E3 2011 - Nintendo

special  8
Martin Šmíd, 7. 6. 2011 19:42
Nintendo konference byla asi tou nejočekávanější, a to díky plánovanému představení nové domácí konzole. Ta se skutečně na konferenci objevila, ale tak trochu z ní máme v hlavě guláš, a ne malý. No raději se samo podívejte, co Nintendo přesně oznámilo. Fanoušci této společnosti budou určitě nadšeni, ale po velkém očekávání jsme dost možná čekali asi ještě trochu více. Chybělo nám především oznámení nějaké velké hry.

Zelda - Celá konference začala nástupem orchestru, který hrál známé skladby ze série Zelda. Bylo tak jasné, k čemu to směřuje. Po několika minutách přišel na podium Shigeru Myamoto, který začal mluvit o začátcích této slavné série, která slaví letos už 25. narozeniny. Protože Nintendo slíbilo nějaké to překvapení na narozeniny, byla nejprve oznámena hra Legend of Zelda: Link's Awakening, která bude od dnešního dne dostupná na právě spuštěném eStore pro Nintendo 3DS. Dále se na DSi objeví kooperativní hra Zelda Four Swords, která bude plně zdarma. Třetí hrou je Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, která bude k dostání už tento měsíc (recenze brzy - poznámka redakce). No a čtvrtý titul je Legend of Zelda: Skyward Sword, který vyjde koncem roku pro Nintendo Wii po celém světě. Myamoto na závěr oznámil ještě oficiální soundtrack Opening of Time, který bude k dostání pro několik fanoušků, kteří využívají Clubu Nintendo.

Poté už na podium přišel Satoru Iwatu, prezident Nintenda, který začal mluvit o současných platformách. S konzolí Nintendo Wii byl cíl jasný. Oslovit především casual hráče. Nyní by ale Nintendo chtělo oslovit všechny hráče, takže i ty hardcore. Nová platforma tak bude podporovat moderní technologie a umožní hrát hry i v dneska populárním 3D režimu, který v posledních měsících tolik propaguje společnost Sony u Playstationu 3. Jenomže je tu jeden rozdíl, v sále je obří obrazovka, která vysílá 3D, ale přítomní novináři nemusí mít brýle, aby efekt viděli, což je demonstrováno na zajímavém technologickém demu. Tím ale prezentace zatím skončila.

Nintendo 3DS - Na podiu se objevil Reggie Fils-Aime, který začal mluvit o konzoli Nintendo 3DS. Ta by měla právě zaujmout i hardcore hráče s nadcházejícími hrami. Jako první byla ukázána 3DS verze Mario Kart, která vypadala standardně. Opět se tedy jedná o bláznivé závody postaviček Mario světa, které řídí nejrůznější dopravní prostředky, které si mohou upravovat podle potřeby. Mario Kart bude k dispozici na konci roku. Reggie Fils-Aime nezpomaluje a představuje Star Fox 3D, jednu z velkých klasik Nintenda. Na podiu se ukazuje hratelná ukázka, na které bylo demonstrováno ovládání pomocí gyroskopického senzoru. Také byl ukázán kooperativní režim pro 4 hráče, ve kterém bude moci hráč nahrávat skrze kamerku emoce a rovnou je posílat ostatním hráčům. Zajímavé! Star Fox 3D vyjde letos v září.

Nyní už ale k tomu hlavnímu. Představen nový Mario, který se jmenuje Super Mario 3D. Z prvních záběrů to vypadá, že vývojáři opět kombinují 3D a 2D pohled, jaký přinesl Super Mario Galaxy. Jsou dokonce viděny i některé povědomé hádanky a úrovně, ale jinak se hra skládá z většinou nových záběrů. Super Mario 3D vyjde koncem roku. Reggie ihned skočil na hru Kid Icarus Uprising, ke které pustil nové video. To ukázalo spoustu nových záběrů, určitě se objeví v našem novinkovém zpravodajství. Poté byl potvrzen i multiplayer, ale bez dalších detailů. A kdy se Kid Icarus Uprising dostane na pulty? Někdy na podzim. Přesné datum nevíme. Reggie si na úplný závěr věnovaný 3DS nechal oznámení nové hry, kterou je Luigi's Mansion 2. Brat slavného Maria se tak dočká podruhé své vlastní hry, která je takovou kombinací 2D plošinovky a lovců duchů. Gameplay vypadá povedeně a nejde si nevšimnout ani pěkné grafiky. Poté už následuje video, ve kterém je ukázán Resident Evil Revelations, Tetris, Driver: Renegade, Cave Story 3D a další už oznámené hry pro Nintendo 3DS.

Reggie Fils-Aime následně přešel právě ke spuštěnému obchodu eStore. Na něm poběží služba Virtual Console, na které si hráči budou moci stahovat starší Gameboy hry, některé už jsou nyní připravené k nákupu. Také je připomenuta hra Excitebike 3D, která je k dispozici pro všechny zdarma. Další přišla na řadu služba Pokédex 3D, která je rovněž k dostání zdarma na eStore. Ta nabízí augmentovanou reliatu s celou řadou Pokémonů, což určitě všichni fanoušci těchto potvor určitě náležitě ocení.

Lego City Stories – Oznámena lego hra City Stories, která má mít údajně otevřený herní svět. Bohužel kromě této informace a potvrzení vývojářů – studio Traveller's Tales, nebyly prozrazeny další detaily. Tedy pokud nepočítáme, že hra vyjde na Nintendo Wii U a 3DS.

Wii U – Nyní už k tomu hlavnímu, a to k představení nové domácí konzole Wii U, která bude mít speciální ovladač s dotykovým displeje. Bohužel nezazněly přesné hardwarové specifikace, ale podle dostupných informací je konzole výkonnější než Playstation 3 a Xbox 360. Displej je velký 6,2 palců a podle prezentace má opravdu mnoho využití. Nejprve je ukázáno, jak dítě hraje na konzoli, ale rodič se chce dívat na TV. Dítě tak popadne ovladač a hraje na něm. Dále půjde ovladač využít i jako klasický tablet nebo pro logické hry. Využité ovladače s displejem je opravu velké a je u něho i samozřejmost podpory pro live video-chat. Dále byla oznámena kompletní kompatibilita s veškerým příslušenstvím pro konzoli Wii, mezi které patří Wiimote a Balance Board.

Nyní už ale k hrám. Mezi ty potvrzené patří Darksiders II, Tekken, Batman: Arkham City, nový Assassin's Creed, Aliens: Colonial Marines, Ghost Recon Online, Metro: Last Light, Ninja Gaiden 3: Razor's Edge a Battlefield 3. Všechny hry jsou graficky velmi působivé a zřejmě po grafické stránce překonávají i současné HD konzole. Po trailerech z her kdo čekal nějaké hardwarové specifikace, tak byl zřejmě zklamán. Na podium se opět dostavil Reggie Fils-Aime a celou konferenci ukončil. Cože? To je vše? Bohužel ano. Žádné datum vydání, cena ani další podrobnosti. Na vše si musíme počkat.

Celkové dojmy z tiskové konference Nintenda jsou určitě dobré. Sice bylo tak trochu ignorováno normální Wiičko, ale co se dá dělat. Naopak Nintendo 3DS udělalo určitě dojem díky novému Super Mariovi (jsem obrovský fanoušek) a také hře Luigi's Mansion 2. Velký otazník ovšem visí nad novou konzolí Wii U. Zatím o ní totiž víme hodně málo. Snad v následujících týdnech a měsících Nintendo odhalí více.

Komentáře