Exkluzivní PlayStation 4 na GamesComu

special  24
Martin Šmíd, 13. 8. 2014 0:45
Sony s konzolí PlayStation 4 u hráčů maximálně zabodovala a nemusí se tak hnát za slevami, spoustou změn a dalších otoček, aby si jí někdo všimnul – do dnešního dne prodala 10 milionů konzolí přímo hráčům. Tento čas tak může věnovat vývoji samotných her, a GamesCom ukázal, že na PlayStation 4 se chystá celá řada exkluzivních titulů, které vypadají minimálně zajímavě a pokud dobře dopadnou, mají se hráči na co těšit. Tento článek má za úkol shrnout dnešní tiskovou konferenci Sony, na níž se toho dělo opravdu hodně.

Tisková konference Sony ještě ani nezačala, a už jsme se dočkali čtyř nových trailerů na hodně očekávané hry, které určitě budou pomáhat ještě lepším prodejům konzole PlayStation 4. Je otázkou, proč se Sony rozhodla je pustit už před samotnou konferencí, každopádně jsme se kromě trailerů dočkali i několik nových informací.

First-party hry – část 1.
Bloodborne
Studio From Software není třeba zkušeným hráčům představovat, protože stojí za spoustou úspěšných her. Oznámená PlayStation 4 exkluzivita Bloodborne vzbudila na E3 velký rozruch, a dá se očekávat, že nyní se na ní upne ještě větší pozornost, zvláště po parádním gameplay traileru, který byl vydán během GamesComu (podívat se na něj můžete níže). Hra se odehrává hlavně na začátku ve strašidelném gotickém městě Yharnam, v němž vypukla nákaza, přičemž vývojáři se věnují i spoustě detailům, aby vše působilo maximálně realisticky a navíc v žánru svěže. Už v traileru je vidět nádherné osvětlení, o které se stará hlavně měsíc, ale také lucerny nebo ulice osvětlují požáry. Jinak se hra bude točit kolem zkoumání města, které skrývá nejedno tajemství, a ke vší smůle hráče, i spoustu menších i větších potvor. Smrt má podle vývojářů číhat za každým rohem. Vývojáři dnes odhalili, že město Yharnam nebude jediným místem, které budeme prozkoumávat, ale podíváme se i do dalších lokací, kde číhá ještě větší nebezpečí. Stejně jako u Demon’s Souls vývojáři budou hráče dobře odměňovat za zdánlivě nesplnitelné úkoly. Hráči by navíc měli díky rychlejšímu a dynamičtějšímu systému více riskovat během boje, čímž bude možné i získat během souboje zdraví zpět. Bloodborne bude pochopitelně podporovat i online funkce, o nichž se vývojáři rozpovídají ještě v tomto roce. Budeme vás informovat.

The Order: 1886
U The Order: 1886 si zatím určitě každý říkal, že graficky vypadá parádně, ale co se týče hratelnosti, je to jedna velká otázka. Moudřejší nebyli ani novináři, kteří si mohli hru zahrát na E3. Během GamesComu ovšem vývojáři z Ready At Dawn Studios odhalili spoustu nových gameplay záběrů, které už jsou o poznání zajímavější, takže bychom se mohli ve výsledku dočkat i po stránce hratelnosti velmi kvalitní akční záležitosti. Každopádně GamesCom prezentace se zaměřila na představení jedné z klíčových postav příběhu hry, která se jmenuje Nikola Tesla, jeden z největších myslitelů v historii lidstva. Tesla přinesl světu spoustu zajímavých vynálezů, které byly použity jako základ pro zbraně v The Order: 1886 - Arc Gun a Thermite Rifle.

LittleBigPlanet 3
Během E3 určitě Sony všechny překvapila oznámením plošinovky LittleBigPlanet 3, v níž se neobjeví v novém dobrodružství jenom oblíbený PlayStation maskot Sackboy, ale také jeho tři noví kamarádi - Oddsock, Swoop a Toggle, mající své vlastní schopnosti, ale které bude rovněž možné různě upravovat. Samozřejmě ale i Sackboy se naučí několik nových kousků, o některých jsme spali už v preview. Ve hře bude navíc 70 nových nástrojů pro tvorbu, 29 upravených nástrojů z předchozích dílů a 10 nástrojů z PSV vydání, které budou mít ve velké verzi premiéru. Po této stránce by nás tak měl čekat vůbec největší díl s nejvíce možnostmi pro tvorbu nových levelů, ale také her.

inFamous: First Light
Letos během E3 byla oznámena menší hra inFamous: First Light pro PlayStation 4, která bude rozšiřovat univerzum akce inFamous: Second Son. V ní bude tentokrát hlavní hrdinkou Abigail „Fetch" Walker, díky čemuž se dozvíme více informací o její minulosti, a dokonce se s ní podíváme i do spousty nových lokací, třeba vězení v zasněžených horách, kde byla Abigail nejprve držena organizací DUP a následně trénována přímo Augustine. Ve hře navíc budou speciální arény “Battle Arenas”, v nichž půjde o nahrání co největšího skóre. Vývojáři rovněž slíbili, že během hraní potkáme několik nových postav, mezi nimiž je třeba Brent nebo Shane. Hra inFamous: First Light vyjde skrze digitální distribuci na PlayStation 4 už koncem tohoto měsíce, v krabicové verzi bude dostupná příští měsíc.

