E3 2010 Nintendo konference

special  11
Martin Šmíd a Petr Strecker, 15. 6. 2010 19:52
Po tiskové konferenci Microsoftu tu máme druhého konzolového giganta, kterým je Nintendo. To na své tiskové konferenci ukázalo spoustu novinek, jako je The Legend Of Zelda: Skyward Sword, Mario Sports Mix, Golden Eye 007, Epic Mickey, Kirby´s Epic Yarn nebo Donkey Kong Country Returns. Rovněž bylo představeno nové Nintendo 3DS a seznam her, které pro něj vznikají. Největším překvapením asi bylo, že na tuto konzoli míří nový Metal Gear, tentokrát ve 3D! Více už ale v článku.

The Legend Of Zelda: Skyward Sword – Každý myslel, že to bude vrcholem tiskové konference Nintenda. Jenomže Shigeru Miyamoto všechny převezl a nová Zelda měla premiéru hned na začátku tiskové konference Nintenda. Po zapnutí hry je jasné, že se jedná o third-person RPGčko, hra bude podporovat Wii Motion Plus, které má přinést intuitivní ovládání, jenž hráči ocení především při šermování, které tak bude hodně přesné. Dále bylo ukázáno, že Link bude mít nyní vše potřebné pěkně v kapse, takže si pro vyvolání určitého předmětu stačí vždy otevřít inventář. Poté nám bylo ukázáno několik věciček, které má Link u sebe. Jednalo se třeba o bombu, kterou mohl házet, ale také nechat kutálet. Rovněž byl ukázán jakýsi bič, kterým mohl sekat trávu i nepřátele. Také bylo ukázáno, jak se bude střílet z luku. Hra se přepne klasicky do FPS pohledu, aby bylo zaměřování co nejjednodušší. Bylo také ukázáno, že Link na vše nebude sám. Bude mít po boku jakousi včelu, která dokáže sbírat užitečné předměty. Co se týče grafické stránky, tak ta vypadá jedním slovem úžasně. Nintendo vsadilo na kreslenou grafiku, něco jako Zelda: Ocarina of Time. Samozřejmě nechybí ani nejrůznější moderní efekty, které posouvají možnosti konzole Wii zase o něco výše. The Legend Of Zelda: Skyward Sword vyjde v příštím roce exkluzivně na Nintendo Wii.

Mario Sports Mix - Druhý v řadě byl Mario ve svém novém titulu zvaném Mario Sports Mix, kombinaci hned několika sportovních disciplín jako je hokej, fotbal nebo například basketbal, v podání postav Mariova univerza. Přímo během hraní se na herním poli objevují různé powerupy ve formě otazníků na zemi, které vám dají na moment nějakou tu speciální schopnost, díky které budete mít chvilku na vrch. MSM opět vypadá jako zábava ve své nejčiřejší, ať už se bavím o hratelnosti, přístupné všem věkovým skupinám, nebo barvité grafice a designu hry, který se zkrátka ani po těch letech neokouká. Ačkoliv samozřejmě prošel velkými změnami, stále je odkaz na počátky Mariovi více než patrný. Mario Sports Mix vychází v roce 2011 a nepochybně se zařadí do síně vysoce prodávaných her, ostatně jako cokoliv s kníratým instalatérem v hlavní nebo i vedlejší roli.

Golden Sun Dark Dawn - Představen byl i následovník titulu Golden Sun pro Nintendo DS, tentokrát s podtitulem Dark Dawn, kde se s hlavním hrdinou vydáte napříč dobrodružství, vyvedeném v RPG stylu říznutém adventurními prvky. Nutno dodat, že hra vypadá z prvních ukázek naprosto skvěle a to nemluvíme jen o podařeném designu hry. Budete čelit širokému spektru monster, moci používat rozlehlou paletu útoků a řešit real-time hádanky. Oba display samozřejmě najdou využití, přičemž animované sekvence budou rozloženy na obě obrazovky malého Nintenda zároveň. Hra vychází během vánočního období.

Golden Eye 007 – Nintendo na své tiskové konferenci potvrdilo i remake hry GoldenEye z Nintenda 64, na kterém pracuje Activision a vyjde už koncem roku exkluzivně na Nintendo Wii. Vidět jsme mohli na tiskovce už dřívější trailer, přičemž jsme se moc nových informací nedozvěděli. Hra ale bude dosti věrná originálu, přičemž hlavní roli nyní bude hrát Daniel Craig. Dočkáme se ale i spousty dalších postav, které potkáme během vzrušující kampaně, plné plížení i divokých přestřelek. Kromě napínavé kampaně pro jednoho nebude chybět ani online multiplayer obsahující hned šestnáct jedinečných herních režimů. Pokud ale nejste připojeni s konzolí Wii na internet a máte několik ovladačů, můžete si zahrát ve split screen režimu pro čtyři hráče.

Epic Mickey – Epic Mickey... myšák Mickey je pravděpodobně jedna z nejlegendárnějších kreslených postav, která dala život mnoha dalším. Studio stojící za hrou přišlo, aby předvedlo hru, která má oslavit 80 let existence této nejslavnější myši světa. Venture Land je místo, kde můžete přijímat nové questy a bavit se s postavami, jak jsme se dozvěděli z komentáře doprovázejícího tuto prezentaci. Během vteřiny můžete s Mickeym obarvovat nebo mazat určitě předměty, které budete potřebovat při postupu ve hře nebo k objevování tajných lokací. Modrou barvou věci vytváříte, zatímco zelenou je mažete, přičemž tyto barvy musíte dobíjet sbíráním speciálních náplní, které padají z rozbitelných džbánů a jiných předmětů. Tato práce natěrače je velice svižná a nenáročná, stačí opravdu jen ukázat a stříkat (konference nebyla přístupná od 18 let). Ve hře jsou tři typy lokací, rozdělené dle hratelnosti, od akce, skákacích částí přístupných klasicky z bočního pohledu, vyvedeném v černobílém stylu (jeden z mnoha příkladů samozřejmě) až po části kde je možné komunikovat s lidmi, jako je právě zmíněný Venture Land. Hra vypadá vskutku přitažlivě a nebojíme se tvrdit, že je jednou z nejpřitažlivějších z předvedených ukáže.

