Dojmy z nového PlayStation Plus

special  39
Martin Šmíd, 29. 6. 2022 15:19
Dalo by se říci, že prohra v poslední konzolové generaci byla pro Xbox ve výsledku výhrou. Do pozice šéfa herní divize Microsoftu byl dosazen Phil Spencer, který hned začal plánovat budoucnost Xboxu. Takovou, která není spjata pouze s jedním kusem dedikovaného hardwaru, ale v centru je samotný hráč a hry, které bude možné hrát pod značkou Xbox prakticky kdekoliv a na čemkoliv. Do této strategie se perfektně hodí předplatné Xbox Game Pass, které startovalo jen s několika málo hrami, ale za poslední roky se značně rozrostlo, a dnes nabízí stovky her. Microsoft navíc neváhá dávat do předplatného od prvního dne své velké first-party hry. Jestli je to finančně udržitelné? To můžeme jen spekulovat, ale očividně se tato strategie začíná Microsoftu vyplácet. Počet předplatitelů mluví jasnou řečí. Skvěle se pak tato služba propojila s možností cloudového hraní, takže stačí zaplatit Game Pass a je možné hrát hry nejen na konzoli, případně PC, ale i na mobilu a vlastně všem, kde je nainstalovaná aplikace Xbox a je stabilní internetové připojení. Není divu, že Xbox Game Pass je nyní hlavní prodejní bod konzolí Xbox a spíše než prodej hardwaru se Microsoft zaměřuje na rozšiřování předplatitelů své služby.

I proto se čekalo, s jakou odpovědí a jestli s ní vůbec přijde Sony. Microsoft sice nechce tratit v dlouhodobém horizontu, ale neváhá pro úspěch vyhazovat miliardy dolarů. Takové páky Sony nemá, a i proto nepřekvapilo, že dlouho s oznámením vlastního předplatného otálela. Až koncem minulého roku přišel uznávaný herní novinář Jason Schreier s informací, že odpověď Sony na Xbox Game Pass je služba s pracovním názvem Project Spartacus a prozradil první detaily. Ty se následně potvrdily. Sony se nové předplatné rozhodla plně začlenit do už současného předplatného PlayStation Plus, které je tak nově dostupné ve třech verzích - Essential, Extra a Premium, přičemž každá nabízí několik zajímavých bonusů. Protože je tato služba už několik dní venku, neváhal jsem si ji vyzkoušet, no a nyní se s vámi podělím o své poznatky a dojmy. Nejprve ale trochu těch fakt.

První verze předplatného Essential je naprosto stejná jako ta, která tu byla doposud. Nabízí přístup k online multiplayeru, ale také ke slevám, cloudovému úložišti a každý měsíc i k několika vybraným hrám. Daleko zajímavější je verze Extra, která jako bonus nabízí přístup k několika stovkám her, jako je tomu u zmíněného konkurenčního Xbox Game Pass, které si hned můžete stáhnout a zahrát. No a pak je tu verze Premium, u níž se nejprve nevědělo, jestli bude dostupná v plném rozsahu i u nás, protože jsme byli jednou ze zemí, kde nebyla doposud dostupná cloudová služba PlayStation Now. Přístup ke stovkám dalších her v cloudu z konzolí PlayStation 4 a PlayStation 3 je totiž hlavní bonus této verze. Kromě něj jsou do Prémiové verze zahrnuty i klasické hry z konzolí PlayStation 1, PlayStation 2 a PSP, k nimž se více dostanu níže ve svých dojmech. To by bylo nyní k rozdělení nového PlayStation Plus.

Nabídka her v předplatném Extra a Premium – U služeb jako Xbox Game Pass, Netflix nebo i nově PlayStation Plus platí, že jsou tak dobré, jako jejich obsahová nabídka. Sony už na začátku oznámila, že její nové předplatné nabídne za měsíční/roční poplatek hrát stovky vybraných starších her, ať už od first-party studií PlayStation Studios nebo třetích stran. A tento slib splnila, protože už na startu jsem napočítal v předplatném Extra nějakých plus mínus 350 her. Hodnota služby je proto nepopiratelná, ačkoliv některým může vadit, že v nabídce nejsou vyloženě first-party novinky, jako je tomu u Xbox Game Passu, případně tam jsou hry, které už hráli. Každému se zavděčit bohužel nejde, ale pokud někdo říká, že službě chybí ona hodnota, kvůli které by ji předplatil, nemá pravdu. Pokud takový člověk hrál hodně her zařazených do této služby, tak ví ostatně nejlépe, kolik za ně utratil a jakou hodnotu má. Navíc i já jsem si dokázal z nabídky vybrat pár her, které jsem v minulosti nehrál a rád si je vyzkouším. A to mluvím z pozice člověka, který má k velkému množství her přístup od vydavatelů.