To by byly čtyři hry, které byly prezentovány přes trailer, ještě než začala tisková konference. Už dříve jsme se ale dočkali potvrzení, že pro konzoli PlayStation 4 vyjdou později v tomto roce i dvě starší hry z PlayStationu 3. První hrou je vysoce oblíbený Journey (na portu pracuje studio Tricky Pixels), který na nové konzoli nabídne vylepšenou grafiku v rozlišení 1080p. Druhou hrou, která se dostane na PlayStation 4, je další originální záležitost, tentokrát The Unfinished Swan (na portu pracuje Armature Studio).

Minimálně časově exkluzivní pěkné indie hry
Sony má velmi dobré vztahy s nezávislými vývojáři, což bylo prezentováno hned na začátku, kdy jsme se dočkali potvrzení nových her, které budou mít konzolovou premiéru právě na PlayStationu 4, a je nutné říci, že se jedná o pěkné úlovky, které mohla Sony ocejchovat exkluzivitou. Jako první byla oznámena first person hororová hra The Vanishing of Ethan Carter od studia Astronauts, v níž je hlavním hrdinou detektiv Paul Prosperem, který se zaměřuje na okultní jevy, kolem nichž se bude vše točit. Dalším pěkným úlovkem je zcela jistě epizodická adventura Dreamfall Chapters. O ní se v minulosti spekulovalo, že by mohla vyjít na konzole, až nyní bylo tedy vše potvrzeno. Mezi ty méně zajímavé hry pak patří Papers Please, Nom Nom Galaxy, Snow, In Space We Brawl, Pix the Cat, Ether One nebo logická first person záležitost Q.U.B.E 2. Za větší zmínku pak určitě stojí Volume, což je hra od tvůrce Thomas Was Alone. Ta byla oznámena už v minulém roce, ale letos jsme se dočkali nového traileru s upřesněním, že hra vyjde v příštím roce. Na závěr tu máme ještě hororovou záležitost P.T, na níž si ještě dnes můžete stáhnout hratelnou demoverzi (1.3GB).

Paradox Interactive oznámil dvě nové hry pro PlayStation 4
Herní vydavatel Paradox Interactive oznámil během tiskové konference Sony hned dvě své nové hry, které budou mít minimálně časovou exkluzivitu na konzoli PlayStation 4 (vyjdou i pro PC). Už dříve navíc byla potvrzena od Paradoxu hra Magicka 2, která rovněž bude mít konzolový debut na PS4. První hrou je kooperativní akce Hollowpoint (možné hrát až se třemi dalšími hráči online), na níž pracuje studio Ruffian Games (Crackdown 2 pro Xbox 360) a vyjde v příštím roce. Jde o hru odehrávající se ve 22. století, kdy světu vládnou speciální organizace s žoldáky. Vývojáři v oznámení slibují procedurálně generované mise s rozmanitými cíly, které budou vyžadovat strategické plánování a dobrou zručnost v akci. Hra navíc bude mít spoustu zbraní a dalších věcí k odemknutí, takže bude možné se postupně zlepšovat. Druhou hrou je pak taktické RPG Runemaster, v němž hráči budou psát své vlastní příběhy, přičemž podle informací se zúčastníme šesti velkých konfliktů severské mytologie. Více se máme dozvědět v následujících měsících.

Hellblade od Ninja Theory
Dlouhou dobu se spekulovalo, na čem pracuje studio Ninja Theory (DmC Devil May Cry, Enslaved a Heavenly Sword). Dnes bylo oznámeno, že jde o novou značku Hellblade, kterou si vývojáři sami financují, ale zřejmě jim finančně pomohla i Sony, protože hra vyjde s časovou exkluzivitou pro PlayStation 4. Vývojáři toho moc během oznámení neprozradili, ale víme, že hra bude postavena na keltských mýtech a hlavní hrdinka se bude jmenovat Senua, která se vydá do podsvětí. Vývojáři hodlají Hellblade postavit na třech důležitých pilířích. Jednak na zajímavé postavě se silným příběhem, zábavném a propracovaném soubojovém systému založeném na ninja stylu, ale také výborné vizuální prezentaci. Více se máme dozvědět v brzké době.

First-party hry – část 2.
Na závěr si už Sony nechala své vlastní first-party hry, které vyjdou pouze pro PlayStation 4. Dočkali jsme se třeba nového traileru na závodní hru DriveClub, která vyjde začátkem října, ale i oznámení několika novinek.

