Cesta na GamesCom 2011

special  10
Martin Šmíd, 14. 8. 2011 16:28
V pondělí večer vyrážíme do Kolína nad Rýnem, kde se jako každý rok bude pořádat největší herní výstava na světě – GamesCom. Zatímco z ČR budete mít kompletní novinkový servis, na který jste zvyklí, tak v Německu pro vás obstaráme spoustu zajímavého materiálu, dojmů a dalších věcí. Už během pobytu v Kolíně se pokusíme sepsat své první dojmy, ale pokud by nám v tom zabránila nějaká událost, třeba nedostupnost Wi-fi internetu, první dojmy přijdou v pátek. Každopádně z domluvených schůzek můžeme prozradit, že se máte na co těšit v následujících týdnech. Bude toho hromada. Pokud náhodou chcete být součástí letošního GamesComu, dovolili jsme si sepsat tento kratší článek, který by vám měl pomoci a zhruba i říci, kolik bude cesta stát.

Co je GamesCom?
GamesCom je největší herní výstava na světě. Ačkoliv ji není z pohledu vydavatelů věnována taková pozornost, určitě patří k těm nejdůležitějším akcím, a to zvláště díky tomu, že se na ní mohou prezentovat hry pro evropský trh. Navíc je přístupná i veřejnosti, takže kdokoliv si může koupit lístek a navštívit jednu z několika hal, kde jsou prezentovány nejočekávanější hry. Jestli si chcete zahrát v předstihu všechny očekávané hry, jako je RAGE, Assassin’s Creed, Uncharted 3, Kinect Star Wars nebo Far Cry 3, je GamesCom místem, kde k tomu budete mít příležitost. Pochopitelně, pokud si vystojíte mnohdy dlouhou frontu, ale s tím se musí počítat, bohužel.

Jak se na GamesCom dostat?
Je samozřejmě několik možností, jak se do Kolína nad Rýnem dostat. Můžete letět letadlem, jet vlakem nebo autem. V našem případě jedeme do Kolína nad Rýnem autem, přičemž cesta má zhruba 700 kilometrů. Pokud vše půjde dobře, tak do cíle dojedeme za nějakých sedm hodin. Je třeba ale zmínit, že jestli se rozhodnete jet přes den, jsou mnohdy tak 200km před Kolínem nad Rýnem velké fronty. Pokaždé, když jsme jeli přes den na GamesCom nebo zpět, vždy jsme bohužel čekali v koloně a nepředpokládám, že by to bylo letos jiné. Pokud se ale rozhodnete pro auto, jde asi o nejlevnější dopravu, zvláště když auto zaplníte a náklady rozdělíte. Za cestu z Prahy do Kolína nad Rýnem a zpět dáte zhruba 6000,-, ale také záleží na vašem autě. Když se vypravíte autem, tak z vlastní zkušenosti doporučuji mít u sebe i mapu a nespoléhat se jen na navigaci. Pokud by se vám náhodou stalo, že vám navigace odejde, jako v minulém roce nám, nebudete muset hledat benzinku, kde mapu koupit. Je tak určitě lepší nespoléhat jen na techniku, která vás může kdykoliv zradit. Třeba i díky opravě vozovky a menšímu objezdu. V takovém případě je navigace také ztracena.

Jak je to s ubytováním v Kolíně nad Rýnem?
V Kolína nad Rýnem je spousta hotelů všech kategorií. Chce to jen hledat, přičemž slušný hotel seženete už za pár stovek. My jsme si třeba zamluvili hotel na 3 dny, za který dáme nějakých 6200,- Kč, přičemž když částku vydělíte čtyřmi, nejde o závratnou sumu. Hotel má navíc i parkování zdarma a Wi-Fi internet. Musíte ale dávat pozor, jestli se právě za parkování nebo Wi-Fi neplatí, abyste pak nebyli nepříjemně překvapeni. Některé hotely si účtují Wi-Fi za menší poplatek za den, některé dokonce za hodinu!

Kdy se GamesCom otevře?
Pro herní novináře začíná GamesCom už v úterý 16. srpna, kdy společnosti EA a Sony plánují svoje tiskové konference. O den později, tedy ve středu, je den věnovaný pouze médiím, kam má normální smrtelník rovněž vstup zakázán. Až 18. srpna se brány výstaviště otevřou naprosto každému. Ve čtvrtek, pátek a sobotu je výstaviště otevřeno od 9:00 do 20:00, přičemž v poslední den je výstaviště otevřeno jen do 18:00. Pro novináře končí GamesCom už v pátek.

