CGI oznámení z E3

special  12
Martin Šmíd, 15. 6. 2014 17:00
Během E3 bylo oznámeno několik desítek nových velkých i menších her. K některým jsme se dozvěděli i spoustu konkrétních informací nebo viděli gameplay ukázku, někdy za zavřenými dveřmi. Je ale skupinka her, které z tohoto vybočují. Některé hry byly oznámeny jen za pomoci krátkého teaseru, který nám toho moc neřekl. No a právě na tyto hry se zaměříme v tomto článku. Nejde o to, že by šlo o špatné hry, na některé se hodně těšíme, ale prostě o nich nic nevíme, takže nemůžeme napsat klasické preview.

Uncharted 4: A Thief's End
Sony po většinu doby ukazovala na své tiskové konferenci hry, které doprovodil nějaký ten gameplay, případně jsme se o nich později dozvěděli více informací. Jednou z výjimek byla akční adventura Uncharted 4: A Thief's End od studia Naughty Dog, která je stále ve vývoji a zřejmě není moc co ukazovat. Později jsme se dozvěděli alespoň několik střípků o příběhu. „Několik let po jeho posledním dobrodružství je vysloužilý lovec pokladů Nathan Drake donucen vrátit se zpět do světa zlodějů. Tentokrát je v sázce jeho osobní život, Nathan se vydává na výpravu kolem světa, aby odhalil obrovské spiknutí a bájný pirátský poklad. Obrovské dobrodružství otestuje jeho fyzickou zdatnost a odhodlání, co je ochotný obětovat za ty, které miluje,“ psalo se na oficiální stránce. Ačkoliv o hře víme hodně málo, vývojářům z Naughty Dogu věříme. Zvláště když jsme se dozvěděli, že vývoj vede duo Neil Druckmann a Bruce Straley, které se postaralo nejen o druhý Uncharted, ale hlavně The Last of Us z minulého roku. Tohle prostě špatně nedopadne.

DOOM
Bethesda před E3 lákala na jedno svoje oznámení. Každý tipoval nový Fallout, ale nakonec bylo všemu jinak. Nikoho možná ani ve snu nenapadlo, že bude oznámen nový díl legendární série DOOM, na němž pracují vývojáři z id Software, tedy alespoň ti, kteří ještě neutekli. A to je i docela velkou otázkou, jak na tom hra bude, protože se v posledních týdnech objevilo několik informací o ne zrovna hladkém vývoji, za což může poněkud nezkušený tým po odchodu několika veteránů. Více se máme dozvědět už během léta během QuakeConu, kde by měl být nový DOOM prezentován normálně gameplay ukázkou.

The Legend of Zelda
Nintendo během své prezentace učinilo pro fanoušky The Legend of Zelda dlouho očekávané oznámení. Na konzoli Nintendo Wii U nás bude čekat nový díl, jak odhalil producent série Eiji Aonuma. Ten toho ale jinak moc neřekl, tedy dozvěděli jsme se, že nová Zelda bude mít velký otevřený svět, pohlednější grafiku a samozřejmě i spoustu dalších nekonkrétních novinek. Vydání je stanoveno na příští rok, ale je otázkou, jak moc je tento termín reálný, i vzhledem k tomu, že jsme přímo ze hry neviděli ani jeden gameplay záběr. Snad tedy Nintendo více odhalí v následujících týdnech.

Rise of the Tomb Raider
Několik dnů před E3 jsme se dozvěděli, že svoji novou hru odhalí i studio Crystal Dynamics. Tak nějak jsme v tu dobu tušili, o co se bude jednat, a skutečně. Oznámena byla hra Rise of the Tomb Raider, bohužel za pomoci nic neříkajícího teaseru, která následně doplnil Square Enix několika prvními informacemi, z nichž ale člověk také není moc moudrý. „Ve svém prvním dobrodružství se Lara Croft musela naučit přežít v temném světě. V další kapitole musí lara používat své schopnosti a důvtip, naučit se důvěřovat novým přátelům a nakonec přijmou svůj osud jako vykradač hrobek,“ psalo se v tiskové zprávě. Hra bude podle všeho postavena na novém enginu Foundation, přičemž tentokrát Lara Croft navštíví vícero nádherných lokací po celém světě, které bude možné prozkoumávat, a vývojáři přímo říkají, že budou až 3x rozsáhlejší jak v prvním dílu. V roli Lary Croft se opat objeví herečka Camilla Luddington, která se u prvního dílu osvědčila, a hráči si ji zamilovali. Když už jsme u Tomb Raidera, oznámena byla i menší hra Lara Croft and the Temple of Osiris. O ní ale víme daleko více, takže se k ní v brzké době vrátíme.