Když se podívám na samotnou nabídku, tak ji musím hodnotit docela kladně, protože jsou v ní hry různých žánrů pro velké i malé hráče. Dle mého názoru jsou nejlákavější v nabídce first-party hry přímo od PlayStation Studios, kterých Sony zařadila už na launch docela dost. I proto nechybí Bloodborne, remake Demon’s Souls, loňský parádní Returnal, Ghost of Tsushima Director's Cut, Death Stranding Director's Cut nebo Marvel’s Spider-Man a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Mezi hrami od třetích stran je pak třeba Ashen, Assassin's Creed Valhalla, Control: Ultimate Edition, Final Fantasy X/X-2 HD Remaster, Far Cry 4, Marvel's Guardians of the Galaxy, Mortal Kombat 11, The Crew 2 nebo Kingdom Come: Deliverance. Samozřejmě jsem zmínil jen pár, asi nemá cenu zde vypisovat všechny, když si sami můžete seznam najít v PlayStation Store. S nabídkou ovšem jako hráč jsem celkem spokojen, navíc Sony už dříve oznámila, že ji bude často obohacovat o další hry. Jediné, co mě trochu mrzí, a zmíním to v článku ještě několikrát, je skutečnost, že nabídka není synchronizovaná mezi regiony a dokonce ani zeměmi. Také může trochu zamrzet, že hry budou z předplatného mizet, jako je tomu i u Xbox Game Pass. Na druhou stranu je Sony v tomto transparentní a oznámila to už na začátku, a u karet jednotlivých her je případně napsáno, do kdy budou v PlayStation Plus dostupné.

Cloudové hry - Dostávám se k hrám, které je možné hrát skrze cloud. Musím se přiznat, že k tomuto způsobu hraní mám pořád obrovskou nedůvěru, ačkoliv mi třeba Microsoft v poslední době ukázal, že za poslední roky ušel obrovský kus cesty. A vlastně mi to nyní potvrdily i testované hry v nabídce PlayStation Plus, kterých je několik stovek. V nabídce nejsou úplné novinky z konzole PlayStation 5, ale spíše starší kousky z konzolí PlayStation 4 a PlayStation 3. Hlavně hry z poslední jmenované konzole potěší asi nejvíce, protože zahrát si je dnes na současných platformách jinak nejde. To je popravdě obrovská škoda, ale co se dá dělat.

Každopádně já si mohl vyzkoušet řadu her jako Duke Nukem Forever (ano, musel jsem si znovu ověřit, o jak špatnou hru jde), Castlevania: Lords of Shadow 2, F.E.A.R., MotorStorm Apocalypse, LEGO Indiana Jones: The Original Adventures nebo Uncharted 4. Hry se spouštějí o trochu déle, než kdyby byly nainstalovány přímo v konzoli, ale s tím se musí počítat, protože se potřebují načíst data. Po spuštění jsem už ale moc nepoznal, že běží v cloudu, protože odezva byla po většinu času dobrá a jedině snad drobné artefakty spolu s ne tak čistým obrazem dávaly vědět, že se hra streamuje a neběží nativně na konzoli. Jsem tedy toho názoru, že na hraní starších her nebo her pro jednoho hráče cloud už nyní docela dobře dostačuje a hráč si hru i skrze něj dobře užije. Hrát ovšem multiplayer přes cloud je trochu něco jiného a tady už bych byl opatrnější, a to i díky zkušenosti s multiplayerem hry Uncharted 4 nebo Fortnite u konkurence. Na druhou stranu se cloud stále vyvíjí a za pár let můžeme hrát úplně v klidu bez jakéhokoliv rozdílu i třeba Destiny, Fortnite nebo Call of Duty.

Stejně jako u katalogu her v předplatném PlayStation Plus Extra jsem měl velký problém s tím, že hry pro streamování se liší nejen podle regionu, ale také země. Některé hry ze seznamu na oficiální stránce prostě a jednoduše chybí (inFAMOUS nebo Resistance 3 třeba, ale je jich více), ale také jsem našel některé, které ani v seznamu nejsou a PlayStation Store mi je nabízí. Více mi ale vadí, že když už je zastoupena nějaká hra z oblíbené série, tak další díly chybí. Dobrou ukázkou je třeba zmíněný MotorStorm Apocalypse, což je poslední díl, který vyšel pro konzoli PlayStation 3. Předchozí přítomny nejsou, ačkoliv dle mého byly o něco kvalitnější a zahrál bych si je popravdě radši. Snad bude Sony postupně nabídku doplňovat a mezi regiony sjednocovat, protože zatím je v ní docela velký bordel. Abych ale jen nekritizoval, tak pořád jsou i v nabídce pro naši zemi zastoupeny kvalitní hry a dokázal jsem si vybrat, a jak už jsem zmínil, jejich chod je solidní a neurazilo mě, že je hraji přes cloud.

