Dojmy z filmu Uncharted

special  55
Martin Pilous, 8. 2. 2022 20:10
Série Uncharted je stále jednou z nejoblíbenějších značek PlayStationu, a to i přes skutečnost, že se studio Naughty Dog už přesunulo na jiné projekty a na pokračování to v současnosti moc nevypadá. I tak se ale můžeme s Nathanem Drakem znovu setkat. Tentokrát ale ne skrze novou videohru, ačkoliv v posledních dnech vyšla i výborná kolekce Uncharted: Legacy of Thieves Collection, ale na filmovém plátně. Já jsem se mohl díky českému zastoupení PlayStationu na film Uncharted vydat už dnes, no a proto mohu napsat své dojmy. Autor: Martin Pilous

Pojďme si rychle shrnout fakta. Film Uncharted byl oznámen už velmi dávno, prakticky záhy po vydání první videohry, a v průběhu předprodukce se toho hodně změnilo. Několik scénáristů z projektu postupně odešlo či zakázku nepřijalo, a totéž platilo i o režisérech, kdy se u projektu střídali, jak vosy na bonbónu. Finálně se tak ujal režie Ruben Fleischer. Osobně jsem od něj viděl Venoma a Zombielandy. Naprosto otevřeně se jedná o dost průměrné snímky a ohledně Uncharted jsem i proto velká očekávání neměl.

Příliš tomu naproti nejdou ani jiné filmové adaptace podle videoher, protože pokud jste kupříkladu viděli Assassin's Creed, Tomb Raider, Need for Speed nebo doslova otřesný Resident Evil: Raccoon City, tak dopředu tušíte, že tohle zkrátka smrdí průserem. Mnohým fandům nebylo po chuti ani to, že se rolí Nathana Drakea a Victora Sullivana zhostili dle jejich mínění nevhodní herci. A i já jsem dlouho nevěděl, co si mám o castingu myslet.

Pojďme tedy pěkně od začátku. Film počítá s tím, že ne všichni diváci v kině znají herní předlohu a v první půlhodině se tak zaměřuje na seznámení s Nathanem Drakem a Victorem Sullivanem. Rovněž se dozvídáme i střípky z Nathanova mládí a další informace. Snímek si pak bere jednak inspiraci ze všech dosavadních dílů Uncharted a servíruje tak různé postavy a situace, ale zároveň sem tam přijde i s vlastním nápadem, což je příjemné oživení, hlavně pro fanoušky videoherní předlohy.

Nejde však jen o to, aby byl naplněn takzvaný fan-service, ale příběh ve výsledku dává celkem smysl a je dobře vystavěný, byť v základu velmi jednoduchý. Nathan konečně dostává příležitost, aby se vydal na cestu kolem světa a objevil bájný poklad. Pochopitelně není společně se Sullym jediný, kdo se o poklad nevyčíslitelné hodnoty zajímá. Příběh si tak bere inspiraci z toho, co známe z videoher, ale umí sem tam překvapit nějakou drobností, což mě vlastně dost potěšilo.

Co se týče herců, tak jsem příjemně překvapen. Chemie mezi Nathanem a Sullym funguje poměrně slušně a ve filmu se takzvaně hláškuje na každém rohu. Občas to zavání mírně infantilním nebo trapnohumorem, ale povětšinou se jedná o trefné hlášky, a navíc zcela originální, které se objevují pouze v rámci snímku, a nejde o vykrádačku původních her. Tom Holland mě překvapil už v posledním Spider-Manovi. Ukázal, že jeho charakter dospěl a umí hrát i jiné charaktery a polohy, než jsme u něj byli dosud zvyklí. Vím, že mnohými byl propírán nejen na sítích, ale i na webu v komentářích, kdy je mu vyčítáno, že on není ten pravý Nathan Drake, kterého by chtěli všichni vidět na velkém plátně. Ale on je. Jasně, nevypadá jako onen ideál dokonalého muže, který stvořilo studio Naughty Dog, ale svou roli přijal zodpovědně a evidentně si to ve filmu užívá. Dovolím si malou vsuvku. Pokud chcete Hollanda vidět v poněkud netradiční roli, tak je výborný ve snímku Ďábel.

