Zuma's Revenge!

recenze  0
Martin Šmíd, 17. 7. 2012 15:45
Pokud doma máte nějaký ten tablet, chytrý mobilní telefon případně PC, možná jste se už setkali s hrou Zuma's Revenge!, která se poprvé objevila před třemi lety a získala si právem obrovskou popularitu. My na konzolích jsme zatím byli o tuto hru ochuzeni, ale vše PopCap Games napravil před několika dny, protože vydal Zuma's Revenge! na konzoli Xbox 360 skrze službu Xbox Live Arcade. My jsme si tuto událost nemohli nechat ujít, takže vám můžeme říci, jestli se i konzolová verze povedla a jestli se za ní vyplatí utratit 800 MS bodů.

Zuma je natolik známá značka, že asi většina z vás ví, o co se jedná a jaký je herní princip. Pokud patříte do menšiny, která se s hrou ještě nesetkala, nemusíte zoufat. Hlavním hrdinou Zuma série je žába, jejímž úkolem je, aby ničila řetězce různě barevných kuliček, které směřují do jámy. Do ní se pochopitelně nesmějí dostat. Jediným způsobem, jak ničit řetězec kuliček, je vystřelovat do něj další kuličky, přičemž když takto spojíte tři a více kuliček stejné barvy, ty explodují a z řetězce zmizí. Samozřejmě jde jen o základ, protože řetězec kuliček se pohybuje čím dál rychleji, takže je nutné využívat i nejrůznější power upy, na které Zuma's Revenge! staví svoji hratelnost o poznání více než v předchozích dílech. Občas můžete sebrat třeba hození granátu, elektrický blesk ničící určitou barvu kuliček nebo obrácený pohyb řetězce. Power upů je hodně a jejich používání se zvláště v pozdějších fázích stane životně důležité.

Základním herním režimem Zuma's Revenge! je Adventure. Tento hlavní a největší režim znáte zřejmě už z předchozích dílů, zde doznal jen menších kosmetických změn, jinak v něm jde o totéž. V Adventure na vás čeká hned sedm desítek pěkně nedesignovaných levelů s vlastními nástrahami. Těmi se můžete prokousat za nějaké ty čtyři hodiny, ale velkou devízou Adventure režimu je jeho velká znovuhratelnost, protože za každý level sbíráte speciální mince. Za splnění levelu získáte jednu, za dobrý čas druhou a za nahrané skóre třetí. Abyste v pozdějších částech získali všechny tři, chce to mít dobře zajetý herní styl a pochopitelně i pořádnou porci štěstí, bez kterého se jako v dalších podobných hrách neobejdete. Sbíráním mincí si tak režim můžete značně prodloužit. Jen co je škoda, tak je chybějící těžší obtížnost, protože ta základní je docela lehká a až na několik levelů, které bych spočítal na prstech jedné ruky, jsem neměl vyloženě problém. Těžší obtížnost s větší výzvou by nebyla k zahození.

Adventure režim je hlavní, ale vývojáři přidali do Xbox Live Arcade verze Zuma's Revenge! ještě tři další. Ty sice nepřináší tak velkou zábavu a trvanlivost, ale minimálně se je vyplatí vyzkoušet. Jako první je tu režim Weekly Challenge, který bude každý týden přinášet k překonání nejlepší časy dalších hráčů. Je samozřejmě otázkou, jestli se tento režim uchytí, mě osobně moc nezaujal. Daleko zajímavější je režim Iron Frog, v němž musíte na jeden život přejít přes deset levelů, a to najednou. Zde jsou levely docela těžké a chce to mít už něco nahráno. Proto se vám odemkne až po splnění větší části Adventure režimu. Třetím a posledním bonusovým režimem tu je Boss Rush. Jak už název napovídá, v řadě se utkáte se všemi osmi bossy z Adventure režimu. Souboje s bossy jsou v Zuma's Revenge! nápadité a vždy vyžadují trochu jinou strategii, takže se určitě vyplatí si je zapnout ještě jednou.

Majitelé konzole Xbox se mohli s úspěšnou Zumou potkat už před sedmi lety. Když srovnáte tuto první verzi se Zuma's Revenge!, je tu vidět jasný progres. Vše je takové uhlazenější, lépe osvětlené, navíc úrovně mají spoustu nových a neokoukaných efektů. I když grafika doznala velký skok, hra jede maximálně plynule. Je dobré vidět, že ačkoliv vizuální stránka není u Zuma série to hlavní, vývojáři na ní nezapomínají. Nezapomněli ani povedený soundtrack s několika chytlavými melodiemi, které se perfektně k hratelnosti hodí a dělají ji ještě návykovější.

Zuma's Revenge! je jednou z nejlepších her od PopCap Games a jsem nesmírně rád, že si našla cestu i na Xbox Live, ačkoliv se značným zpožděním oproti dalším platformám. Za čekání se ale omlouvá několika příjemnými bonusy a samozřejmě i pohlednou HD grafikou. Pokud hledáte nějakou hru, u které byste si po těžkém dnu odpočali, je Zuma's Revenge! tou správnou volbou. A to i díky nízké ceně, za kterou se prodává.

Zuma’s Revenge!

x360
PopCap Games, PopCap Games
KARTA HRY
8/10

Komentáře