalo se pořád o skvěle hratelnou akci, od které bylo těžké se odtrhnout. Příběh hry se odehrával v roce 1940, přičemž zajímavostí bylo, že hlavním hrdinou nebyl urostlý voják, ale Manon Batisteová, která hledala svého zajatého bratra. Toho sice hned na začátku našla, ale bohužel na konci první kapitoly tragicky zahynul, takže dále už musela pokračovat sama, aby se postavila nacistům nejenom ve Francii a Německu, ale třeba i na Krétě. Kromě povedené příběhové kampaně, která trvala několik hodin, nabídl Medal Of Honor Underground i povedený lokální multiplayer, od něhož bylo těžké se odtrhnout. Vlastně tady se začaly rodit základy pro dnešní moderní akce. Úspěch Medal Of Honor Underground byl opět obrovský, takže když se EA v roce 2003 rozhodovala, jakou hru vydá na GameBoy Advance, padla volba právě na tuto. Bohužel tato verze si už tak dobře nevedla a spíše sbírala průměrná i někdy podprůměrná hodnocení.

Medal of Honor: Allied Assault
Výrobce – 2015 | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2002 | Platformy – PC
S druhým dílem se z Medal of Honor stala velká videoherní legenda, ale ten nejlepší rok měla teprve před sebou. V roce 2002 vyšlo na PC volné pokračování Medal of Honor: Allied Assault, za nímž stálo studio 2015. Název studia vám asi moc neřekne, ale stačí říci, že se v dalších měsících prakticky přejmenovalo na Infinity Ward. Ano, tento díl vytvořili stejní vývojáři, jako později nejúspěšnější akční sérii posledních let, Call of Duty. Za svoje první dílo se nemuseli vůbec stydět, protože proč si to nepřiznat, Medal of Honor: Allied Assault je dost možná nejlepším dílem celé série, kterého jsme se bohužel my konzolisté nikdy nedočkali, což je obrovská škoda. Pokud předchozí díly dost čerpaly z filmu Zachraňte vojína Ryana, právě Allied Assault dotáhl vše do extrému, nabídl nejen vzrušující akční podívanou, která neměla do té doby obdoby, včetně několik naprosto dech beroucích misí, třeba vylodění v Normandii, ale také pěkné audiovizuální pozlátko. Až s tímto dílem tedy byla vize prvního dílu dotažena do naprosté dokonalosti. I na PC slavil Medal of Honor obrovský úspěch, což vyústilo v dva datadisky Spearhead a Breakthrough. Ty přinesly několik nových misí, ale byla jim vyčítána příliš krátká herní doba a málo novinek. Vzhledem ale ke skvělému základu, byli fanoušci spokojeni.

Medal of Honor: Frontline
Výrobce – EA LA | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2002 | Platformy – Playstation 2, Xbox, GameCube
Konzolisté naštěstí nemuseli Medal of Honor: Allied Assault závidět hráčům na PC příliš dlouho, protože jen o nějaké tři měsíce později se dostala na pulty obchodů hra Medal of Honor Frontline pro Playstation 2. I Frontline byl ve velké míře inspirován velkofilmem Zachraňte vojína Ryana. Ona inspirace byla znát v každém úseku hry, ale hlavně v úplně první misi, která vás uvrhne do kůže poručíka Jimmyho Pattersona, který je vyslán na velmi důležitou tajnou misi. Vaším úkolem je dostat se za nepřátelské linie kontrolované Němci, abyste ukořistil všechny údaje o nacistickém prototypu letounu HO-IX. Tento letoun už nějaký ten pátek Němci připravují ve svých laboratořích a měl by se stát oním důležitým prvkem, který zvrátí průběh války ve prospěch Nacistů. To pochopitelně nemohou Američani dovolit, takže jste vysláni na pláž Omaha Beach, kde se celý příběh rozjede. Medal of Honor Frontline byl ve své době chválen za naprosto elektrizující atmosféru, skvělou hratelnost a řadu dalších věcí, samozřejmě šlo o to nejlepší, co si bylo možné na Playstationu 2 zahrát. Medal of Honor Frontline je právem považován za velkou videoherní klasiku, kterou si můžete zahrát i nyní na Playstationu 3, na Playstation Store se nachází v HD předělávce a s podporou trofejí za 270,-Kč.

