E3 2011 - Sony

special  21
Martin Šmíd, 7. 6. 2011 4:25
Tisková konference přinesla přesně to, co hráči očekávali. Záplavu Playstation 3 exkluzivních her, mezi kterými nechybělo nejedno překvapení. Samozřejmě byla prezentována i nová kapesní konzole NGP, nyní už Playstation Vita, a na ní celá řada zajímavých titulů. Pokud jste tiskovou konferenci minuli, tak si nyní u nás můžete přečíst, co vše se na ní řešilo a co vše bylo oznámeno. Dejte se do čtení.

Konference Sony začala se zpožděním, jak jinak. Nejdříve si mohli všichni vychutnat záběry z očekávaných Playstation 3, PSP a Vita her. Pak už ale na podium přišel Jack Tretton a začal na návštěvníky a pochopitelně i diváky u streámů chrlit jednu informaci za druhou. První zastávka byl tolik novináři propíraný Playstation Network hack, který je snad za Sony a nyní se už hráči budou těšit z oblíbené služby a her pro Playstation. Samozřejmě si Jack cení podpory partnerů a pochopitelně hráčů, kteří Sony podrželi v takto těžkou chvíli. Při této příležitosti se Jack pochlubil, že prodeje vzrostly o krásných 27% a samozřejmě se zvedla i aktivita na PSN.

Uncharted 3: Drake's Deception – Sony začala zostra. Nejprve pozvala na konferenci Naughty Dog, který prezentoval úroveň očekávané akce Uncharted 3. Ta začala na lodi, přičemž hustě pršelo. Déšť je naprosto fenomenální. Poté se Nathan dostal do lodě, kde začal potichu likvidovat stráže. Celý design působil velmi dobře a i hrátky světla a stínů byly o úroveň výše než minule. Nathan se postupně dostával do útrob lodi, ale v tu nejnevhodnější chvíli byl přepaden. Naštěstí se brzy ze sevření dostal a tak mohla začít přestřelka plná krásných efektů, ale jinak docela klasické hratelnosti. Zajímavá byla především realistická voda, která postupně hangár zaplavovala, až strhla Nathana pod hladinu. Nathan se naštěstí dostal rychle z vody a mohl se dát na útěk. Z prezentované úrovně se dá usoudit, že voda bude pro hráče velkým nepřítelem, stejně tak samotné prostředí. Na Nathana tak padala spousta předmět. Nakonec Nathan proplaval zatopenou lodí až do nezatopených prostor, kde se ale moc dlouho neosušil. Ihned se na něj začala valit další voda. Konec. Než vývojáři utekli, pustili ještě nový trailer, který ukázal další nové záběry, ve kterých se objevila i Chloe a Elena. Uncharted 3: Drake's Deception vyjde v listopadu exkluzivně pro Playstation 3.

Resistance 3 – Po Uncharted 3 následovala ukázka z dalšího třetího dílu, tentokrát série Resistance. Na podium byl pozván herní designér hry z Insomniac Games, který předvedl novou úroveň. Ta začala na ulici, kde kolem hlavního hrdiny vše začalo bouchat a kolem byl neuvěřitelný chaos. Hned se na scénu dostali i nepřátelé a přestřelka mohla začít. Z prvních gameplay záběrů bylo vidět, že Insomniac pokračuje v zajetém stylu, ale celou hru udělal takovou epičtější, přičemž všemu pomáhají i nové zbraně s ničivou silou. Samozřejmě nechyběly ani nejrůznější vychytávky, jako štít. Poté se hra přesunula o kousek dál, kde nad hlavami vojáků chodilo obrovské pavoukovité monstrum, které ničilo jeden dům za druhým. To bylo vše. Ukázka toho moc neprozradila, ale ukázala alespoň některé nové záběry, za které fanoušci budou určitě rádi. Na závěr bylo zopakováno, že hra podporuje Playstation Moce a 3D. Nikoho tak nepřekvapilo, když byl oznámen bundle s Playstation Move a Sharpshooterem.

Playstation Kolekce – Jack na podiu a oznámil kolekci God of War Origins, která bude obsahovat remasterované díly z PSP Chains of Olympus a Ghost of Sparta. Oba dva díly budou podporovat Playstation trofeje a samozřejmě 3D zobrazení, bez kterého to dneska už prostě nejde. Samozřejmě přišla na řadu i ICO kolekce (Ico a Shadow of the Colossus), která přijde na trh v září tohoto roku. Asi spokojenost s oběma kolekcemi.

Dále Jack oznámil velmi pěknou 24 palcovou 3D TV, která bude v balení obsahovat jedny speciální 3D brýle, hru Resistance 3 a HDMI kabel. Cena bude 499 dolarů, dá se očekávat, že i 499 euro. Televize je zajímavá také v tom, že pokud budou hrát dva hráči na TV, tak oba budou mít vlastní obraz a uvidí ho ve 3D.