Tearaway Unfolded
V minulém roce vývojáři z Media Molecule vydali pro kapesní konzoli PlayStation Vita výbornou dobrodružnou adventuru Tearaway. Od vydání vývojáři dále s hrou experimentovali a rozhodli se, že jí předělají na konzoli PlayStation 4, ačkoliv se zprvu zdálo, že jde o věc naprosto nemožnou. Výsledkem je nově oznámená hra Tearaway Unfolded, která přinese původní příběh s oblíbenými hrdiny, ale značně vylepšený s nejrůznějšími novinkami, navíc s překopaným ovládáním a způsoby, jak řešit hádanky, aby se vše lépe hodilo pro DualShock 4. Vývojáři slibují i pěknou grafiku v rozlišení 1080p a 60fps. Tearaway Unfolded vyjde v příštím roce.

Rime
V minulém roce vývojáři z Tequila Works oznámili svoji novou hru Rime, kterou vytváří s pomocí Sony pro PlayStation 4. Hra se odehrává na tajemném krásném ostrově (ten je popisován jako druhá postava vyprávějící příběh), který má nejedno tajemství a rovněž bude následně obsahovat i nejedno dobrodružství, do něhož se hlavní hrdina pustí. Hra bude hlavně založena na řešení zapeklitých hádanek, které budou doslova na každém kroku, a samozřejmě rovněž i odhalování ostrova s nezapomenutelnými místy. Brzy vám na Rime přineseme větší preview.

Until Dawn
Před dvěma lety byla oznámena pro PlayStation 3 hororová hra Until Dawn. Pak ale nastalo ticho a kolikrát se spekulovalo, že je zrušena a nedočkáme se jí, zvláště když se pohybové ovladače PlayStation Move moc neuchytily. Dnes ovšem Sony podle očekávání oznámila, že horor Until Dawn vyjde značně upravené verzi (běží na Killzone Shadow Fall enginu) pro PlayStation 4. A samozřejmě na pohybové ovladače kašle, využije raději DualShock 4 možnosti. Vývojáři původní koncept značně překopali, už vše není viděno z first-person pohledu, ale ze třetí osoby, ale jinak samozřejmě vývojáři pořád dávají na hrůzostrašný hororový zážitek, a pořád bude hlavním úkolem přežít. Zajímavostí určitě je, že příběh pomohli napsat autoři Larry Fessenden a Graham Reznick (Stake Land, Habit, The Last Winter), kteří stojí za celou řadou hororových filmů, takže odhalování tajemství Blackwood Pines by mělo být opravdu děsivým zážitkem, na který nezapomeneme. V brzké době vám na Until Dawn přineseme preview.

Alien Nation
Už několik dní jsme věděli, že vývojáři ze studia Housemarque představí na GamesComu svoji novou hru pro konzoli PlayStation 4. Fanoušky Dead Nation nebo Resogunu bude určitě těšit, že vývojáři zústávají u žánru, který mají v malíku, protože oznámili Alien Nation. Jak už název hry napovídá, tentokrát proti nám nebudou stát pomalé zombie, ale mimozemští neřádi, kteří jsou daleko rychlejší, a k naší smůle mají i lepší vybavení a možnosti v boji. Naštěstí bude během hraní možné vylepšovat postavu a zbraně, a samozřejmostí je pak podpora kooperativního hraní, připojit se budou moci do hry až tři další kamarády přes PlayStation Network. Zajímavostí ovšem je, že klidně budeme moci hrát jako žoldák, a napadat hry ostatních hráčů.

The Tomorrow Children
Vývojáři z japonského studia Q-Games nám v minulosti přinesli řadu zajímavých her, mezi nimiž je třeba PixelJunk Monsters nebo PixelJunk Shooter. Dnes během GamesComu oznámili novou spolupráci se Sony, výsledkem které je hra The Tomorrow Children. Ačkoliv to nevypadá, hra nabídne otevřený svět, v němž bude nutné hledat zbytky lidské DNA. Po nevydařených experimentech se totiž skoro celý život na Zemi vytratil, a přečkal ve formě nazvané Void. Po letech ale ti, co přežili, se znovu pokusí vybudovat civilizaci, což nebude nic lehkého, protože svět není zase tak prázdný, jak se zdá. Vývojáři slibují nejen zajímavou originální hratelnost se spoustou možností (vyrábění předmětů, boj s nepřáteli nebo osidlování částí světa), ale také pěknou stylizovanou grafiku.

WiLD
Tvůrce Raymana, Michel Ancel, před nějakou dobou oznámil, že si založil v Paříži své vlastní studio Wild Sheep. Oznámení přišlo opravdu před několika týdny, takže jsme nečekali, že už během GamesComu se vytasí s novou hrou, která se jmenuje WiLD, přičemž vzniká pro Sony a vyjde tedy logicky exkluzivně pro PlayStation 4. Spolupráce se Sony je opravdu překvapivá, protože se spíše čekalo, že bude pokračovat ve spolupráci s Ubisoftem, ale nakonec tomu tak tedy není. Hra se odehrává 10 tisíc let před naším letopočtem a je popisována jako online survival adventura, v níž budeme prozkoumávat nádherný pravěký svět. „WiLD má svět o velikosti Evropy, s dynamickou změnou počasí a ročními obdobími, navíc obsahuje nekonečno možností pro hráče. Pokaždé budete objevovat nové věci, a to i na stejných místech,“ říká v oznámení Michel Ancel. Více se máme dozvědět v brzké době.

Komentáře