E3 2013 - Sony Media Briefing

special  48
Martin Šmíd, 11. 6. 2013 12:15
A máme za sebou i poslední tiskovou konferenci, která patřila společnosti Sony. Během ní jsme se dozvěděli některé zajímavé novinky pro Playstation 3 i kapesní konzoli Playstation Vita. Velká část se ale točila hlavně kolem next-gen konzole Playstation 4. Sony odhalila její finální design, dozvěděli jsme se, kolik bude stát, kdy zhruba vyjde, no a samozřejmě nechyběly ani hry. Vše důležité najdete níže.

Playstation 3 – Sony už dříve oznámila, že hodlá podporovat svoji současnou konzoli Playstation 3 i v následujících letech. Tento týden vychází The Last of Us od Naughty Dogu, což je nejlépe hodnocená hra za hodně dlouhou dobu. Zapomínat nesmíme ani na adventuru Beyond: Two Souls s Ellen Page v hlavní roli, no a samozřejmě největším plánovaným hitem je Gran Turismo 6, které vyjde koncem roku. Dále se na Playstation 3 chystá exkluzivně Invizimals: The Lost Kingdom, Wonderbook: Walking With Dinosaurs, Rain, Everybody's Golf nebo Puppeteer. Také nesmíme zapomínat na hromadu her od třetích stran jako FIFA, Call of Duty: Ghosts, NHL 14, Battlefield 4, Grand Theft Auto 5 a takhle bychom mohli pokračovat. Playstation 3 ještě do důchodu rozhodně neodchází a v následujících letech na ni vyjde ještě pěkná řádka skvělých her.

Playstation Vita - Sony se během své tiskové konference na E3 moc nevěnovala kapesní konzolce Playstation Vita, což bylo možná menším zklamáním. I tak ovšem bylo oznámeno několik zajímavých her. Jako první Sony oznámila God of War a God of War 2 v HD pro Playstation Vita. Na této konzoli se objeví i DeadNation od Housemarque, flower od ThatGameCompany a The Walking Dead od Telltale Games, který navíc dostane v brzké době novou epizodu 400 Days, která bude součástí kapesního vydání. Do konce letošního roku se na Vitě objeví už dříve oznámené hry jako Invizimals: The Alliance, Luftrausers, Malicious Rebirth, Destiny of Spirits, Tearaway, Killzone: Mercenary nebo Disney Epic Mickey 2 (u nás vyjde s českými titulky).

Playstation 4 letos v Evropě za 399 euro, bez DRM - Sony si na závěr své tiskové konference nechala největší eso v rukávu. Konzole Playstation 4 bude k dispozici po celé Evropě na konci letošního roku za cenu 399 euro, což je o 100 euro méně jak Xbox One od Microsoftu. Sony navíc oznámila, že konzole Playstation 4 nebude mít DRM ochranu, takže bude možné hrát hry v offline stavu, bez nutnosti připojování na internet. Rovněž bude možné hry půjčovat kamarádům bez omezení, jak ostatně ukazuje níže video.

Otázky a odpovědi

Bude konzole vyžadovat připojení k internetu?
Ne.

Bude Playstation 4 regionálně uzamčen jako Xbox One?
Nebude, bude možná hrát hry dovezené ze Severní Ameriky či Japonska.

Bude možné měnit v Playstation 4 pevný disk (v základu bude 500GB) za větší?
Ano, možnost bude stejná jako u Playstationu 3.

Bude mít Playstation 4 analogové výstupy na video?
Ne, Playstation 4 bude možné připojit jen pomocí HDMI.

Co naleznu v krabici s konzolí Playstation 4?
V krabici za 399 euro bude samotná konzole Playstation 4, Dualshock 4, headset, napájecí kabel, USB kabel a HDMI kabel. Kamerka Playstation Eye se bude prodávat samostatně za 59 euro, stejnou částku bude stát i druhý Dualshock 4.

Pokud si na konzoli Playstation 4 stáhnu hru z Playstation Store, bude dostupná pro všechny ostatní účty?
Ano, hru bude možné hrát na všech účtech v konzoli Playstation 4.

Jaká bude cena konzole v České republice?
Odpověď Sony - Ceny PlayStation 4, Dualshock 4 a PlayStation Camera pro Česko a Slovensko prozatím nejsou zveřejněny a mohou se lišit od cen udaných v Eurech. Některé služby (např. Netflix) nemusí být dostupné na našem trhu.

Jaká bude cena služby Playstation Plus
3 měsíce – 390,-Kč, 1 rok – 1299,-Kč

Co získám předplacením Playstation Plus na konzoli Playstation 4?
Instant Game Collection (vybrané hry každý měsíc zdarma), exkluzivní obsah každý měsíc zdarma, slevy na vybrané hry, dřívější přístup k hraní betaverzí, Cloud úložiště (1 GB), automatické updaty, automatická synchronizace trofejí a možnost hraní online multiplayeru.