Dead Island 2
S druhým Dead Island jsme moc během E3 nepočítali, o to větší překvapení ale šlo. Oznámení přišlo v podobě parádního teaseru, který jste určitě viděli, pokud ne, určitě se na něj podívejte níže. Na druhém dílu v současnosti pracuje německé studio YAGER, které nám udělalo v minulosti radost hrou Spec Ops: The Line, takže by vše mělo být v dobrých rukou. Hra se tentokrát bude odehrávat ve slunné Kalifornii, se spoustou známých míst, přičemž by mělo být možné hrát v kooperaci až v osmi hráčích. Jinak ale toho moc nevíme, protože dalších informací jsme se nedozvěděli. Sony nám jen během své tiskové konference sdělila, že před vydáním proběhne betaverze, samozřejmě exkluzivně na konzoli PlayStation 4, na níž se hráči mohou těšit i na jednu exkluzivní třídu postav, která na ostatních platformách nebude.

Phantom Dust
Microsoft nám na tiskové konferenci ukázal, jaké hry na konzoli Xbox One můžeme čekat v budoucnosti. Tyto hry jsou teprve na začátku vývoje, takže je otázkou, kdy se jich dočkáme, nejdříve to bude příští rok. Proto jsme se během konference Microsoftu dočkali hned několika renderovaných filmečků. Jednou z těchto her je i nový Phantom Dust, tedy nový, jedná se o remake původní hry z prvního Xboxu, který nabídne pohlednější grafiku a bude mít i upravenou hratelnost. Původní Phantom Dust byla celkem slušná akční strategie založená na sbírání karet, odehrávající se v post-apokalyptickém světě. Na tomto by se nic nemělo měnit, ale bohužel více informací zatím nemáme.

Crackdown
Vrcholem tiskové konference Microsoftu byl nový Crackdown, rovněž uveden pěkným renderovaným filmečkem. Pokud byste chtěli nějaké ty konkrétní informace, budete zklamání. Na hře se pracuje, má se odehrávat v otevřeném světě, a kromě singleplayerové kampaně obsahovat i kooperativní a konkurenční režim. A také má využívat cloud pro velké exploze, což je samozřejmě to nejdůležitější vědět u nově oznámené hry. Více jsme z Microsoftu nevypáčili, a že se o to mnozí snažili, takže musíme počkat. Snad se dočkáme alespoň slušné akční hry, naději nám dává i fakt, že na novém dílu pracuje Dave Jones, který stál za vývojem prvního dílu. Vydání? Nejdříve konec příštího roku, ale je možné, že se dočkáme ještě později.

Scalebound
Před E3 se hodně mluvilo o jedné velké japonské hře, která vzniká exkluzivně pro konzoli Xbox One. Tou je nakonec fantasy/sci-fi akce Scalebound, na níž pracuje uznávané studio Platinum Games. Během představení nám byl puštěn renderovaný filmeček, v němž se ukázal Dante, tedy hrdina, podobný tomu z Devil May Cry, který umí jezdit na dracích a bojovat s nejrůznějšími potvorami všech velikostí. Hra vzniká na Unreal 4 enginu, více informací v tuto chvíli zatím nevíme. Vývoj je teprve na začátku, takže si vůbec netroufáme říci, kdy hra vyjde. Třeba to bude příští rok, třeba za dva. Kdo ví.

Halo 5 Guardians
Microsoft se během E3 vyžíval v renderovaných trailerech, a jeden dostala i očekávaná akční hra Halo 5 Guardians, která by měla vyjít v příštím roce, samozřejmě exkluzivně pro konzoli Xbox One. Během traileru jsme se dozvěděli ty nejdůležitější věci, tedy že nás čeká next-gen multiplayer, dedikované servery a 60fps. Další méně zajímavé informace jsme se už nedozvěděli. Více ale snad bude letos v prosinci, až se objeví betaverze multiplayeru.

The Assembly
Velkých oznámení pomocí nic neříkajících filmečků bylo letos během E3 více, než bychom si přáli. Tímto trendem se nakazili i vývojáři ze studia nDreams, kteří prezentovali hru The Assembly určenou pro konzoli PlayStation 4 a VR headset Project Morpheus. Podle popisu od vývojářů nás hra zavede do podzemních laboratoří mezi nejrůznější vědce a akademiky, kteří si myslí, že morálka ve společnosti brání vědeckému pokroku. Více jsme se bohužel nedozvěděli, takže těžko říci, jak hra bude vypadat v pohybu. Vydání je naplánováno na příští rok.

EA
Do článku jsme chtěli ještě zahrnout některé hry od EA, které byly na E3 oznámeny. Nakonec jsme se rozhodli, že tak neučiníme. EA se totiž rozhodla jít na oznamování a prezentaci nových her trochu jinak. Neukázala nám z nich vůbec nic, ani jsme se nedočkali pěkného filmečku. Místo toho jsme se podívali, jak vypadají studia EA, v nichž se ony velké hry (Mirror’s Edge, Mass Effect nebo Star Wars) připravují. Trochu zvláštní prezentace, která působila značně rozpačitě, a možná i EA na sebe práskla, že v současnosti nemá nic, co by mohla ukazovat. Od takto velkého vydavatele bychom čekali více. Zklamání.

Jaká z těchto výše nově oznámených her vás nejvíce zaujala?

Komentáře