Medal of Honor: Rising Sun
Výrobce – EA LA | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2003 | Platformy – Playstation 2, Xbox, GameCube
Medal of Honor Frontline si odnesl řadu ocenění pro hru roku, navíc miliony prodaných kopií mluvily jasnou řečí. Musí vzniknout další pokračování. Možná si v EA řekli, že už hráče musí trochu unavovat likvidovat pouze nacisty, proto se v novém dílu Rising Sun objevil úplně nový nepřítel, který ovšem také značně promluvil do bojů druhé světové války. Tím nepřítelem bylo pochopitelně Japonsko, jehož vzdušné síly 7. prosince 1941 téměř zničily přístav Pearl Harbor. Právě v této misi se ocitnete hned na začátku hry, přičemž monumentálnost a epičnost bitvy si v ničem nezadala s Normandií z předchozího dílu. První mise byla asi i tou nejlepší, protože poté nás už jen čekala standardní porce akce v lineárních levelch. Velkou chybou Rising Sun byla především délka, protože nebyl problém celou hrou projít za jedno odpoledne. Rising Sun samozřejmě nebyla špatná hra, dobře se hrála, ale něco jí prostě chybělo, aby se mohla zařadit po bok svých předchůdců. Ačkoliv Medal of Honor: Rising Sun značně ztrácel na předchozí díl, popularita série byla v té době na maximálním bodu. Zvláště u nás, navíc jsme se dočkali na televizních obrazovkách i několika reklam na Rising Sun, na které si jistě vzpomínáte. Popularita série navíc zapříčinila to, že Rising Sun vyhrál ve čtenářském hlasování v českém Playstation 2 magazínu první cenu v anketě Hra roku. Jestli oprávněně? To těžko říci, ale je vidět, že s tímto dílem byli hráči ještě hodně spokojeni.

Medal of Honor: Infiltrator
Výrobce – EA LA | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2003 | Platformy – Gameboy Advance
Protože značka Medal of Honor byla v módě, musela z ní EA vyždímat vše, co šlo. V roce 2003 se proto objevila odbočka pro kapesní konzoli Gameboy Advance. Protože konzole neměla dostatečný výkon pro 3D grafiku, celá hra byla viděna shora ve 2D pohledu, prakticky jako první Metal Gear, no a na vás bylo, abyste v tomto pohledu likvidovali jednoho nacistu za druhým v celkem 15 zajímavých misí s příběhovým pozadím. Ačkoliv se může zdát, že taková hra nemohla obstát, opak byl pravdou. Do dokonalosti sice chybělo celkem dost, ale nejde upřít Medal of Honor: Infiltrator fakt, že se jednalo o celkem zábavnou hru, kterou navíc podpořil i režim Survival, v němž na vás nabíhaly vlny nacistů, no a na vás bylo, abyste co nejdéle vydrželi. Dnes si na Medal of Honor: Infiltrator vzpomene jen málo z vás, ale rozhodně se jednalo o titul, za který se série nemusela stydět. Portace na tehdy ještě nevýkonná kapesní zařízení se v rámci možností povedla.

Medal of Honor: Pacific Assault
Výrobce – EA LA | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2004 | Platformy – PC
Protože Rising Sun vyšel pouze na konzole, i PC hráči se museli zákonitě dočkat vlastního dílu, ale na rozdíl od Allied Assault, jsme tentokrát o nic moc nepřišli. Pacific Assault stejně jako poslední konzolový díl sledoval bitvu mezi Spojenými státy a Japonským císařstvím, takže jsme byli svědky nejen útoku na Pearl Harbor, ale také bitvy o Guadalcanal nebo vylodění na ostrově Tarawa. Mise rozhodně zajímavé, ale hratelnost už docela pokulhávala, navíc se od posledního dílu téměř nezměnila. Právě Pacific Assault už tak trochu poukazoval na fakt, že v Electronic Arts nevědí, jak dále sérii posunout a nějakým způsobem ji oživit o něco doposud neviděného, o něco, co by jí pomohlo stát se opět jedničkou. Zvláště v době, kdy korunu pro nejlepší akční hru převzala nově vzniklá série Call of Duty. Jako by právě ta ukazovala, kudy vede cesta za vytvoření moderní akční hry, kterou hráči chtějí.