Kirby´s Epic Yarn – Pokud by se nějak dala charakterizovat tisková konference Nintenda, tak je to návrat velkých herních klasik a legend. Jednou z dalších je totiž návrat hry Kirby, která vyjde na podzim pod názvem Kirby´s Epic Yarn na Nintendo Wii. Hráči mohou čekat originální plošinovku stylizovanou do kresleného prostředí, plné překážek a nepřátel. Podle prvních dojmů můžeme říci, že na nás Kirby´s Epic Yarn hodně zapůsobil a pokud se podaří vše dotáhnout do zdárného konce, bude tato hra povinností pro každého majitele Nintenda Wii.

Donkey Kong Country Returns - Klasika se nikdy nezapře a tak byla ukázka hopsačky Donkey Kong Country Returns pro Nintendo Wii více než orgasmickým zážitkem. Vyzývavé prostředí, barvitá a skvělá hratelnost kombinovaná se sympatickým grafickým stylem zkrátka zabírá a ruku na srdce, skákačky zabírané z boku se v dnešní době jen tak neokoukají, což platí trojnásobně v případě DKCR. Hra vypadá sympaticky už jen z ukázek, co se s námi bude dít, až ji dostaneme do rukou, nechceme tvrdit. Rozhodně další příjemný zážitek z konference Nintenda. Donkey Kong Country Returns pro Nintendo Wii vyjde na konci tohoto roku. Těšíme se moc.

Aby Nintendo nebylo pozadu, přišlo na řadu i odhalení nového hardwaru, o kterém všichni věděli dlouho předtím a dokonce i vrabci na střechách už neměli o čem štěbetat. Konkrétně se tu bavíme Nintendu 3DS, které je schopné vytvářet 3D obraz bez potřeby speciálních brýlí. Na první pohled nepoznáte tolik rozdílů ve srovnání se staršími modely, ovšem jakmile se před vámi zjeví 3DS v zářivé modré perleti, zkrátka neodoláte. Nejpatrnější změnou je přítomnost širokoúhlého vrchního displaye, který produkuje onen 3D efekt, ale už není dotykový, což bylo nemožné vzhledem k technickým nástrahám. Od toho je tu klasický dotykový panel na spodní části přístroje. Jak řekl sám Satoru Iwata „Nic nestojí mezi vámi a novým herním zážitkem”. Pokud vám trojrozměrnost nic neříká, můžete si tento efekt vypnout nebo jej regulovat podle svých potřeb pomocí tlačítka pro ovládání hloubky trojrozměrného pole. Další viditelnou změnou je páčka nad D-Padem, která zase o něco více obohatí možnosti už tak silných titulů. Nemusíme dodávat, že WiFi je samozřejmostí, přičemž mohou majitelé 3DS mezi sebou libovolně komunikovat. Tou nejlepší zprávou je ale ohlášení podpory všech velkých studií a vydavatelů, kteří jsou odhodláni vyvíjet hry speciálně pro 3DS. První tři velká studia, jmenovitě Disney, Warner Bros a Dream Works mají připravené tituly jako How To Train Your Dragon nebo Tangled okamžitě k launchi konzole. Dále byla slíbena podpora ze strany společností Activision, Atlus, EA, THQ, Sega, TAKARA TOMY, Ubisoft, Square-Enix, Capcom, Harmonix, Level 5 a mnoha dalších, kteří jsou schopni vyprodukovat 3DS exkluzivní tituly jako DJ Hero, Kingdom Hearts, Saints Row, Madden, FIFA, Resident Evil, Batman, Assassin’s Creed, Ridge Racer, Metal Gear Solid a asi milion dalších. Dodáváme, že exkluzivně pro 3DS a podporou 3D. Tomu říkáme vražedný lineup.

Kid Icarus: Uprising – V minulém roce byl představen Project Sora, o kterém nikdo nevěděl, co že to vůbec je. Až dnešní tisková konference odhalila, že jde o hru Kid Icarus: Uprising, tedy návrat další legendy, tentokrát exkluzivně na nové Nintendo 3DS. Nintendo ihned pustilo první trailer, který vypadal naprosto úchvatně a grafická stránka samotné hry se hodně podobala Wiičku, takže všechny ty spekulace byly pravdivé, že 3DS bude mít grafiku na úrovni Wiička. Co se týče samotné hry, tak na hráče čeká klasická akční adventura, létání v oblacích a také souboje na zemi s hordami nepřátel, ale i přerostlými bossy. Jediné, co možná kazí prezentaci hry je, že nebylo oznámeno datum vydání. Na Kid Icarus: Uprising si tak musíme ještě počkat.

Hodnotit konferenci Nintenda je velmi jednoduché. Pro fanouška této značky to byla extáze od začátku do konce. Nová Zelda vypadá úžasně a návrat značek jako Kid Icarus, Donkey Kong Country nebo Kirby byl snem snad všech hráčů, kteří na této zábavě vyrůstali. Nintendo svoji tiskovou konferenci zvládlo na výbornou a předčilo svého konkurenta ze včerejška o velký kus. Nyní už jen počkat, jak odpoví večer Sony.

Komentáře