Kolik stojí vstupenka?
Určitě další důležitou informací je, kolik vlastně stojí vstupenka na samotné výstaviště. Ta se prodává v několika kategoriích, přičemž dáte od nějakých 10ti euro a víc. Zde bych vás odkázal na oficiální stránky, kde naleznete všechny potřebné informace o ceně vstupného - http://www.gamescom-cologne.com/en/gamescom/fuer_alle/eintrittskartenneu/index.php . Nevím, jak to bude letos, ale pokud jste si koupili v minulém a předminulém roce vstupenku, měli jste hromadnou dopravu zdarma. Samozřejmě na místě je i velké parkoviště, ale přednost mají novináři, přičemž parkoviště je i placené. Vyplatí se tak jet na výstaviště hromadnou dopravou, která vás doveze až na místo. Určitě na hotelu poradí, jak se na GamesCom dostat.

Jaké hry budou na GamesComu?
Svoji účast už oznámila celá řada herních vydavatelů. Ty největší stánky pochopitelně budou patřit Sony, EA, Microsoftu, UbiSoftu, Activisionu, Blizzardu nebo 2K Games. Nebudou chybět ale ani menší vydavatelé her a hardwaru. Seznam her, je tak opravdu velký a vypsat vám ho zde, by trvalo dlouho. Každopádně každý, kdo se rozhodne na GamesCom vyrazit, by si měl přijít na své. Vydavatelé navíc během dne pořádají pro hráče přímo na místě řadu soutěží a další doprovodný program, takže je možnost získat trička, klíčenky a další věci s logem očekávaných her.

Jak je to s občerstvením?
Přímo na místě je možné zakoupit si jídlo nebo pití, ale musíte brát v úvahu docela vysokou cenu. Rozhodně tak doporučuji si vzít pití sebou do batohu a rovnou si přibalit bagetu. Ceny na výstavišti jsou hodně vysoké.

Tiskové konference
Na Gamescomu nechybí ani tiskové konference, ale rozhodně nejsou tak velké a pompézní, jako ty na E3. Rovněž jich není takové množství. Níže vypíšeme seznam konferencí, na které jsme pozváni. O žádné další nevíme, ale to neznamená, že nebudou zveřejněny novinky Microsoftem, Nintendem a dalšími vydavateli.

Úterý 16:00 – EA
Úterý 18:00 – SCEE Media Event/Press Conference
Středa 11:30 – KONAMI Press Conference

Microsoft - Gears of War 3, Star Wars Kinect, Fable: The Journey, Halo Combat Evolved Anniversary, Forza Motorsport 4 a Disneyland Kinect
Sony - Resistance 3, Uncharted 3: Drake’s Deception, Medieval Moves, EyePet & Friends, LittleBigPlanet (Vita), Ruin (Vita), WipEout 2048, Sly Cooper: Thieves in Time a další hry pro Vita, o kterých zatím nesmíme mluvit.
EA - Mass Effect 3, Need for Speed: The Run, Battlefield 3, SSX, FIFA 12, Kingdoms of Amalur: Reckoning a Grand Slam Tennis 2. Chybět ale nebudou ani další neoznámené hry.
Nintendo - The Legend of Zelda: Skyward Sword, Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games a několik dalších her pro 3DS
2K Games - Borderlands 2 a The Darkness 2
Bethesda - Dishonored, Prey 2 a RAGE
Namco Bandai - Ridge Racer: Unbounded, Dark Souls, Ace Combat: Assault Horizon, Naruto Shippuden 3D: The New Era, Inversion a Soul Calibur V
THQ - Saints Row: The Third, Metro: The Last Light a UFC Undisputed 3
Konami - Silent Hill: Downpour, Pro Evolution Soccer 2012, Birds of Steel a NeverDead
Warner Bros - Batman: Arkham City a Lord of the Rings: War in the North
SEGA - Sonic Generations, Binary Domain a Aliens: Colonial Marines
Capcom - Resident Evil: Revelations, Street Fighter x Tekken, Resident Evil: Operation Raccoon City, Asura’s Wrath a Dragon’s Dogma
Activision - Call of Duty: Modern Warfare 3 a Prototype 2
Ubisoft - Assassin’s Creed: Revelations, Driver: San Francisco, Far Cry 3, From Dust, Rayman Origins, Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier, The Black Eyed Peas Experience, Just Dance 3 a Rabbids: Alive and Kicking pro Kinect

Pokud budete mít další otázky ohledně GamesComu, rozhodně je napište do diskuze a já se na ně pokusím odpovědět.

Komentáře