Zkušební verze her – Předplatné PlayStation Plus Premium umožňuje hrát i speciální trial verze velkých AAA her. Zatím je nabídka docela omezená, ale postupně by se měla rozrůstat. U každé ze zastoupených her, ať už jde o Horizon Forbidden West, Cyberpunk 2077, Biomutant, Hot Wheels Unleashed, ELEX 2, Crusader Kings III nebo Tiny Tina's Wonderlands, jde hrát minimálně dvě hodiny. U některých je čas štědřejší, hlavně u těch, které jsou obrovské a nabízí desítky hodin hratelnosti. Více asi nemám, co bych k tomuto řekl. Pokud by Sony v budoucnu nabízela trial verze svých first-party novinek, určitě by šlo o skvělou možnost, jak si je před nákupem vyzkoušet. Zatím ale nevíme, jak často budou trial verze rozšiřovány. Nějaké spekulace byly, ale ty se zatím nepotvrdily.

Klasické hry – Když Sony oznámila, že v nabídce PlayStation Plus Premium budou i klasické hry z konzolí PlayStation 1, PlayStation 2 a PSP, měl jsem obrovskou radost. Čekal jsem, že hned na startu budou desítky her z těchto konzolí, hlavně ty nejvíce provařené, ale realita je bohužel v současnosti docela smutná. Z těchto konzolí je zahrnuto jen několik málo her. Z PSX třeba plošinovka Disney·PIXAR Toy Story 2: Buzz Lightyear to the Rescue, za ta léta ohraný Syphon Filter nebo Tekken 2. Co se týče her z konzole PlayStation 2, u nich je zajímavé, že jsou zastoupeny v jakýchsi remasterovaných verzích, které už vyšly pro PlayStation 4 a nabídly upravenou vizuální stránku a další vylepšení – Primal (tato hra má v remasteru nepěkné artefakty – fuj Sony), JAK 2 (třetí díl nelogicky chybí), The Mark of Kri nebo Red Faction. Nejde tedy o nové hry z konzole PlayStation 2, které by byly přidány skrze zpětnou kompatibilitu. A co se týče her z PSP, tak za zmínku stojí jen echochrome. Slibovaný Ridger Racer 2 chybí a není po něm ani památky.

Zajímavostí také je, že součástí klasických her jsou i remastery nebo remaky her jako Mafia: Definitive Edition, BioShock Remastered, Borderlands: The Handsome Collection, Uncharted: The Nathan Drake Collection, Heavy Rain nebo Crysis Remastered. Očekával bych, že tyto nativní hry pro PlayStation 4 budou už v nabídce her Extra, ale nikoliv. Fakt zvláštní rozhodnutí, které v přehlednosti mezi jednotlivými verzemi PlayStation Plus nepřidává. Zatím je tedy nabídka klasických her docela zklamáním, přitom tu leží obrovský potenciál. Stačilo by přidat všechny díly Tomb Raidera, Metal Gear Solid, Crashe, Dino Crisis a další hry z konzolí PlayStation 1, PlayStation 2 a PSP. Hráči by Sony a ostatním vydavatelům jistě utrhali ruce, i kdyby byly jen k nákupu za nějaké drobné. Snad se situace časem zlepší a Sony bude i u nás rovnou vydávat NTSC verze. Popravdě horší PAL verze nikdo nechce a v současnosti už vážně není jediný důvod nám je pořád cpát. Před dvaceti lety bych to pochopil, dnes ne.

Než svoje dojmy ukončím, sluší se napsat, kolik nové PlayStation Plus stojí. Verze Essential si zachovala cenovku 1560 Kč/rok, 650 Kč/3 měsíce a 235 Kč/měsíc. Verze Extra stojí 2600 Kč/rok, 1040 Kč/3 měsíce a 365 Kč/měsíc. Verze Premium pak 3120 Kč/rok, 1300 Kč/3 měsíce a 445 Kč/měsíc. Já jsem si předplatné PlayStation Plus obnovoval někdy v únoru na rok, takže jsem dostal možnost upgradovat do konce mého aktuálního předplatného. To je nějakých osm měsíců a za upgrade na Premium jsem zaplatil necelou tisícovku. Upgrade je rychlý, neměl jsem s ním problém. Jen se mi po upgradu zapnulo automatické prodlužování předplatného. Pokud chcete mít nad prodlužováním kontrolu, je nutné ho znovu vypnout. Že se ale automatická obnova zapíná, jsem byl během upgradu upozorněn.

Je to už zhruba týden, co nové PlayStation Plus testuji. Ačkoliv jsem byl výše na některé věci docela kritický, ve výsledku se jedná o celkem fajn předplatnou službu, která už v těchto dnech nabízí přístup ke stovkám většinou velmi kvalitních her. Nyní nezbývá než doufat, že se bude Sony o službu dobře starat, vylepšovat ji dle zpětné vazby a pravidelně obohacovat o nové hry. Jen tím udrží její zajímavost i v následujících měsících. 

Do komentářů nám určitě napište, jaké jsou vaše dojmy z nového PlayStation Plus.

anketa

Komentáře