NBA 2K12 – Přišla na řadu NBA hra od 2K Sports, která byla ukázána s podporou Playstation Move. Ukázka na nás působila docela zmateně a jsme si i docela jistí, že spousta hráčů dá přednost klasickému ovládání. Jako takové oživení ovšem ovládání s Playstation Move zřejmě bude fungovat dobře. Chce si to ale vyzkoušet. Takto na dálku těžko hádat. Na závěr přišel Kobe Bryant, hráč NBA týmu LA Lakers, který ukázal, jak mu jde nebo spíše nejde hraní nového NBA titulu.

Medieval Moves: Dead Man's Quest – Jack poté pozval na podium vývojáře hry Sports Champions, kteří předvedli fantasy hru Medieval Moves: Dead Man's Quest. Bude se jednat o FPS titul, ve kterém hráči ovládají meč, luk a další zbraně, kterými útočí na dotěrné nepřátele. Byla předvedena docela dlouhá úroveň, ve které ovládání fungovalo vcelku dobře a dokonce vývojáři ukázali i několik čistě logických momentů. Proč nakonec ne, taková hra na PS3 chybí a komu by se měla povést lépe, než autorům nejlepšího PS Move titulu, Sports Champions. Medievil Move vyjde na podzim letošního roku.

Poté Jack uvedl rychle nový trailer na inFamous 2, který přichází v těchto dnech na pulty obchodů. Spousta nových záběry, které vypadaly opravdu epicky, ale raději rychle dál. Třeba k LittleBigPlanet 2, který dostane lepší podporu Playstation Move. Dále Jack pustil trailer na už dříve oznámenou hru Starhawk. Trailer určitě pěkný a přineseme vám ho v našem zpravodajství.

Sly Cooper 4 Thieves in Time – Fanoušci plošinovek se konečně dočkali! Jack Tretton slavnostně oznámil čtvrtý díl populární série Sly Cooper. Trailer byl čistý render, ale moc pěkný a určitě hned všechny v sále navnadil. Jak by také ne, když museli na pokračování čekat tak dlouho. Bohužel žádné další informace nepadly, jen tedy, že hra vyjde v příštím roce exkluzivně pro Playstation 3. Nečekaně.

DUST 514 - A je to tu, MMO hra z EVE univerza DUST 514 oznámena exkluzivně pro Playstation 3 s podporou Playstation Move. Producent hry moc dlouho na podiu nezůstal, ale to nebylo vůbec na škodu, protože poté byl puštěn celkem zajímavý gameplay trailer, který ukázal intenzivní akci. Hru má navíc obohatit speciální síť Eve Online s nejrůznějšími statistikami. Celá ukázka tak trochu připomínala Halo, ale to nemusí být vůbec na škodu, když si vezmeme, že se odehrává v zajímavém EVE univerzu. Na závěr byla oznámena hratelná betaverze. Datum jejího spuštění si ale vývojáři nechali pro sebe.

Bioshock Infinite – Následovala ukázka nového Bioshocku, která vypadala, no naprosto epicky a neuvěřitelně. Dámy a pánové, takhle hra prostě a jednoduše nemůže dopadnout špatně. Poté se na podiu objevil Ken Levine, který se o hře rozpovídal a řekl několik zajímavých informací. Třeba tu, že hra bude podporovat Playstation Move, ačkoliv před několika měsíci tvrdil něco zcela opačného. Sony ho ale pravděpodobně přesvědčila o opaku, ať už řeči nebo balíkem peněz. Na závěr oznámil, že nový Bioshock se dostane i na kapesní konzoli NGP.

Saints Row 3 – Dostane exkluzivní obsah v podobě herního režimu. Bohužel bez dalších informací. Hra vyjde 15. listopadu.

Star Trek - Nedávno oznámená kooperativní hra Star Trek, ve které budou hrát hráči za Spocka a Kirka, bude obsahovat podporu pro Playstation Move. Jack poté pustil první trailer, který tak trochu připomínal Dead Space. První záběry, ačkoliv pocházely z hodně rozpracované verze, vypadaly docela dobře a určitě navnadily. Více až v roce 2012, kdy hra vyjde.

Battlefield 3 – Dostane bonusový obsah v podobě hry Battlefield 1943 na Blu-ray disku

Need For Speed: The Run – Dostane 7 exkluzivních aut na Playstationu 3.