Obrovským překvapením pak byl výkon Marka Wahlberga. Ten si roli Sullyho užívá plnými doušky. Zde jsem shledal trochu větší odchylku od jeho chování, než je tomu ve videohrách. Na druhou stranu je tu jeho postava rapidně mladší a může být na vině právě tento faktor, že v některých situacích se chová odlišně, než by tomu bylo v případě typického staršího Sullyho, jehož známe z videoher. Marky Mark tedy nezklamal a jeho podání mnohdy pobaví. Ach, jak se ty časy změnily, když si vzpomenu na filmového Maxe Payna…

Hlavní hrdinové jsou hnacím motorem filmu. Perfektně k sobě ladí a doplňují se. Pro dámy bude určitě pozitivní zprávou, že oba jsou ve vrcholné formě, takže sem tam dávají na odiv svá těla, která jim můžeme z našich prosezených křesel jen tiše závidět. Jelikož byla i v samotných trailerech, tak si bez většího spoileru dovolím komentář i ke Chloe Frazer. Tu hraje Sophia Ali a ve filmu působí velmi sympatickým dojmem, takže ani zde nemám velké výhrady.

Co ovšem za mě ve filmu moc nefunguje, tak jsou záporáci. Ti tu zkrátka jsou jen proto, aby postupně šli na porážku a my si tak mohli užít povedené akční scény. Právě ty jsou vrcholem filmu, a ačkoliv u nich člověk musí vypnout mozek, protože jsou mnohdy značně přestřelené, dokážou dobře zabavit. Uncharted se toho vůbec nebojí a po vzoru videoher sází na frenetickou akci. Souboje a bitky jsou zábavné a užíval jsem si i jejich choreografii. Navíc oceňuji, že kamera napřímo zabírá veškerou akci, žádné zběsilé střihy nebo úhyby kamerou do strany, jak je dnes moderní.

V kontrastu toho jsou ve filmu bohužel dvě velké scény, které se snaží vyrovnat videoherní předloze, ale až příliš. Jedna z nich byla propálena už v trailerech a druhou tvůrci úspěšně schovali až do filmu. Ačkoliv si spousta lidí řekne „Hustý“ a „Mazec“, tak v těchto dvou případech je to dost přes čáru. Nesmí se za tím hledat jakákoliv logika a spíše si jen vizuálně užívat ten akční přestřel. K sérii Uncharted to jistě patří, ale na plátně to občas působí jako parodie. Nicméně věřím, že některým divákům se scény budou líbit, a to zejména těm, kteří předlohu vůbec neznají.

Během snímku nechybí ani tradiční scény, kdy se Nathan a ostatní snaží rozluštit, jak vlastně postupovat dál a kde pátrat po bájném pokladu. V tomto ohledu se snímek podobá trochu Lovcům pokladů s Nicolasem Cagem, ale většina těchto scén je poměrně krátkých a rozhodně se tu dlouho nezaobírají nějakými puzzly a podobně. Oceňuji, že toto si autoři udělali po svém a za mě celkově palec nahoru, že se filmové Uncharted nesnaží jen slepě vykrádat svou předlohu. Ostatně už jen fakt, že hudba z her je tu využita jen v klíčových okamžicích jen podtrhuje to, že s projektem autoři nakládali s citem.

Uncharted film nabízí i pár pomrknutí pro fanoušky série, které vyvolají úsměv na tváři, a to je to hlavní. Musím říct, že jsem od filmu nečekal téměř nic. Až na ony dvě scény, kdy jsem trochu koulel očima, jsem se dobře bavil. Jedná se o jednu ze zdařilejších filmových adaptací a nejde jen o to, aby honem honem bylo přivedeno na svět něco s populárním názvem. Sony odvedla na filmu solidní práci a možná mě až mrzí, že se to nepodařilo ještě o fous lépe. I tak jsem ale rád, že film mohu doporučit a nejedná se o další nekoukatelný průser. A nyní už mohu jen doufat, že i přes nechuť a v určitých ohledech i nemožnost chodit v poslední době do kina, se filmu bude dařit a dočkáme se pokračování. Pokud jste si zkazili chuť v kině u posledního Resident Evilu nebo Mortal Kombatu, Nathan Drake vám vrátí alespoň trochu důvěru v solidní filmy podle videoherní předlohy.

Film byl viděn ve 2D v anglickém originále s českými titulky. Kvalitu českého dabingu proto nemohu posoudit. 

Komentáře