K čemu bude přístup bez Playstation Plus?
Přístup s normálním Playstation Network účtem bude k obchodu Playstation Store nebo bude možné hrát PS4 hry skrze Vita Remote Play na kapesní konzoli Playstation Vita. Rovněž je možnost odesílat zprávy či chatovat s ostatními hráči, dostupný bude i video streaming

Hry

Sony připravuje pro první rok 20 exkluzivních PS4 her - Sony dnes během tiskové konference oznámila, že pro první rok života konzole Playstation 4 připravuje hned 20 exkluzivních her, přičemž 12 z nich jsou úplně nové značky. Více se dozvíme na GamesComu a později v tomto roce.

Sony oznamuje The Order: 1886 pro Playstation 4 - Delší dobu se spekulovalo, na čem pracují vývojáři ze studia Ready at Dawn, kteří vytvořili pro PSP oba dva díly God of War. Dnes Sony oznámila, že připravují Playstation 4 exkluzivní akční hru The Order: 1886, která je zasazena do viktoriánského Londýna v alternativní historii. Hráč se ujme rytíře, člena starobylého řádu, který bude muset bojovat ve válce, přičemž během ní potká řadu známých historických postav. Sony během oznámení pustila na The Order: 1886 první trailer, který sice neukazuje žádné záběry z hraní, ale vše běží v reálném čase na konzoli Playstation 4. The Order: 1886 vyjde v příštím roce, s vývojem pomáhají tvůrci God of War série ze Sony Santa Monica.

Square Enix oznamuje Final Fantasy XV pro Playstation 4 - Pamatujete si ještě na hru Final Fantasy Versus XIII? Pokud ne, ani se vám nedivíme. Square Enix ji oznámil před lety pro Playstation 3, ale už hodně dlouho jsme o ní neslyšeli. Až dnes se znovu objevila na tiskové konferenci Sony. Už ale nejde o Final Fantasy Versus XIII, nově se jmenuje Final Fantasy XV a vyjde pro Playstation 4. Během prezentace byl vydán nový trailer, na který se můžete podívat níže. Tetsuya Nomura odpřísáhl, že tentokrát už se dočkáme, tak mu nezbývá než věřit.

Square Enix oznamuje Final Fantasy XIV pro Playstation 4 - Letos v létě vyjde na Playstation 3 akční MMO RPG Final Fantasy XIV. Square Enix delší dobu mlčel ohledně případné Playstation 4 verze, i když od začátku bylo jasné, že jen napíná, což mu ani kolikrát moc nešlo. Playstation 4 verze Final Fantasy XIV byla dnes oznámena, takže si budeme moci vychutnat tuto hru ve stejné kvalitě, jako hráči na PC. Datum vydání oznámeno nebylo, ale snad se ho dozvíme v následujících týdnech. Ostatně konzole Playstation 4 ještě není ani venku.

Square Enix oznamuje Kingdom Hearts III pro Playstation 4 - Fanoušci prvních dvou dílů RPGčka Kingdom Hearts si dlouho přáli třetí díl. Na Playstationu 3 se ho nedočkali, Square Enix jim udělal radost až dnes. Na tiskové konferenci Sony bylo oznámeno, že Kingdom Hearts III je na začátku vývoje a vyjde pro konzoli Playstation 4. Ačkoliv jsou vývojáři teprve na začátku, snad ne moc dlouhé cesty, byl vydán i první trailer ukazující několik gameplay záběrů. Podívat se na něj můžete níže. Více informací má být oznámeno v následujících měsících. Nyní ale stačí jedno - Kingdom Hearts III je konečně realitou!

Konzole PS4 je velká kamarádka pro indie vývojáře + oznámena spousta her - Zatímco Microsoft včera jen oznámil, že bude podporovat indie vývojáře, to Sony dnes názorně ukázala, jak hodlá podporovat indie vývojáře na konzoli Playstation 4, pro kterou rovnou oznámila celou řadu menších her. Mezi nimi je Transistor (SuperGiant Games) - časová exkluzivita na PS4, Don’t Starve (Klei Entertainment), Mercenary Kings (Tribute Games), Octodad (Young Horses), Secret Ponchos (Switchblade Monkeys), Ray’s the Dead (RagTag Studios), Outlast (Red Barrells), Galak-Z: The Dimensional (17bit Games) a Oddworld: Abe’s Oddysee New N’ Tasty! (Oddworld Inhabitants).

Bethesda oznámila The Elder Scrolls Online pro PS4 a Xbox One - Další hra, která měla premiéru na tiskové konferenci Sony, bylo akční RPG MMOčko The Elder Scrolls Online od Bethesdy. To už je nějaký ten čas oznámeno pro PC, nyní jsme se konečně dočkali oznámení konzolových verzí. Majitelé Playstationu 4 si navíc budou moci jako jediní vyzkoušet betaverzi, která bude dostupná před vydáním. The Elder Scrolls Online bude dostupný na jaře příštího roku na Playstation 4 a Xbox One.

Komentáře