Playstation Vita - Nyní už na scéně Kazuo Hirai, který se nejprve rozpovídal o službě PlayStation Suite, díky které budou moci využívat Playstation aplikace i normálně nekompatibilní mobilní přístroje. Pak ale už k NGP, které se bude jmenovat, tramtaradá - Playstation Vita. Kaz vysvětlil, že Vita znamená život. „Vita je prvním opravdovým přístrojem, který maže hranice mezi zábavou a reálným životem,“ řekl Hirai. Byly představeny verze s Wi-Fi a 3G a samozřejmě i bylo ukázáno, že konzole má pohybové snímače, OLED displej a dva analogové knoflíky pro snadné ovládání her. Samozřejmě důležitou komponentou Playstation Vita je sociální propojení, takže budete moci na konzoli čekat všechny komunitní funkce, jaké má Playstation 3, včetně seznamu přátel, se kterými budete moci komunikovat pomocí textu nebo hlasu.

Uncharted Golden Abyss –Nathan podruhé, tentokrát na NGP. Graficky vypadá hra opravdu skvěle. Téměř byste ji nerozeznali od Playstation 3 verze. Nádhera. Po rozkoukání té nádhery vývojáři ukázali ovládání, které je díky dvěma analogům uživatelsky příjemné a podle demoverze nedělalo žádný problém. Novinkou v ovládání je samozřejmě možnost některé úkony provádět skrze dotykový displej, což fungovalo také přesně a jen těžko hledat nějaké mušky. Jinak se demoverze skládala ze skákacích pasáží, které doplnily pasáže akční, ve kterých Nathan strhával vojáky ze srázu a potichu je likvidoval jako Solid Snake. Pak už ale nastala přestřelka, která vypadala jako ve verzích pro Playstation 3.

RUIN – Oznámena akční RPG hra Ruin pro NGP, na které pracuje Sony San Diego. Z prvních dojmů je patrné, že se vývojáři inspirovali Diablem a v jemu podobných titulech, takže je hra plná nepřátel a dungeonů k pročištění. To rozhodně není na škodu, protože gameplay vypadal povedeně a pokud vývojáři vše vyladí a přidají i nějaké novinky, tak proč ne. Mohlo by jít o dobrou hru na odreagování. Na závěr vývojáři oznámili, že hra vyjde i pro Playstation 3 a hráči budou moci přenášet uložené pozice. Super!

ModNation Racers – Další hrou byl staronový ModNation Racers, který tak oficiálně míří na Playstation Vita. Předvedeno bylo tvoření závodní tratě, které bylo díky ovládání pomocí displeje nebo pohybového senzoru velmi příjemné a snadné. Vytvořenou trať samozřejmě vývojáři hned zajeli, aby předvedli jednoduchost, kterou se chlubila PS3 verze, ale ta pro PSP už tak komfortní nebyla. To se na Playstation Vita změní. ModNation Racers vyjde na launch konzole. Velkou výhodou je, že majitelé PS Vita veze si budou moci zahrát všechny tratě, které vytvořili uživatelé na Playstationu 3.

Dále se Sony začala věnovat hrám, které umožní společné online hraní hráčů na Playstation Vita a Playstationu 3, mezi které patří třeba Wipeout 2048 a další. Následovalo oznámení PS Vita verze hry LittleBigPlanet, která umožní hráčům ovládání skrze dotykový displej a další vymoženosti nové konzole, aby bylo co nejvíce intuitivní. I u LittleBigPlanet pak platí stejná informace jako u ModNation Racers. Tedy o možnosti hrát hráči vytvoření dodatečný obsah z PS3 verze.

Street Fighter vs. Tekken – Capcom oznámil podporu pro Playstation Vita a začne očekávanou bojovkou Street Fighter vs. Tekken. Yoshinori Ono z Capcomu¨hru začal prezentovat, přičemž se nezapomněl zmínit i o propojení se sérií inFamous, díky čemuž bude ve hře přítomen hlavní hrdina Cole. Jeho elektrizující schopnosti se údajně pro hru hodí. Gameplay vypadal na přenosné konzoli dobře a je jasné, že se bude jednat o kvalitní bojovku.

Dále byli zmíněni vydavatelé, kteří pracují na hrách pro konzoli Playstation Vita, mezi kterými nechybí EA, Activision, UbiSoft a další. Celou prezentaci her pro novou kapesní konzolku zakončil trailer s ukázkou několika titulů.

Cena a vydání konzole – Na závěr se na podium dostavil opět Kazuo Hirai, který řekl, že konzole bude dostupná před koncem roku po celém světě za 250 euro ve Wi-Fi verzi. Pokud si budete chtít koupit 3G/Wi-fi verzi, připravte si 300 euro. Cena rozhodně překvapila, Playstation Vita tak bude stát stejně, jako Nintendo 3DS.

No a to je vše milé děti. Konference Sony skončila. Jaké jsou dojmy? Určitě dobré, ačkoliv jsme se nedočkali nějakého opravdu šokujícího oznámení. Co říkáte na oznámené hry a hlavně cenu Playstation Vita vy?

Komentáře