GamesCom 2009 - Stánek SONY

special  10
Martin Šmíd, 20. 8. 2009 23:40
GamesCom v Kolíně nad Rýnem pro nás už skončil, takže se můžeme dát do psaní dojmů. Asi jako každý rok měla Sony rezervovanou největší plochu, kde předváděla svoje nejnovější hry. Letos Sony kromě her představila hned dva nové kusy hardwaru, které se teprve začnou prodávat. Pojďme se tedy podívat, co se letos urodilo, a říci si první dojmy o nových hrách, ale i PSP GO a PS3 Slim.

Stánek Sony byl na Gamescomu rozhodně největší, přičemž tam Sony ukázala téměř vše, na čem nyní pracuje. Rozlohou se tomuto stánku nemohl nikdo rovnat, a tak Sony zastínila jak Microsoft, tak Nintendo. Pojďme se ale nyní podívat, jak na nás zapůsobil Hardware, který nám Sony ukázala, a který jsme si mohli na vlastní ruce vyzkoušet.

PS3 Slim – Na GamesComu měla Sony jedno velké oznámení, které se jmenovalo PS3 Slim. Oznámil ho během tiskové konference Kaz Hirai, přičemž všichni byli designem mírně znepokojeni. Design totiž už nepřipomíná onen kus luxusního hardwaru, který si nyní můžete koupit, ale spíše lacinou hračku z vietnamského tržiště. O to více jsme byli zvědaví, jak bude vypadat PS3 Slim v reálu. První pohled na ni nám opravdu vyrazil dech. Bohužel v tom horším smyslu slova. Konzole totiž vypadá opravdu velmi lacině a zřejmě se šetřilo naprosto na všem. Kde jsou skvěle vyřešená tlačítka na zapnutí konzole a vysunutí disku? Kde je lesklý plast konzole navrchu konzole a na něm parádní nápis PS3? To vše se změnilo k nepoznání v kus jakéhosi plastu. Avšak pokud si dobře PS3 Slim prohlédnete, tak zjistíte, že je lesklá ze stran, přičemž si zachovala i ladné křivky svého předchůdce. Nebudeme ale PS3 Slim jenom hanit. Pochválit musíme Sony za snížení hluku konzole. Hluk se totiž snížil na polovinu, což určitě mnohým hráčům udělá velkou radost. Rovněž by PS3 Slim neměla trpět přehříváním a vyzařovat tolik tepla, což je určitě dobře nejen pro hráče v horkých měsících, ale i pro samotnou konzoli. Nová konzole PlayStation 3 se začne prodávat celosvetově již 1. září 2009 v zemích působnosti společnosti SCEE a taky v České republice za doporučenou maloobchodní cenu 7 690,- Kč.

PSP GO – Pokud jsme měli rozpačité dojmy z PS3 Slim, tak totéž platilo i o PSP GO. Nejprve jsme moc nevěřili, že by se mohlo nové PSP GO dobře držet. Ale po uchopení PSP GO do rukou jsme zažili šok. Konzole je neskutečně lehká, vůbec nepřipomíná onu cihlu, která se nyní prodává, a navíc naživo vypadá velmi luxusně. Nejprve jsme si mohli vyzkoušet hraní na černém PSP, ale nejvíce nás uchvátilo PSP v bílé barvě. To vypadalo opravdu neuvěřitelně dobře, takže všechna čest Sony. Rovněž se PSP GO velmi dobře drží. Tlačítka jsou skvěle rozmístěna, analogová páčka neklouže, je také v ideální vzdálenosti. Co se změnilo o 200%, jsou také tlačítka L a R. Ty jsou velmi dobře zpracovány. Nekloužou z nich prsty a i velmi příjemně se mačkají. PSP GO tak představuje skvěle navrženou konzoli, která se svou velikostí a hmotností hodí i jako velmi dobrý MP3 přehrávač, jež můžete tahat všude. PSP GO na nás zapůsobilo velmi dobře a v redakci jsme se shodli, že se jednalo o největší překvapení GamesComu.

Hardware jsme si tedy probrali, tak se pojďme podívat, co nám Sony přinesla za hry. Stánek Sony patřil k největším, jak jsme už zmínili, přičemž si na něm hráči mohli zahrát ty nejnovější herní pecky, které vyjdou v dohledné době. Jako první jsme zamířili ke God of War 3, Uncharted 2 a Heavy Rain. Vyzkoušeli jsme si ale také nové LittleBigPlanet na PSP a PSPčkový Motorstorm a Gran Turismo. Pojďme si nyní říci, jak na nás hry zapůsobily.

God of War 3 (PS3) – Na stánku Sony se objevila i pravděpodobně nejočekávanější hra pro konzoli Playstation 3 - God of War 3. Demoverze, kterou jsme si mohli vyzkoušet, byla stejná jako ta, která se objevila na E3. V ničem nás tak nepřekvapila. Grafická stránka byla velmi povedená, patří k tomu nejlepšímu na této generaci konzolí, přičemž samotná hra obsahuje klasickou hratelnost obohacenou o nové zajímavé prvky. Tím prvním je chycení létající harpie, do které za letu bodáte nožem a ona vždy popoletí o kousek dál, dokud ji neuseknete křídla. God of War 3 z těch několik minut hraní rozhodně nezklamal, ale že by nás nadchnul, to se také nestalo. Vše bylo ovlivněno i tím, že jsme demoverzi viděli už několikrát na videu, takže nás nemohla v ničem překvapit.