Medal of Honor: European Assault
Výrobce – EA LA | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2005 | Platformy – Playstation 2, Xbox, GameCube
Zatímco u Rising Sun a Pacific Assault to ještě na osmičkové recenze stačilo a hráči byli více méně spokojeni, vždyť dostali další střílečku z populární druhé světové války, další díl Medal of Honor: European Assault už ukazoval, že jsou hráči tímto žánrem značně přejedeni a chtějí něco nového, než jen ty samé hry v pořád stejné grafice, jen s novými levely. Dílu European Assault ovšem nejde upřít to, že ačkoliv přinesl jen naprosto standardní akci bez jakékoliv novinky, nabídl i několik zajímavých misí. Byli jsme třeba svědky nočního útoku z letadlové lodi, který se odehrál ve Francii, ale také německé protiofenzívy v Ardenách. Nezapomenutelná mise byla ta, odehrávající se ve Stalingradu, dokonce jsme si na několik misí odskočili zaválčit do Tuniska. Protože značka Medal of Honor byla stále populární, prodeje European Assault nebyly špatné, ale ani nedosahovaly takových čísel, jako v případě předchůdců. V celé řadě konkurence, která se v té době na Playstationu 2 objevila, už Medal of Honor nepatřil mezi to nejlepší, spíše zapadl do naprosto tradiční produkce.

Medal of Honor: Heroes
Výrobce – Team Fusion | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2006 | Platformy – Playstation Portable
Sony na svoji kapesní konzoli Playstation Portable potřebovala rychle nějaký velký hit, proto se domluvila s EA na hře Medal of Honor: Heroes. Když se podíváme na tuto hru s odstupem, rozhodně nebyla vůbec špatná, navíc se jednal o první díl série, který nabídl prakticky totožný zážitek, jako na velkých konzolích. Hlavním hrdinou tohoto dílu byl hráči oblíbený Jimmy Patterson, který se zapletl s nacisty nejenom v Itálii, ale i Holandsku nebo Belgii. Mise byly spíše lineární, ale nabízely i možnost plnit několik vedlejších úkolů, za což jste byli patřičně odměněni, takže tu byla přítomna i slušná znovuhratelnost, což se rozhodně cenilo, protože hra jako taková zrovna dlouhá nebyla. Zajímavostí na Medal of Honor: Heroes byl i online multiplayer, který podporoval až 32 hráčů. Na kapesní konzoli něco naprosto nevídaného i dnes.

Medal of Honor: Vanguard
Výrobce – Budcat Creations | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2007 | Platformy – Playstation 2 a Nintendo Wii
Éra konzole Playstation 2 se nezadržitelně blížila ke svému konci, ale EA se rozhodla, že ještě jednou obšťastní hráče novým dílem ze série Medal of Honor. Pro nás bylo jistě skvělé to, že Medal of Honor: Vanguard vyšel kompletně lokalizován do češtiny formou titulků, což mu zde zajistilo slušnou popularitu. Ne že by série Medal of Honor měla složitou angličtinu, ale čeština rozhodně potěšila. Co už ovšem nepotěšilo, bylo značné přešlapování na místě. Vanguard byl totiž do značné míry zbytečným dílem, který přinesl jen několik nezajímavých levelů v menších bitvách druhé světové války. Důležité události bohužel vyzobaly předchozí díly, takže na tento už toho moc nezbylo. Zatímco první díl na Playstationu 2 patří i dnes mezi to nejlepší, co se na této konzoli a v žánru akčních her urodilo, na Vanguard si dnes nikdo nevzpomene, což jen dokazuje upadající kvalitu a tím i popularitu Medal of Honor série, za což si EA může sama.

Medal of Honor: Heroes 2
Výrobce – EA LA | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2007 | Platformy – Playstation Portable a Nintendo Wii
Protože první Medal of Honor: Heroes zaznamenal docela velký komerční úspěch, čemuž se i díky dobré kvalitě nejde divit, bylo o rok později na pultech obchodů připravené pokračování, které se dostalo i na Nintendo Wii. Pokračování ovšem bylo až moc cítit kalkulem vyždímat z hráčů co nejvíc peněz za minimum práce, takže jsme se dočkali jen nových levelů (celkově jich bylo osm), zasazených do Francie a Německa, ve kterých jsme pobíhali jako John Berg. Ačkoliv hra byla zábavná, spíše se jednalo o datadisk, který také nabídl multiplayer pro 32 hráčů, jako jeho předchůdce.

