For Games 2012

special  30
Martin Šmíd, 28. 9. 2012 11:45
Mnohým jistě nemusíme představovat herní výstavy jako E3 nebo Gamescom, zvláště druhou jmenovanou, kde je možné si většinu připravovaných herních novinek vyzkoušet na vlastní prsty. Nevýhodou Gamescomu je samozřejmě vzdálenost, protože ne každý chce absolvovat několik set kilometrů, platit hotel a další výdaje s cestou spojené. Proto jistě musela potěšit zpráva, že se letos bude konat v pražských Letňanech první ročník videoherní výstavy For Games. My jsme si ji mohli během prvního dne projít, a ačkoliv svoji velikostí se samozřejmě nemůže Gamescomu rovnat, nabízí několik velmi zajímavých her k vyzkoušení, kvůli nimž se vyplatí si udělat výlet.

For Games
Herní výstavu For Games pořádá společnost ABF, přičemž jí vyhradila jednu docela rozlehlou halu. Pokud byste už měli her dost, můžete se porozhlédnout i po výstavách For Toys a For Babies, které probíhají souběžně v ostatních halách. Moje pozornost se samozřejmě zaměřila především na For Games, kam se pořadatelům podařilo sehnat nejen novou konzoli od Nintenda, ale i několik zajímavých her. Než vám řeknu, co přesně na výstavě je, je třeba zmínit, že vstupné je pro dospělého člověka přijatelných 150,-Kč na celý den, na výstavišti se dá koupit i jídlo za přijatelné peníze.

Nintendo
Nyní už ale na hry. Když poprvé do haly vlezete, jistě vás zaujme v prvé řadě stánek Nintenda, který je na celém For Games největší a rovněž ukrývá i nejzajímavější hry. Conquestu se podařilo sehnat hned třináct konzolí Nintendo Wii U, na nichž si můžete zahrát většinu očekávaných pecek, jmenovitě třeba Rayman Legends, Tekken Tag Tournament 2, The Wonderful 101, Nintendo Land, New Super Mario Bros. U, Wii Fit U, Darksiders 2 nebo vůbec poprvé i Pikmin 3. Tyto hry poté na stánku doplňují dvě velké bomby, které jsou dostupné pouze pro návštěvníky starší osmnácti let. První je samozřejmě zombie akce ZombiU, v níž je možné si vyzkoušet novou demoverzi v přístavu, a druhou poté Assassin’s Creed 3. Jen menším zklamáním je, že u Assassin’s Creed 3 je k vyzkoušení pouze plavba na lodi, kterou sestřelíte tři nepřátelská plavidla, no a poté následuje konec. Alespoň krátký boj být přítomen mohl, ale co se dá dělat. Nic ale nemění na tom, že Connorovo dobrodružství vypadá na Wii U skvěle. Jestli si zahrajete Assassin’s Creed 3 nebo Rayman Legends, můžete se zúčastnit i soutěže o zajímavé věcné ceny, ale i hry pro PC a konzole. Ceny pro jednotlivé dny si můžete prohlédnout na facebooku - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151240197450993&set=a.296001930992.190796.254986075992&type=1 .

Stánek Nintenda není jenom Wii U. Na ploše připraveno velké množství kapesních konzolí Nintendo 3DS/3DS XL, na kterých je možné vyzkoušet i stále připravované hry Luigi’s Mansion: Dark Moon, Castlevania: Lords of Shadows – Mirror of Fate a Pokémon Black Version 2 a Pokémon White Version 2, které doplňuje celá řada dalších, už vyšlých kousků. Celková prezentace Nintenda rozhodně zapůsobila, a trochu tak zastínila ostatní stánky, na kterých bylo poloprázdno. Je až neuvěřitelné, že se Conquestu podařila takto zdařilá prezentace, za což rozhodně zaslouží velkou pochvalu. Jestli po tomto tu nepřibudou noví majitelé konzolí od Nintenda, tak je něco špatně.

Sony
Stánek Sony rozhodně také zaujme, především asi šesti konzolemi s hrou Wonderbook: Book of Spells, v níž si můžete vyzkoušet kouzlení s ovladači Playstation Move. Několik kouzel jsem si vyzkoušel, rozhodně je cítit zaměření pro mladší publikum, ale po vlastní zkušenosti je dojem rozhodně daleko lepší, jak ze všech prezentací na E3 nebo Gamescomu. Z připravovaných her, které si můžete dále na stánku Sony vyzkoušet, stojí především za vypíchnutí LittleBigPlanet Karting, Ratchet & Clank: QForce, PlayStation All-Stars: Battle Royale a Sports Champions 2. Na ploše je i docela velké množství kapesních konzolí Playstation Vita, ovšem většinou se staršími hrami jako Uncharted, případně v těchto dnech vycházející LittleBigPlanet.

Microsoft
Stánek Microsoftu je především v režii Kinectu, takže si na své přijdou hlavně majitelé tohoto pohybového zařízení. K vyzkoušení je zajímavě tvářící Fable: The Journey, taneční Dance Central 3 i několik dalších starších her. Jestli spíše patříte k tradičnějším hráčům, asi největším tahákem je Forza Horizon, která je dostupná na dvou konzolích. Střed stánku patří hrám jako FIFA 13 nebo Battlefield 3, které jsou hratelné samozřejmě na Xboxu 360.

EA
Největší část stánku EA zabírají stojany se sportovními hrami FIFA 13 a NHL 13, čemuž se ale nejde moc divit, protože jde u nás o jedny z nejpopulárnějších sérií. Na ploše jsou přímo plné verze, takže si je můžete vyzkoušet. Z mého pohledu je asi největším lákadlem závodní hra Need For Speed Most Wanted, která vypadá prostě skvěle, a zcela jistě bude patřit k velkým tahákům letošního roku. Za povšimnutí rozhodně stojí i multiplayerová ochutnávka hry Medal Of Honor: Warfighter (PC), případně možnost vyzkoušet si na nabušených PC střílečku Crysis 3, která vyjde v příštím roce i na konzole. Stánek EA nabízí k hraní asi nejvíce konzolí, případně počítačů, takže by měl uspokojit velké množství hráčů. Jestli bude počet dostačovat, se uvidí až v následujících dnech, kdy je volno a dorazí největší počet návštěvníků.

Playman
Na For Games je přítomen i český distributor her Playman, u něhož si můžete vyzkoušet multiplayerovou část akční hry Far Cry 3 (ma PC), ale zcela jistě zaujme i hudební hra Rocksmith, kterou hrajete pomocí skutečně kytary.

První ročník výstavy For Games se rozhodně povedl a utracených 150,-Kč nebudete ani trochu litovat. Konzole Wii U je sama o sobě obrovským lákadlem, které doplňují i zajímavé hry. Nyní jen doufat, že se bude For Games každým následujícím ročníkem rozrůstat, a třeba přiláká i další vydavatele, kteří nyní chybějí. Jde totiž o skvělou prezentaci her, která navíc rodičům s dětmi ukazuje, že nejsou hry jenom o střílení a sekání hlav, jak se je snaží ukázat nejmenované televizní stanice. Tak a nyní všichni směr PVA EXPO PRAHA Letňany.

Autor fotek Martin Bach (Asociace herního průmyslu ČR a SR)

Komentáře