Uncharted 2 (PS3) – Hratelná ukázka na Uncharted 2, to byla jiná káva. Vyzkoušeli jsme si rovněž několikaminutovou demoverzi, která se odehrávala na začátku hry v horském městečku. Nechyběly přestřelky, pěstní souboje, přičemž to vše bylo obohaceno o úžasnou grafiku, efekty a hudební doprovod. Kulisa, ve které byl stánek Uncharted 2 postaven, patřila k tomu nejlepšímu, přičemž jsme si mohli sednou i do historického automobilu, kde nechyběla LCD televize s hrou. Mohli jsme si tak zahrát hru pěkně v klidu ničím nerušeni. Později odpoledne jsme měli navíc schůzku s jedním vývojářem hry, takže vám brzy přineseme další informace.

LittleBigPlanet (PSP) – Na stánku Sony se v nových PSP GO poflakoval i nový LittleBigPlanet. Neodolali jsme a pochopitelně jsme si prošli celý jeden level. Už na první pohled je jasné, že se tolik zase nezměnilo a vše zůstalo v rámci možností stejné. Procházíte levelem, řešíte logické problémy pomocí fyziky, sbíráte všelijaké bonus body i nové samolepky, které využíváte k tvorbě nových levelů. I PSP verze LittleBigPlanet je velmi chytlavá po stránce hratelnosti a už se těšíme, až si ji budeme moci zahrát. Kupa nových levelů navíc zajistí, že se od hry jen tak neodtrhneme.

Motorstorm Arctic Edge (PSP) – Nový Motorstorm Arctic Edge pro PSP se také povaloval na stánku Sony, takže jsme si ho mohli vyzkoušet na vlastní prsty. Škoda, že demoverze byla v Němčině, ale i tak jsme pochopili, že se toho moc nezměnilo oproti Playstation 3 verzím. Na začátku si tedy hráč vytvoří svého závodníka, se kterým poté bude projíždět všelijaké turnaje. Demoverze obsahovala jen dva levely. Ten první se odehrával v horských stezkách, kde nebyla nouze o střety s balvany a pády do prohlubní byly na denním pořádku. Druhý se odehrával na sněhem zalehlých pláních. Ovládání na novém PSP GO bylo velmi příjemné, takže nebylo tak těžké se do hry vžít. Pokud se ptáte na grafickou stránku, tak musíme říci, že nepatří sice k tomu nejlepšímu, co jsme mohli na PSP vidět, ale udržuje si svůj styl z předchozích dílů, na který se velmi pěkně kouká. Motorstorm Arctic Edge bude letos patřit k tomu nejlepšímu, co si na PSP budeme moci zahrát.

Dead Nation (PSN) – Ještě před Gamescomem jsme se dozvěděli, že Sony bude na výstavě prezentovat novou hru jménem Dead Nation, která pochází od tvůrců z Housemarque, kteří nám přinesli bláznivou hru Super Stardust HD. Byli jsme tak zvědaví, o co přesně se bude jednat. Po kratičké procházce ve stánku Sony jsme na hru narazili, takže se můžeme s vámi podělit o první detaily. Dead Nation je klasická střílečka z pohledu zeshora, kdy likvidujete přibíhající zombíky. Velmi dobrým dojmem působila grafická stránka, která byla hodně povedená a zvláště hrátky se stínem a světlem vypadaly velmi dobře. Rovněž fyzika vypadala výtečně. Dead Nation předvedl svůj potenciál a ukázal, že Housemarque umí udělat hodně chytlavou hru, ke které se budemerádi vracet. Škoda jen, že Dead Nation vyjde podle tvůrců až v roce 2010.

eyePET (PS3) – Původně jsme neměli v plánu stánek s touto netradiční hrou navštívit, ale po nakouknutí jsme neodolali a s virtuálním zvířátkem strávili několik chvil. Malé zvířátko, které připomíná křížence opice a psa, se prezentovalo už v minulém roce, ale až nyní jsme si mohli vyzkoušt, že vše, co bylo naslibováno, skutečně funguje tak, jak má. V balení s hrou kromě kamerky naleznete i kartu, se kterou si můžete poté se zvířátkem hrát. Pojďme ale pěkně popořadě. Nejprve jsme si s PET vyzkoušeli hru, kdy něco nakreslíte na papír, přiložíte obrázek ke kamerce a PET ho obkreslí. Pokud nakreslíte součástky třeba na letadlo, PET tyto součástky vystřihne a z nich si ono letadlo nebo další vozítko postaví. Vy ho poté ovládáte pomocí pohybového senzoru v SIXAXIS ovladači. Dále jsme si mohli PET libovolně upravovat, takže jsme mu mohli změnit účes, ale i barvu kožichu. Rovněž jsme ho mohli obléknout do nějakého pěkného oblečku, který nám následně svým úsměvem pochválil. Na začátku jsme řekli, že součást balení bude jakási karta. Ta slouží k hrátkám s PET. Můžete tak s PET hrát pomocí karty tenis, kdy vy přesouváte kartu ze strany na stranu. Samozřejmě s kartou půjdou hrát jen tyto menší minihry, ale mělo by jich být velké množství, aby neomrzely.

O dalších hrách pro Playstation 3 jako je Heavy Rain a Gran Turismo 5 se dočtete v dalším článku.

Komentáře