Medal of Honor: Airborne
Výrobce – EA LA | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2008 | Platformy – Playstation 3, Xbox 360 a PC
Ve stejném roce, jako vyšel poslední díl pro Playstation 2, vyšel i první díl pro tehdy nové konzole Playstation 3 a Xbox 360 - Medal of Honor: Airborne. Ten měl celou sérii znovu nakopnout a dostat na vrchol. Jen těžko mohl někdo namítat něco ohledně grafiky, která byla samozřejmě v té době naprosto ohromující, za což mohl Unreal 3 engine, ale když došlo vystřízlivění z oslnivého vizuálního kabátku, měli jsme tu pořád tu stejnou hru, jako na předchozí generaci konzolí, opět jen s minimálním počtem novinek, takže není divu, že mnozí hráči začínali houfně přecházet ke konkurenčnímu Call of Duty, které kvalitou bylo úplně někde jinde. Airborne nezachránily ani některé zajímavé historické operace, třeba Husky v Severní Africe nebo Neptune v Německu. Protože příběhová část Airborne byla nezvykle krátká, vše musel zachránit celkem dobře hratelný multiplayer, který na několik dalších hodin dokázal zabavit. Pokud ovšem někdo čekal revoluci a díl, který se bude moci rovnat svoji kvalitou Frontlinu, musel být zklamán.

Medal of Honor
Výrobce – Danger Close Games | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2010 | Platformy – Playstation 3, Xbox 360 a PC
Medal of Honor: Airborne rozhodně neměl takový efekt na hráče, jaký v Electronic Arts očekávali. Proto muselo zákonitě dojít k tomu, k čemu došlo v roce 2010. Kompletní restart série, která nadobro opustila vody druhé světové války a po vzoru své konkurence Call of Duty se přesunula do moderních bojišť, přesněji do Afghanistánu, kde každý den nasazují svůj život vojáci z jednotky Tier 1. Právě kvůli zasazení se strhla velká antikampaň, která hře moc nepomohla, ale nejde upřít to, že šlo po dlouhé době o kvalitní díl Medal of Honor, který přinesl sice kratší, ale intenzivní a hlavně zajímavou akční kampaň. V čem jenom nový Medal of Honor ztrácel, byla hra více hráčů, za níž sice stálo studio DICE (Battlefield série), ale kvalitou se svoji konkurenci ani zdaleka nemohla rovnat. Základ pro nové nastartování série tu tedy byl, jen by tedy hru nesměla asi dělat EA, jak se ukázalo minulý rok.

Medal of Honor: Warfighter
Výrobce – Danger Close Games | Vydavatel – Electronic Arts
Rok vydání – 2012 | Platformy – Playstation 3, Xbox 360 a PC
První novodobý Medal of Honor sice obsahoval chyby, ale byl rozhodně zajímavý a oproti konkurenční Call of Duty sérii přinesl přeci jen o něco autentičtější akční zážitek. Je docela zvláštní, že když už tu měla EA a vývojáři z Danger Close Games takovýto základ, nedokázali ho využít v minulém roce v dílu Medal of Honor: Warfighter, který naprosto propadl a jde o dost možná i nejhorší díl celé série, který ji rozhodně nepomohl. Warfighter totiž selhal na řadě prvních, od nezajímavého zasazení, přes chyby v hratelnosti, velké opakování, tupou umělou inteligenci a takto bychom mohli pokračovat. Ani multiplayer, který se z prvních dojmů zdál celkem zajímavý, nebyl něčím extra, takže se nemůžeme divit tomu, že po pár týdnech si na Warfighter už moc hráčů nevzpomene a EA se raději rozhodla celou sérii na nějaký čas uložit k ledu. Smutný to konec legendy.

To bychom měli historii série Medal of Honor. Z kdysi legendy a záruky kvality se stala jen řadová akční hra, která dnes ohromí jen málokoho. Uvidíme, jestli se značka Medal of Honor v následujících letech opět odlepí od videoherního dna, když si nyní bere na nějaký ten čas dovolenou. Třeba na další díl, až vyjde za pár let, budeme vzpomínat dlouhé roky jako dnes na Medal of Honor Underground, Medal of Honor Frontline nebo PCčkový Medal of Honor: Allied Assault.

Komentáře